Rozhodoval som sa medzi hotovym NAS riesenim, alebo postavenim "homemade" NASka. Po prestudovani a porovnavani vyhralo to druhe riesenie

Vyuzitie NAS je ako media server (filmy, serialy, hudba, fotografie) + ako backup server (zopar MB)
Mozno moje postrehy pomozu niekomu inemu pri rozhodovani & stavbe NAS.
NAS HW:
MB+CPU+GPU: ASROCK E350M1 (64,-)
MEM: 4GB DDR3 (15,-)
PSU: LEPA W450-SA 450W 80+ (37,-)
SSD disk na cache 60GB: (stary, uz nevyuzity SSD)
Radic INTEL SASUC8I: 30,- (bazar od Faugusztina - vdaka)
kabel k radicu: 20,-
CASE: CoolerMaster Centurion 532 (zadarmo od Faugusztina - vdaka)
USB key: Kingston Datatraveler 1GB (zadarmo - reklamny predmet)
OS: unraid plus edition (69 $ = 52,- Eur) Nie je nutna, ale free verzia podporuje len 3 disky.
Momentalne mam pole z 4x2TB WD Green diskov, ktore ma kapacitu 6TB, jeden disk je paritny.
Rychlost v domacej sieti
Zapis: 30 mb/s
Zapis s cache diskom 70mb/s
Citanie: 110 mb/s
Spotreba:
Boot: 52W
Zapis: 47W
Citanie: 42W
Idle: 26W
Teploty diskov (SMART):
Idle: 30
Citanie : 32
Zapis: 36
Parity check: 36 paritny disk (po cca 4 hodinach).
Instalacia je uplne jednoducha, stiahnut unraid OS na USB kluc a nabootovat z neho.

Zaujmavostou a vyhodou je moznost vytvorit pole postupne iba z 1,2,x diskov, nakopirovat data a potom pridat dalsie disky na rozsirenie pola. Samozrejme, cim vacsie pole, tym dlhsi parity re-build, ale to je normalne.
Unraid pole nespusta vsetky disky, ale iba ten z ktoreho sa cita/zapisuje = nizsia spotreba, snad nizsie opotrebovanie diskov.
Data su ukladane postupne na disky a nie ako u beznych RAID poli rozdelene na vsetky disky.
To ma za vysledok v pripade poruchy 1 disku,ziadnu stratu dat. V pripade poruchy 2 diskov, stratu dat iba na tych 2 diskoch, a nie celeho pola.
V porovnani s hotovym NAS riesenim (QNAP, SYNOLOGY atd) je vyhodou moznost rozsirenia pola o dalsie disky, samozrejme cena (1/2 az 1/4). Dalsia vyhoda je moznost zmeny HW, pripadne jeho vyuzitie aj na iny ucel. Konieckoncov je to vlastne normalne PC.
Spotreba a rychlost su porovnatelne s hotovym riesenim, lepsie povedane pre pozadovane vyuzitie dostacujuce.