Presná pozicia na HTML stránke
Presná pozicia na HTML stránke
Ahoj
Chcem sa spýtať ak mam napísani text cez position:absolute (top, left) som mu urcil presnú polohu na stránke lenze pre moj monitor ked tu stranku pozriem na inom rozlíšení (monitore) tak ta pozicia sa posunie. Ako urcim presnú pozicu na stranke ale aby bola fixna pre každe rozlišenie.
Požival som tento HTML kod
<span style="position: absolute; top: 100px; left: 150px">absolutně umístěný text</span>
Ďakujem.
Chcem sa spýtať ak mam napísani text cez position:absolute (top, left) som mu urcil presnú polohu na stránke lenze pre moj monitor ked tu stranku pozriem na inom rozlíšení (monitore) tak ta pozicia sa posunie. Ako urcim presnú pozicu na stranke ale aby bola fixna pre každe rozlišenie.
Požival som tento HTML kod
<span style="position: absolute; top: 100px; left: 150px">absolutně umístěný text</span>
Ďakujem.
- Kknightley
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Dec, 2012, 18:01
Re: Presná pozicia na HTML stránke
kedysi som riešil niečo podobné, posúvala sa mi grafika aj text tak som to fixoval nejak cez background. Je to síce neprofesionálne ale potreboval som spraviť web aby nerozhadzoval grafiku pri zmene rozlišenia monitora ... skús niečo podobné, viac ti poradiť neviem, bolo to dávno.
no ďakujem skúsim ale keby este niekoho daco napadlo tak by som bol rád
- filuS
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 26. Aug, 2008, 13:14
position: absolute ti nastavi presnu poziciu elementu voci najblizsiemu rodicovi s nestatickou poziciou. V praxi to znamena, ze ak nemas nad tym elementom nic, co by malo nastavene "position: relative", tak to bude brat absolutnu poziciu v celkom okne. Pri tomto si uz treba davat sakramensky pozor na to, co a kde davas, nie vsetky browsery aplikuju css rovnako.
EDIT: ak chces vediet, ako vlastne funguje position: absolute, tak chod na google, tam je toho plna pr**l.
EDIT: ak chces vediet, ako vlastne funguje position: absolute, tak chod na google, tam je toho plna pr**l.
Desktop
Spoiler: ukázať
ja viem rozdiel medzi absolute a relative mne v tomto prispevku ide o nieco ine asi si nepochopil ale dakujem
- filuS
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 26. Aug, 2008, 13:14
Ja som tu nedaval rozdiel medzi position: relative a position: absolute, ja som len povedal, ze je rozdiel v tom, ako sa sprava position: absolute ak sa nachadza v nejakom elemente, ktory ma atribut position: relative. That being said, na tvoju otazku si si uz odpovedal sam - ak chces, aby si mal element stale na rovnakom mieste, tak pouzijes position: absolute (v specifickych pripadoch position: fixed, ale to asi nebude tvoj pripad). Ak mas raz <span style="position: absolute; top: 100px; left: 150px"></span>, tak stale bude na pozicii 100 pixelov zhora a 150 pixelov zdola v ramci najblizsieho nestatickeho parenta, bez ohladu na rozlisenie. Cize ak to chces mat staticky na jednom mieste na stranke, tak si musis dat pozor, aby najblizsi "nestaticky" parent bola v podstate cela stranka (element body, popripade nejaky vnutorny wrapper pre content, zalezi na pouzitom layoute). Ak chces konkretnejsiu pomoc, tak aj ty musis byt konkretnejsi, mozno nejaky priklad, ze v com ti to nefunguje (resp. nesprava tak, ako si ziadas).
Desktop
Spoiler: ukázať
Tak aby ste to lepsie pochopili tak som spravil screenshot ako mi to posunie ked to zobrazim na inom monitore z vacsim rozlisenim.
Mojim cielom je aby ten text ostal pod listou ako na 1 obrazku a nie ked sa otvori stranka na vacsom rozliseny aby sa to neposunulu proste aby ten dany text mal tu istu poziciu vzdy nie suradnicovo pretoze na inom rozliseny tym padom je podla tej istej suradnice uz pozicia ina ale existuje urcite nieaky kod ktory mi to zafixuje ved ma to kazda stranka alebo neviem ako to maju robene ved pozeram stranky na roznich rozliseniach a vsetko maju na mieste nic im neposuvá. Tak tu je screen.
Mojim cielom je aby ten text ostal pod listou ako na 1 obrazku a nie ked sa otvori stranka na vacsom rozliseny aby sa to neposunulu proste aby ten dany text mal tu istu poziciu vzdy nie suradnicovo pretoze na inom rozliseny tym padom je podla tej istej suradnice uz pozicia ina ale existuje urcite nieaky kod ktory mi to zafixuje ved ma to kazda stranka alebo neviem ako to maju robene ved pozeram stranky na roznich rozliseniach a vsetko maju na mieste nic im neposuvá. Tak tu je screen.
- glirpi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 03:36
to je uplne jasne a ovladat poziciovanie vzrstiev je zaklad. tak sa pokusim vysvelit co najjednoduchsie
predpokladam, ze celkovu sirku stranky poznas. povedzme, ze je to napriklad 980px. takze si vytvorime content blok:
tento bolk hlavneho obsahu bude na kazdom rozlisku centrovany na stred a jeho sirka bude ako som pisal 980 bodov/pixelov. "position: relative;" je velmi dolezita. kazdy dalsi div element bude poziciovany od tohoto, jeho nadradeneho elementu.
to znamena, ze uz ti nebude nic vyskakovat na nijakom rozliseni mimo relativneho elementu.
hm, dokazem to naprogramovat, ale ake tazke je mi to vysvetlit
ale vzhladom na tvoj projekt by som to riesil uplne inak a to menu neriesil vobec absolutnym poziciovanim.
predpokladam, ze celkovu sirku stranky poznas. povedzme, ze je to napriklad 980px. takze si vytvorime content blok:
Kód: Vybrať všetko
<div style="width: 980px; margin-left: auto; margin-right: auto; position: relative;">
content
</div>
Kód: Vybrať všetko
<div style="width: 980px; margin-left: auto; margin-right: auto; position: relative;">
<div style="position: absolute; top: 0px; left: 0px;">
content
</div>
</div>
hm, dokazem to naprogramovat, ale ake tazke je mi to vysvetlit
ale vzhladom na tvoj projekt by som to riesil uplne inak a to menu neriesil vobec absolutnym poziciovanim.
Stačí použiť jednoduché Position: Relative
Ďakujem glirpi presne to som potreboval a ak chces tak napis ako by si to riesil ty