Vlastná obnovovacia frekvencia pre monitor
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
Vlastná obnovovacia frekvencia pre monitor
Pokiaľ sa vám zdá že váš monitor má nízku obnovovaciu frekvenciu, resp z dôvodu princípu fungovania DVI máte iba 60Hz
je možné nastavaviť viac
najprv si zistite aký maximálny pixel clock vášho monitor, ukazuje napr AIDA, poprípade pomôže ujo Google
kedže je najčastejšie v MHz hodnotu vynásobíme 1 000 000
označme MPC
potom si vypočítam počet pixelov pri danom rozlíšení tj šírka x výška daného rozlíšenie
označme MPX
výsledná max frekvencia je potom MPC/MPX
v Hertzoch
môje dell napr má
MPC 2.8 x 10^6
MPC je 2560x1440
výsledná frekvencia je pekných 76Hz
potom si podľa grafickej karty vyberte nastavenie vlastného rozlíšenia vyberte rozlíšenie a novú obnovovacie frekvenciu
potom už iba nastave svoju vlastnú frekvenciu na dané rozlíšenie
niektoré LCD dokážu slušne prekvapiť
konkrétne pre NV
ovládacie panely
zmena rozlíšenia
prispôsobiť
vytvoriť vlastné rozlíšenie
tam zmeníte Frekvenciu obnovovania na vypočítanú a dáte otestovať pokiaľ je všetko OK
vyskočí okno z oznámením o uložení/zrušení
pokiaľ je niečo zle a máte čiernu alebo deformovanú obrazovku stačí počkať 15s
ak je všetko ako má byť dané rozlíšenie sa vám pridá do položky vlastné, teraz ho už stačí iba zvoliť
za prípadné škody samozrejme neručím
je možné nastavaviť viac
najprv si zistite aký maximálny pixel clock vášho monitor, ukazuje napr AIDA, poprípade pomôže ujo Google
kedže je najčastejšie v MHz hodnotu vynásobíme 1 000 000
označme MPC
potom si vypočítam počet pixelov pri danom rozlíšení tj šírka x výška daného rozlíšenie
označme MPX
výsledná max frekvencia je potom MPC/MPX
v Hertzoch
môje dell napr má
MPC 2.8 x 10^6
MPC je 2560x1440
výsledná frekvencia je pekných 76Hz
potom si podľa grafickej karty vyberte nastavenie vlastného rozlíšenia vyberte rozlíšenie a novú obnovovacie frekvenciu
potom už iba nastave svoju vlastnú frekvenciu na dané rozlíšenie
niektoré LCD dokážu slušne prekvapiť
konkrétne pre NV
ovládacie panely
zmena rozlíšenia
prispôsobiť
vytvoriť vlastné rozlíšenie
tam zmeníte Frekvenciu obnovovania na vypočítanú a dáte otestovať pokiaľ je všetko OK
vyskočí okno z oznámením o uložení/zrušení
pokiaľ je niečo zle a máte čiernu alebo deformovanú obrazovku stačí počkať 15s
ak je všetko ako má byť dané rozlíšenie sa vám pridá do položky vlastné, teraz ho už stačí iba zvoliť
za prípadné škody samozrejme neručím
Spoiler: ukázať
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Vlastná obnovovacia frekvencia pre monitor
na co je to akoze dobre? LCD z principu nepouziva obnovovacku.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
týka sa to aj CRT
vyšší FPS pri vsync?
vyšší FPS pri vsync?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
si vsync vypnem a podobne zlozite veci riesit nemusim
navyse, vzdy ti staci 60 fps pri normalnej hre (blaznov z cs-ka a ich blbosti o 100fps nutnych lebo sa inac pototo neriesim teraz )
navyse, vzdy ti staci 60 fps pri normalnej hre (blaznov z cs-ka a ich blbosti o 100fps nutnych lebo sa inac pototo neriesim teraz )
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
ide práve o tie hodnoty ktoré tam nemáš ako o tie ktoré tam máš
mne ukazuje iba 60 pri max rozlišku
nemusí to fungovať vždy
mne ukazuje iba 60 pri max rozlišku
nemusí to fungovať vždy
Nehladal som dalsie zdroje tykajuce sa problematiky, no akosi postup u mna neplati. Vychadza o.f. az 108 MHz
http://www.upnito.sk/0/x4ufe687hjkdekbd ... qzbhfy.jpg
Ked sme uz pri aide64, zarazilo ma zvlastne oznacenie pri type zbernice za zavinacom - 1.1 x16. Co znamená?
Vga aj slot na doske su verzie 2.0.
http://www.upnito.sk/0/x4ufe687hjkdekbd ... qzbhfy.jpg
Ked sme uz pri aide64, zarazilo ma zvlastne oznacenie pri type zbernice za zavinacom - 1.1 x16. Co znamená?
Vga aj slot na doske su verzie 2.0.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?
- dexterav
- Sponzor fóra gold
záleží aj od monitora a samozrejme čo načíta aida nemusí byť úplne korektné
ale ten vzorec je jednoduchý a aj logický
ano teoreticky by ti pri tom maxime mal LCD zvládnuť okolo 108Hz nevidím tam žiaden problém
ale ten vzorec je jednoduchý a aj logický
ano teoreticky by ti pri tom maxime mal LCD zvládnuť okolo 108Hz nevidím tam žiaden problém
CS1.6 malo bohužiaľ taký engine že keď si nemal 100fps stabilných bol si v nevýhode ... ak si postavil vedľa seba dvoch hráčov jeden mal 60fps a druhý 100fps a išli súčasne dopredu tak ten čo mal 100fps išiel rýchlejšie to isté aj Q3 ... nutnosť 125fps inak si nemohol robiť tie veľké skoky takže nie sú to výmysly ale vlastnosti enginu ako takého ...shiro napísal:si vsync vypnem a podobne zlozite veci riesit nemusim
Da sa to aj na AMD a windows 7 ??? ... lebo tu polozku zmena rozlisenia ani nic podobne tam nemozem najst a cez AMD LCD Overdrive ?
Prave som skusil a neda. Pri DVI urcite nie (vid screen).
http://www.upnito.sk/0/qhjcrff3ty6em5qm ... kkfe7w.jpg
Dokonca v mojom pripade su aj obnovovacie frekvencie viazane na urcite rozlisenia (pri Ati karte).
dexter - Teraz nemam nahodenu geforcku. No aj napriek tomu, ze sa mi nechce verit tej maximalnej obnov. frekvencii, tak vyskusam.
http://www.upnito.sk/0/qhjcrff3ty6em5qm ... kkfe7w.jpg
Dokonca v mojom pripade su aj obnovovacie frekvencie viazane na urcite rozlisenia (pri Ati karte).
dexter - Teraz nemam nahodenu geforcku. No aj napriek tomu, ze sa mi nechce verit tej maximalnej obnov. frekvencii, tak vyskusam.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?
Na AMD grafikách to ide nastaviť touto utilitou: http://www.monitortests.com/forum/Threa ... tility-CRU + tu sú aj nejaké vzory nastavení: http://hardforum.com/showthread.php?t=1670817
Treba ale nastavovať opatrne, môj shitný monitor napr. zvládne maximálne 70 Hz pri 1080p (Benq GL2450HM).
Treba ale nastavovať opatrne, môj shitný monitor napr. zvládne maximálne 70 Hz pri 1080p (Benq GL2450HM).