Notebook na programovanie

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
tiesto7
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 10
Dátum registrácie: St 03. Apr, 2013, 19:27

Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa tiesto7 »

Zdravim,tento rok sa chystam na vysku studovat informu, a uz dlhsiu dobu sa snazim najst vhodny notebook na vsetko mozne co odomna budu na skole chciet :D (rozne vyvojove prostredia a utility, grafike sa extra venovat neplanujem) ktory by splnal parametre ako
- dobrý battery life (+ - 5hodín ) comu prisposobujem aj ostatne poziadavky
- Intel procesor s novsou architekturou tiez kvoli lepsiemu zaobchadzaniu s baterkou (Ivy / Sandy bridge)
- uhlopriecku 13´-14´ tiez kvoli setreniu baterie, ale aj kvoli praktickosti
- kvalitne spracovanie tela notebooku
- pohodlna najlepsie ergonomicka klavesnica
- grafika staci intel 4000, rozbeha to Skyrim na low detailoch to mi staci :D, ale prepinatelna vykonna grafika by bola to len +
- CENA okolo 500€ , a fakt max som schopny zaplatit 700€

Na zaklade odporucani ludi na roznych forach som uvazoval vylucne nad probookmi, elitebookmi alebo thinkpadmi a zatial som vybral tento model :
http://notebooky.heureka.sk/hp-probook-4340s-c4y10ea/


Stale ale mam pochybnosti o tom co si mam vlastne kupit, lebo som este nikdy vlastny notebook nemal takze neviem co by takemu dobremu pracovnemu nastroju nemalo chybat. Taktiez sa chcem spytat vas niektorych ktori programujete alebo inak cumite dlhsiu dobu do pc - vela spravi rozlisenie HD+ oproti HD ?
Taktiez by ma zaujimalo ci mi 13,3 palcova obrazovka nebude prilis mala na pracu a ci nemam predsa len kupit vacsiu 15tku.
Dakujem za odpovede a kludne aj navrhy na ine notebooky. :)
Používateľov profilový obrázok
filuS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 548
Dátum registrácie: Ut 26. Aug, 2008, 13:14
Bydlisko: Presov, Slovakia

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa filuS »

Takisto som studoval informu, programoval som vela a casto. Teraz sa programovanim/scriptovanim zivim (posledny rok stravim pri kompe 12+ hodin denne v priemere, vratane vikendom) a mozem ti povedat, ze na pravidelne a excesivne programovanie je aj 15'' velmi malo. Programovat na 13-14'' je vysoko neprakticke a povazujem to za dost obmedzujuce, hraniciace s kontraproduktivnym. Neviem sice, na co sa chces zameriavat, ale ak budes mat zapnute nejake vacsie IDE (Visualko, Netbeans, Eclipse, StormPHP) tak zistis, ze toho priestoru na obrazovke je zrazu velmi malo. Takisto by nezaskodilo SSD, hlavne ak planujes vyuzivat IDE-cka postavene na Java-e, v kombinacii s dnesnymi 5400-otackovymi diskami je to katastrofa.
Co sa tyka rozlisenia - ja osobne mam trosku problem s tym, ze som bol dlhe roky vyknuty na HD rozlisko na 15''. Potom ked som zrazu videl FullHD, tak to bolo vsetko strasne malicke, hlavne kvoli tomu, ze si rad udrziavam odstup od monitora a nechcel som byt na nom nalepeny. 1600x900 by podla mna bolo idealne na taku uhlopriecku, ale to uz by si mohol skor skocit niekde do elektra a popozerat si jednotlive modely (takisto je to o zvyku, clovek si casom na vselico zvykne). Mozno by si este mohol pouvazovat nad externym monitorom, 23-24'' FullHD ti znacne zvysi produktivitu pri programovani (aspon mne to zdvihlo o nejakych 20-30%).

All in all - ak nebudes pouzivat externy monitor, tak kup co najvacsiu uhlopriecku s co najvyssim rozlisenim, priestoru na obrazovke pri programovani nikdy nie je dost. SSD by bolo tiez vitanym prvkom, no neviem ci je to realne pri takomto rozpocte.
Desktop
Spoiler: ukázať
Specs:
- AMD Ryzen 5 5600X + Noctua NH-U12S Chromax.black
- PowerColor Red Devil AMD Radeon RX 6700XT
- ASUS TUF Gaming B550M-PLUS
- Crucial Ballistix 32GB (4x8GB) 3600 MHz CL16
- Be Quiet! Pure Base 500DX Black + 5x Noctua fans
- Corsair RM650x + CableMod PRO ModMesh C-Series Kabel Kit (Black/Red)
- Samsung 970 EVO Plus 500GB + ADATA XPG SX8200 Pro 1TB
- Sound Blaster Z
OS: Windows 10 Home 64bit
Monitor: Zowie by BenQ XL2546K + Eizo FS2333
Peripherals:
- Logitech G PRO Superlight + Artisan Hien L Mid Wine Red
- Logitech G915 TKL (red)
- Audio-Technica ATH-G1WL
Používateľov profilový obrázok
mArtinko5MB
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1879
Dátum registrácie: St 04. Jan, 2012, 23:32
Bydlisko: Kosice

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa mArtinko5MB »

Som v 5. ročníku na informe. Áno, programovanie na notebooku je utrpenie :) Ja som to poriešil externým monitorom s 1920x1200. A mám aj ssd 2x. Takže predchádzajúci koment je správny a súhlasím. Weekendové programovanie sa dá prežiť na booku, ale celý week pracovať na hd rozlíšení sa dlhšiu dobu nedá.

K notebooku, bral by som v Tvojom prípade radšej 15,6'', sú lacnejšie. Mám hp 4530s, nemôžem povedať krivé slovo, len je miestami trošku hlučnejší, hlavne v linuxe (vo windose sa do dá poriešiť, viď návod v podpise). Môžno nejaké to lenovo TP. Odporúčal by som potom ssd, mal by si sa zmestiť do 700€. Na vianoce by som si potom od ježiška popýtal monitor ;) Buď to LG s ips a fullhd, ktoré sa tu toľko postovalo, alebo niečo lepšie, ak si náročnejši (napr dell 2411 s 1920x1200).

1366x768 vs. 1600x900 je citelne rozdiel ;)

edit: všímam, že taký http://datacomp.sk/lenovo-tp-edge-e430- ... V1ZM6k80XU je nie až tak drahší, bral by som tento, chladenie má fajn a je to TP, o niečo málo ľahší, ...
It might make sense just to get some in case it catches on. If enough people think the same way, that becomes a self fulfilling prophecy.
- Satoshi Nakamoto
tiesto7
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 10
Dátum registrácie: St 03. Apr, 2013, 19:27

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa tiesto7 »

Dakujem za rady, no tak to lenovo od teba mArtinko5MB vyzera fakt asi naj spomedzi ostatnych, nasiel som ho aj lacnejsie :

http://www.thinkpro.sk/produkt/lenovo-t ... 0m-nznkzxs

Chcem sa este opytat na tie SSDcka, vygoolil som si nejake navody ako vymenit DVD mechaniku za SSD a pod, to by som hadam aj zvladol, ale zaujimalo by ma ze ak nechcem stratit zaruku ci take nieco robia aj v servisoch bez porusenia zaruky. A este - ty mas v tvojom notebooku original SSD od vyrobcu , alebo nejake lacne ?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa mp3turbo »

disk si vymenis kedy chces naspat, nie su tam plomby. Takze kup klasicky notebook, vyber von disk, daj si tam SSD podla zelania a ked sa nieco dokazi, namiesto SSD tam pichnes originalny disk.

edit : na programovanie naozaj ziadny monitor nie je dost velky, nieto este displej notebooka.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
mArtinko5MB
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1879
Dátum registrácie: St 04. Jan, 2012, 23:32
Bydlisko: Kosice

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa mArtinko5MB »

tiesto7 napísal:ale zaujimalo by ma ze ak nechcem stratit zaruku ci take nieco robia aj v servisoch bez porusenia zaruky.
RAM a disk su vymenitelne suciastky, bez straty zaruky, pri reklamacii nemusis vkladat ani stary disk
tiesto7 napísal:aA este - ty mas v tvojom notebooku original SSD od vyrobcu , alebo nejake lacne ?
Oba ssd, ktore mam v notebooku som si kupil, jedno je crucial, ktore Ti snad kazdy odporuci na tomto fore, a druhe je jedno z tych starsich a slabsich. To druhe mam namiesto dvd mechaniky
It might make sense just to get some in case it catches on. If enough people think the same way, that becomes a self fulfilling prophecy.
- Satoshi Nakamoto
tiesto7
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 10
Dátum registrácie: St 03. Apr, 2013, 19:27

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa tiesto7 »

No takže zaujal ma tento model :

http://www.megaelektro.net/4374-akumula ... 0&ftx=s430

a pocas vikendu som hladal roznych moznych predajcov , zatial som ho nasiel najlacnejsie v stave "rozbalený" so zárukou 24 mesiacov za cenu 663€ co mi pride dobra kupa a nemal by byt problem. Mate s podobnou kupou rozbalenych alebo malo pouzivanych veci zlu skusenost ?

Mam jednu last question, mozno bude bude odveci, ale zaujima ma to : Kamos ma v praci notebooky s grafikou nvidia a hovoril mi ze maju zbytocne velku spotrebu - pri odpojeni dedikovanej grafiky(Nvidia) sa neodpoji cela (nepreblikne obrazovka ako u AMDcok) a tympadom pri behu na uspornejsej integrovanej grafy (Intel HD 4000)si dedikovana berie dalsich 2-3w naviac co je strata energie a je to viditelne aj na spotrebe. Notebook aj rozobral a napajanie bolo spravene len z dedikovanej - nvidie, takze pri pouzivani integrovanej Intel HD 4000 musela bezat aj dedikovana (vypnuta bola len vykonna cast grafiky) . Chcel by som sa teda spytat ci je taketo nieco pravda a maju zvysenu spotrebu, alebo je to somarina a spotreba nie je ovplyvnena, popripade tento problem je uz nejko SW/HW vyrieseny .

To je inak vsetko, asi ten book na 99% dnes objednam , tak by som sa chcel podakovat ze ste mi pomohli. :-)
qwerty122
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Št 19. Mar, 2009, 19:01
Bydlisko: Svidnik

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa qwerty122 »

Zdravím, tiež idem v septembri na vyšku študovať informatiku a chcel by som sa spýtať, aký procesor by som mal vybrať na programovanie? stačí i5 dvojadro alebo mam isť až do i7 štvorjadier? SSD a externý monitor sú samozrejmosťou :-) ktorý bude rýchlejšie kompilovať? alebo od čoho záleží rýchlosť kompilácie?

Za všetky odpovede vopred dakujem :good:
Trucido
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 41
Dátum registrácie: So 08. Jún, 2013, 17:41

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa Trucido »

Ako bolo povedane urcite by bolo dobre kupit externy monitor. Na niecom mensom ako 15" je akakolvek praca utrpenie. Ak teda budes studovat, urcite stravis pri monitore vela casu. Na druhu stranu 15" notas mi uz nepride vhodny na caste nosenie.
Teda by som na tvojom mieste prehodnotil ci ma zmysel kupovat notas, alebo radsej klasicke PC. Pri studiu som notas nosil maximalne z intraku domov, alebo do skoly. Doma som aj tak vacsinou na projektoch nepracoval a v skole sa da zaobist aj bez notasu ;). Teda dnes by som uz notebook nekupoval.
K ThinkPadu len dodam, ze po tom ako mi ho kazdy odporucal mam s nim velmi zlu skusenost. Par veci sa pokazilo uz pocas zaruky a po jej skonceni tam snad nebolo funkcne vobec nic. Za 3 roky mi tam odislo chladenie na procesore, grafika, disk, wifi a praskli panty, telo aj kabel k monitoru (ktory na moj konkretny model stal asi cez 80 eur) :furious:

to qwerty122: rychlost bude dost zalezat na tvojom kode :P Inak si myslim, ze s i5 v pohode vystacis.
Používateľov profilový obrázok
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5571
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Bydlisko: PD / NR Slovensko

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa Odar »

i7cka s SSD je na buildovanie Javy na nezaplatenie - vsetko je to o peniazoch. V skole ale urcite nebudes mat mega projekty. i5tka by mala byt podla mna v pohode. Ja sa programovanim zivim a W520tka je na nezaplatenie - ale to sa do rozpoctu asi nezmesti :hmmm:
- PC
Spoiler: ukázať
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200 Black
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
2 x Noiseblocker NB-eLoop B12-PS
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax Black
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Spoiler: ukázať
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 45 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
qwerty122
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Št 19. Mar, 2009, 19:01
Bydlisko: Svidnik

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa qwerty122 »

Trucido napísal: Teda by som na tvojom mieste prehodnotil ci ma zmysel kupovat notas, alebo radsej klasicke PC. Pri studiu som notas nosil maximalne z intraku domov, alebo do skoly. Doma som aj tak vacsinou na projektoch nepracoval a v skole sa da zaobist aj bez notasu ;). Teda dnes by som uz notebook nekupoval.
Tak počkať, kde v škole (vylúčime internát) realne využijem notebook? Labaky su riešené ako? A prednášky?
Pýtam sa pretože notebook si vyberám podľa mobilnosti a dĺžky výdrže na batériu na úkor výkonu, ale ked tak čítam tvoj príspevok, mam pocit že noťas bude ležať iba v izbe na stole a že mobilnosť mi bude na... :?
Trucido
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 41
Dátum registrácie: So 08. Jún, 2013, 17:41

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa Trucido »

Aspon u nas boli labaky dobre vybavene a vacsinu projektov som mal na skolskych serveroch kde sa aj testovali. Teda Notas som nosil max na prednasky, kde nieje nevyhnutny a u 9 z 10 studentov aj tak len rusi pretoze sa pred tebou nieco hraju :D
qwerty122
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 5
Dátum registrácie: Št 19. Mar, 2009, 19:01
Bydlisko: Svidnik

Re: Notebook na programovanie

Príspevok od používateľa qwerty122 »

Trucido napísal:Aspon u nas boli labaky dobre vybavene a vacsinu projektov som mal na skolskych serveroch kde sa aj testovali. Teda Notas som nosil max na prednasky, kde nieje nevyhnutny a u 9 z 10 studentov aj tak len rusi pretoze sa pred tebou nieco hraju :D
Takže noťas mi treba prakticky len na internát, všade inde je to len zbytočný luxus :D

PS: A na akú vysokú si chodil? Ja sa chystám na TUKE, možno tam to inak funguje :-)

Návrat na "Nákupná poradňa"