Datove ulozisko

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 29. Apr, 2008, 14:00

Datove ulozisko

Príspevok od používateľa Lord Anakin »

Zdravim pani.

Hromadi sa mi v pc vela dat ktore by som rad archivoval nadalej a preto som sa rozhodol zvysit kapacitu ulozneho priestoru. Nieco som precilta po nete , nejaka predstava bola ale v konecnom dosledku mam z toho nejaky zmatok. Povodne som chcel kupit len 4TB disk a vymenit akutalnu 1,5 co mam na data. Pri cenach externych diskov prisla dalsia vlna premyslania ze oproti takej 2TB verzii disku do pc externa verzia nieje na tom az tak financne zle a priratat k tomu mobilitu dat je super. Kedze jeden maly disk externy mam tak nejako sa to zvrhlo na to ze by to mohol byt 2,5" disk aby som nemusel riesit napajanie. Samozrejme cena sla hore a kapacita mierne dole. Momentalne telku ktoru mam nad pc vyuzivam ako zobrazovacie zaradenie (WMC - pozeranie telky(usb tv tuner), pozeranie videii, filmov,XBOX) a nastavaju situacie ze vykon pc potrebujem cely a preto by sa zisiel disk ktory by mala televizia k dispozicii. Tu prisla dalsia vlna ze je nepohodlne kopirovat nieco na disk z pc a potom ho zapajat do telky a prisla myslienka na NAS - ten ma asi drzi zatial najviac. Ale stale si niesom isty ale poziadavky sa zvecsuju a zvecsuju :laugh:

Takze poziadavky (neviem ci na to staviat nejaky pc alebo postaci nas alebo hocijake dobry napad ma potesi):

-Minimalna moznost zapojit 2xHDD
-Print server
-Nizka energeticka narocnost , moznost uspania pri tom ako zariadenie nebudem potrobovat a v tomto rezime ak by sa naslo zariadenie co by dokazalo byt uplne ticho
- zariadenia s ktorymi by som rad zdielal data: 2x televizor , XBOX360 , smartfony (Android) , 3x PC (tu by som bol rad keby sa dalo vytvorit nejaku cast disku kde by si mohli uzivatelia - brat , sestra ukladat data , nejaky spolocny priecinok ktory by zas nemohli mazat len si ich stiahnut)

- problematika NAS je pre mna nova , co som cital tak tie vykonnesie masinky mozu sluzit na plno zaujimavych vychytavok s ktorymi by som sa urcite rad pobavil (cloud pre telefon napr.), samozrejme ze nedam zas za podobne zariadenie 500eur ... cize nieco sikovne co toho vela vie a da sa s tym vyhrat ... nemam nejako urceny rozpocet ... mozno bude treba kupit viac zariadeni alebo nieco uplne ine ako nas ... alebo externy disk a nejako ho poprepajat ... neviem preto sa pytam a dakujem kazdemu kto sa docital az sem a postne nejaku radu
xsi69
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00

Re: Datove ulozisko

Príspevok od používateľa xsi69 »

Nedávno som tu videl link na hp microserver za 129/139€ ale už ho neviem nájsť ...
http://www8.hp.com/sk/sk/products/proli ... b=features
Toto by splnilo tvoje požiadavky :-)
Spoiler: ukázať
PC:
CPU/Cooler: i5-4670K 3,4ghz@4,7Ghz 1,4V + Alpenföhn Brocken 2+XF140
MB: Asrock Z87M-Extreme4
RAM: 2x8gb Crucial Ballistix tactical@2133mhz 10-9-10-24 T1 1,4V
GPU: 1070ti Asus Turboblower
NVME: 512gb VPN100
SSD1: Samsung 860 qvo 512gb
SSD2: Samsung 840 EVO 250gb
SSD3: Hikvision C100 1TB (hot_backup)
HDD: 2x WD RED 3TB RAID 1 v silentmaxxoch (cold_backup)
PSU: Superflower Golden King 550w 80+platinum
CASE: Fractal Arc Mini
LCD: AOC Q3279VWF
Audio: Xonar DX , Microlab B77+solo6c , Fiio X3 64gb , Sony MDR-1R
Cooling: 4x120mm fractal silent@350rpm, cryorig XF140@ 400rpm, Enermax tb silence@ 300rpm, SS he01 140x38mm fan @ 400rpm

NB_Personal: HP elitebook 830 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 1tb nvme
LCD: fHD sureview 120hz
LTE: áno

NB_Work: HP elitebook 840 G5
CPU: i7 8650u
RAM: 32gb
GPU: Intel 620
SSD: 512gb nvme
LCD: fHD
LTE: áno

Phone: Xiaomi mi8 128gb weekly rom
Phantom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 28. Dec, 2012, 11:26

Príspevok od používateľa Phantom »

Cpu intel core i7-3770 MB MSI Z77-G45 Thunderbolt GFX MSI gtx 660 OC RAM 16 Gb Corsair Black Vengeance CPU cooler Corsair H100i Case NZXT Phantom 630 SSD Kingston HyperX 120Gb HDD WD Caviar Black 1Tb + WD Caviar Green 2Tb PSU Enermax 650W Gold
Predstavivosť je dôležitejšia než vedomosti. Vedomosti sú obmedzené, predstavivosť však obopína zemeguľu.
Albert Einstein
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

@Phantom: To co si nahodil celkom ujde, aj ked ja osobne by som tam dal skor tuto skrinku :
http://www.tichepc.sk/Fractal-Design-No ... l?arg1=001

Uznavam, problemom je zohnat nejaku ITX dosku so 6 SATA konektormi, takze by som tam dal nieco ako :
http://www.tichepc.sk/MSI-B75IA-E33-B75 ... 1001154026
Bohuzial tato doska je asi uz nedostupna :
http://www.tichepc.sk/ASUS-P8H77-I-H77- ... 1001154026

U AMD nie je problem zohnat dosku, ale zas tam su drahsie CPU :
http://www.tichepc.sk/ASRock-FM2A85X-IT ... 1001154026
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

disk samotny zatial neriesme .... riesme len zariadenie ako take , ten microserver sa mi vcelku pozdava ...

to pc by bolo asi super ... phantom pekna zostavicka , dobra cena ... skrinku by som nejaku stylovejsiu vybral alebo este lacnejsiu potom :D ...

inak pod akym systemom by takyto domaci server fungoval ?
Phantom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 28. Dec, 2012, 11:26

Príspevok od používateľa Phantom »

Tak ja by som asi rozmyslal nad ubuntu + freeNAS. Ale bola by moznost dat tam aj XMBC cez virtual machine aj ked to by som skor kukal po 8gb ramky.
Cpu intel core i7-3770 MB MSI Z77-G45 Thunderbolt GFX MSI gtx 660 OC RAM 16 Gb Corsair Black Vengeance CPU cooler Corsair H100i Case NZXT Phantom 630 SSD Kingston HyperX 120Gb HDD WD Caviar Black 1Tb + WD Caviar Green 2Tb PSU Enermax 650W Gold
Predstavivosť je dôležitejšia než vedomosti. Vedomosti sú obmedzené, predstavivosť však obopína zemeguľu.
Albert Einstein
faugusztin
Moderátor
Moderátor

@Anakin666: Moznosti mas viac :

1) FreeNAS - dobry software, ale nerozsiritelny - ak potrebujes nieco viac nez ti to ponuka v zakladnej vybave tak mas smolu, resp. priprav sa na dost krkolomnu robotu :).
2) OpenMediaVault - velmi podobny software, ale postaveny na Debiane, takze v pripade potreby si proste nainstalujes extra software cez klasicke Debian nastroje (apt-get atd). Nevyhodou oproti FreeNAS moze byt to, ze stratis niektore funkcie specificke pre FreeNAS, tym myslim hlavne dost ospevovany suborovy system ZFS.
3) Vykasles sa na nejake specialne NAS systemy a das si tam Ubuntu a vsetko si rucne nakonfigurujes (moj pripad :D). Mne tam bezi Ubuntu 13.04 + XBMC (cez HDMI) + remote desktop (cez XRDP) + zdielanie suborov (cez Sambu) + virtualizacia (cez Virtualbox + PHPVirtualbox) + zalohovanie (cez Seafile) + databazove servre (MySQL, PostgreSQL) + vlastny RSS agregator (nieco ako Tiny RSS, ale robim si vlastny :D) + mailovy klient (ohackovany Zimbra Desktop) + web server (Apache)... Aj ked je pravda, ze toto vsetko mi zere 8,25GB z 32GB :rofl: .
GASPi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 01. Jún, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa GASPi »

Viem, ze custom riesenie pre geekov je asi najlepsie, ale pre laikov (ako som aj ja) plne postacuje hotove riesenie ako produkty firmy Synology (ci ine znacky). Vsetky spominane veci, ktore od toho ocakavas, tieto NASy splnaju ;).
CPU: Intel Core i5-4670K (3,4GHz@???), CPU cooler: Cooler Master Hyper 212+ EVO, MB: ASUS Z87-A, GPU: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X, DDRAM: 2x4GB Kingston DDR3 1600MHz CL9 HyperX X2 Grey Series, SSD: CRUCIAL M4 256GB + SAMSUNG 850 EVO 500GB HDD: SAMSUNG HD501LJ 500GB SATA, DVD-RW: ASUS DRW-24B1ST, SOUND: ASUS Xonar Phoebus + Logitech Z-2300 + Sony MDR-1RBT, CASE: Fractal Design Define R5 Blackout, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, LCD: 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor
BattleTag
STEAM
faugusztin
Moderátor
Moderátor

@GASPi: ale ak chce do buducna viac nez 1-2 pozicie pre disky, tak sa uz bavime o polozke na urovni 400 euro. To uz potom fakt radsej HP Microserver a nan FreeNAS (na USB klucik) alebo OpenMediaVault (na SATA disk alebo SSD pripojene na samostatny SATA kabel urceny pre DVD mechaniku).
GASPi
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 01. Jún, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa GASPi »

@faugusztin - Ano, mas pravdu. 4-slotovy NAS je 400€+ (Synology). No ja osobne by som si nevedel predstavit systemove nastavovanie takeho custom riesenia. Ale tak, to neznamena, ze to nedokaze iny laik :).
CPU: Intel Core i5-4670K (3,4GHz@???), CPU cooler: Cooler Master Hyper 212+ EVO, MB: ASUS Z87-A, GPU: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X, DDRAM: 2x4GB Kingston DDR3 1600MHz CL9 HyperX X2 Grey Series, SSD: CRUCIAL M4 256GB + SAMSUNG 850 EVO 500GB HDD: SAMSUNG HD501LJ 500GB SATA, DVD-RW: ASUS DRW-24B1ST, SOUND: ASUS Xonar Phoebus + Logitech Z-2300 + Sony MDR-1RBT, CASE: Fractal Design Define R5 Blackout, PSU: EVGA SuperNOVA 750 G2, LCD: 34" Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor
BattleTag
STEAM
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

faugusztin dakujem za info ... uz daco googlim .... lebo po pravde mierne som mal pocit ze si na mna po spanielsky pisal :D ... cela ta sprava , nastavenie , nainstalovanie a nejaka ochranna mi pride fu ako dost narocna zalezitost ... som si to asi predstavoval prilis jednoducho :laugh:

- ako nehovorim ze sa mi to nepaci len neviem ci si toho vela nenakladam naraz ... kupit nieco lacnesie a skusit co vsetko bude pre mna realne prinosne a ked pridem k hraniciam daneho zariadenia pozriet sa niecom novsiom , vykonnejsiom ... aj ked taky pc pri najhorsiom pripade obdarim oknami a pouziem ako kancelarsky stroj ...

- nemam rad apple pre ich komplikovanost v niektorych smeroch ... v niektorych pre ich jednoduchost ... som dieta vychovane na oknach a mozno androidom :D ... ubuntu som skusal len raz a to len na chvilu ako sposob riesenie problemov okolo hardwaru ... ale tak som ochotny citat , studovat sa ucit ale ked som cital faugusztin co si tam vsetko nahodil a aj ked mi mierne bolo jasne ze co asi na co bude podla samotneho nazvu ale na konci som si povedal fuuu to musi pomaly aj kavu spravit :D ...

- najhorsie na tom bude ked zistim ze to nebude chciet pouzivat rodina na tie ucely co planujem a nakoniec si poviem ze som si mal kupit len nejaku predlzovacku usb k tlaciarni co by som fyzicky prehodil ak by som potreboval nieco tlacit a kupit velky hdd do pc a vsetko by bolo vybavene... lebo mam pocit trosku ze to trosku prehanam :D

faugusztin kto vsetko okrem teba pouziva ten tvoj server ? na co vsetko ho aktivne vyuzivas ?
faugusztin
Moderátor
Moderátor

@GASPi, Anakin666: Nemyslim si ze instalacia FreeNAS alebo OpenMediaVault by bola nejaka veda, a pouzivanie tiez nie.

FreeNAS :

OpenMediaVault (od 1:10 cca):

Pouzivam ho sam. Mam tam data (v PC mam iba 256GB SSD), plus mi tam bezia veci co chcem aby mi bezalo 24/7 - teda zalohovanie (SeaFile, vstavane zalohovanie Windows), nejake linky co si nahadzem na stahovanie (JDownloader cez remote desktop), XBMC pouzivam ked si chcem pozriet filmy (teda nemam samostatne HTPC, mam vsetko v jednom "servri"), robim na tom vyvoj tak ze mi bezi na servri Eclipse (kedze rozne utilitky co potrebujem su pod Windows nie uplne funkcne),...

Proste moj univerzalny server pre vsetko co nemozem, resp. nechcem robit na mojom desktope.

Osobne by som si na tvojom mieste kupil HP Microserver, ak je v cene disk tak pouzil ten, ak nie tak si zohnal nejaky iny maly disk alebo SSD, pridak datove disky a nainstaloval si OpenMediaVault. Nasledne si ho uz cez webove rozhranie nakonfigurujes podla potreby, tam sa uz od NAS krabiciek zas az tak nelisi. Akurat budes mat navyse to, ze ide o system na zaklade Debianu, takze ak budes chciet nejaku Linuxovu aplikaciu na tom rozbehat, tak nebudes mat problem.
Lord Anakin
Používateľ
Používateľ

faugusztin dam na tvoju radu a zohnam teda microserver od HP

- jedna z informacii co som niekde zachytil ze max kapacita je 2TB ? nieje to trosku malo ? :D
- kupit rovno 2x HDD a hodit ich do raidu alebo kaslat na to a ist po objeme ?
- bude stacit 2GB ram ? ... chcem od zaciatku z toho microservera vytlacit co to pojde v ramcii funcii
faugusztin
Moderátor
Moderátor

1) Maximalna kapacita coho ? Disku v microservri ? Samozrejme je to blbost, ludia to maju otestovane aj so 4TB diskami :
http://n40l.wikia.com/wiki/Hard_drives
2) S RAID-om ci bez, to je tvoje rozhodnutie.
3) RAM - Prakticky jedina vec v standardnej vybave tychto distribucii, ktora vyzaduje vacsie mnozstvo RAM je ZFS RAID vo FreeNAS, kde sa odporuca 1GB RAM pre kazdy 1TB dat, kedze to robi vcelku sialene vypocty co sa tyka toho RAID-u. Ak ale dany ZFS RAID nebudes pouzivat, pripadne pouzijes OpenMediaVault, tak pravdepodobne budes vyuzivat iba tak 300-500MB RAM pri standardnej funkcionalite.

Ako ale pisem, v pripade OpenMediaVault-u nezabudni na ten extra disk, z ktoreho sa sice vyuzije iba par GB, ale nesmie to byt ani jeden z datovych diskov. Na zaciatok, kedze budes mat iba 1-2 datove disky, tak ani nepotrebujes riesit umiestnenie toho systemoveho disky mimo hotswap ramcekov, kedze budes mat volne miesto. Neskor ho ale budes musiet asi dat do 5.25" pozicie, co znamena zakupenie nejakeho drziaka 3.5" diskov do 5.25" pozicii. Ak mas nejaky volny starsi mensi SATA disk, tak pouzi ten.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

2GB RAM neni dobry napad, radsej ber 4GB ale pozor, su tam len dve pozicie na RAMky tusim tak aby si to mohol rozsirit aj v buducnosti... a hlavne sa mi zda ze tam musia ist predrazene ECC moduly - zisti si.

Augustin ma pravdu, namiesto sprosteho UberPredrazeneho 4diskoveho NASu jak slovenske statne zakazky rozhodne radsej postavim plnohodnotny pocitac i ked s miniaturne vyssou spotrebou (moj core2duo G2020, 8GB RAM doma zere tusim 35W aj so styrmi 3TB diskami, meral som to len si nepamatam, proste prd makovy).

Ak mas svoje data rad, rozhodne RAID. HP Mikroserver podporuje raid0,1, nema podporu RAID5 takze rataj ze vysledna dostupna kapacita bude presne polovicka z celkovej kapacity diskov co tam nahodis, avsak s vyhodou ze ktorykolvek disk sa ti moze pokazit a vsetky data su stale dostupne. Pozor, nie vsetky operacne systemy z toho kontrolera v Mikroserveri maju radost.

Mne osobne Mikroserver nevyhovuje, kamarat to ma u nas v datacentre a len nad tym krutim nosom. Prislo mi to moc drahe (lepsie zostavy rozhodne, ta najlacnejsia nic nevie), moc malo rozsiritelne, moc malo univerzalne a moc malo vykonne (3TB pole budes rekonstruovat na tej dosticke tyzden, ja som pri nevsimnutom vytiahnutom konektore na 3TB disku mal zratanu paritu cez noc, ale neviem presne kolko to trvalo, proste menej ako 12 hodin). Ja som stara skola, proste pocitac, mam tam 6x sata3, v pripade AMD dosiek dokonca 8x SATA3, hocikedy tam prdnem dalsich 4 az 6 HW RAID radicov a hlavne do beznej miditower kisne natrieskam 10 diskov by default - je tam zhruba 6 az 8 pozicii, dalsie dva-tri veselo natrtkam "na podlahu" kisne a prilepim obojstrannymi paskami.

Nic taketo ziadny HP Mikroserver nedokaze, ano vidim ze teraz asi nepotrebujes ale pre mna je Mikroserver moc pramalo.

edit : opravujem, do miditoweru 12 diskov. Na podlahu styri len tak zahuci.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.

Návrat na "Nákupná poradňa"