prepojenie pc z receiverom abo nova zvukovka

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
6BONGO6
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 25. Aug, 2013, 14:02

prepojenie pc z receiverom abo nova zvukovka

Príspevok od používateľa 6BONGO6 »

zdravim... mam taky problem zo zvukom z pc do receivera, mam to prepojene cez optiku a ked pozeram niejaky film abo hram hru tak vsetko sa sustredi do stredoveho repra ako keby sa to ani nerozdelovalo na kanaly ale ked skusam priestorovy zvuk v programe od zvukovky tak to ide v ako ma, skusal som aj analog prepojenie, tam zase v hrach je super ale vo filmoch zase center ako keby nefungoval a hlasy nie je ani pocut poriadne,este som aj uvazoval o pripojeny cez hdmi lebo mam na receivery hdmi vstupy, len zase neviem ako to rozbeham :D
dosku mam asus p8z77-v lk a receiver onkyo tx-sr604e s reprakmy magnat monitor supreme fungujem na intgrovanej zvuk. a preto aj rozmyslam ci by pomohla kupa novej a ked tak akej

dakujem za rady
6BONGO6
Nový používateľ
Nový používateľ

Re: prepojenie pc z receiverom abo nova zvukovka

Nikto neporadi bo fakt som v pr.... trochu s toho
Používateľov profilový obrázok
Toman
VIP
VIP
Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa Toman »

to mas len nejak zle nastavene...

mas Dolby Digital Live?
AMD 7600X, B650M, 32Gb 6400, RTX 3070TI, Fractal Torrent
commodore64
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 15. Sep, 2009, 19:05

Príspevok od používateľa commodore64 »

Uplne najlepsie by bolo spojit to cez HDMI a mas po problemoch. Mne pride, ze ak to ide v systeme, musi to ist aj v hrach a filmoch. Ak by to bolo len vo filmoch, istotne by som ti odporucil pozriet sa na nastavenia prehravaca/kodeku. Ja som mal taky problem, ze mne filmy sli stereo a vobec PC nepustal 5.1 signal do receivera. U mna problem riesilo prenastavenie DTS kodeku v MPHC. Na tvojom mieste by som sa trosku povrtal v nastaveniach zvukovky/optickeho vystupu (predvoleny format vystupu zvuku).
Spoiler: ukázať
PC: Case: Fractal Meshify 2 Gray TG Light Doska: ASUS TUF X570-PLUS GAMING (WiFi) Proc: AMD Ryzen 9 5900X RAM: Kingston FURY 64 GB DDR4 3200 MHz CL16 Beast Black GPU: GTX1070 PSU: Seasonic Focus 650W modular Cooling: ARCTIC Liquid Freezer II 280 LCD: Lenovo ThinkVision P32-U10 + Samsung S32D850 Disky: ADATA XPG SX8200 Pro SSD 1 TB + Toshiba 500GB nVME + WD Black 640GB + Seagate IronWolf Pro 4TB CMR Keyboard: Ligitech Craft Mys: Logitech MX Master 3 Zvuk: Sony XB-900 System: W11 x64 PDA: Samsung Galaxy S21 Most important: Adobe CC
6BONGO6
Nový používateľ
Nový používateľ

ta zvukovka ma iba DTS a Dolby digital ale neviem ake ci je to live netusim... je to integrovana Realtek ALC892

akurat vcera som vyskusal VLC player a tam sa to da pekne prepnut do toho modu ako vravis, takze to mi uz ide ako by malo ist vsetko hra v kazdom repre ako ma a nie zmiesane, len to ze teraz v tych hrach je to tiez dajake divne, som si vsimol ze ked som prepol vo VLC ten zvuk tak mi to hodilo na receivery dolby digital obycajny, len to ze ked mam pripojeny PC k nemu tak mi neposkytuje manualne nastavit ten normalny(iba ak ho vynutim ako cez ten VLC), mam tam len moznosti DTSka abo dolby digitalu ako su Pro logic II, neo6 abo take co ma to onkyo prednastavene moznjosti priestoroveho zvuku

toto ze na zvukovke je dost chabi ten program, lebo na digitalny vystup tam nemam poriadne ziadne moznosti a analog tam ma ten priestorovy zvuk normalne ale ten analog hraje o dost horsie, je to pocut aj pri mp3

musim skusit aj to hdmi, len teraz neviem ci to na maticnu zapojit abo na grafu lebo ta tiez vie prenasat zvuk ale bohvie aky :D
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Cez optiku/SPDIF dostanes von 5.1 zvuk iba vtedy, ak je priamo zakodovany v stereo streame (DTS a podobne), alebo ak to dokaze zvukovka (integrovane vacsinou nie) - dovodom je ze optika/SPDIF je z principu koncipovana na stereo prenos. HDMI je 5.1, takze aj s rovnakou integrovanou zvukovkou budes mat v hrach 5.1, kde by si s optikou mal iba stereo, lebo netreba nic kodovat v pripade HDMI, tam sa ti to prenesie ako 5.1 PCM.
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10

Príspevok od používateľa Odar »

S/PDIF (v pripade optiky to tahas cez TOSLINK a v pripade koax. vystupu cez koaxialny kabel) dokaze preniest multikanal 5.1. Bezne formaty LPCM, AC3 / Dolby Digital, DTS. Pripadne Dolby Pro Logic, ale ten sa dnes nepouziva.
Pre nove formaty DTS HD, Dolby True HD sa pouziva HDMI, pretoze je tam vacsi datovy tok. Napriek tomu, DTS HD ma jadro (core) zvuk DTS. Takze ak cez HDMI posielam DTS HD do AV receivera, ktory vie spracovat iba DTS, tak mi zvuk pojde ako DTS. Nic sa nedeje.

Ak ma S/PDIF pripojeny optikou do integrovanej zvukovej karty, je to v principe ine zariadnie, ako ked to posiela von cez HDMI z grafickej karty. Obe sa spravaju v ovladacom paneli, ako 2 nezavisle zvukove karty. Preto moj dojem je taky, ze ak ide cez HDMI, ma tam nastavene (pravdepodobne) passthrough, cize ak ma hra 5.1 zvuk, ktory vie preliezt cez HDMI (DD, DTS, ziadne EAX hracky a podobne vtakoviny), tak mu to hra dobre. AVR to dekoduje bez problemov.

Kedze mu to cez S/PDIF ide ako stereo (resp. mu to robi blbosti), pozrel by som ako prve, ako ma nastavenu zvukovu kartu (ci nema vo Win default downmix na 2.0). Ale tam to nekonci, pretoze ak pouziva na filmy nejaky soft. a priamo v nom ma nastavenie ine, tak sa uplatnia tieto nastavenia.

Jednoducho povedane, ak chce multikanal cez S/PDIF, treba nastavit na zvukovke, aby to len poslala von trebars ako LPCM (v hrach DD / DTS). A este skontrolovat konktreny program (prehravac filmov, hru), ci tam nahodou nie je nastavene stereo. Este inak povedane - ak mam multikanal LPCM / DD / DTS, musi ho ist prehrat ako multikanal aj cez S/PDIF. Nie len cez HDMI. Ale tie nastavenia su niekedy boj - to je pravda.
- PC
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200 Black
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
2 x Noiseblocker NB-eLoop B12-PS
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax Black
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 45 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
faugusztin
Moderátor
Moderátor

@Odar: lenze presne o tom to je, ALC892 ak dobre viem neposiela cez SPDIF zvuk ako 5.1 PCM. Ako 5.1 to ide cez SPDIF v pripade Realteku iba ak je zdrojovy signal AC3 ci DTS - teda v pripade hier to nie je ani jedna z tychto dvoch moznosti, a preto ma hry ako stereo.
commodore64
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 15. Sep, 2009, 19:05

Príspevok od používateľa commodore64 »

@Bongo: pocuj, a ked tam mas HDMI, tak preco pouzivas optiku?
PC: Case: Fractal Meshify 2 Gray TG Light Doska: ASUS TUF X570-PLUS GAMING (WiFi) Proc: AMD Ryzen 9 5900X RAM: Kingston FURY 64 GB DDR4 3200 MHz CL16 Beast Black GPU: GTX1070 PSU: Seasonic Focus 650W modular Cooling: ARCTIC Liquid Freezer II 280 LCD: Lenovo ThinkVision P32-U10 + Samsung S32D850 Disky: ADATA XPG SX8200 Pro SSD 1 TB + Toshiba 500GB nVME + WD Black 640GB + Seagate IronWolf Pro 4TB CMR Keyboard: Ligitech Craft Mys: Logitech MX Master 3 Zvuk: Sony XB-900 System: W11 x64 PDA: Samsung Galaxy S21 Most important: Adobe CC
6BONGO6
Nový používateľ
Nový používateľ

Pouzil som optiku lebo som nemal druhy hdmi kabel a mam zatial iba tyzden priestorovy zvuk tak som skusal s dostupnimy kablamy a idem zajtra kupit ten hdmi a skusim to s tym a dam vam vediet ako to dopadlo lebo uz je to horor s tym a netusim ci mam nieco vo win nieco prednastavene ani neviem kde to mam hladat ci v regedite abo kde? skusim vsetko len pre mna laika do zvuku na comp treba postup :D

Len by ma este zaujimalo ked napojim do grafy ten hdmi ako to budem vediet nastavovat, viem ze prepnem aby to slo z grafy ale aby som to dodatocne nastvil to netusim ci zvukovy program zaregistruje....
6BONGO6
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak skusal som to HDMI a nic, vobec to nefunguje a nereaguje aj ked som to vynutil proste to z receiveru nehra alebo som len nanasiel tu spravnu volbu ale skusal som to dost dlho vseliak ale stale nic tak uz neviem asi kupim dajaku zvukovku a tam s tym uz nebude problem tam sa to da vynutit aby hralo to co chcem....
kuk0^
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 28. Sep, 2009, 11:18

Príspevok od používateľa kuk0^ »

neviem aku mas graficku kartu, ale pri nvidii treba prepojit zvukovku a grafiku takym 2zilovym kablom http://www.ebay.com/itm/2Pin-nVIDIA-Vid ... 27c1c5f07d, aby sa prenasal aj zvuk, AMD/ATI to ma uz v sebe zabudovane...
PC1: CPU: AMD Phenom II X6 1045T@3807Mhz (282x13,5; load 1,36V) | Cooler: Scythe Mine 2 | MB: Gigabyte GA-990XA-UD3 | RAM: Kingston HyperX Blu 2x4GB DDR3 1600@1504Mhz (8-8-8-24; 1,54V) | VGA: Gigabyte Radeon HD 6670 1GB DDR3| SSD: Crucial M4 128GB| HDD: WD Caviar Black 640GB, Samsung F4 2TB | DVD-RW: Sony Optiarc AD-7283S | PSU: OCZ ZS 650W | Case: Fractal Design Define R3 + 2x120mm intake, 120mm + 140mm outtake | LCD: 22" Samsung 2233RZ 120Hz | TV: Panasonic TX-P42X20E | Audio: Asus Xonar D1 + Microlab Solo 7C + Genius HT 6000 + Superlux HD681 | Mouse: Logitech MX518 Dark Knight LE + QCK

PC2: CPU: AMD Athlon II X2 240@3500Mhz (250x14; load 1,4V) | Cooler: MAXCUBE Tornado S | MB: MSI 770-C45 | RAM: Kingmax 2x2GB DDR3 1600@1333Mhz (7-7-7-20; 1,5V) | VGA: MSI Radeon HD 4350 512MB DDR2 | SSD:Kingston V200 128GB | DVD-RW: NEC 3540A | PSU: Seasonic T3 350W | Case: Modecom + 90mm intake, 120mm outtake | LCD: 24" Benq G2400W | Audio: Creative X-Fi XtremeGamer | Other: TechniSat SkyStar 2| idle 60W
faugusztin
Moderátor
Moderátor

@kukO^: To platilo naposledy u 2xx serie NVIDII, novsie uz maju vsetky integrovany HD audio kodek - a 2xx seria je vec este z minuleho desatrocia.

Návrat na "Nákupná poradňa"