Nestabilne PC - chybne cpu alebo ram?

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
pjotr123
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 14. Okt, 2013, 12:46

Nestabilne PC - chybne cpu alebo ram?

Príspevok od používateľa pjotr123 »

Ahoj,
zlozil som si novu zostavu:
core i7-4771, asus z87 pro
Corsair 8GB KIT DDR3 1866MHz CL9 Blue Vengeance Low profile
zdroj Seasonic G Series 550W
zatial bez grafiky
os win7 64bit

No mam taky problem, ze obcas (zatial mozno 5x) mi padne nejaka aplikacia/hra, raz som mal bsod pri kopirovani suborov, raz vlc, raz pri spustani hry, cize nie pri vyraznej zatazi. Pamate som dal na 1600Mhz, ale nepomohlo. Tak som pustil memtest86 (v zakladnom nastaveni), zbehlo to a nic nezistilo.

Dalej co nechapem, ze ked pustim intel burn test, teploty (v realtemp) mi vybehnu asi za 3s na 90st, ale ked to stopnem, tak okamzite (teda na dalsi update) to klesne na 40st, co neviem ci dovoluju zakony fyziky. Raz sa mi stalo, ze to trvalo aj 20s kym sa dostalo na 90st a to som to pustal niekolkokrat po sebe (zeby throttling?). Ale pocas toho testu to nepadlo.
Inak pocas browsovania a hrania mam teploty 35-50. Chladic mam zatial pribaleny, chcem kupit nejaky lepsi, ale podla mna ked to davaju k tomu tak by to mal uchladit, nie? (aj ked s hlukom)

Keby som to aspon vedel donutit k padu, zeby sa dalo s tym nejako laborovat..
Nejake rady ako prijst na to, co je zle?
Používateľov profilový obrázok
trojan4x4
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2013, 15:55

Re: Nestabilne PC - chybne cpu alebo ram?

Príspevok od používateľa trojan4x4 »

Máš na tom nejaké OC ?
Spoiler: ukázať
CPU ► AMD FX-8320
COL ► Scythe Orochi
MOB ► Gigabyte-990XA-UD3
RAM ► Kingston HyperX Predator 2x4GB 1600Mhz
GPU ► AMD MSi R9 280X OC Edition
SSD ► Crucial M4 128GB
HDD ► Barracuda 1TB
PSU ► Cooler Master RS-700W
CSE ► Zalman Z11+
PHO ► Nokia Lumia 930 32GB WP8.1
I AM FX =
pjotr123
Nový používateľ
Nový používateľ

Nie, 4771 sa neda OC a pamate som dal po tom co to padlo na 1600.
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28

Príspevok od používateľa pipo137 »

Len k tej teplote, evidentne toho veľa nevieš o problematike prehrievania Ivy Bridge/Haswell cpu, takže pozri toto a pochopíš:
http://extrahardware.cnews.cz/testy/pas ... si-chladic
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 34&t=96251
A hento správanie je v IBT úplne normálne, keďže to je aplikácia, ktorá vie zo všetkého najviac vyťažiť (a teda rozpáliť) cpu ;) :good:

Napätie pre cpu máš nadstavené aké?? Auto?
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
pjotr123
Nový používateľ
Nový používateľ

Viem ze sa prehrievaju, ale tieto teploty sa mi nezdaju, hlavne ako rychlo ich dosiahne. Myslim ze tak do 2 minut by to prekrocilo TJmax (radsej som to stopol vzdy). Napatie mam myslim ze auto. Ked dojdem domov pozrem. Ja som tam pri pohlade na vsetky tie volby nahral bios defaults, ze reku hrat sa s tym budem neskor..
No ale to prehrievanie ma az tolko netrapi, lebo bezne nepustam burn test, skor ta stabilita. Co mam notebook, tak na nom mi nic nepadlo ani nepamatam.
Ja si myslim, ze je problem s pamatou ale ked prechadza ten memtest tak by mi to asi nevymenili.
spencer
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 08. Máj, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa spencer »

tak samozrejme cpu neni dobre pokiaľ neprejde v CPU teste . tam neni o čom vyrieš najprv chladenie CPU a potom môžeš sledovať či to padá Ďalej alebo pátrať po komponentoch . stáva sa že pasta čo býva nanesená na cpu chladiči býva už po rozbalení ztrdnutá ale neviem či k tvojmu procesoru sa takto chladič dodáva . inak by som videl možno problém že je krivo nasadený chladič na procesore a nedolieha , alebo môže byť aj vadný kus procesora ale v prvom rade by som isto zohnal lepšií chladič do 20 € sa v kľude zmestiš tuším gelid je do dvacky , ušetriš hluk aj procesor od tepla ale to isto vieš
Notebook Lenovo IdeaPad Gaming 3-15IMH05 Onyx BlackCPU :Intel Core i5 10300H Comet Lake RAM : RAM 24GB DDR4GPU : NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4GBSSD : SSD 512GBHDD :1000 GB HDD Sound cardFiiO E10 OlympusOS : Windows 10 64-bit Headphones : Beyerdynamic Custom One Pro Myš :evolveo wm430
trojan4x4
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2013, 15:55

Príspevok od používateľa trojan4x4 »

Spencer - keby bol zle nasadený chladič, tak by tá teplota po vypnutí BURN testu neklesala tak rýchlo. Toď môj názor :)
CPU ► AMD FX-8320
COL ► Scythe Orochi
MOB ► Gigabyte-990XA-UD3
RAM ► Kingston HyperX Predator 2x4GB 1600Mhz
GPU ► AMD MSi R9 280X OC Edition
SSD ► Crucial M4 128GB
HDD ► Barracuda 1TB
PSU ► Cooler Master RS-700W
CSE ► Zalman Z11+
PHO ► Nokia Lumia 930 32GB WP8.1
I AM FX =
pjotr123
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak ten chladic bude ale kvoli hluku. Ten cpu sa podla realtempu v normalnej prevazke neprehrieva.
Taketo nahodne chyby moze sposobovat hocico, myslim ze aj zdroj. Ale nemam prostriedky ani cas na metodu pokus/omyl, to by som potreboval este jednu taku zostavu. (a hlavne ked to pada iba obcas)

Pozeral som ten bios a je to na auto. Nasiel som nejake asusacke video na youtube kde chlapik hovori, ze na auto sa to moze takto prehrievat a intel burn test neodporuca.

Inak memtest uz 2h bezi na moving inversions a nic (14.pass). Este skusim bit fade a zajtra to pustim vsetky na cely den a uvidim. Akurat neviem ako najlepsie nastavit rezim cpu?

Este ma napadlo na test tej stability pustit vo win nejaky user benchmark (nieco co simuluje pracu vo worde/editaciu foto). Mozno su zle ovladace grafiky comu by som sa pri inteli necudoval..
pipo137
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 08. Feb, 2011, 17:28

Príspevok od používateľa pipo137 »

Veď preto som ti písal, že IBT dokáže riadne rozpáliť cpu (najviac zo všetkého) a preto taký prudký a rýchly nárast teploty nie je prekvapivý. Keď sa k tomu priráta skutočnosť horšieho odvodu tepla z čipu, tak je tu výsledok, prečo tá teplota tak rýchlo stúpne... a ešte k tomu netreba zabudnúť prirátať fakt, že pri testoch ako je IBT doska púšťa (podľa nastavenia) vyššie napätie do cpu ako normálne (niekedy je to aj +0,1V)
DESKTOP MB: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC CPU: AMD Ryzen 5 5600 + Nocua NH-D14 Black RAM: Patriot Viper Steel 2x8GB @ 3600MHz 14-16-16-16-36 1T GPU: Sapphire NITRO+ Radeon RX580 8GB @ 1500/8900MHz SSD: Samsung 970 EVO 500GB + Crucial M4 256GB PSU: EVGA SuperNOVA G2 750W Sound card: Asus Xonar Essence STX Case: Projekt "R4R" - Fractal Design Define R4 Monitor: Dell U2415 OS: Windows 10 Pro 64bit SK Mouse: Cyborg R.A.T. 7 Mouse Pad: A4tech Bloody B-081 Keyboard: Microsoft SideWinder X4
DESKTOP 2 MB: MSI Z77 MPOWER CPU: Intel Core i7 3770K @ 4,0GHz + IHS mod + Noctua NH-D15 RAM: Crucial Ballistix Tactical LP 2x8GB @ 2000MHz 9-9-9-27 1T GPU: Intel HD4000 SSD: Samsung 850 EVO 500GB HDD: 5x WD Red (20TB)
Smartphone: Redmi Note 13 Pro 5G, Xiaomi Mi Mix 2, Xiaomi MiNote Pro
pjotr123
Nový používateľ
Nový používateľ

Takze test ram nic. Vie mi niekto vysvetlit, co presne robi nastavenie adaptive core voltage? Je to nieco ako robil kedysi rmclock, alebo je to viac dynamicke a je to sucastou platformy alebo to je vylepsenie vyrobcov mb? Nemoze to sposobovat nestabilitu? (ked nie je pc v zatazi nastavi priliz nizke napatie a padne to) Ale v biose nikde nebolo minimalne napatie.
Keby som to prevadzkoval na manual, moze to nejako ovplyvnit zivotnost cpu? Teploty su ok, na tych 1.175 co som tam dal zbehol aj burn test a toto je nizsie napatie ako tam nastavuje to adaptive. Este som nejako neskusal turbo, tam mam obavu.
pjotr123
Nový používateľ
Nový používateľ

Takze pc je uz dlho stabilny. Zda sa mi, ze to padalo ked som sa hral s kadejakymi overclockerskymi nastrojmi co maju svoje ovladace na low level pristup (pripominam, ze som netaktoval). Mozno je niektory z nich chybny? Este som dal novy chladic, ale stale si myslim, ze by to mal ten cpu zvladat a ked sa prehrieva, tak throttlovat. Teraz mam teploty do 55 v hrach. No uvidime.
Asnod
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05

Príspevok od používateľa Asnod »

No mozno si len nieco zaskrtol alebo nastavil co si nemal, stava sa. Nabuduce alebo ked sa problem vrati treba aspon napisat typ BSOD. :)
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.

Návrat na "Procesory"