Zdravím . Po dlhšom čase potrebujem znova poradiť. Pred nedávnom sa urobila nová zmluva s pomarančom, TV+internet. Boli k tomu samozrejme aj zariadenia a tu začína byť problém. Po krátkej skúšobnej dobe som došiel k záveru, že dodaný router je nedostačujúci, jedná sa konkrétne o model D-Link DIR-600. Internet by mal mať rýchlosť 100Mbs/10Mbs , lenže router viac ako 40Mbs nepustí, teda mám iba 40Mbs/10Mbs. Na router sú zapojené 2 PC priamo a potom ďalšie 2 zariadenia, teda mám využité všetky 4 porty. Taktiež sa využíva plne aj Wi-fi a keďže máme doma niekedy zapnuté obidva PC a 2-3 zariadenia na Wi-fi, tak to už je tú rýchlosť internetu cítiť. Preto som sa rozhodol o výmenu routera.
Keďže vo väčšine parametrov sa nevyznám, tak poviem aspoň o tých, ktoré by som rád požadoval. WAN/4xLAN, to si myslím, že má takmer každý. Keďže máme iba panelákový byt a router je na dobrom mieste, tak pokrytie aj D-linku bolo vcelku dostačujúce a v kľude sa dal chytiť signál v každej miestnosti, s výnimkou jednej, kde to ide tiež, ale sem tam vypadne, lenže ju od routera oddeľujú asi 3-4 steny. No v poslednom rade aby sa dal plne využiť potenciál rýchlosti aj pri prípadnom zvýšení rýchosti. Cenový strop neurčujem, ale ideálne by bolo za čo najnižšiu cenu samozrejme. Budem veľmi rád za každú radu .
router by to mal zvladat, skusal si to aj na priamo bez routra ci ti ide deklarovana rychlost od pomarancu? ked tak skus aj upgrade firmware na routri..
samozrejme skúšal som, ak ide priamo kábel do PC tak ide 100/10 Mbs. Firmware aktualizovaný bol. Keď som googlil narazil som na niečo N150 a že preto to ide len 30-40Mbs , aj priamo u pomaranča povedali, že len 40 cez neho ide.
EDIT: ok našiel som problém ato je to, že verizie 2.1x majú problém, že je to obmedzené na 40MBps . D-link už softvér neaktualizuje istý čas, takže tento problém pretrváva, len neviem ako sa dostanem k starším firmwarom, keďže poskytujú len najnovší.
Bohužiaľ ten router je shit a viac ako 40mbps cez wifi Ti to proste nikdy nedá. A to môžeš byť rád, že Ti to dá až 40 mbps. Na to, aby Ti router dal viac ako 80 mbps potrebuješ niečo drahšie Niečo oveľa drahšie ako ten Dlink (a hlavne kvalitnejšie).
It might make sense just to get some in case it catches on. If enough people think the same way, that becomes a self fulfilling prophecy.
- Satoshi Nakamoto
Keby že iba cez wifi ide 40Mbps, tak to by som ešte zobral, ale ani cez LAN to viac nedá... . Z dvoch ponúk vidím, že router ma vyjde na cca 50€ .Ten Netgear sa mi celkom páči, budem určite o ňom uvažovať. Pri tom druhom, neviem aká bude dostupnosť u iných obchodoch, keďže najradšej by som to bral priamo z KE. Veľmi rád ešte príjmem aj ďalšie návrhy .
Este mam dobru skusenost s TP-Link TL-WR1043ND (u rodicov). So 100Mbit Fibernetom cez wifi taham v pohode kusok cez 7 MB/s (~ 70 Mbit). Ten Mikrotik je kusok drahsi, ale vykonnejsi.
No bohuzial chciet od routerov aby dokazal spracovat/uroutovat 100Mbit internetove pripojenie je vcelku narocna poziadavka. Ked som to riesil nejake rok naspat, tak existovalo prakticky jedine riesenie - ASUS RT-N66U. Linksys E2000 kupeny v 2011 dokazal aj po pretaktovani a naflashovani DD-WRT uroutovat iba 90MBit.
Co sa tyka Wifi, na 100MBit cez wifi potrebujes aspon 300Mbitove N-ko, kedze u Wifi ide o rychlost fyzickej vrstvy, prakticka rychlost bude 40-50% papierovej.
Ten TP-Link nevyzerá zle, ale stále sa viac prikláňam k Netgearu. Ten ASUS vyzerá super, ale tá cena je už aj mimo mňa . Mne ide hlavne o rýchlosť na LAN portoch, keďže tam sú zapojené 2 PC, na ktorých sa využíva hlavne tá rýchlosť. Cez Wi-Fi, môže ísť pomalšie, keďže zariadenia ktoré sa pripojujú, sa využíva na prezeranie internetu. Hlavne nech to Wi-Fi pôjde stabilne aj keď budú napojené 3-4 zariadenia .
no k wifi na tom Netgear. Mam na nom zapojene cez wifi stolne PC, 2x notebook + 2-3 mobily, PS3 a bez problemov ide aj ked je viac zariadeni naraz pripojenych.