Spúšťanie HDD
Spúšťanie HDD
Zdravím,
takže mám nasledovný problém. Kúpil som si pred pár týždňami druhý HDD (Samsung F3 1TB). Používam ho ako záložný disk. Po štarte HDD normálne nabehne a funguje bez problémov, lenže po nejakom čase sa pravdepodobne "vypne". Ked spustím nejakú aplikáciu napr Everest ktorá od neho potrebuje údaje, prípadne chcem niečo na disk skopírovať, počujem ako sa začne roztáčať, roztočí sa už všetko ide OK. To isté je aj pri vypínaní PC, vždy pred vypnutím sa musí disk zapnúť a až následne sa systém vypne (vypnutie systému sa tým predlžuje). Chápem že je to asi logické, keď sa HDD nevyužíva tak sa "vypne" aby sa šetrilo el. energiou ale mňa zaujíma nepoškodzuje sa týmto ten HDD keď sa počas fungovania PC "zapína a vypína" niekoľko krát.? Nebolo by lepšie aby sa otáčal stále.?
Ďakujem za rady a postrehy
takže mám nasledovný problém. Kúpil som si pred pár týždňami druhý HDD (Samsung F3 1TB). Používam ho ako záložný disk. Po štarte HDD normálne nabehne a funguje bez problémov, lenže po nejakom čase sa pravdepodobne "vypne". Ked spustím nejakú aplikáciu napr Everest ktorá od neho potrebuje údaje, prípadne chcem niečo na disk skopírovať, počujem ako sa začne roztáčať, roztočí sa už všetko ide OK. To isté je aj pri vypínaní PC, vždy pred vypnutím sa musí disk zapnúť a až následne sa systém vypne (vypnutie systému sa tým predlžuje). Chápem že je to asi logické, keď sa HDD nevyužíva tak sa "vypne" aby sa šetrilo el. energiou ale mňa zaujíma nepoškodzuje sa týmto ten HDD keď sa počas fungovania PC "zapína a vypína" niekoľko krát.? Nebolo by lepšie aby sa otáčal stále.?
Ďakujem za rady a postrehy
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 3700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon RX 6800 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 Pro 512GB, NVMe | SSD2: CRUCIAL MX500 M.2 1TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 10 Pro x64 | TV: PANASONIC TX-L47FT60e | PHONE: iPhone 6s 64GB, Space grey |
Re: Spúšťanie HDD
Štart - Ovládací panel - Možnosti napájania - Zmeniť nastavenia plánu - Zmeniť rozšírené nastavenia napájania - Pevný disk - Odpojenie pevného disku -> Nikdy.
(platí pre Win 7, hľadať treba ale to isté u iných OS).
(platí pre Win 7, hľadať treba ale to isté u iných OS).
Díkes, Win 7 používam takže som to našiel hneď
ale predsa mi ešte nedá poškodzuje sa ten disk nejak tým neustálym vypínaním a zapínaním.?
ale predsa mi ešte nedá poškodzuje sa ten disk nejak tým neustálym vypínaním a zapínaním.?
MB: ASUS ROG Crosshair VII Hero | CPU: AMD Ryzen 7 3700X | COOLER: SCYTHE Ninja 5 | RAM: CORSAIR Vengeance LPX Black 32GB, 3200MHz, CL16 | GPU: SAPPHIRE Radeon RX 6800 16GB | PSU: SEASONIC Prime Ultra Titanium 750W | SSD: SAMSUNG 970 Pro 512GB, NVMe | SSD2: CRUCIAL MX500 M.2 1TB | CASE: FRACTAL DESIGN Define C Black | MOUSE: LOGITECH G502 Proteus Spectrum | MOUSEPAD: LOGITECH G240 | KEYBOARD: CORSAIR Strafe RGB Cherry MX Silent SK | SPEAKERS: LOGITECH Z-906 | MONITOR: DELL P2414H 24" | ROUTER: ASUS RT-AC55U | OS: Win 10 Pro x64 | TV: PANASONIC TX-L47FT60e | PHONE: iPhone 6s 64GB, Space grey |
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
zacni stukat vypinacom, ze po kolkych stuknutiach ti chcipne ziarovka... rovnako je to s kazdym el .spotrebicom.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
nj pochopil som, aj som si to myslel...
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 27. Sep, 2010, 19:31
toto isté (zapínanie/vypínanie) mi robí externý pevný disk... ...a tam neviete, ako to nastaviť, aby sa stále točil???
- panasonic650
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 23:24
To su tie nove funkcie co sa tym chvalia pri Green diskoch. Ktora za to moze ? IntelliPower, IntelliPark, IntelliSeek, NoiseGuard, SilentSeek
-
- Používateľ
Presne si to trafil Raz začal strašne moc vybrovať a už som bledol, čo som sa bál, že ide disk umrieť, ale som ten box rozobral a len tam čosi rezonovalo, disk nevybroval, nevrčal ani nič... ...ale som chcel napísať, že vo vnútri je Western Digital Caviar Green WD10EADS-00M2B0
máš ho napojený cez USB? ak hej skús pozrieť v nastaveniach napájania položku ohľadom USB a vypnúť to, niečo tam je ale nespomeniem si čoundertaker007 napísal:toto isté (zapínanie/vypínanie) mi robí externý pevný disk... ...a tam neviete, ako to nastaviť, aby sa stále točil???
Spoiler: ukázať
IntelliParkpanasonic650 napísal:To su tie nove funkcie co sa tym chvalia pri Green diskoch. Ktora za to moze ? IntelliPower, IntelliPark, IntelliSeek, NoiseGuard, SilentSeek
http://blog.bigsmoke.us/2010/05/13/disa ... e-wd15ears
No mňa by kleplo mať niečo takéto v PC...
.
-
- Používateľ
Tak ja ho mám ako externý HDD (na zálohy a veci, ktoré sa častejšie menia a podobne...)Snake napísal:No mňa by kleplo mať niečo takéto v PC...
a Fry má tú F3 tiež ako úložisko, tak to sa dá prežiť... ...A ja verím, že on si to v tom Windowse 7 nastaví, lebo jednomu típkovi, čo som mu skladal počítač, tak kým som ho mal ešte u seba, tiež som počúval, že občas po dlhšej neaktivite keď som šiel čosi spraviť, tak sa disk roztáčal... ...a po zmene nastavenia toho vypínania HDD po___min. na nikdy to prestalo...
Neviem prečo, ale bojím sa doňho nejako takto zasahovať a ešte k tomu, je nadpis, že "Disabling Intellipark on the WD15EARS" a ja mám WD10EADSSnake napísal:http://blog.bigsmoke.us/2010/05/13/disa ... e-wd15ears
//edit:
P.S.- Snake ty si už zasa moderátor? Však na Silvestra si nebol
jj mne to stačilo nastaviť vo Win a už ide všetko OK
trosku to tu ozivim...mam podobny problem...v notasi som vymenil HDD za SSD a povodny HDD som dal to takejto redukcie miesto mechaniky http://www.alza.sk/icybox-ib-ac642-d339109.htm
disk je to WD 7500BPVT a ked napr len surfujem tak je ticho, ale ked zacnem nieco robit pocut ako sa roztoci a po chvili sa zase vypne a stale dokola..skusal som aj pokrocile nastavenie napajania a zakazat odpojenie pevneho disku ale nepomohlo...disk ma asi tri tyzdne zeby bol vadny? SMART nevypisuje ziadnu chybu ani som s nim nemal problem ked bol ako systemovy na povodnej pozici
disk je to WD 7500BPVT a ked napr len surfujem tak je ticho, ale ked zacnem nieco robit pocut ako sa roztoci a po chvili sa zase vypne a stale dokola..skusal som aj pokrocile nastavenie napajania a zakazat odpojenie pevneho disku ale nepomohlo...disk ma asi tri tyzdne zeby bol vadny? SMART nevypisuje ziadnu chybu ani som s nim nemal problem ked bol ako systemovy na povodnej pozici
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
niektore disky su take drbnute... nepomoze vyhmatavanie v Control Paneli.
Ja som to "poriesil" tak ze som si spravil batak ktory na dany disk zapise deasatbajtovy subor "doriti aj s tym" a potom ten subor vymaze. Tento batak spustam v Task Scheduleri kazdu minutu a disk sa odvtedy nezastavuje. Naschval nehovorim aky disk to je.
Vykonnostne problemy kvoli tomuto rieseniu vobec necakaj, znizenie zivotnosti tiez nie (skor prave naopak zvysenie tym ze sa ta kravina furt nezastavuje a neroztaca).
Ja som to "poriesil" tak ze som si spravil batak ktory na dany disk zapise deasatbajtovy subor "doriti aj s tym" a potom ten subor vymaze. Tento batak spustam v Task Scheduleri kazdu minutu a disk sa odvtedy nezastavuje. Naschval nehovorim aky disk to je.
Vykonnostne problemy kvoli tomuto rieseniu vobec necakaj, znizenie zivotnosti tiez nie (skor prave naopak zvysenie tym ze sa ta kravina furt nezastavuje a neroztaca).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Mne sa vypne po par sekundách takze spustat po minute mi nepomoze
CPU: AMD Ryzen R7 5800X CPU Cooler: Noctua NH-U14S MB: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32 GB KIT DDR4 3600 MHz CL16 GPU: Sapphire PULSE RX6800XT 16GB SSD: Kingston KC3000 1TB + Adata XPG SX8200Pro 512GB + Crucial MX500 1TB PSU: Seasonic Focus Plus GOLD 750W Case: Fractal Design Define 7 Compact White TG