zostava na multitasking do 550 eur

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
quijote
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 26. Nov, 2013, 10:53

zostava na multitasking do 550 eur

Príspevok od používateľa quijote »

Ahojte,

potrebujem si kúpiť nový PC, preto by som uvítal vaše konkrétne rady, aké komponenty kúpiť podľa požiadaviek.
- PC, ktorý zvládne veľa naraz spusteného rôzneho softvéru - relatívne náročný prekladateľský softvér, milión tabov v Chrome, rôzne wordy, pdfká, muzika, video atď., low-cost kancelárska zostava toto asi neutiahne
- nebudem hrať žiadne hry ani robiť s grafikou, preto asi extra grafika nebude potrebná, stačila by asi tá, čo je na procesore
- rozpočet na PC ideálne 550 eur, keďže ešte potrebujem kupiť nový 23-24 palcový displej, čo je ďalších najmenej 130 eur
- chcem, aby sa všetko otváralo a spúšťalo okamžite, žiadne 10-sekundové vyčkávanie na otvorenie obyčajného pdfka a podobne, preto seriózne uvažujem aj SSD 64 alebo 120GB na windows a softvér
- chcem najlepší pomer cena/výkon, na image mi nezáleží
- primerane tichý
- potenciál na prípadný upgrade o nejaký čas, takže žiadne staré sockety, dosky a tak
- DVD mechaniku netreba, použijem zo starého PC
- vrátane Win7/8 (64 bit), ak sa to ešte zmestí do ceny
- sorry, ak som niekde hore napísal blbosť, veľký expert na hardware nie som

Pôvodne som vlastne chcel kupovať laptop, ale PC s rovnakým (ak nie lepším) výkonom bude snáď stáť aj o pár stovák menej, tak som sa nakoniec rozhodol pre PC, ani s laptopom by som po byte aj tak nechodil.

Okrem toho sám si to poskladať netrúfam, preto ak viete o lacnom eshope (ideálne v BA), ktorý za bagateľ ponúka aj poskladanie PC z u nich zakúpených komponentov, tak to bude super bonus. Prípadne ak mi to niekto z vás vie poskladať, nainštalovať win, nastaviť a zoptimalizovať, tak kričte. Je mi jasné, že nie zadara, za dobrú robotu sa platí :-)

Ďakujem
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: zostava na multitasking do 550 eur

Príspevok od používateľa mp3turbo »

64GB SSD je male, rozhodne doporucujem 120/128GB lebo len Windows7 samotny zozere okolo 20GB (rozdiel v cenovke je okolo 35eur takze nie az tak moc). Ked to naplnis Offisom a programami, stovka nie je ziadny zazrak po case pouzivania a patchovania. Po roku a pol mam na disku 19GB patchov.

CO NAJVIAC RAM !! 8GB ani nerozmyslaj, rozhodne 16GB [ak ti dovoli budget].

Procesor : stvorjadro uz do rozpoctu asi nevleze, takze zober nejake slusne dvojjadierko. Rozdiel vo vykone mezi 2.9GHz a 3.1GHz neuvidis, takze sa mozes trosku ulakomit na lacnejsiu verziu ked bude treba. Musis si uvazit ci budes viac drzany u huby s vykonom procesoru alebo pamati, na vypoctovo neintenzivne veci (pises nie grafika ale skor kancelarske veci a bohuzial spominas video) tu RAM vyuzijes. Ak chces enkodovat video, vyuzijes aj CPU. Otazka potom je ci mozes nechat zapnuty pocitac cez noc lebo pocas noci prekodujes tolko videa ze sa s tym aj tyzden budes zaondievat.

Do ceny sa ti Win7 nezmesti, lebo len monitor a Win7 budes mat tristo eur.

Primarny faktor na vykon PRI MULTITASKINGU je velkost RAM aby si nemusel swapovat. Az potom CPU pokial neratas atomove vybuchy.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
dark_globe
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33

Príspevok od používateľa dark_globe »

cpu + integrovana hd4600 : http://www.alza.sk/intel-core-i3-4330-d467742.htm
mb: http://www.alza.sk/gigabyte-b85m-d3h-d436674.htm
ram: http://www.alza.sk/kingston-8gb-kit-ddr ... 236124.htm
ssd: http://www.alza.sk/crucial-m500-240gb-7mm-d404328.htm
psu: http://www.alza.sk/seasonic-g-series-360w-d458025.htm
case: http://www.alza.sk/cooler-master-k280-d380791.htm
win7 64 bit : http://www.alza.sk/microsoft-windows-7- ... 227299.htm

spolu: 593e

nad rozpočet som išel koli tomu aby si tam mal 240gb ssd , čim vačšia kapacita tym lepšie ,
120gb zaplniš raz dva a vždy je dobre na ssdčku nechať nejaky voľny priestor
takže toto je take optimum do čoho by som osobne išiel...
obyčajny mechanicky disk na zalohu dat si tam už dokupiš dodatočne ked zas niečo pošetriš...
haswell i3 s HT s frekvenciou 3,5GHz na jadro ti tieto ulohy bude zvladať v kombinacii s 8gb ram v pohode ,
ak by ti kapacita ram nestačila možeš ju rozširiť na doske budeš mať ešte dva zvyšne volne sloty ...
dvd mechanika ktoru planuješ použiť je dufam SATA...
čo sa tyka skladania ked sa s nimi dohodneš daju ti to dokopy za nejakych cca 30e ...

su ale každopadne aj e-shopy kde nakupiš lacnejšie a aj ti to lacnejšie poskladaju , alzu som dal koli prehľadnosti ...

ak je rozpočet už priveľmi prekročeny tak sa tam da šupnuť 120gb ssd ale ked sa da nechal by som to takto...
s danym rozpočtom vratane windowsu sa zazraky robiť nedaju ale bude to pomerne vykonne pc
do ktoreho si možeš neskor osadiť aj graficku kartu strednej triedy , zdroj to potiahne ,
je to kvalita a ma 30A na 12v vetve + 1x6pin pre pridavne napajanie energeticky menej naročnej grafiky ...
skrinka je vec vkusu takže samozrejme da sa zameniť za niečo ine ale čo sa tyka funkcionality a kvality spracovania v
tejto cenovej kategorii je to plus minus to iste či ide o bitfenix,CM,fractal atd...
personal rig:
Spoiler: ukázať
cpu: ryzen 7 5700X
cooler: DeepCool AK400
mobo: ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II
graphics: Asus Dual RTX 2070 SUPER (EVO OC)
ram: 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16
ssd: Crucial P3 Plus 1TB NVMe
case: Fractal Design Focus 2 Black Solid
power supply: EVGA 600 GD
sound card: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus
headphones: Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x
monitor: MSI Optix G241 144Hz 1ms IPS
operating system: windows 10 PRO
quijote
Nový používateľ
Nový používateľ

Díky moc obom, ste mi mrte pomohli. Hlavne, že viem že pri multitaskingu netreba šetriť na RAM a SSD, od toho sa odpichnem. Pokiaľ ide o procesory, tak práve kukám, že do 120 EUR sa dajú kúpiť aj rôzne quad-core AMD (FX alebo napr. A10-5800K alebo AMD A10-6790K), všetky majú na heuréke, alze a inde super ohlasy od ľudí, pritom stoja o dosť menej ako štvorjadrové intely. Ale tipujem, že chyták je v tom, že nemajú grafiku (okrem tých Áčkových, ktoré asi budú nižšia rada), takže tam nič neušetrím.

S tým videom som sa zle vyjadril, video riešim maximálne len ako sledovanie filmov a pod., ziadne strihanie. Pointa bola v tom, že chcem, aby PC stíhal multitaskovať aj zároveň s prehrávaním videá, koncertov a pod.

Soráč, ešte jedna otázka - ako s chladením? Je mi jasné, že ak nehrám hry, tak prehrievať sa mi to nebude, ale bude stačiť nejaký integrovaný chladič, či treba extra dokúpiť (aj keby len dačo basic)? Treba potom výber chladiča to prispôsobiť doske a komponentom, aby sa tam nejak optimálne umiestnil, či ako to funguje?

Vďaka!
Používateľov profilový obrázok
dark_globe
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33

Príspevok od používateľa dark_globe »

vačšina AMD procakov do socketu fm2 ma integrovanu grafiku , ale maju slaby procesorovy vykon...
vo vykone na jedno jadro ich intely jasne poražaju a kedže i3 ma aj hyperthreading
tak aj vo viacvlaknovych operaciach je na tom v porovnani s nimi veľmi dobre ,
preto som ti tam nedaval celerony/pentia lebo tie HT nemaju ...
pre porovnanie: http://www.cpu-world.com/Compare/440/AM ... -4330.html
vyhoda vyššich modelov apu je iba vo vykonnejšej integrovanej grafike , ale
kedže hry si nespominal a aj tie apu grafiky su skor take nudzove riešenie na nove hry
tak nema zmysel koli tomu isť do FM2 socketu kde nemaš prakticky ani možnosť v buducnosti upgradovať na niečo vykonnejšie...
okrem toho keby sa ti zachcelo niečo si v buducnosti zahrať tak si tam možeš externu grafiku kedykolvek dokupiť ,
aj za 70/80e kupiš oveľa vykonnejšiu kartu než všetky tieto integrovane riešenia...

samozrejme že recenzie od ľudi budu pozitivne kedže vačšina z nich pravdepodobne
na tie procaky prešla z nejakych starych 6 až 10 ročnych jedno/dvojjadrovych strojov...
to si moc netreba všimať...

chladič ti postači aj box od intelu aspoň zatial , keby sa ti zdal hlučny tak si neskor dokupiš niečo za 20/25e a budeš mať pokoj
personal rig:
Spoiler: ukázať
cpu: ryzen 7 5700X
cooler: DeepCool AK400
mobo: ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II
graphics: Asus Dual RTX 2070 SUPER (EVO OC)
ram: 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16
ssd: Crucial P3 Plus 1TB NVMe
case: Fractal Design Focus 2 Black Solid
power supply: EVGA 600 GD
sound card: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus
headphones: Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x
monitor: MSI Optix G241 144Hz 1ms IPS
operating system: windows 10 PRO
quijote
Nový používateľ
Nový používateľ

Vďaka dark_globe, hneď mám o niečo lepšiu predstavu. Ten rozdiel vo vykone 41 a 12 percent v single- a multi-threaded aplikaciach znie ako dost. Netusim sice, co si mam pod tym v praxi predstavit, ale neriesim, cisla mi musia stacit :-)

Návrat na "Nákupná poradňa"