480-512 GB SSD na system a hry

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
zoom
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00

480-512 GB SSD na system a hry

Príspevok od používateľa zoom »

Dobry vecir, hoci nadisiel cas na vymenu PC, rozhodol som sa, ze tuto zimu len spravim maly upgrade par komponentov hlavne preto, lebo cely Haswell stoji za staru backoru. Momentalne vyberam nove systemove SSD, lebo na starom uz akosi dochadza miesto. Momentalne mam Intel 510 256GB. Je to starsie SSD z cias, ked sa vyrobci pretekali, kto bude mat co najrychlejsie sekvencne rychlosti a tie najpodstatnejsie parametre (random citanie, zapis) zanedbavali. Vtedy Intel urobil SSD, ktore nevynikalo v testoch, ale v tom najdolezitejsom (real-life work) bol skvely. Vykonovo mi teda staci aj taketo SSD, ale dochadza tam miesto a pri instalacii hier uz musim nejake stare odinstalovavat a to je o hovne.

Moje najhlavnejsie poziadavky su nasledovne:
• Cena do 500,- €
• Nechcem dobry pomer cena/vykon (ziaden Crucial m4 a podobne); chcem dobry vykon za viac penazi
• Nie TLC NAND
• Nie SandForce radic
• Nie OCZ
• Nie Kingston
• Nie kdejaki obskurni vyrobcovia (MyDigitalSSD, Strontium, Silicon Power, ...)

Normalne by som siel do Intela kvoli spolahlivosti, ale kedze zacali montovat SandForce radic do svojich diskov, ide to mimo mna. Precital som si vsetky posledne recenzie na TechReport.com a AnandTech.com a nasledovne disky ma zaujali:
Samsung 840 Pro: Hlavne preto, lebo nemali ziadny fuck up a sami si produkuju NAND chipy. Taktiez ich software nevyzera ako od indickeho studenta a je normalne pekny. Zopar tychto diskov som uz namontoval a vzdy bolo vsetko v poriadku.
SanDisk Extreme II: Zaujimavy koncept so SLC vyrovnavacou pamatou. 480GB verzia je vsak oproti 240GB papierovo pomalsia, co je zaujimave. Toto potvrdzuju aj testy, ale napr. AnandTechov Destroyer test ukazuje, ze v real-world je rychlejsia. Stale je to vsak trochu rozporuplne a ma aj trochu pomalsie sekvencne zapisy.
Seagate 600 Pro: Zrejme skvele SSD s Link_A_Media radicom, ktory ma korene v serverovej sfere. Vdaka tomuto obetuje spotrebu (kaslal na nu pes) a ma vyssi vykon. Ma skvely vykon v IOps aj oproti inym SSD [napr. tu], ale zase v benchmarku TR DriveBench 2.0 ma dost velky 100+ ms service time [tu dole na stranke] -- 2x vacsi ako Samsung 840 Pro a 3x vacsi ako Corsair Neutron GTX.
Corsair Neutron GTX: Disk postaveny na Link_A_Media radici, co je velmi sympaticke a taktiez si dobre vedie v testoch. Netrpi tym neduhom Seagatu (100+ ms service time) a je to pre mna sympatickejsia firma nez Seagate.

Ma niekto nejake pripomienky k tymto modelom, pripadne ine odporucanie?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: 480-512 GB SSD na system a hry

Príspevok od používateľa mp3turbo »

koňičivá, samsung840pro nie je zla volba rovnako ako Sígejt 600pro (zbytocne drahy, teda aspon mi tak pride v porovnani so samsungom, avsak Sígejt ma daleko lepsi sustained performance, tam kde 840Pro veselo a hrubo pada pod 10.000 IOPS po par sekundach [!!!!!!!] zapisov, 600Pro s usmevom drzi 30.000 az do konca sveta = toto je proste enterprise za ktory zaplatis).

Zavisi od teba ci mas velmi vela dat na zapis suvisle. 840Pro je vhodnejsi teda na narazove prace (toto odfrcim a potom uz nevladzem) kdezto 600Pro je skor vytrvalec (namiesto sprintu maraton).

NeutronGTX : fenomenalna spolahlivost, u nas nevelmi presadeny a pritom nepravom. Jeden z mojich oblubencov. Sustained performance zdaleka predaleka nepada tak hrubo dole ako 840Pro.

Aby sme sa teda bavili objektivne:
http://techreport.com/review/25559/the- ... 0tb-update
http://techreport.com/review/25681/the- ... n-at-300tb

podla mna tristo terra na ten disk nezapises ani ked sa ušúlaš. Je ti teda zbytocnych 1050TB garantovanych zapisov pre 600Pro 240GB (cize radovo 3000TB garant pre 400/480GB verziu) pricom realita by bola este daleko-predaleko vacsia.

Ine odporucania nemam, mozno snad na najnovsi OCZ 150 avsak ti akurat dnes vyhlasili bankrot takze tymto smerom ta neposuvam. V notebooku sa mi kruti Verteks4 s priblizne 19 months remaining warranty. Ak mi to nebudu slovenski chlapci vediet vyreklamovat u ich dodavatela (co pochybujem pretoze niekto aktiva OCZ proste prevezme), tak je to ich problem a musia mi vratit prachy. Po dvoch rokoch bude moj uzasny 128GB SSD aj tak na vyhodenie moralne a financne takze ma to netrapi.

Na akomkolvek disku doporucujem umelo vytvorit partition mensiu ako je celkova kapacita, velmi to prospieva dlhodobo udrzatelnemu write-vykonu plus zivotnosti SSD. Namiesto 400GB sprav cojaviem 360GB partition ak si to mozes dovolit.

Enjoy !

edit : http://www.thessdreview.com/our-reviews ... rotection/
http://www.anandtech.com/show/6935/seag ... d-review/3 [tuto nastuduj performance consistency viacerych diskov a co s nou urobi filesystem underallocation]
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00

Príspevok od používateľa dexterav »

Ak mas e ber neutron, aspon budeme 2 :-)
Fw 208 slusne zvysil este vykon, inak nive neutrony su uz zvecsa na 19nm mlc, tam je fw tusim 308
Kedze je to na hry v tomto pripade by na druhu stranu nebol zly 840 evo
V inom vlakne som odporucil pro ale to nebolo primarne na hry
Mozno aj tam by bolo lepsie pouzit neutron gtx

Osobne ked mam e beriem skorej he a ked e niesu staci mi aj obycajne ssd :-)
Pre zakaznikov cca podla pouzitia a samozrejme penazenky
Spoiler: ukázať
Intel Core Ultra 7 265k 5,4/4,9GHz,Apexx Z890, 2X24GB8,2GHz cl38, Asus TUF5 090 3/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Príspevok od používateľa loleqboleq »

pekná cena na nojtron
http://datacomp.sk/corsair-ssd-neutron- ... 94425.html

síce tu u nás veľmi nerozšírený Plextor M5 Pro za tiež veľmi peknú cenu
http://www.shark.sk/komponenty-0/disky/ ... t-adapter/

389€ za PRO je super cena
http://www.edigital.sk/SSD_mechanika/Sa ... tner=20008

a akože...chápem, že si skeptický ku tým ževraj kompromisom ako EVO ale porozmýšľaj...511€ za 1TB
http://www.edigital.sk/SSD_mechanika/Sa ... tner=20008
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

terrovy mam radsej M500 kvoli spolahlivosti (velmi podobny vykon, ci mas sekundu hore-dole to nepostrehnes) lebo je postaveny na M4 zakladoch. Objektivne ako hovorim pri terrovom disku mimo serveroveho pouzitia/virtualizacie zivotnost vobec neriesis lebo to nikdy nedokazes "uťahať k smrti". Ked maju 200GB modely realnu zivotnost hrubo cez 200TB pri udavanej zivotnosti 72TB (50GB na den, 5 rokov, vacsina vyrobcov specifikuje 72TB), tak terrovy model musi mat radovo 5x viac pretoze ma 5x viac buniek.

V pripade ze nebudes mat disk rovnako percentualne zaplneny ako mensie modely cize 80% z 200GB disku a 80% z 1TB disku je rozdiel, tak ta zivotnost bude este radovo vyssia lebo firmware si moze lepsie rozhadzovat zapisy cez viacero nepouzitych buniek cim ich samozrejme setri.

Nad 256GB kapacitu fakt vobec nerieste zivotnost SSDcka, je to zbytocne. Tak ako nikdo neuvazuje "a vydrzi mi toto nove auto aspon 35.000km" (i ked tie nove auta su sracky v com sa so zoomom zhodneme hned), tak proste vydrzi. Kazde jedno.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Nijak neriesim zivotnost, pravda ale je ze to utahanie realne zavisi iba od toho ako clovek pouziva
95% uzivatelov ho nikdy neutaha
Ale staci kalkulacka do ruky a tam kde ti vyde zivotnost 8 rokov tak ti moze napr pri tlc iba 30dni :-)
Samozrejme ak to tak niekto pouziva nebu kupovat disk z tlc

Tie lepsie ssd maju proste aj celkovo lepsiu vykonost a ako napisal turbo,neprekvapi vas po 10s zapisu vykonom 10MB/s :-)
Intel Core Ultra 7 265k 5,4/4,9GHz,Apexx Z890, 2X24GB8,2GHz cl38, Asus TUF5 090 3/34GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

zoom
Používateľ
Používateľ

AnandTech vydal vcera clanok, Best SSDs: Holiday 2013. Medzi tie vykonne a drahsie SSD zaradili SanDisk Extreme II, Seagate 600 a OCZ Vector 150, ktory potom kvoli bankrotu radsej odstranili z rebricka. Kedze sa tam dostal Seagate, divim sa, ze tam nie je aj Neutron GTX (alebo aspon non-GTX). V diskusii pod clankom sa niekto pyta, preco tam nie je aj Samsung 840 Pro, ktory je taky oblubeny. Kristian (autor clanku) odpoveda:
"The 840 Pro is still a good drive but better drives have come out since it was released. The biggest "problem" in the 840 Pro is its IO consistency, which isn't as good when compared with other high-end drives. For a heavy user that is an aspect you should pay attention to because you will likely be operating at steady-state or close to it."

Cize vlastne 840 Pro trpi, ked je cely disk zaplneny, o com tu piseme. Vtedy idu IOps do haja a je teda lepsie tam nechat nejake volne miesto. Dajme tomu, ze by som ho teda vylucil, ked uz od jeho cias vysli lepsie SSD, Taktiez, kebyze sa mam rozhodnut medzi Seagate 600 Pro a Corsair Neutron GTX, vezmem radsej toho Corsaira. Zatial som teda zuzil vyber na ten SanDisk a Corsair. Kupovat budem v priebehu decembra s inymi vecami, tak snad sa dovtedy nic nezmeni.

Zopar odpovedi na reakcie:
• Nechcem 840 EVO. Nepaci sa mi ten disk, nechcem TLC NAND a nie len preto, ze maju mensiu zivotnost - je mi jasne, ze nemam sancu opotrebovat ani TLC NAND, ale proste nechcu.
• Taktiez nechcem 1 TB miesta za prima cenu. Nepotrebujem 1 TB miesta. Teraz mam 256 GB a podla odhadov by sa mi hodilo tak 80-120 GB viac na hry. Kym sa dostanem k potrebe mat 1 TB SSD, vyjdu nove a lepsie modely.
• Zivotnost NAND neriesim uz vobec. Kym vyprsi zaruka, disk moralne zastara. Ked zastara pocas zaruky technicky, vyreklamuje sa.

Inak co sa tyka tej zaruky tak aj Corsair aj SanDisk maju 5 rokov. U nas si SanDisk mozem (resp. nemozem) kupit za prijemnych 500,- € s 2-rocnou zarukou [klik]. Staci ist do normalnej krajiny a mame to o 100,- € lacnejsie a s 5-rocnou zarukou [klik]. Neutron je na tom podobne.

Objednal som zatial do dvoch serverikov Seagate 600 Pro a Samsung 840 Pro, tak sa este s tymito diskami pohram cez vikend. Zatial by som na prve miesto dal Neutron GTX, na druhe Extreme II a na sieste 840 Pro.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

presne toto IO Consistency som linkoval na grafoch hore. Vyhradne z toho dovodu sa aj mne prestava 840Pro pacit - do desktopu na hranie a beznu robotu to vydrzis pretoze sa tazko zatazuje 500MB/s na minutu respektive dva miliony write IOPS, ale mne do serverov a na virtualizaciu je to ABSOLUTNE cele naprd. Consistency u mna hraje obrovsku rolu, pretoze nemozem mat sestnast az tridsatdva diskov z ktorych si kazdy robi co chce a kedy chce a hlavne kazdy inak, to je cele nahovno. Enterprise-class firmware v 840Pro proste nenajdes, na to su tu Intel S3700 z cenovky mi vyvalilo bok, alebo aspon Seagate 600Pro a ine znacky ktorymi sa nebudeme ohanat lebo ich nikto nepozna.

GTX : nepoznam performance consistency, ale nemam dojem ze by bola zla - som presvedceny ze keby bola zla, mal by som to zapisane v makovici rovnako ako mam zapisanu 840Pro (ziadam overit aby si nespravil blbost!)... Tak ako hovori fesak, od cias vydania 840Pro co su uz dva roky zachvilu fakt vysli novsie lepsie SSD krabicky.

Predovsetkym konzistentnejsie. Napriklad najnovsie radice Adaptecu su otestovane na radovo 800.000 random write 4k IOPS pricom drzia 99.9% v rozmedzi myslim tisic IOPS ale proste sialene male rozpatie a az neuveritelnych 99.97% v ramci dvesto IOPS [!!] pri tych sialenych cislach kde sa bavime o 3200MB/s RANDOM accessu a viac ako 12000MB/s sustained sequential read/write. Kazdy kto vie pocitat lahko zisti ze 200 IOPS pri 4k znamena 800kB/s maximalna delta a to pri 12000000kB/s... Fenomenalne. Mokry sen kazdeho serveroveho machra.
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Príspevok od používateľa loleqboleq »

doplnil by som, že napríklad Sandisk pamäťovky sú podľa mňa bezkonkurenčné, sám používam radu Extreme a Extreme Pro a je to to najlepšie; takže vzhľadom na to ten SSD od Sandisku musí byť super
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

mna osobne ich SSD neoslovilo a nicim specialne nezarezonovalo (ani netrha performance rekordy, ani sustained performance ma neposadil na zadok, ani proste nic co by vycnievalo z masy)... zatialco ExtremePro pouzivam takisto uz dlho k plnej spokojnosti.

Ked firma robi krasne CF/SD, neznamena to ze garantovane musi robit aj krasne SSD alebo naopak.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

hmmm, asi sa musim trosicku opravit, August 2013:

http://www.rwlabs.com/article.php?cat=articles&id=860
What stands out to me is the Extreme II’s consistently superior 4k QD1 performance.

480GB verzia. Prehliadal som ju kvoli database/workstation performance, avsak to nie je podstatne pre desktop pouzitie. Nevycnieva z masy ale v ziadnom pripade nezaostava, je na spicke spolu s velkymi menami.
zoom
Používateľ
Používateľ

Tak SanDisk SD karticky pouzivam aj ja vsade, ale s tym SSD je to presne take -- nevycnieva nicim (snad len tym pouzitim SLC cache). Ten Neutron GTX sa mi zatial najviac pozdava, takze to bude spravna volba. Velmi sympaticke je, ze ma radic zo serverovej sfery. Cenovo su na tom podobne (SanDisk ~370,- €, Corsair ~400,- €).

Na 86,4% som rozhodnuty pre ten Neutron GTX. Povazujem vyber teda za ukonceny, jedine ze by sa v najblizsich dvoch tyzdnoch nieco zasadne zmenilo, co nepredpokladam. Teraz uz len vybrat dalsie komponenty...
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

ak bude ten Neutron zo starým FW daj hned update :)
aj ked neviem či má 19nm verzia 2 fw

Návrat na "Nákupná poradňa"