Wifi na 60 metrov

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
donner
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 16. Nov, 2009, 17:01

Wifi na 60 metrov

Príspevok od používateľa donner »

Potrebujem prepojit internet medzi 2 domami, ktore su od seba vzdialene 60 metrov s priamou viditelnostou.
V jednom je adsl router TP-LINK TD-W8951NB s netom. Na neho je pripojeny kablom 1 PC a nejake notebooky, mobily cez wifi. V druhom dome by mal byt len jeden PC. Najlepsie by to bolo prepojit asi cez wifi, ale neviem co vsetko k tomu treba (nejake anteny, AP, router ...). Rychlost asi nie je potrebne riesit, kedze ide o 5MBit dslko :D Diky

Presuvam do nakupnej poradne, takze co vsetko k tomu potrebujem, limit nemam, pretoze neviem kolko tie veci mozu stat
Naposledy upravil/-a donner v So 28. Dec, 2013, 20:42, upravené celkom 1 krát.
Spoiler: ukázať
CASE: LanCool PC-K58 + Gelid Silent 12 + Nanoxia DX 14
PSU: Seasonic X-750 single sleeved
MB: ASUS M2N
CPU: AMD Athlon 64 X2 4800+ 2500MHz | CPU COOLER: AC Freezer 7 Pro Rev.2
VGA: GIGABYTE GeForce GTX 560 Super Overclock
RAM: 2x2GB Kingston 800 CL5
LCD: acer X192W
HDD: Seagate 1TB 7200.12 ST31000528AS
DVD-RW: LG GSA-H55L
MOUSE: Razer Abyssus + SteelSeries QcK
KEYBOARD: Genius SlimStar 311
trojan4x4
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ne 17. Feb, 2013, 15:55

Re: Wifi na 60 metrov

Príspevok od používateľa trojan4x4 »

range extender, napríklad od TP-Linku. Koštuje to nejakýc 35€...
CPU ► AMD FX-8320
COL ► Scythe Orochi
MOB ► Gigabyte-990XA-UD3
RAM ► Kingston HyperX Predator 2x4GB 1600Mhz
GPU ► AMD MSi R9 280X OC Edition
SSD ► Crucial M4 128GB
HDD ► Barracuda 1TB
PSU ► Cooler Master RS-700W
CSE ► Zalman Z11+
PHO ► Nokia Lumia 930 32GB WP8.1
I AM FX =
donner
Používateľ
Používateľ

no to mi len rozsiri existujuce wifi ne? obavam sa, ze to by velmi nestacilo

mozno by bolo lepsie mas v druhom dome dalsi router a tie prepojit cez wifi
donner
Používateľ
Používateľ

este ma napadlo, ze tam potiahnem kabel v zemi. aky kabel na to treba?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

minimalne 60 metrovy, pretoze tie domy su od seba 60 metrov ako pises.

A teraz vazne : zrejme to mas rodinne domy, pretoze medzi panelami v Kosiciach by si asi nerozmyslal tahat kabel v zemi. Na takuto vzdialenost sice bude chodit standartny metalicky ethernet, ale kvoli elektrickej indukcii na danej dlzke plus mechanickemu namahaniu (poda zamrza do nejakej hlbky, ze?) ho nemozes zakopat menej ako priblizne meter hlboko a to ti za tu namahu ani trochu nestoji. Ciastocnym riesenim ked uz teda mas nastartovanu zbijacku v rukach je jednoznacne optika : absolutne ziadne problemy, ziadne zhorene zariadenia na jednej alebo druhej strane ked zacne prsat a nedajboze uderi blesk v susednom meste.

Optika si vsak vyzaduje svoje, na kazdej strane by si potreboval nejake "koncove" vystupne zariadenie a jasnu cestu "tadeto idem von do druheho domceku" (proste sietovu strukturu) navyse s prevodnikom. Cize je to cele natolko komplikovane ze je to nerealne.

Doporucujem ti akekolvek schopnejsie radio, idealne take kde mozes zapojit externu antenu pripadne uz hotove riesenia na toto postavene. Hladat mozes napriklad na i4wifi.sk.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Richard_12
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 11. Aug, 2009, 22:29

Príspevok od používateľa Richard_12 »

Pouvažuj o Mikrotik Routerboard SXT Lite 5. Pripojíš klientov na vzdialenosť 2 km. http://i4wifi.cz/routerboard-sxt-lite5- ... d3358.html
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 28. Júl, 2003, 08:00

Príspevok od používateľa DiwaSwina »

osobne by som zohnal hocijaku externu antenu, napojil co najkratsim kablom na existujuci dsl router a meral signal v druhej budove(v prvej budove by som skusil chytat signal len odrazom z kabla),dolezite je presne nasmerovat antenu, najlepsie na okno.
v druhej budove by to teoreticky fungovalo len chytanim signalu priamo na zariadeni, ak nie po celej budove, dalsi wifi router v druhej budove nastaveny ako repeater by to mal zosilnit.

dsl router zamenit za iny s dvoma antenami (z toho jednu by si zapojil externu na odosielanie do druhej budovy) neviem zarucit ci by to fungovalo, v mojom pripade to blblo, router asi nepotiahol obidve.

napr. tu mas nejake prepocty http://cz.jirous.com/vypocet-wifi/, +vyber anten http://cz.jirous.com/anteny-2,4ghz, na 60m musi stacit najslabsia 9db

z wifi extendermi ti neporadim, asi to bude jednoduchsie a lacnejsie riesenie, urcite neries nejaku antenu na 2km :D lebo signal bude prepaleny kdesi uplne inde a na 60m nechytis nic.

ano, kabel je kabel, ak je to medzi domami s vysporiadanymi pozemkami tak by som to najradsej prekopal, STPcko do trubky resp. kabel urceny na zakopanie do vonkajsieho prostredia(zamrzanie by som neriesil) a vytiahnut v budovach, do 100m dlzky by nemal byt problem, a hlavne z kabloveho internetu ti nenarastie hrca na hlave :) -firmy s pc sietami ti radi poradia kedze chcu predat kabel :-)
salami
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Máj, 2008, 17:07

Príspevok od používateľa salami »

smerova antena nie je dobre riesenie, pretoze v prvom prispevku pisal, ze na wifi su nejaky klienti(ntb, mobily), co by mohli mat potom problem. plus komunikacia je obojsmerna, ty sa mozes dokricat do druhej budovy, ked chlapec sa nedokrici spet... kabel je tiez hlupost, keby si to chcel tahat vzduchom, musel by si dat sponovaci drot a ukotvenia na strechach. v zemi je to zasa komplikovane, ak pozemok medzi miestami nie je ich. je tam treba povolenia od stavebneho uradu a vlastnika pozemku koli inz.sietam(aj buducim). jedine rozmne resenie vidim v nakupe 2 zariadeni, ktorena seba namieris. s tym co mas, toho moc nenavymyslas. odporucam ti nejake 2 nanostationy, ktore si doma na stole sparujes a potom zavesis niekde na nejake trubky na balkonoch. su napajane po datovom kabli, cize akurat ku nim dotiahnes kablik. odpoucam ti tieto

Kód: Vybrať všetko

http://www.alza.sk/nano-station5-loco-venkovni-wifi-ap-klient-5ghz-d109120.htm
pohladaj ich niekde na bazary, kludne ak to budu aj starsie 2,4orky. mozes skusit aj zariadenia od inych vyrobcov, ale toto je jednoduche na nastavenie a montaz plus spolahlive. pozuvaju to lokalni provideri a vedia preco. a este jedna vec, bavime sa o freeband, tak kym to budes nastavovat, zoskenuj si ake wificky tam uz mas, nech sa niekomu nenase*ies do pasma.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> smerova antena nie je dobre riesenie, pretoze v prvom prispevku pisal, ze na wifi su nejaky klienti(ntb, mobily), co by mohli mat potom problem

nepredstavuj si smerovu antenu ako laser - ked das najsilnejsiu teda "najviac koncentrujucu" obrovsku antenu povedzme 34dB cize s velkostou okolo 70cm na 5GHz, aj tak budes mat fenomenalny signal aj za aj vedla tejto anteny v ramci jedneho domu, bytu. To ze je antena smerova zdaleka neznamena ze vysiela ako laser, len dopredu, len velmi uzky luc a nic ine.

Ked dakedy budes mat prilezitost, vyskusaj si to. Alebo si aspon pozri grafy. Zistis ze smerova antena co ma povedzme 26dB "dopredu" velmi slusne vyziari kludne aj 15dB na strany a dozadu, co je obrovsky pokrok oproti sucasnemu stavu ked mas typicky tycinky obesene na wifi - tie tycinky maju dva decibely s privretymi ocami bez straty na konektoroch atd.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ

salami napísal: odporucam ti nejake 2 nanostationy, ktore si doma na stole sparujes a potom zavesis niekde na nejake trubky na balkonoch. su napajane po datovom kabli, cize akurat ku nim dotiahnes kablik. odpoucam ti tieto

Kód: Vybrať všetko

http://www.alza.sk/nano-station5-loco-venkovni-wifi-ap-klient-5ghz-d109120.htm
ako prosim ta funguju tie nanostationy?? co musis pichnut na "vstupe", co na vystupe??
okrujko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 06. Jan, 2010, 19:15

Príspevok od používateľa okrujko »

ja som tiez daval Nanostationy na cca 100 metrov, funguju paradne...mam zo svojho routra kabel do "krabicky" s PoE a odtial kabel do Nanostation...na druhej strane kabel z Nanostation do "krabicky" a odtial do routra do WAN portu...vsetko fici :)
Dell E5470
Xiaomi Redmi Note 4
Edifier S330D
DiwaSwina
Používateľ
Používateľ

hm cize potrebujes dva rutre + dva nanostationy=cca 200EURi.. :(
okrujko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 06. Jan, 2010, 19:15

Príspevok od používateľa okrujko »

router doma som mal, na druhej strane staci dat kabel priamo do PC, ak tam bude iba ten...hlavne potrebujes 2 Nanostationy a kable na pripojenie...
Dell E5470
Xiaomi Redmi Note 4
Edifier S330D
salami
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 22. Máj, 2008, 17:07

Príspevok od používateľa salami »

DiwaSwina napísal:ako prosim ta funguju tie nanostationy?? co musis pichnut na "vstupe", co na vystupe??
nanostation je krabicka z plastu, v ktorej je akoze rouer a wifi antena dokopy. ma tlacitko reset a jeden sietovy interface, do ktoreho normalne pichnes sietovy kabel s rj45. dalej je v baleni mala skatulka tzv. PoE. do nej pichnes kabel z pocitaca (routera), adapter a kabel, co ide do nanostation-u. nepoplet tie kable, lebo si pustis do sietovky(routera) stavu. ona to zvykne prezit, ale nerobil by som to. nanostationy zavesis niekde von, aby na seba videli. je na nich stlpec z lediek, co ti ukazuje silu signalu, cize si ich aj pekne doladis(maly typ: ak nechas plny vykon, tak ich nenechaj na max signal, ale trosicka jeden vychyl, aby ti 1 palicka chybala)nepotrebujes ziadne routre. jeden nanostation pichnes do routera co mas a druhy do pocitaca na druhom konci. predtym si ich doma na stole nastav - sparuj. robi sa to cez webrozhranie IP konci 120 tusim. ale to najdes v navode. jedneho nastavis ako access point(AP) a druheho ako klienta. nepouzivaj ziadne krypotovanie a podobne serepeticky. zapni mac filter a povol len ten 1 nanostation.
DiwaSwina napísal:hm cize potrebujes dva rutre + dva nanostationy=cca 200EURi.. :(
pozri, ja som dal hladat do google nanostation a google adds mi vypluvlo alzu. pisal som, ze si ich mozes zohnat aj pouzite, alebo pozri na alze m2-to su 2,4GHz, co ti bohato staci a mali by byt o nejaku 20 lacnejsie ako 5ky. plus bonus - 2.4 maju lepsi signal.
mp3turbo napísal: nepredstavuj si smerovu antenu ako laser...
...vyziari kludne aj 15dB na strany a dozadu...
pozri nechcem sa tu hadat, to urcite nie, ale viem co je to vyzarovaci diagram, modulacia, polarizacia, vyzarovaci vykon... robil som s tym a viem, ze menej je niekedy viac. ja som v podstate len doplnil, co si pisal niekde hore, ze radio je jedina rozumna cesta. dal som mu tip na konkretne zariadenia. ktore maju dokonca moznost regulovat vykon, co je na takuto kratku vzdialenost celkom vhodne. ku tym smerovkam, vidim ze sa co to vyznas, ale uvedom si ze ide o obojsmernu komunikaciu. cize aj klient sa musi dovolat spet. ak ty mas za sitom 15 dB ako pises, nejaky klient(rozumej t'amt'ung galaxy young za euro z orange) ti so svojou platkovou antenkou a neviem kolko malo miliwatov vykonom cez to sito nedosvieti na antenu. podla mna sa tu netreba o tom ani bavit, to suhaja, co zalozil temu, nezaujima. mozme o tom zalozi temu, ak uz nie je, kde si budeme vymienat nase "profesiaonalne" postrehy ohladom wifi problematiky a polemizovat o tom, ako hlupi ludia zasieraju freeband zbytocne prehulenymi antenami a pouzivaju obrovske sita, na ktore akurat chytaju viac sumu...
donner
Používateľ
Používateľ

Kabel zakopat do zeme by nebol problem. Musim si to prepocitat, kolko by to vyslo cez wifi a kolko kablom, ci sa to oplati a uvidim. Pozeram ze tie nanostation su dost drahe, tak porozmyslam.