DiwaSwina napísal:ako prosim ta funguju tie nanostationy?? co musis pichnut na "vstupe", co na vystupe??
nanostation je krabicka z plastu, v ktorej je akoze rouer a wifi antena dokopy. ma tlacitko reset a jeden sietovy interface, do ktoreho normalne pichnes sietovy kabel s rj45. dalej je v baleni mala skatulka tzv. PoE. do nej pichnes kabel z pocitaca (routera), adapter a kabel, co ide do nanostation-u. nepoplet tie kable, lebo si pustis do sietovky(routera) stavu. ona to zvykne prezit, ale nerobil by som to. nanostationy zavesis niekde von, aby na seba videli. je na nich stlpec z lediek, co ti ukazuje silu signalu, cize si ich aj pekne doladis(maly typ: ak nechas plny vykon, tak ich nenechaj na max signal, ale trosicka jeden vychyl, aby ti 1 palicka chybala)nepotrebujes ziadne routre. jeden nanostation pichnes do routera co mas a druhy do pocitaca na druhom konci. predtym si ich doma na stole nastav - sparuj. robi sa to cez webrozhranie IP konci 120 tusim. ale to najdes v navode. jedneho nastavis ako access point(AP) a druheho ako klienta. nepouzivaj ziadne krypotovanie a podobne serepeticky. zapni mac filter a povol len ten 1 nanostation.
DiwaSwina napísal:hm cize potrebujes dva rutre + dva nanostationy=cca 200EURi..

pozri, ja som dal hladat do google nanostation a google adds mi vypluvlo alzu. pisal som, ze si ich mozes zohnat aj pouzite, alebo pozri na alze m2-to su 2,4GHz, co ti bohato staci a mali by byt o nejaku 20 lacnejsie ako 5ky. plus bonus - 2.4 maju lepsi signal.
mp3turbo napísal:
nepredstavuj si smerovu antenu ako laser...
...vyziari kludne aj 15dB na strany a dozadu...
pozri nechcem sa tu hadat, to urcite nie, ale viem co je to vyzarovaci diagram, modulacia, polarizacia, vyzarovaci vykon... robil som s tym a viem, ze menej je niekedy viac. ja som v podstate len doplnil, co si pisal niekde hore, ze radio je jedina rozumna cesta. dal som mu tip na konkretne zariadenia. ktore maju dokonca moznost regulovat vykon, co je na takuto kratku vzdialenost celkom vhodne. ku tym smerovkam, vidim ze sa co to vyznas, ale uvedom si ze ide o obojsmernu komunikaciu. cize aj klient sa musi dovolat spet. ak ty mas za sitom 15 dB ako pises, nejaky klient(rozumej t'amt'ung galaxy young za euro z orange) ti so svojou platkovou antenkou a neviem kolko malo miliwatov vykonom cez to sito nedosvieti na antenu. podla mna sa tu netreba o tom ani bavit, to suhaja, co zalozil temu, nezaujima. mozme o tom zalozi temu, ak uz nie je, kde si budeme vymienat nase "profesiaonalne" postrehy ohladom wifi problematiky a polemizovat o tom, ako hlupi ludia zasieraju freeband zbytocne prehulenymi antenami a pouzivaju obrovske sita, na ktore akurat chytaju viac sumu...