SZČO a príspevok na podnikanie

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
caligulas
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2009, 08:11
Bydlisko: Nová Baňa

SZČO a príspevok na podnikanie

Príspevok od používateľa caligulas »

Dobrý deň
rád by som sa opýtal, ako je to presne s príspevkom na podnikanie ak s tým máte niekto skúsenosti. Od 1.2.2013 som SZČO, no vtedy som ani nevedel, že existuje nejaký príspevok, nikto ma o tom neinformoval a ja som zbytočne nehľadal. Pozeral som, že sa dá živnosť pozastaviť, ísť na úrad práce na min. 3 mesiace a potom môžem požiadať o príspevok, ktorý je cca 4300€, čo nie je malá suma. Otázka ale znie, mám šancu príspevok získať, keď som už rok SZČO?
Je lepšie zrušiť živnosť a spraviť si potom novú, alebo stačí pozastavenie?
Vďaka za odpovede ak v tom máte prehľad.
maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: SZČO a príspevok na podnikanie

Príspevok od používateľa maniak »

Ak sa nemýlim, budeš musieť zrušiť. Ale lepšie spravíš, ak sa pôjdeš v takomto prípade spýtať na úrad práce. Výška príspevku je závislá od regiónu a ak sa nemýlim, teraz je tam pravidlo, že 3 roky budeš musieť mať živnosť. Príspevok sa istotne dá získať, ak si už SZČO bol, kamarát tak zavrel živnosť, chvíľu pobudol na UPSVaR a potom získal príspevok.
FVE 12.45 kWp V/Z
caligulas
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2009, 08:11
Bydlisko: Nová Baňa

Re: SZČO a príspevok na podnikanie

Príspevok od používateľa caligulas »

Práve som narazil na jeden dosť podstatný problém -> http://youtu.be/3LI3PokYM2Y?t=1m31s

Môžem sa opýtať, ako to riešil tvoj kamarát? Pretože ak mám byť teraz 12 mesiacov na ÚP, tak to sa mi bohužiaĺ neoplatí, ešte tie 3 mesiace by som to zvládol.
Používateľov profilový obrázok
filuS
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 548
Dátum registrácie: Ut 26. Aug, 2008, 13:14
Bydlisko: Presov, Slovakia

Re: SZČO a príspevok na podnikanie

Príspevok od používateľa filuS »

Budes musiet zrusit zivnost, "odstat" si minimalne 3 mesiace na urade prace (myslim, ze je tam viac podmienok, zalezi, ci si uz mal ten prispevok) a az potom mozes poziadat o prispevok na zacatie zivnosti.

Ja som sa o to snazil minuly rok, ale po tom, co som absolvoval skolenie a par rozhorov so znamymi, co pracuju priamo na urade (jeden je clovek, ktory kontroluje korektne cerpanie prispevkov a druhy je dokonca clenom schvalovacej komisie), som dospel k nazoru, ze sa mi to vobec neoplati. Teraz to skolenie uz nie je povinne, ale mna tam pozvali aj po tom, co som im vyslovne napisal, ze o to nemam zaujem.
Ak mam zhrnut najvacsie problemy do kratkeho zoznamu, tak by to bolo asi toto:
- strasna byrokracia a pomaly priebeh - ziadost som si podal koncom februara, na skolenie pozvali zaciatkom jula, kde som sa dozvedel, ze najstastnejsi z nas sa dostanu pred komisiu v auguste, a potom kym sa schvali ziadost a podpise zmluva, tak bude uz oktober (problem bol aj s tym, ze v maji sa menil zakon a urady museli menit nejake veci - stale to ale nevysvetluje preco neboli schopny za mesiac a pol urobit nove verzie tlaciv, ide to mimo mna); cize v idealnom pripade by som pocital s takymi 3 mesiacmi od podania ziadosti kym budes moct otvorit zivnost
- zivnost mozes otvorit az kym ti to oni nepovedia, cize aj ked bude schvalena ziadost na prispevok, tak treba cakat, kym sa podpisu zmluvy s uradom
- prispevok treba minut cely, no v prvom roku dostanes 2/3, dalsi rok 1/3 (alebo nejak tak, presne percenta nepamatam). Ak sa tak nestane, prispevok sa bude musiet vratit. V hranicnych pripadoch urad moze podat aj trestne oznamenie (tu uz treba citat zmluvu). Ale toto vraj robia len ak sa jedna o nedovolene cerpanie (cize nakup veci z prispevku, ktore neboli predom schvalene).
- nutnost mat presny podnikatelsky a hlavne financny plan - podnikatelsky plan az taky problem nemusi byt, proste sa tam daju udaje o charaktere podnikania, klady/zapory a predpokladany prijem a vydavky. Tu ale nastava problem, ze vydavky, ktore maju byt hradene z prispevku su velmi prisne kontrolovane a je tam velmi nizka tolerancia pri rozdieloch. Uvediem priklad: potrebujes PC k podnikaniu, zistis si, ze ta bude stat 520€ (btw - treba mat 3 ponuky a preukazat, ze z prispevku hradis tu najnizsiu) a das si to do planu. Ten ti komisia schvali - no kym spisete zmluvu, otvoris zivnost a budes mat peniaze na ucte, moze zbehnut aj mesiac-dva. Za ten mesiac sa moze cena komponentov zmenit na tolko, ze to urobi aj 30€ (staci si spomenut na potopy v Thajsku, co to urobilo s cenami diskov). A tu je problem - cena realne uhradena je prilis vzdialena na to, aby to akceptovali ako povoleny vydavok z prispevku a vyhodia to. A zrazu zistis, ze tym, ze ti to vyhodili, tak nie je sanca splnit financny plan pre prispevok - bude ho treba cely vratit (vid. predosly bod).
- nutnost mat zivnost otvorenu 3 roky - kedysi to boli 2 roky a prispevok sa poskytol cely na zaciatku. To bol podla mna lepsi system ako to, co je tu teraz - max. prispevok za znizil (u nas v presovskom kraji z ~7k€ na ~4k€) a cas na zivnost predlzil. Srandou je, ze prispevok sa aj tak musi minut v priebehu prvych dvoch rokov.

Potom su tu este take mensie malickosti, ktore budu stazovat zivot, napr. treba podavat hlasenia o cerpani prispevku (myslim, ze raz rocne, ale teraz si nie som isty), ale s tym sa da zit. Dobra vec je, ze odvody sa daju platit z prispevku, no zial za 2 roky sa proste na odvodoch tolko penazi nenazbiera (plus komisia by nemusela schvalit ziadost, ktora zahrna len platenie odvodov). Ale ak ma niekto v prenajme kancelarske priestory, alebo predajnu, tak by tam nemal byt problem s cerpanim. Len treba mat dopredu podpisanu najmnu (alebo prednajomnu) zmluvu so znamou vyskou najmu, aby sa to mohlo schvalit. Na druhej strane, ak sa nieco predava, z prispevku nie je mozne nakupovat tovar, ktory sa potom bude predavat.

Ono takto - vela veci zalezi aj od ludi, s ktorymi sa stretnes (cize aj od uradov - Bratislava ma inych ludi, co to kontroluju, ako Presov), to co v jednom kraji schvalili a zobrali, inde nemusia. No tie kontroly, ci sa dodrziava financny plan su vraj dost prisne (toto mi povedal clovek, ktory je sucastou tychto kontrol), hlavne preto, ze sa jedna o peniaze z EU. Ani samotni uradnici z toho nie su nadseni, tiez by najradsej urobili to, ze niekoho zaviazu mat otvorenu zivnost 2/3 roky, daju mu prispevok a kkthxbb, hlavne, ze ho na pracaku nebudu vidiet 3 roky. No zial su sami nuteni doslova buzerovat na malickostiach (vraj este rozdiely cca +/- 10€ od planu za jednotlive vydavky toleruju, ak je to viac, tak to proste skrtaju a potom uz nastavaju problemy pre ludi).

Z toho vsetkeho, co som pocul na skoleniach a pri konzultaciach s ludmi na urade mi vyslo, ze pre mna (freelance programator, islo mi len o to, aby som mohol vystavovat faktury) ten prispevok v konecnom dosledku bude znamenat len pritaz - kopec pravidiel, ktore budu len ztrpcovat zivot pracujuceho clovek a s tym spojeny dalsi kopec buzeracie zo strany uradov (kontroly, hlasenia, zaciatocne vypisovanie kadejakych papierov a slohov do podnikatelskeho planu). Nehovoriac o tom, ze ja som to potreboval otvorit cim skor (resp. najneskor koncom jula). Na zaciatku skolenia sa priznala uradnicka, ze ju udivuje, ze cerpame z takychto fondov tak malo penazi, no na konci toho vsetkeho som pochopil preco.

EDIT: ak je fakt pravde, to co je v predoslom prispevku (po zruseni zivnosti byt na pracaku dalsich 12 mesiacov), tak sa to urcite neoplati.
Desktop
Spoiler: ukázať
Specs:
- AMD Ryzen 5 5600X + Noctua NH-U12S Chromax.black
- PowerColor Red Devil AMD Radeon RX 6700XT
- ASUS TUF Gaming B550M-PLUS
- Crucial Ballistix 32GB (4x8GB) 3600 MHz CL16
- Be Quiet! Pure Base 500DX Black + 5x Noctua fans
- Corsair RM650x + CableMod PRO ModMesh C-Series Kabel Kit (Black/Red)
- Samsung 970 EVO Plus 500GB + ADATA XPG SX8200 Pro 1TB
- Sound Blaster Z
OS: Windows 10 Home 64bit
Monitor: Zowie by BenQ XL2546K + Eizo FS2333
Peripherals:
- Logitech G PRO Superlight + Artisan Hien L Mid Wine Red
- Logitech G915 TKL (red)
- Audio-Technica ATH-G1WL
caligulas
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi 18. Sep, 2009, 08:11
Bydlisko: Nová Baňa

Re: SZČO a príspevok na podnikanie

Príspevok od používateľa caligulas »

filuS, díky za tvoju odpoveď :)

U nás s tým že vraj problém nie je, kamoš si to vybavoval, teraz mu to schválili, celé to trvalo od podania žiadosti ani nie 2 mesiace, čo nie je zlé. Čo je ale problém, tak to je tých 12 mesiacov, v tom prípade by som do toho určite nešiel, už cca pol roka je dosť, no dalo by sa mi to nejako vykryť.. Neviete, kde by som mohol zistiť, ako je to s tými mesiacmi? Môžem prísť len tak na ÚP a opýtať sa tam niekoho? :D
maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: SZČO a príspevok na podnikanie

Príspevok od používateľa maniak »

Choď na ÚP, tam ti povedia. Kamoš vybavoval ten príspevok asi pred 3-4 rokmi, vtedy boli iné pravidlá.
FVE 12.45 kWp V/Z

Návrat na "Debata o všetkom"