cpu: 2500k
MB: nejaka militaryclass II, netusim resny nazov

ram: 8GB kingston hyperx
zdroj: corsair 750W
skrina: fractal design r4
...teda zvysok zostavy grafiku moc limitovat nebude
Monitor este len planujem kupovat, nepojdem vsak do viac ako 24" a urcite nepojdem do sialenych rozliseni (pravdepodobne len nejaky 22" IPS panel alebo neico podobne)
Musi to byt ati, pretoze pc mi moze bezat skoro nonstop za dost lacnu elektrinu a planujem cast investicie splatit za vyuzitia miningu(neocakavam ziaden zisk, ani nakup viacerych GK, len ze sa mi do roka splatia naklady na GK, a ze budem mat nejaku zabavku)
Problem je v nedostupnosti R9 280x, ktora by inak bola mojou volbou. Na kartu + monitor si mozem dovolit minut cca 500E (mozem dovolit, ale nechcem)
Kandidati su teda 290 a 270/270x
290 je vsak na uplne hornej cene mojho rozpoctu, povedal by som az tesne za nim. Navyse sa bojim, ze ked pride nova generacia kariet tak mi bude stary high-end nanic a ked si kupim 270x za polovicnu cenu, o rok a pol si mozem za usetrene penaize kupit opat mainstream kartu
Pri 270x sa zas trochu bojim uz trochu nizkeho vykonu. 2/3 casu na tom budem hrat lol, inac ac4, crysis(nie, uplne full detaily a AA mat nemusim, ale ocakavam plynulost). pozeral som rozne testy a pride mi, ze je to uz fakt na spodnej hranici toho, co by som ocakaval. Ma niekto skusenost s touto kartou na nejakom 1920*(uzneviemkolko) rozliseni pri danych hrach?
Dalsia otazka, 270 vs 270x. koli vykonu a aj malemu cenovemu rozdielu by som bral asi 270X. Ako je na tom 270x s taktovatelnostou v porovnani s 270?(bojim sa toho 6pinoveho limitu, ze to koli nemu nepojde moct nataktovat). ALebo naopak, taktuju sa 270tky lepsie preto, ze maju rovnake jadro a nizsie takty, teda nejaku potencionalnu rezervu? Pripadne ako je na tom vykon 270tky v crossfire? (ze by som o mesiac dokupil, ak by ma tazenie chytilo) povedzme v porovnani s 290tkou (ktora stoji asi tolko ako 2 slabsie karty?)
posledna otazka: aku 270 pripadne 270x vybrat ak mi ide o ticho? V bedni(FD r4) budem menit fany a uz teraz je pekne ticha a ak mi to ma bezat nonstop, zalezi mi na kvalitnom a tichom referencnom chladici (nenahanam pomer cena/hashrate kedze mi ide skor o zabavku)
TLDR: oplati sa 290 za taku cenu, ked mozem kupit nieco slabsie a za usetrene kupit mainstream kartu ked vyjde nova generacia?
ma crossfire 270tky vykon porovnatelny s 290tkou?
oplati sa 270 oproti 270x za tie minimalne usetrene peniaze?(rozumej pretocim na uroven 270x tak, aby to nebolo hlucnejsie ako 270x)
ktore z 270/270x kariet su najtihsie?
karta bude nonstop tazit a tak 10hodin do tyzdna dostane "prestavku" pri hrani