Ako mat na PC Win XP a Linux sucasne.
- Big_Steve
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Po 16. Aug, 2004, 14:00
Ako mat na PC Win XP a Linux sucasne.
Chcel by som si dat na pc Win XP a Linux, no neviem to spravit tak, aby som mal obidva OS sucasne. Existuju na to nejake programy? Teraz mam Win XP.
Re: Ako mat na PC Win XP a Linux sucasne.
Samozrejme. Moze to byt aj velmi jednoduche. Zalezi od toho co presne chces.Big_Steve napísal:Chcel by som si dat na pc Win XP a Linux, no neviem to spravit tak, aby som mal obidva OS sucasne. Existuju na to nejake programy? Teraz mam Win XP.
Tj. napis tu aky linux by si chcel mat zaroven s WinXP na disku.
Moznosti je vela v zasade nasledujuce.
1. nejaka priatelska distribucia typu Fedora, Suse, Madrake
2. ina, viac "core" linux distribucia
3. linux mozes na winxp emulovat - nainstalujes si "linux" aby bezal pod winnxp -napr. Cygwin
Zlozitost operacie zavisi od toho ci mozes zacat od zaciatku z cisteho disku, alebo chces zachovat pri zivote existujuci winxp.
Mandrake nemoze bezat pod WinXP, iba ak na nejakom emulatore typu Virtual PC. Teda aktualnejsia je druha moznost tj. pouzitie nejakeho boot loadera (napr. LILO).Big_Steve napísal:U seba mam Mandrakelinux 10.0. Chcel by som aby bezal pod Win XP alebo aby sa pri starte objavila moznost vyberu OS.
Mam skusenosti s Fedorou, Suse, Debianom atd. ale nie s Mandrake-om.
Mandrake vsak patri k priatelskym distribuciam co znamena ze pri instalovani by mohol rozpoznat uz nainstalovany windows (podobne ako fedora). ak rozozna tak sa pri vytvarani particii pre disk spyta ci kam instalovat linux - a ci ponechat windowsovsku particiu nedotknutu. Potom uz automaticky nainstaluje vsetko sam a pri starte mozes volit z oboch systemov. Takto jednoducho to funguje pri Fedore, v pripade Mandraku to zarucit neviem. Mozno sa tu najde nejaky uzivatel Mandrake-u.
Ina moznost, nainstaluj si pod winXP System Commander, co je boot manager.
hm
Takto ... instaloval som Red Hat, Mandraka, Zuzanu a Fedora. Takze mam s tym iste skusenosti, staci, ked mas nainstalovany WXP. Nemusis viac robit nic, len pri boote vlozit instal disk od Linuxu a pred samotnou instalaciou (odporucam ti Cesku, pripadne Slovensku verziu systemu - nebudes lutovat:) si nastavis co kde kam ako a kolko chces instalovat, to sa tyka rozdelenia disku, swap priestoru ... bootovacieho managera a podobne.
Cawa all!Som pred dvoma dnami nainstaloval lnx 10.1mdk zvolil som cestinu, pretoze v Slovencine nieje uplny preklad:( . Mam popri lnxe este dve XP a vsetko frci....len ja som dako zlamerovany z toho.... . Ked rozpakujem subor dajme tomu do /home/mattes/xyz ako to cudo spustit?? co s tym treba este robit aby to islo? cedegu som jednoducho nainstaloval dal som spustit "cedegasetup" -nastavil som to, ale nespusti mi este ziadne execko, neviete nahodov preco?.Hmm...ale aj ked najprv rozpakujem....neviem co s tym dalej.
Pls poradte....
Big THX!!!!:)))) (DAKUJEM) 8O 8O 8O 8O 8O
Pls poradte....
Big THX!!!!:)))) (DAKUJEM) 8O 8O 8O 8O 8O
hm
1. Linux nema system FAT32 ani NTFS ale robi si vlastny.
2. ked rozbalis instalacny balik, ktory sa ti sam nenainstaluje, tak ak niesi odbornik, moc by som to neskusal... lebo to zrejme nieje nejaka standardna instalacka pre amaterov.
2. ked rozbalis instalacny balik, ktory sa ti sam nenainstaluje, tak ak niesi odbornik, moc by som to neskusal... lebo to zrejme nieje nejaka standardna instalacka pre amaterov.
Najjednoduchsie je vytvorit si na disku dve particie. Jednu na ktorej budes mat XP a druhu kde budes mat linux.
Na jednej budes mat NTFS a na druhej ten linuxacky system suborov.
Inak neviem naco ti budu dva systemy, ale linux moc nevyuzijes, pretoze nieje kompatibilny s hrami a ostatnym software. Pravdepodobne to len chces vyskusat ako ja kedysi.
Inak neviem naco ti budu dva systemy, ale linux moc nevyuzijes, pretoze nieje kompatibilny s hrami a ostatnym software. Pravdepodobne to len chces vyskusat ako ja kedysi.
Sempron64 2800+|MSI K8n Neo 3|Giga-byte Radeon 9000pro @320/300|Seagate 30GB|WD 120GB SATA|CD-RW Lite-On|DVD-RW Lite-On|RAM 384MB Twinmos 266mhz|
nemozem tak uplne suhlasit, ze lnx nie je kompatibilny....existuje kopec programov pre lnx, ktore robia to iste ako win programy akurat sa inac volaju (open office=office, firefox=firefox atd...., viac info na http://www.linuxos.sksiki napísal:Najjednoduchsie je vytvorit si na disku dve particie. Jednu na ktorej budes mat XP a druhu kde budes mat linux.
a otazka hier je tiez jednoducha....bud si nainstalujes freeware wine, alebo nejaky podobny komercny program, ktory simuluje win prostredie....
...Wigwam is like linux, no gate, no windows and apache inside...
I like Tux.
I like Tux.
nebudes mat problem s instalaciou linuxu....parciu na linux mi vytvoril este SUSE(sam mi dal navrh-odkusol si 30GB z Decka(kde som mal NTFS)-iba som potvrdil-dal som skoro vsetky balicky) potom som ho nahradil MDK(bo som sa dozvedel, ze je userfriendly:)........
Hmmm, dve Xp mam pre toto: na 1. mam svoje original nastavenia IP a MAC a 2. si to menim podla potreby.
Pod linuxom idu urcite 2 hry CS a AAO...nic ine nehravam-len sa musim este vela ucit:(...aby som to CSko rozbehal tak ako ostatniii....preto potrebujem tu funkcnu cedegu:(.
poradide prosim ako spustit daco rozpakovane napr do /home/mattes/abc ???
Vopred dikes
Hmmm, dve Xp mam pre toto: na 1. mam svoje original nastavenia IP a MAC a 2. si to menim podla potreby.
Pod linuxom idu urcite 2 hry CS a AAO...nic ine nehravam-len sa musim este vela ucit:(...aby som to CSko rozbehal tak ako ostatniii....preto potrebujem tu funkcnu cedegu:(.
poradide prosim ako spustit daco rozpakovane napr do /home/mattes/abc ???
Vopred dikes