Profesionálnu, alebo hernú grafickú kartu
Profesionálnu, alebo hernú grafickú kartu
Dobrý deň, idem si skladať stolný PC. Budem ho používať hlavne na prácu v 2D a 3D programoch (autocad, revit, archicad). Príležitostne hrávam LOL, WoW. Mám malú dilemu akú grafickú kartu si vybrať. Na prácu v tých programoch ktoré som spomínal predajcovia programov odporúčajú profesionálne grafické karty, ale keď si porovnám grafické karty v jednej cenovej kategórii tak tie profesionálne majú výrazne horšie rýchlosti procesorov, pamätí a aj menšie zbernice oproti hernej grafickej karte za rovnakú cenu. A preto ma zaujíma či výkonná herná grafická karta neposkytne približne rovanký výkon ako slabšia profesionálna( za rovnakú cenu) a pritom mi stále ostane kvalitný výkon na občasné hranie. Konkrétne keď som porovnával dve radeonky tak v benchmarku je výkonový rozdiel veľmi výrazný (rozumiem že práca v programoch vyžaduje výkon od karty inak, iný firmware, ovládače, ale nie je to tak že pri takom rozdiele (v tom čo grafická karta obsahuje) by som možno dosiahol rovnaký výsledok/ výkon z karty aj pre spomínané programy? )
Hodnotenie v benchmarkoch :
1. herná grafická karta: radeon R9 270x - body Bench 4505, http://www.tichepc.sk/Sapphire-Radeon-R ... 1162000021
2. profesionálna graf. karta: radeon FirePro V4900 - body v Bench 1294, http://www.czc.cz/sapphire-amd-firepro- ... 0pr796pip7 (použil som odkaz z inej stránky, lebo tu v ponuke nie je.)
3. A ešte som premýšľal či by som nedosiahol rovnaký výkon pre programy aj hry použitím nejakej Nvidie s technológiou CUDA, konkrétne som premýšľal o nejakej použitej Nvidia gtx 580 - body Bench 4964, http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications
4. Uvítam akúkoľvek radu, prípadne alternatívu v cenovej kategórii do 160 eur.
Hodnotenie v benchmarkoch :
1. herná grafická karta: radeon R9 270x - body Bench 4505, http://www.tichepc.sk/Sapphire-Radeon-R ... 1162000021
2. profesionálna graf. karta: radeon FirePro V4900 - body v Bench 1294, http://www.czc.cz/sapphire-amd-firepro- ... 0pr796pip7 (použil som odkaz z inej stránky, lebo tu v ponuke nie je.)
3. A ešte som premýšľal či by som nedosiahol rovnaký výkon pre programy aj hry použitím nejakej Nvidie s technológiou CUDA, konkrétne som premýšľal o nejakej použitej Nvidia gtx 580 - body Bench 4964, http://www.geforce.com/hardware/desktop ... ifications
4. Uvítam akúkoľvek radu, prípadne alternatívu v cenovej kategórii do 160 eur.
- Kknightley
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Dec, 2012, 18:01
Re: Profesionálnu, alebo hernú grafickú kartu
imo ta cuda je dosť dobra zaležitoť pre grafické programy ... asi by som nešiel do tej profesionalnej keď sa chceš aj sem-tam pohrať 

- Odar
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Zial nie. Riesil som to nedavno s kamaratom, co robi v Inventore. Jeho neznaly kolega mu postavil masinu s hernou GPU, tento rok si vydupal v praci upgrade, dal tam Quadro K5000 a je to uplne ina kava. Ak robis taketo veci profesionalne, tak sa tomu nevyhnes.QXI666 napísal:A preto ma zaujíma či výkonná herná grafická karta neposkytne približne rovanký výkon ako slabšia profesionálna
- Slayerik
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 02. Jún, 2013, 22:24
profi karta má zmysel ak to s tým CADom myslíš vážne, ak budeš mať veľké zostavy s veľa detailami, prípadne renderovať (ak to programy vedia cez grafiku). Ak nebudeš nejako extra často (prípadne si tým na seba zarábať) kresliť, tak je zbytočné kupovať slabú profi kartu. FirePro alebo Quadro sú tak upravené pre programy, že hry veľmi dobre nezvládajú.
Na druhej strane zase WoW aj LoL hrám na HDready rozlíšení na integrovanej grafike na low detailoch a vcelku to ide.
Takže si podľa mňa treba zvážiť, ako seriózne to s tým kreslením myslíš, či to pre teba má budúcnosť, ak áno, tak investovať do profi karty sa oplatí (no možno radšej do trochu drahšej).
Ak to budeš riešiť popri škole a tak, stačí skôr normálna karta, budeš menej limitovaný. Stále budeš mať možnosť potom kúpiť profi kartu ak na seba bude zarábať.
Každopádne si ešte dobre over, či napr cuda vie pomôcť v tvojich programoch.
Na druhej strane zase WoW aj LoL hrám na HDready rozlíšení na integrovanej grafike na low detailoch a vcelku to ide.
Takže si podľa mňa treba zvážiť, ako seriózne to s tým kreslením myslíš, či to pre teba má budúcnosť, ak áno, tak investovať do profi karty sa oplatí (no možno radšej do trochu drahšej).
Ak to budeš riešiť popri škole a tak, stačí skôr normálna karta, budeš menej limitovaný. Stále budeš mať možnosť potom kúpiť profi kartu ak na seba bude zarábať.
Každopádne si ešte dobre over, či napr cuda vie pomôcť v tvojich programoch.
Spoiler: ukázať
- mohamed
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Napr ani taka gtx 580 by nebola zla volba.
http://pc.bazos.sk/inzerat/36634213/Gig ... -Clock.php
http://pc.bazos.sk/inzerat/36634213/Gig ... -Clock.php
A nevieš akú hernú GPU tam mal pred tým (na porovnanie, keď je to s K5000 oveľa lepšie... )Odar napísal:Zial nie. Riesil som to nedavno s kamaratom, co robi v Inventore. Jeho neznaly kolega mu postavil masinu s hernou GPU, tento rok si vydupal v praci upgrade, dal tam Quadro K5000 a je to uplne ina kava. Ak robis taketo veci profesionalne, tak sa tomu nevyhnes.QXI666 napísal:A preto ma zaujíma či výkonná herná grafická karta neposkytne približne rovanký výkon ako slabšia profesionálna
Tak to mal tiež profesionálnu grafickú kartu... len ma tak napadá či v dnešnej dobe keď herné graf. karty od nvidie majú CUDA technológiu, tak či tie profi karty nie je len taký umelý predražený trh... keď si pozriete že tie herné majú v rovnakej cenovej kategórii lepšie technológie, väčšie rýchlosti procesorov aj pamätí, väčšie zbernice, podporujú rovnaké API (open gl, directx) aj keď tie herné za rovnakú cenu už zvyknú byť o úroveň vyššie a keď navyše už má ta karta aj CUDA, tak jediný rozdiel môže byť v ovládači, ktorý keby chceli urobia aj na tú hernú grafiku a display portoch (na hernej len jeden). Potešilo by ma keby mi tu vedel niekto dať nejaký odkaz na objektívne merania správania sa herných a profi kariet v 2d a 3D programoch v rovnakej cenovej kategórii.Odar napísal:1800 quadro
V článkoch sa dá nájsť že profi sú o 5-10x rýchlejšie ako herné (vraj). Keď porovnám tieto dve karty. R9 270x a fire pro v4900.
hodnotenie v benchnmarku : R9 270x - 4505
V4900 - 1294
výkon profi karty je teda 3,48x nižší v benchmarku... nie je to potom prakticky tak že tá profi je "len" možno o 1,5x výkonnejšia v programoch. Nehovoriac o tom že som neporovnával CUDA hraciu kartu ktorá by možno v rovnakej cenovej kategórii predbehla profi aj v práci v programoch...
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
QXI toto je velmi komplikovana tema - porovnavas v benchmarku, ale akom ? Co konkretne ten benchmark robi ? No vidis.
Profi karty maju mnohe vyhody, predovsetkym a najprv je to ovladac certifikovany a specialne odladeny na konkretne cad/cam/cae/3d aplikacie. Tato certifikacia samotna je pre 99% daneho trhu ukrutne dolezitejsia ako vsetko ostatne. Zatialco mas pravdu ze herne konzumerske karty vyplieskaju mnohe profi-3d/CAD masiny "v hrubych datach", realita byva inaksia prave kvoli softu a kvoli tomu ako konkretne dane aplikacie kartu pouzivaju. Velmi jednoducho povedane je to nieco podobne ako ked zoberies auto co ma trojlitrovy motor a moze kludne predbehnut auto co ma stvorliter...
veci ktore si sa pytal a mnohe prekvapive vysledky :
http://www.tomshardware.com/reviews/bes ... ,3493.html
jeden z takych lepsich a komplexnejsich testov na tejto fronte. A potom existuje este kvantum inych testov prevedenych rozlicnymi subjektami. Tomshardware ma jednu velku vyhodu : kredibilitu.
Profi karty maju mnohe vyhody, predovsetkym a najprv je to ovladac certifikovany a specialne odladeny na konkretne cad/cam/cae/3d aplikacie. Tato certifikacia samotna je pre 99% daneho trhu ukrutne dolezitejsia ako vsetko ostatne. Zatialco mas pravdu ze herne konzumerske karty vyplieskaju mnohe profi-3d/CAD masiny "v hrubych datach", realita byva inaksia prave kvoli softu a kvoli tomu ako konkretne dane aplikacie kartu pouzivaju. Velmi jednoducho povedane je to nieco podobne ako ked zoberies auto co ma trojlitrovy motor a moze kludne predbehnut auto co ma stvorliter...
jeden z takych lepsich a komplexnejsich testov na tejto fronte. A potom existuje este kvantum inych testov prevedenych rozlicnymi subjektami. Tomshardware ma jednu velku vyhodu : kredibilitu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Ďakujem pekne za odpoveď, tento odkaz mi výborne pomohol pochopiť o čo ide. Došiel som k záveru že je jedno či je profi alebo herná, ale dá sa povedať že na každý program v ktorom chce niekto pracovať, treba kúpiť kartu ako na mieru. Ako si písal, tie výsledky sú v niektorých programoch lepšie pre herné karty a pre iné programy sú lepšie profi. Zistil som , že pre môj prípad bude cenovo a výkonovo ideálna GTX 580. Keby som vyberal z Novších kariet tak gtx 760, ale tá je zas cca o 30% drahšia.mp3turbo napísal:QXI toto je velmi komplikovana tema - porovnavas v benchmarku, ale akom ? Co konkretne ten benchmark robi ? No vidis.
Ešte raz ďakujem pekne všetkým za komentáre, odpovede a odporúčania.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
herné gk vyhrávajú hlavne v testoch ktoré sú iba o hrubej sile, profi karty vyhrávajú v testoch ktoré sú o podpore
vrcholné modely profi kariet majú oboje ale majú aj adekvátnu cenu
K5000 cca zodpovedá 680GTX , cena k5000 je okolo 1800usd 680GTX okolo 300e

Pre programy ktoré potrebujem ja K5000 zodpovedá GTX 580 a je ešte o niečo výkonnejšia(580) a použitú kúpim za 150 eur bez problémovdexterav napísal:herné gk vyhrávajú hlavne v testoch ktoré sú iba o hrubej sile, profi karty vyhrávajú v testoch ktoré sú o podpore

- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
to vyzerá na rendering
btw len počítaj z nie moc peknou spotrebou

btw len počítaj z nie moc peknou spotrebou
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 25. Sep, 2013, 12:05
za 150 kupis pouziu aj 760
Na nezmyselne komenty miestnych intelektualov nereagujem.