Ucenie programovacieho jazyka,zaciatocnik

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
Používateľov profilový obrázok
Pepeb007xx
Sponzor fóra silver
Sponzor fóra silver
Dátum registrácie: St 16. Mar, 2011, 18:22

Ucenie programovacieho jazyka,zaciatocnik

Príspevok od používateľa Pepeb007xx »

Caute,mam dost volneho casu a chcel by som ho nejak lepsie vyuzit ako travit ho v posteli pozeranim sa do pocitaca
Aky programovaci jazyk by ste mi doporucovali,ktory teraz frci,ktory ma buducnost?

dakujem za rady,tipy a triky :P :)
MB Asus B550-F CPU AMD Ryzen 7 5800X3D @4,4GHz CPU AIO Fracal Desing Lumen S36 GPU Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24G RAM Patriot 64GB DDR4 SSD Samsung 990 PRO 2 TB PSU Corsair RM850x Case Fractal Design North Chalk White TG Clear Monitor Samsung 32''U32H850 OS Win 11PRO64SK Repro Edifier S880DB
NAS Synology DS218play Noctua 20TB WD Red Surveillance Reolink RLN16-410 8TB UPS EATON Ellipse ECO800
Router Mikrotik hAP ac³ MESH 2×Asus RT-AX55 TV Philips 65OLED806 SoundBar Samsung HW-Q950A 11.1.4
Retro handheld Anbernic RG556 + Samsung PRO Ultimate 512GB GamePad Xbox wireless controller

#grammarnazi #parfumslover Steam Pepeb007xx #DotA2 pretaktovanie klan: PC.SK Battle.net pepeb007xx#2925 #diablo4
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10

Re: Ucenie programovacieho jazyka,zaciatocnik

Príspevok od používateľa Odar »

Momentálne asi Java. Hocičo objektovo orientované. Hlavné je vedieť algoritmicky myslieť. Syntax jazyka sa naučíš hocikedy.
- PC
Spoiler: ukázať
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200 Black
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
2 x Noiseblocker NB-eLoop B12-PS
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax Black
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 45 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
lacika
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 11. Jan, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa lacika »

java a C# je dost casto pozadovana.
Snubenica sa orientuje na java, ale nakoniec v praci musi pouzivat C#.. na C++ uz maju samotnych kuzelnikov, kedze tam to viazu rovno na HW.
_Ludo_
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 29. Jún, 2010, 12:13

Príspevok od používateľa _Ludo_ »

Zalezi co chces, pokial sa chces len naucit zakladne programatorske konstrukcie a postupy tak mozes zacat v podstate s hocicim rozsirenym od cisteho C po Javu alebo C#.

Ked chces do hlbky tak by som zacal s cistym C a potom na to nabalil Assembler. Az potom zacal s vyssimi jazykmi ako C++, Java, ... . C je vyhodne v tom, ze z jeho syntaxe vychadza kopa dalsich jazykov (C++, Java, Perl, ...). Assembler ti nasledne ukaze co sa v tom C vlastne deje pri praci s pamatou atd.
M1ch4l
VIP
VIP
Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa M1ch4l »

inzeraty v IT su plne Javy a PHP. Na ucenie sa nie najlepsie jazyky.
Uz sa to tu rozoberalo snad milion krat, pozri starsie temy. Zacat sa ucit ciste C jeblbost, ciste C je pain in the ass...zbytocne prekazky pre zaciatocnika
Osobne by som ako jazyk na ucenie zvolil python. Pripadne zaklady haskellu za pomoci http://learnyouahaskell.com/
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
CPU 7800 X3D + DeepCool AK620; MB ROG Strix B650E-E; RAM G.Skill 32GB 6000CL30; GPU 7900XT Pulse; OS SSD 980 Pro 1TB; Storage SN850X 2TB, 860 QVO 2TB; PSU ROG Strix 850W Aura; CASE Define R4 Arctic White Window; Peripherals Aorus AD27QD + DELL U2311H, Razer Huntsman V2 (red linear), Razer Basilisk V3 Pro + Razer Destructor 2, Blue Snowball
BieX
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 11. Jún, 2013, 14:19

Príspevok od používateľa BieX »

M1ch4l napísal:ciste C je pain in the ass...zbytocne prekazky pre zaciatocnika
No tak toto mi zdôvodni - aké prekážky sú v C-čku, keď C-čko je v podstate základ pre akýkoľvek vyšší jazyk?

Skôr už môžme za prekážku považovať prístup javy a C# typu "Ak chceš urobiť toto, môžeš použiť túto triedu s touto metódou, alebo tamtú triedu s tamtou metódou, aj keď robia to isté, je v nich rozdiel..."
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Prepac, ale C je pre zaciatocnika fakt sialenost. Pointre, alokacia pamate - to je idealny sposob ako novacika uplne odradit od programovania. Este aj s prepacenim sprosta praca s retazcami je plna pointrovej aritmetiky a umoznuje mnozstvo sposobov ako napisat nefunkcny kod v par riadkoch.

Pre ucenie fakt nieco vyssie, s automatickou spravou pamate atd. Neskor, ked bude mat o to zaujem, tak moze ist do hlbky a studovat C/C++, ale niekomu kto sa chce naucit programovat to absolutne neodporucam ako prvy jazyk.
BieX
Nový používateľ
Nový používateľ

V C-čku sa dá predsa všetko aj bez jedinej hviezdičky. Chceš snáď učiť programátorov programovať štýlom "toto je krabička, kam vložíme jabĺčko"? To je účinné tak do 15ich rokov, pre starších (a sebavedomejších mladších) je Cčko úplne v pohode. Nenapadá ma narýchlo konštrukcia, ktorá by nešla v Cčku bez hviezdičky (včetne tvojej práce s reťazcami). Kým je všetko na zásobníku, je to v podstate odľahčený c# (bez dynamickej alokácie pamäte, čo zas tiež nie je také hrozné sa naučiť a je to veľmi podobné vyšším jazykom. Problémy mávajú študenti až pri spojových struktúrach a viacerých hviezdičkách)

Ale nechcem sa zas veľmi hádať :D Proste nesúhlasím s názorom, že C-čko nie je vhodný jazyk. Som minimálne za to, nech to človek skúsi. Ak mu to pôjde, nech sa ho naučí, pretože C-čko využije v živote snáď všade, aj keby len nepriamo (áno, paradoxne, znalosť nižšieho programovania má obrovské využitie aj v jave a podobných)
Ak to cestou C-čka nepôjde, netreba zúfať, ale skúsiť napr javu, alebo c#, alebo php, v podstate čokoľvek. Aj tak vždy platí, že čím viac človek vie, tým lepšie a času na učenie je dosť.
Naposledy upravil/-a BieX v Ut 01. Júl, 2014, 18:12, upravené celkom 1 krát.
M1ch4l
VIP
VIP

presne ako pise faugusztin. Pre uplneho zaciatocnika je idealny jazyk, kde sa nemusi starat o spravu pamate. To vie byt naozaj velka prekazka a v Ccku este extra. C++ by sa uz pouzit dalo, pretoze uplny zaciatocnik si s STL absolutne vystaci. No ako prvy jazyk radsej asi nie. To uz radsej C#.
BieX napísal:Skôr už môžme za prekážku považovať prístup javy a C# typu "Ak chceš urobiť toto, môžeš použiť túto triedu s touto metódou, alebo tamtú triedu s tamtou metódou, aj keď robia to isté, je v nich rozdiel..."
Takto specifickymi vecami sa nastastie zaciatocnik nemusi zaoberat, pretoze si vystaci so zakladnymi datovymi typmi. Ide viac o to, aby pochytil principy, ako o specifika konkretneho jazyka.

Inak je to celkovo komplikovana tema a dalo by sa o tom vela diskutovat, no asi by sme aj tak k nicomu nedosli. Prave by som mozno nepodcenoval ten haskell...
CPU 7800 X3D + DeepCool AK620; MB ROG Strix B650E-E; RAM G.Skill 32GB 6000CL30; GPU 7900XT Pulse; OS SSD 980 Pro 1TB; Storage SN850X 2TB, 860 QVO 2TB; PSU ROG Strix 850W Aura; CASE Define R4 Arctic White Window; Peripherals Aorus AD27QD + DELL U2311H, Razer Huntsman V2 (red linear), Razer Basilisk V3 Pro + Razer Destructor 2, Blue Snowball
BieX
Nový používateľ
Nový používateľ

Haskell by som podceňoval, pretože oveľa viac učebných materiálov a aj diskutérov na fórach je práve v oblasti pascal/C/C++/java/c#/php. Je tam proste najväčšia šanca, že ti niekto pomôže a to je obrovské plus. Na jazyku až tak nezáleží, ak ti má kto pomôcť/je kde o tom čítať.

Inak čítajte môj predchádzajúci post, niečo som pridal :-D
M1ch4l
VIP
VIP

dal som tu odkaz na knizku, ktora je imho vyborny vyukovy material k haskellu. Da sa zadarmo citat online. Zaciatocnik by sa samozrejme uz nepustal do monad, tam by skoncil. A naucil by sa kus a velmi jednoducho.
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Krutibrko »

ja osobne odporucam Python, mne sa ten jazyk v skole dost silno zapacil oproti Ccku. Tusim na http://www.codecademy.com/ je nejaky tutorial, pekne spracovany .
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Návrat na "Programovanie"