Podrobný návod taktování Sandy Bridge LGA1155
Re: Podrobný návod taktování Sandy Bridge LGA1155
Hľadaj niečo ako CPU Ratio Mode a nastav to na dynamic
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Ak to taktujes na MSI doske v podpise, tak zapni funkciu Intel C-State, ktora sa automaticky disabluje po zmene nasobica. A stiahni si pre istotu starsiu verziu CPU-Z (1,61)
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
Viete ma trochu naviest ako sa taktuje skylake ? chem len tak neskodne,bez zvisovania V.
Na zaciatok ,neviem kde zistim,ake mam default napetie. No a potom uz len s cim hlavne "tocit" v biose. Naposledy som taktoval core2quad..takze o skylake nemam velmi sajnu
Na zaciatok ,neviem kde zistim,ake mam default napetie. No a potom uz len s cim hlavne "tocit" v biose. Naposledy som taktoval core2quad..takze o skylake nemam velmi sajnu
Skús dať CPU na 4,5 s napätím 1,25 a skús potom pustiť nejaký záťažový test, napr. prime. Ak to vydrží cca 20 min. tak môžeš ísť s napätím nižšie. Ak by to spadlo tak zasa pridáš trošku. Rozhodne nenechávaj v biose hodnotu AUTO - tieto automatické veci často dávajú zbytočne viac napätia ako je potrebné.
Spoiler: ukázať
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
ja teoriu taktovania ovladam..stary cpu som mal pretaktovany o 900MHz..
tu ale netusim ani,cim sa zvysuje rekvencia..tam som mal multiplier a fsb..nasobok bol vysledna frekvencia..boli tam nastavenia roznych napati atd..
ako to je tu ?
tu ale netusim ani,cim sa zvysuje rekvencia..tam som mal multiplier a fsb..nasobok bol vysledna frekvencia..boli tam nastavenia roznych napati atd..
ako to je tu ?
FSB nechaj klasicky na 100 a frekvenciu CPU priamo nastavuješ na želanú hodnotu. Mal by si to mať v biose pod názvom CPU Ratio a tam nastavíš 45.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
V princípe to isté, akurát zjednodušené. Násobič je CPU Ratio, alebo Turbo Ratio a pod., ono rôzny výrobcovia si to zvyknú nazývať mierne odlišne /priblblý marketing/ a FSB frekvencia sa premenovala na BCLK. Násobič krát BCLK je výsledná frekvencia. S napätím je to už jednoduchšie, nepotrebuješ riešiť deličky a pod.., nastavuje sa priamo napätie pre CPU.Per napísal:tam som mal multiplier a fsb..nasobok bol vysledna frekvencia..boli tam nastavenia roznych napati atd..
ako to je tu ?
Ak to chceš len ľahko pretaktovať bez zvýšenia napätia, tak vypneš turbo boost /automatické pretaktovanie v záťaži/ a CPU ratio prepíšeš napr. na spomínaných 45. Potom už len otestuješ stabilitu. Na niektorých doskách sa dá vybrať nastaviť násobič spoločný pre všetky jadrá alebo osobitne pre každé fyzické jadro. Na bežné použitie sa v podstate bezvýhradne taktuje na rovnaký násobič pre všetky jadrá.
Napíš akú presne máš dosku, možno by sa dalo konkrétnejšie poradiť.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
pockat,ja turbo a tak isto ziadne setriace rezimy vypnut nechcem
doska je msi Z170A GAMING PRO
doska je msi Z170A GAMING PRO
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Jasné, šetriace funkcie necháš zapnuté. Turbo boost nemá nič so šetriacimi funkciami, ten musíš vypnúť, pretože by sa ti to bilo s tebou nastaveným násobičom. Mám dojem, že bez vypnutého turbo boostu sa ani nedá prepnúť na manuálnu zmenu násobiča, teda aspoň by sa nemalo dať. Možno, že tam ani takú možnosť nemáš a keď prepneš CPU Ratio z Auto na Manual, tak systém automaticky vypína TBoost
TBoost je niečo ako máš dnes u grafík base clock a boost clock, proste ak sa procák vmestí do limitu spotreby a teploty, tak v záťaži sám zvyšuje frekvenciu zo základných taktov až na boost frekvenciu. V tvojom prípade teda zo 4,0 GHz až na 4,2 GHz.Tým, že ty nastavíš vlastný násobič, tak TBoost musí byť potlačený, aby si sa reálne dostal na takú frekvenciu ako plánuješ.
TBoost je niečo ako máš dnes u grafík base clock a boost clock, proste ak sa procák vmestí do limitu spotreby a teploty, tak v záťaži sám zvyšuje frekvenciu zo základných taktov až na boost frekvenciu. V tvojom prípade teda zo 4,0 GHz až na 4,2 GHz.Tým, že ty nastavíš vlastný násobič, tak TBoost musí byť potlačený, aby si sa reálne dostal na takú frekvenciu ako plánuješ.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Sorry za dvojitý post, ale nech sa to UPne....
Tak som to omrkol na tej doske, Turbo Boost už sa vypína automaticky u teba, čiže nerieš.
V podstate to nastav ako tu /iná doska, ale rovnaké možnosti aj s priamym nastavením/ https://youtu.be/qHsuCGzwC9g?t=108
S tým, že ak chceš ísť povedzme na 4,5 GHz bez zvyšovania napätia, tak:
- OC Explore mode môžeš prepnúť na Expert, máš tam detailnejšie nastavenia
- CPU Ratio dáš na 45
- CPU Ratio mode necháš na Dynamic /CPU sa bude podtaktovávať mimo záťaž/
- Ring Ratio necháš ako je /je to frekvencia vnútorných komunikačných obvodov CPU a nemá nič s výslednou frekvenciou jadier/
Možno to má nejaký vplyv na stabilitu pri taktovaní na limit, ale to ťa trápiť nemusí
No a to je vlastne všetko. Ak to nebude stabilné, tak začneš po troche zvyšovať napätie /CPU Core Voltage/, povedzme postupne po +0,02 V, resp. tam záleží od trpezlivosti, čím menšie kroky smerom hore, tým presnejšie trafíš stabilnú kombináciu takty/napätie.
Cood luck.
Tak som to omrkol na tej doske, Turbo Boost už sa vypína automaticky u teba, čiže nerieš.
V podstate to nastav ako tu /iná doska, ale rovnaké možnosti aj s priamym nastavením/ https://youtu.be/qHsuCGzwC9g?t=108
S tým, že ak chceš ísť povedzme na 4,5 GHz bez zvyšovania napätia, tak:
- OC Explore mode môžeš prepnúť na Expert, máš tam detailnejšie nastavenia
- CPU Ratio dáš na 45
- CPU Ratio mode necháš na Dynamic /CPU sa bude podtaktovávať mimo záťaž/
- Ring Ratio necháš ako je /je to frekvencia vnútorných komunikačných obvodov CPU a nemá nič s výslednou frekvenciou jadier/
Možno to má nejaký vplyv na stabilitu pri taktovaní na limit, ale to ťa trápiť nemusí
No a to je vlastne všetko. Ak to nebude stabilné, tak začneš po troche zvyšovať napätie /CPU Core Voltage/, povedzme postupne po +0,02 V, resp. tam záleží od trpezlivosti, čím menšie kroky smerom hore, tým presnejšie trafíš stabilnú kombináciu takty/napätie.
Cood luck.
Presne ako píše Miňo. Je to úplne easy. Šetriace funkcie budeš mať naďalej zapnuté, násobič nastavený na napr. 45 a vo windowse vyvážený režim a výkon CPU sa ti bude škálovať podľa potreby až do 4,5 GHz.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
vdaka,skusim
v tom videu je vela nastaveni roznych V..vsetko to je na auto..a to sa mi napaci,kedze to urcite bude zvysovat V samo
v tom videu je vela nastaveni roznych V..vsetko to je na auto..a to sa mi napaci,kedze to urcite bude zvysovat V samo
Teba hlavne zaujíma CPU core voltage. Skús nastaviť ako som ti písal vyššie a otestuj.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Chlapi, neriešte v téme o taktovaní Sandy Bridge iné procáky - Ivy Bridge alebo dokonca Skylake.
Na to tu máme príslušné témy, nie?
Na to tu máme príslušné témy, nie?
Flanker palec hore za navod..
v kazdom pripade som diky tebe pretaktoval CPU a teploty su omnoho lepsie ako pri predvolenom taktovani v biose ! sobota za mnou, asi sto restartov, niekolko hodin testovania a necakana inveticia do chladicu..pasty...ventilatoru..BOHA a teraz uz len zistit ci sa jednalo o dobru sobotu ci zlu ?!
v kazdom pripade som diky tebe pretaktoval CPU a teploty su omnoho lepsie ako pri predvolenom taktovani v biose ! sobota za mnou, asi sto restartov, niekolko hodin testovania a necakana inveticia do chladicu..pasty...ventilatoru..BOHA a teraz uz len zistit ci sa jednalo o dobru sobotu ci zlu ?!