Mne sedi cca 12 - 15 g kavy + 200 g vody. Ale zalezi od konkretnej kavy. Ja som citlivy na kofein. To davkovanie je podla mna velmi subjektivne a treba si to doladit podla svojej chuti.
Ked si vezmes navod na Chemex od doubleshot.cz, im to tam pretecie za 3 minuty. Pan Valerian z GP tvrdi, ze do 4 minut (cca to iste mnozstvo - pozri si videa
http://youtu.be/rTrNy9PcmAM?list=UUYWvf ... lRy6U9k5Qw http://youtu.be/3GHKmsl85io?list=UULnno ... FeG-FCI9zQ ) to nepretecie, ani keby co bolo. Ze pri tom vacsom mnozstve sa da kludne ist na 6 minut. Podla mojich skusenosti s Hariom si tiez neviem predstavit, ako na hrubo to museli v doubleshot namliet, aby im cez to pretieklo tolko vody za 3 minuty. Na druhu stranu - ten Chemex som v ruke nemal - mozno ten priemer filtra na vrchu je vacsi a tym padom je tam mensi stlpec kavy a je to OK . . . Najdolezitejsie je to, aby si si nasiel pomer, kedy ti to chuti a nesposobi ti to infarkt
Su ludia, ktori si robia napr. kavu z 1 lyzicky pomletej kavy (klasicky turek). Ako spravis takemuto cloveku kavu cez filter, ked 12 g je pre neho na 200 ml vody zabijak? Ja som to riesil tak, ze som zomlel cosi menej kavy, prekvapkal cca do 1/3 salky a potom to rozriedil horucou vodou. Jednu lyzicku kavy proste neprefiltrujes - to len oblievas vodou a je z toho humus. Nie kazdemu vyhovuje, alebo nie kazdy znesie pomer 1:15 - 1:13. Samozrejme beriem ako fakt to, ze pri 1 lyzicke kavy sa uz ten charakter kavy neprejavi a je to len zafarbena voda. Ale ked to dotycny zacukruje a zaleje mliekom, je to prast, alebo uhod . . . ale to som odbocil.
Pises, ze mas Hario V60. Ja som ho tiez povodne chcel, uz som ho mal objednany. Potom som nahodou zabludil na oficialnu stranku hario.jp a videl som, ze maju aj prekvapkavace zo zeleznym filtrom. Okamzite som klasicky V60 stornoval a objednal si do prace CFO-1B. Na jednu salku je to ako stvorene, nemusis riesit filtre (co je podla mna obrovska vyhoda). Je to kvalitny plast - nemal plastovu pachut ani ako novy. Len som ho po kupe preplachol vriacou vodou. Potom uz len kavu "na ostro".
Niekde som cital, ze papier stahuje oleje, ktore su v kave. Odskusane to nemam, ale moze cosi na tom byt. Co som videl aj navody na aeropress, vacsina ludi tam nema papierovy filter, ale ma ho vymeneny za kovovy, aby sa do kavy dostali aj oleje, ktore tam maju byt.
Robit ale s
CFO-1B 3 kavy je o hubu. Je to strasne pracne, maximalne tam dostanes cca tych 15 g kavy . . . cele zle. To teraz riesim. Chcel som skusit Chemex na 3 kavy, ale uprimne - nechce sa mi kupovat papierove filtre. Vidim to tak, ze na pripravu viacerych salok kavy skoncim pri CFOD-02B
http://www.hario.jp/product/list.php?middelclass=11 + XGS-80TB
http://www.hario.jp/product/list.php?middelclass=4 Tie drippery s kovovymi filtrami som na Slovensku nevidel predavat. Asi zas len z Amazonu. Je to dost pecka, ten CFOD-02B vyjde cca 17 EURo priamo z Japonska.