Ja mam tento, sitko je vyhnute dohora. Pouziva sa intenzivne (denne) a nic nie je zdeformovane. V lepsich French press-och sa daju sitka vymenit. Ale aj pri tom mojom stoji sitko podstanu cast celeho French press-u, takze tam asi stoji za zvazenie kupit rovno cely novy. Ale ako pisem vyssie - ja zatial s deformaciou problem nemam.xsi69 napísal:Vadí mi ešte jedna vec na french presse, mám v ňom klasický piestik bez gumeného/silikónového tesnenia po obvide a sitko sa mi trocha deformovalo(pokrčilo) na pár miestach.
Káva a všetko s ňou spojené
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Re: Káva a všetko s ňou spojené
xsi69 napísal:Ak niekto vie poradiť vo výbere kávovaru okolo 80€ tak prosím poraďte.
Zatiaľ poškuľujem po:
Electrolux EEA 111 za 68€
DéLonghi EC 155 za 69€
DéLonghi ECO 310 za 96€
DéLonghi ECZ 351 za 118€
DéLonghi EC 820 za 144€
Na delonghi v tejto cene som zatiaľ nečítal mnoho zlého a kolega má od páku už asi 6-7 rokov bez poruchy.
Primárne to mal byť darček pre starkú, no asi sa aj ja jedným obdarujem
Starkej stačí aj niečo lacnejšie, kvalitu kávovara hodnotí podľa vzniknutej cremy, design je u nej nepodstatný
Pre seba do tých 150€ aby to pár rokov vydržalo.
@andrej tou penou som myslel cremu na presse(zle som sa vyjadril), mlieko sa na ňom napeňovať nebude vôbec.
Vďaka za tipy
Čo sa kávy týka tak som si kúpil Brazil Gusto Antico v miestnej pražiarni. No na mňa je moc horká a chuť mandlí a čokolády som v nej moc nenašiel, no možno robím chybu v príprave . Café robím momentálne vo french presse 14g/180ml zalievam vodou asi minútku po zovretí. Po zaliatí premiešam bambusovou paličkou a nechávam 4 min na pokoji, potom pomaly piestikom dolu a do teplej šálky.
Vadí mi ešte jedna vec na french presse, mám v ňom klasický piestik bez gumeného/silikónového tesnenia po obvide a sitko sa mi trocha deformovalo(pokrčilo) na pár miestach. Tam kde sa deformovalo viditeľne prenikajú jemné čiastočky a káva je potom prašnejšia, ako to riešite vy ? Mám 3ks a na všetkých sa mi časom deformovalo sitko.
Ufff ja by som Ti odporučil našetriť si na poriadny kávovar, alebo nájsť niečo normálne na bazoši. Tieto delonghi plasťáky nestoja za nič. Len vyhodíš peniaze a budeš piť podpriemerné espresso. Ja som svoje rancilio kúpil na bazoši za 70eur Treba hľadať, vždy sa dá nájsť niečo dobré spod ruky.
- xsi69
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 07. Apr, 2006, 02:00
@andrejsvk všetky tieto lacany majú pretlakové misky a čo som sa dočítal tak na ec 820 je obtiažne ich vymeniť lebo páka má neštandardný rozmer takže ec 820 škrtám.
Starká pije espresso/ristretto a ja zas doppio
@Odar ja mám totožný french press, len z tesca
Na sitku sa mi urobili také pokrkvance a keď tlačíš piest dole tak pekne vidno ako tam prenikajú jemné čiastočky.
Až budem doma môžem odfotiť. urobilo sa mi to na dvoch 300ml a jednom 750ml
@Dantess bazoš som už pozrel no po poslednej skúsenosti s používaným kávovarom by som radšej niečo nové so zárukou.
A tým rancilio za 70€ by som nepohrdol, no momentálne som tam nič podobnej kvality v dobrej cene nenašiel.
edit://
po prezretí pár fór pridávam do výberu Gaggia De Luxe
classic a baby sú už mimo limit
Starká pije espresso/ristretto a ja zas doppio
@Odar ja mám totožný french press, len z tesca
Na sitku sa mi urobili také pokrkvance a keď tlačíš piest dole tak pekne vidno ako tam prenikajú jemné čiastočky.
Až budem doma môžem odfotiť. urobilo sa mi to na dvoch 300ml a jednom 750ml
@Dantess bazoš som už pozrel no po poslednej skúsenosti s používaným kávovarom by som radšej niečo nové so zárukou.
A tým rancilio za 70€ by som nepohrdol, no momentálne som tam nič podobnej kvality v dobrej cene nenašiel.
edit://
po prezretí pár fór pridávam do výberu Gaggia De Luxe
classic a baby sú už mimo limit
Spoiler: ukázať
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
ja a hawkeye sme chytili zly kus, ze ich nemame?xsi69 napísal:všetky tieto lacany majú pretlakové misky
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- xsi69
- Pokročilý používateľ
Tak som niekde zle čítal, nehádam sa
andrej, ty si ju odtiaľ vylúpol, nie ?
Na inom fóre ma presviedčajú aby som kupoval minimálne gaggia classic ináč všetko pod je na jedno kopyto.
Aj premýšľam, že či naň nenašetrím...
Nechcete sa niekto zbaviť starého dobrého kávovaru a prejsť na vyšší level ?
andrej, ty si ju odtiaľ vylúpol, nie ?
Na inom fóre ma presviedčajú aby som kupoval minimálne gaggia classic ináč všetko pod je na jedno kopyto.
Aj premýšľam, že či naň nenašetrím...
Nechcete sa niekto zbaviť starého dobrého kávovaru a prejsť na vyšší level ?
- Odar
- Pokročilý používateľ
Kup si napr. Chemex, alebo Hario. Potom setri na espresso stroj. Je mozne, ze z pohladu ceny a jednoduchosti pripravy sa na espresso vykasles.
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
ja ti nevnucujem lacnejsi stroj, keby som kupoval tiez kupim drahsi, no mementalne som s nim spokojny takze sa mi menit nechce
pretlakove misky maju dvojite dno, ja som mal klasicke dno + piest ktory som vytiahol
pretlakove misky maju dvojite dno, ja som mal klasicke dno + piest ktory som vytiahol
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
- xsi69
- Pokročilý používateľ
Po prínosnom naštudovaní CZ fóra o káve a jej príprave som si urobil pár záverov.
Ak chcem mať doma kvalitný espresso stroj ktorý produkuje espresso ako má byť v normálnej cene tak mám dve varianty:
1.: Gaggia Classic (made in italy) + Gaggia MDF
2.: Rancilio Silvia + Gaggia MDF / Rancilio Rocky
Samozrejme, len bazár
Momentálne nedisponujem dostatočnými finančnými prostriedkami ani na variantu 1 a ani na variantu 2
Takže to bude musieť počkať do obdobia vianoc, dovtedy ešte čo to našetrím.
Do tej doby sa asi povenujem iným druhom prípravy tohoto čierneho moku.
Chcel by som si zadovážiť nasledovné:
1.:Hario V60 Buono 1l Preferoval by som verziu electric s nastaviteľnou teplotou no nikde som ju za normálne €€ nenašiel, jedine bonavita ale aj tá stála okolo 110€ tak si vystačím aj obyčajnu verziou
2.: Hario V60 dripper plastový, najprv som pozeral verziu bez filtrov no ako som sa dočítal tak café z neho je prašnejšie a dripper je náročnejší na čistenie tak by som volil klasický na papieriky
3.: Aerobie Aeropress + jemný disk (disky Able sú cenovo 2x drahšie a neviem či to za to stojí)
4.: Mokka konvička Bialetti Fiammetta Azzurro 1 porce
5.: Filtračná konvica na vodu- asi zn. brita
Ak máte rady tak sem s nimi, budem vďačný
btw, môj FP dostane dnes "tuning"
@odar, pozeral som aj chemex no vraj je náchylný na praskanie
Ak chcem mať doma kvalitný espresso stroj ktorý produkuje espresso ako má byť v normálnej cene tak mám dve varianty:
1.: Gaggia Classic (made in italy) + Gaggia MDF
2.: Rancilio Silvia + Gaggia MDF / Rancilio Rocky
Samozrejme, len bazár
Momentálne nedisponujem dostatočnými finančnými prostriedkami ani na variantu 1 a ani na variantu 2
Takže to bude musieť počkať do obdobia vianoc, dovtedy ešte čo to našetrím.
Do tej doby sa asi povenujem iným druhom prípravy tohoto čierneho moku.
Chcel by som si zadovážiť nasledovné:
1.:Hario V60 Buono 1l Preferoval by som verziu electric s nastaviteľnou teplotou no nikde som ju za normálne €€ nenašiel, jedine bonavita ale aj tá stála okolo 110€ tak si vystačím aj obyčajnu verziou
2.: Hario V60 dripper plastový, najprv som pozeral verziu bez filtrov no ako som sa dočítal tak café z neho je prašnejšie a dripper je náročnejší na čistenie tak by som volil klasický na papieriky
3.: Aerobie Aeropress + jemný disk (disky Able sú cenovo 2x drahšie a neviem či to za to stojí)
4.: Mokka konvička Bialetti Fiammetta Azzurro 1 porce
5.: Filtračná konvica na vodu- asi zn. brita
Ak máte rady tak sem s nimi, budem vďačný
btw, môj FP dostane dnes "tuning"
@odar, pozeral som aj chemex no vraj je náchylný na praskanie
- Odar
- Pokročilý používateľ
Mokka kavu spaluje. Hario s papiermi som nemal. Mam bezpapierovu verziu. Cisti sa bez problemov, akurat je pravda, ze je jednoduchsie chytit parier a drbnut do kosa Porovnat ale nemozem. Mne sa nechce kupovat filtre.
Aeropress je teraz v akcii http://gpkava.sk/shop/aeropress-genalny ... -na-cesty/ Kovovy disk je na to, aby papier nezachytaval olejceky z kavy. Niekto tvrdi, ze papier tie oleje zachyti a to nie je dobre, ini zas tvrdia, ze s papierovym filtrom je to lepsie. Len skusit a pouzivat, co ti viac vyhovuje. Mozno si tiez niekedy aeropress kupim. Ale to je tak na 1 kavu. Keby potrebujes urobit 3, 4, asi sa z toho ochujis
Tu Bonavitu s nastavitelnou teplotou som pozeral aj ja. Ked som videl cenu, tak som patral dalej, ci do toho ist, alebo nie. Na Amazone som nasiel par recenzii, ze konvica z vonka zoxidovala. Ako za vyse stovku dakujem - neprosim. Kupil som si teplomer. Vyslo mi to tak, ze ked mi zovrie voda v konvici, chvilu pockam a ma 95 'C.
Aeropress je teraz v akcii http://gpkava.sk/shop/aeropress-genalny ... -na-cesty/ Kovovy disk je na to, aby papier nezachytaval olejceky z kavy. Niekto tvrdi, ze papier tie oleje zachyti a to nie je dobre, ini zas tvrdia, ze s papierovym filtrom je to lepsie. Len skusit a pouzivat, co ti viac vyhovuje. Mozno si tiez niekedy aeropress kupim. Ale to je tak na 1 kavu. Keby potrebujes urobit 3, 4, asi sa z toho ochujis
Tu Bonavitu s nastavitelnou teplotou som pozeral aj ja. Ked som videl cenu, tak som patral dalej, ci do toho ist, alebo nie. Na Amazone som nasiel par recenzii, ze konvica z vonka zoxidovala. Ako za vyse stovku dakujem - neprosim. Kupil som si teplomer. Vyslo mi to tak, ze ked mi zovrie voda v konvici, chvilu pockam a ma 95 'C.
Nepijem moc kávu (výnimočne si dám, väčšinou ľadovú v lete čo sa v podstate kávou nedá ani nazvať), všetko s chuťou kávy mi strašne chutí tak som sa rozhodol vyskúšať nejakú kvalitnú kávu a pripraviť si ju sám nejakou šikovnou metódou, veľmi ma láka Hario V60 pripravoval by som vždy len 1-2 šálky aj Aeropress. Určite by som si chcel kúpiť ručný mlynček nakoľko čerstvo pomletá je vraj TOP ako som sa tu dočítal. Akú kávu by ste mi odporučili na začiatok? Prípadne aj mlynček a ostatné veci Nejakú takú základnú výbavu.
Vidím že sú tu vážne "kavošmentkery" tak privítam nejaké odporúčania
Vidím že sú tu vážne "kavošmentkery" tak privítam nejaké odporúčania
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
áno presne tento mlynček mám vybratý + Hario V60-2 sklenený alebo keramický + filtre + Hario V60 260ml dekantér (aj keď asi nie je treba ale čo to budem prelievať z jednej šálky do dvoch? a v podstate ani nie tento ale asi väčší by som mal hľadať nie? ) + konvica.
Filter na vodu Brita mám doma.Chýba mi ešte niečo? Teda okrem káv
Filter na vodu Brita mám doma.Chýba mi ešte niečo? Teda okrem káv
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
Prečo by mala? Pokiaľ to robíš správne, nepečieš konvičku na plyne až kým vybuble všetka voda ale vypneš skôr a necháš dobehnúť zotrvačnosťou... Samozrejme espresso z toho logicky nebude, ale slušná káva rozhodne.Odar napísal:Mokka kavu spaluje
- xsi69
- Pokročilý používateľ
Mokku chcem skúsiť, babka ju robievala kedysi a moc mi chutila.
Mám aj doma jednu mokka konvicu (taká za 5€) no asi som namlel moc najemno a roztrhlo pretlakový ventil
@zedolsi ja budem kupovať obyčajný plastový V60, po náhodnom páde sa nerozbije a je za super cenu 20usd na ebay aj so 100 papierikmi. Nad HARIO VDD-02B 500 ml V60 Drip Decanter si neuvažoval ? Stojí rovnako ako sklenený V60
@Odar Cez sitkový V60 nieje tá káva prašná ? Oleje v káve majú byť a to, že ich papier vsaje viem. No vieš viac experimentovať s hrúbkou mletia a ako píšeš to len hodíš do koša. Priateľka neznáša prašné café tak aj preto tie papierové filtre.
Vďaka za tip na aeropress, o dva týždne idem do KN tak si preň pôjdem osobne
Papiere máš už v balení ale filter chcem tiež skúsiť no neviem ktorý zvoliť, máš s 10tis/40tis/72tis dierami. Ale čo som čítal tak tie filtre nemajú extra životnosť, možno sú na tom lepšie značkové filtre able no chcú za 1kus 20usd čo mi príde moc..
Čo sa týka konvice tak tiež ju nechávam po zovretí asi 1min odstáť a potom má dobrú teplotu, no tá hario sa mi moc páči a čo som videl aj videá na yt o alt. prípravách kávy tak hádam v každom druhom ju používajú najskôr kvôli dlhému hrdlu s ktorým si pekne pomaly zaleješ. Teraz mám doma 1,7l konvicu s ktoje až tak dobre
Mám aj doma jednu mokka konvicu (taká za 5€) no asi som namlel moc najemno a roztrhlo pretlakový ventil
@zedolsi ja budem kupovať obyčajný plastový V60, po náhodnom páde sa nerozbije a je za super cenu 20usd na ebay aj so 100 papierikmi. Nad HARIO VDD-02B 500 ml V60 Drip Decanter si neuvažoval ? Stojí rovnako ako sklenený V60
@Odar Cez sitkový V60 nieje tá káva prašná ? Oleje v káve majú byť a to, že ich papier vsaje viem. No vieš viac experimentovať s hrúbkou mletia a ako píšeš to len hodíš do koša. Priateľka neznáša prašné café tak aj preto tie papierové filtre.
Vďaka za tip na aeropress, o dva týždne idem do KN tak si preň pôjdem osobne
Papiere máš už v balení ale filter chcem tiež skúsiť no neviem ktorý zvoliť, máš s 10tis/40tis/72tis dierami. Ale čo som čítal tak tie filtre nemajú extra životnosť, možno sú na tom lepšie značkové filtre able no chcú za 1kus 20usd čo mi príde moc..
Čo sa týka konvice tak tiež ju nechávam po zovretí asi 1min odstáť a potom má dobrú teplotu, no tá hario sa mi moc páči a čo som videl aj videá na yt o alt. prípravách kávy tak hádam v každom druhom ju používajú najskôr kvôli dlhému hrdlu s ktorým si pekne pomaly zaleješ. Teraz mám doma 1,7l konvicu s ktoje až tak dobre
pozeral som aj ten dekanter čo si mi poslal na ebay-i ani ma nenapadlo popozerať to tam, teraz keď som trošku narýchlo prebehol ebay tak asi je jasná voľba objednať veci z tade čo sa týka hlavne cien