Kupit stare auto alebo dat dokopy aktualne?
Re: Kupit stare auto alebo dat dokopy aktualne?
Tak niekde ostala ešte diera/diery. Najľahšie to zistíš, ak zapcháš na chvíľu výfuk a budeš sledovať, kde unikajú výfukové plyny. Pokiaľ by som chcel mať čo najmenšie výdavky, drbol by som na dieru mincu (v závislosti od veľkosti) a zalepil ju silikónom na tesnenie motorov za pár eur
- landrower
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45
tak, astra '98 predokladam ze G, teda to co mam ja?mp3turbo napísal:vies Miso to je tak - prezriet, zhodnotit, odmerat kompresie (zdoraznujem), kedze ta Koktavia bola o dobrych 500eur pripadne aj viac lacnejsia ako je bezne, tak zvazit ci do toho idem aj s vidinou nejakych potrebnych oprav.
Proste klasika pri pouzitom aute, navyse 15 rokov starom. Na tieto haraburdy su uz vsetky diely v absolutnom vyjadreni lacne (i ked nie pomerovo k cene vozu)...
Dnes sa jeden chlapcisko pytal kto chce Astru 1998. Nie uplne v idealnom stave, ale ze za tristo
ak jo, za 300 pecka, napravy porobis za 300 ak je vsetko bezne v <> (tlmice, capy riadenia, tycky stabika, spodne gulove capy, mozno este nejake silentbloky a pod.), a na motor su tiez relativne lacne veci a vsetko sa da zohnat z vrakacu (to auto by ma fakt zaujimalo ze co to bol za stav kedze poznam ceny za kolko idu a poznam aj diely co zhruba stoja a viem aj o vacsine beznych problemov tych aut)
vzdy ide o to dat si pozor co je znicene na aute, napravy su vecsinou (relativne) lacna zalezitost, ak teda neni zrovna pozohybane rameno alebo take nieco, vela veci na motore sa tiez da lacno spravit, ale nie vsetko a treba mat proste diagnostiku pozret to, a ked su chyby alebo priznaky poukazujuce na bliziaci sa problem ktory je drahy, kaslat na to... ja som sa drzal vzdy toho, auto ist pozriet s diagnostikou ak na dane auto viem zohnat, a s druhym clovekom - viac oci viac vidi, a ked kupujem sebe auto a som zatazeny na nejaky konkretny model - ja som vzhladom na rozpocet pozeral vylucne astry G ked som kupoval - tak je vacsia sanca ze prehliadnem nejaku tu chybu.
Steam: michalsveto
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
pocuvajte ja sa len tak akoze zamyslim teraz - dofrasa kolko stoji vyfuk na Lantru 98 ? To asi nebude pol miliona, nie ?
Tak proste chod, kup si ho za cojaviem 120eur alebo kolko a je. Pozri sa na to takto :
1) nekupil som auto, nevydrbal som do neho kvantum penazi
2) neplatim poistky, nemam ziadny blby predrazeny leasing
3) moja penazenka netrpi poklesom hodnoty toho auta
4) vozim sa na tom a neplatim za prenajom (nepodstatne ci je frajerkine alebo Deda Mraza)
5) kvoli deravemu vyfuku budes dychat krasnu naftu ktora je lepsia pre pluca ako tatransky horsky vzduch ? Nielen pre teba, ale aj pre tvoju frajerku a kazdeho ?
6) boze moj, ked do toho auta capnem jeden vyfuk, zostanem tri roky hladny a otrhany ?
7) myslim si ze akekolvek ine auto [ked si kupim vlastne] ma nebude stat ani korunu ? Co ked bude stat daleko viac ako Lantra ktoru dlhodobo poznam ? Co ked bude mat vyssiu spotrebu ako Lantra, cize prachy investovane do Lantry prejazdim napriklad na palive za tri-styri mesiace a potom uz vlastne "setrim" respektive v dosledku nizsej spotreby Lantry nevyhadzujem peniaze pumparom a statu ?
8) mam dojem ze na akomkolvek inom aute za 1200eur nebude treba riesit odpadnute koleso v zime na prvej jame, alebo spuchnuty motor po dvoch mesiacoch v najvacsich mrazoch pripadne skapatu prevodovku v ktorej odstrihne nity ako na Oktavii z obrazku od turba alebo odpadnutu prehnitu zadnu napravu ktoru som si nevsimol pred kupou vozu ?
9) na danom aute ma povodny majitel neofajcil na prevodovke vysypanej pilinami aby nehucala, pripadne nezistim co je to pritomnost CO2 v nadrzke na vodu (dochramany motor, minimalne tesnenia) a podobne = nemusim znasat ziadne technologicke riziko, nemusim nic platit neplanovane
10) platim prevadzku auta, teda hlavne palivo v tvojom pripade, ktora je drahsia na mesiac ako je cena vyfuku ktory tam bude X rokov
11) nepytal som sa na vrakovisku a nepozeral som inzeraty ci nahodou nezozeniem CELY pekny vyfuk na Lantru za 30eur - to je lahsie rozhodovanie ako novy za 120 alebo 170, ze ?
atd atd,
no vidis... pozri, 100eur alebo 200eur v zivote cloveka nema zase az taku vahu ako sa ti teraz moze zdat, zvlast vo svetle inych okolnosti. Proste to nerieste tak dramaticky, auto je len posrata plechova krabica odtial-potial a hotovo. Ked budes mat na krku opravu za 4000eur, napriklad nacatu automaticku prevodovku na Volvo XC90, tak potom rozmyslaj silno ci voz predas a niekoho odrbes (take klasicke slovenske) lenze v tomto tvojom pripade... no neviem ci tam nieco moc naspekulujes.
Mam kamaratov co prefajcia cigarety za 100eur az 150eur kazdy mesiac. Fajcis ?
Tak proste chod, kup si ho za cojaviem 120eur alebo kolko a je. Pozri sa na to takto :
1) nekupil som auto, nevydrbal som do neho kvantum penazi
2) neplatim poistky, nemam ziadny blby predrazeny leasing
3) moja penazenka netrpi poklesom hodnoty toho auta
4) vozim sa na tom a neplatim za prenajom (nepodstatne ci je frajerkine alebo Deda Mraza)
5) kvoli deravemu vyfuku budes dychat krasnu naftu ktora je lepsia pre pluca ako tatransky horsky vzduch ? Nielen pre teba, ale aj pre tvoju frajerku a kazdeho ?
6) boze moj, ked do toho auta capnem jeden vyfuk, zostanem tri roky hladny a otrhany ?
7) myslim si ze akekolvek ine auto [ked si kupim vlastne] ma nebude stat ani korunu ? Co ked bude stat daleko viac ako Lantra ktoru dlhodobo poznam ? Co ked bude mat vyssiu spotrebu ako Lantra, cize prachy investovane do Lantry prejazdim napriklad na palive za tri-styri mesiace a potom uz vlastne "setrim" respektive v dosledku nizsej spotreby Lantry nevyhadzujem peniaze pumparom a statu ?
8) mam dojem ze na akomkolvek inom aute za 1200eur nebude treba riesit odpadnute koleso v zime na prvej jame, alebo spuchnuty motor po dvoch mesiacoch v najvacsich mrazoch pripadne skapatu prevodovku v ktorej odstrihne nity ako na Oktavii z obrazku od turba alebo odpadnutu prehnitu zadnu napravu ktoru som si nevsimol pred kupou vozu ?
9) na danom aute ma povodny majitel neofajcil na prevodovke vysypanej pilinami aby nehucala, pripadne nezistim co je to pritomnost CO2 v nadrzke na vodu (dochramany motor, minimalne tesnenia) a podobne = nemusim znasat ziadne technologicke riziko, nemusim nic platit neplanovane
10) platim prevadzku auta, teda hlavne palivo v tvojom pripade, ktora je drahsia na mesiac ako je cena vyfuku ktory tam bude X rokov
11) nepytal som sa na vrakovisku a nepozeral som inzeraty ci nahodou nezozeniem CELY pekny vyfuk na Lantru za 30eur - to je lahsie rozhodovanie ako novy za 120 alebo 170, ze ?
atd atd,
no vidis... pozri, 100eur alebo 200eur v zivote cloveka nema zase az taku vahu ako sa ti teraz moze zdat, zvlast vo svetle inych okolnosti. Proste to nerieste tak dramaticky, auto je len posrata plechova krabica odtial-potial a hotovo. Ked budes mat na krku opravu za 4000eur, napriklad nacatu automaticku prevodovku na Volvo XC90, tak potom rozmyslaj silno ci voz predas a niekoho odrbes (take klasicke slovenske) lenze v tomto tvojom pripade... no neviem ci tam nieco moc naspekulujes.
Mam kamaratov co prefajcia cigarety za 100eur az 150eur kazdy mesiac. Fajcis ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- Krutibrko
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Hej fajčím
Dnes by som mal vedieť cenu výfuku, akurát to zisťujem. Ako ja som to aj tak myslel, že keď to bude 100-200eur cca, tak v pohode to dám celé vymeniť a bude kľud. Jazdený diel sa celkom bojím kupovať, resp. ak by tam šiel niekto so mnou a povedal, je to ok, ber to a viem, že sa vyzná, tak nie je problém, ale sám tam uvidím tak prd.
Zase nejako tak to beriem ako píšeš turbo, prečo to tak obkecávam a ako keby som sa potreboval uistiť je to, že veľa ľudí vraví, že načo toľko dávař do toho auta, ale proste na ňom jazdím a tak chcem, aby bolo ok.
Takže viacmenej som rozhodnutý, že to dám dokopy.
Dnes by som mal vedieť cenu výfuku, akurát to zisťujem. Ako ja som to aj tak myslel, že keď to bude 100-200eur cca, tak v pohode to dám celé vymeniť a bude kľud. Jazdený diel sa celkom bojím kupovať, resp. ak by tam šiel niekto so mnou a povedal, je to ok, ber to a viem, že sa vyzná, tak nie je problém, ale sám tam uvidím tak prd.
Zase nejako tak to beriem ako píšeš turbo, prečo to tak obkecávam a ako keby som sa potreboval uistiť je to, že veľa ľudí vraví, že načo toľko dávař do toho auta, ale proste na ňom jazdím a tak chcem, aby bolo ok.
Takže viacmenej som rozhodnutý, že to dám dokopy.
- landrower
- Pokročilý používateľ
Keď som dal 300 za gumy a prezutie tiež sa mi to zdalo veľa, ale investícia do vlastnej bezpečnosti a komfortu jazdy nikdy nieje zbytočná. To isté s GO náprav. Odkedy mám tieto dve veci spravene mám pocit ze mam o triedu vyššie auto zrazu, nenaklana sa v zakrutach, riadenie je presne a auto na ceste drží jak priklincovane.
Keď na tom jazdis, tak sa určite oplatí to spraviť keď to je okolo stovecky dvoch, to nieje tak hrozná suma
Keď na tom jazdis, tak sa určite oplatí to spraviť keď to je okolo stovecky dvoch, to nieje tak hrozná suma
-
- Pokročilý používateľ
suhlasim. Aj s peniazmi, aj s tou technikou.
co ti bude platnych usetrenych 120eur za tlmice a 180eur za pneumatiky ked zrazis babku na prechode, dieta vybehnuvšie spoza zaparkovaneho tragaca a podobne a vyfasujes 4 roky, kedze mas cisty register tak ta po dvoch pustia ? To je skusenost ktora sa neda vyvazit peniazmi, na niektorych veciach v zivote proste usetrit nemozes. Ked ta zastavi prvy snazivy policajt kvoli vyfuku, mas to 50eur v riti okamzite na pokute, papiere v cajku, absolvovat STK co su dalsie prachy, lietat na policajnu stanicu pre papiere, to je lacnejsie, lepsie a rychlejsie ? A aj tak si ten vyfuk budes musiet nechat spravit aby si cez STK presiel a plus k tomu 20 dalsich veci...
pneu : velmi casto sa najdu nepochopitelne ponuky. Ja som pre moj sharanik kupil uplne nove pneu na inzerat za 120eur vsetky styri, fakt su uplne nove, s nalepkami, dzindzikmi z pneu atd, pricom jedna jedina v tom rozmere a type stoji 89eur. Cize ked potrebujes pekne pneu, malo jazdene alebo takmer nove/uplne nove, kludne pozri inzeraty - na tvoj auto a MALY ROZMER zozenies za par eur. Na pneu sa taktiez nesetri.
Proste su niektore veci v zivote co neodrbes, napriklad cenu krabicky cigariet v samoske alebo cenu vyfuku na aute
co ti bude platnych usetrenych 120eur za tlmice a 180eur za pneumatiky ked zrazis babku na prechode, dieta vybehnuvšie spoza zaparkovaneho tragaca a podobne a vyfasujes 4 roky, kedze mas cisty register tak ta po dvoch pustia ? To je skusenost ktora sa neda vyvazit peniazmi, na niektorych veciach v zivote proste usetrit nemozes. Ked ta zastavi prvy snazivy policajt kvoli vyfuku, mas to 50eur v riti okamzite na pokute, papiere v cajku, absolvovat STK co su dalsie prachy, lietat na policajnu stanicu pre papiere, to je lacnejsie, lepsie a rychlejsie ? A aj tak si ten vyfuk budes musiet nechat spravit aby si cez STK presiel a plus k tomu 20 dalsich veci...
pneu : velmi casto sa najdu nepochopitelne ponuky. Ja som pre moj sharanik kupil uplne nove pneu na inzerat za 120eur vsetky styri, fakt su uplne nove, s nalepkami, dzindzikmi z pneu atd, pricom jedna jedina v tom rozmere a type stoji 89eur. Cize ked potrebujes pekne pneu, malo jazdene alebo takmer nove/uplne nove, kludne pozri inzeraty - na tvoj auto a MALY ROZMER zozenies za par eur. Na pneu sa taktiez nesetri.
Proste su niektore veci v zivote co neodrbes, napriklad cenu krabicky cigariet v samoske alebo cenu vyfuku na aute
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Toto som si presne hovoril, keď som kupoval Note, že malé gumy budú 5 korunová záležitosť. Koho by ale napadlo, že tam dajú totálne kkdský rozmer 185/55 R16, kde guma bude stáť 2x toľko čo na Volvo 960 a ešte ho poriadne nikto ani nevyrábamp3turbo napísal: MALY ROZMER zozenies za par eur.
Inak so zbytkom súhlas. Radšej starý tragač, ktorý poznám a viem, že má za sebou servis XYZ (ak teda má a neni to tzv. bezúdržbové auto) a teda mi hrozí v blízkej dobe vysypanie sa, čo ja viem alternátoru a spojky a zbytok mám spravený ako kúpiť niečo, kde nechám každého polroka kúpnu cenu na servise a furt sa to bude len sypať ďalej.
-
- Pokročilý používateľ
sakra ved ten rozmer si si mal zistit predtym ako si kupil auto to zase az taky problem nie je. Napriklad ja viem ze vstrekovace na Mercedes 320CDI a Chrysler 300c 3.0d sa daju zohnat po 100eur a pritom som v zivote ziadne take auto nemal. A aj kopec inych veci viem, napriklad kolko stoja frajerske 20" pneumatiky na toho Chryslera
- landrower
- Pokročilý používateľ
a ja napriklad viem ze moje pneu 195/60 R15 su tak o tretinu drahsie od octaviovych / fabiovych 195/65 r15, a to je pritom dokopy to iste (toto ma trochu nasralo ked som kupoval pneu, teda nevadilo mi kolko platim, ale ze sokoro to iste je o tolko lacnejsie)
taka jedna OT otazka: na com sa setri na aute? lebo citam na kazdy jeden diel ze na tomto sa nesetri, ci su to gumy, vyfuk, tlmice, atd tak reku ktore su tie diely na ktorych sa ma setrit?
aby som nebol uplne OT tak v lete som menil stredny tlmic vyfuku bo mal vnutri nieco rozsypane a drncal jak svina ked bol na volnobehu
Stal 30€ a bol pohlinikovany narozdiel od super znackoveho bosalu.
Pre mna napr je suma 200-300 eur vrazena do auta na dve veci uplne nerentabilna.
Za necele dve stovky som kupil predny homokynetak, stredny tlmic vyfuku, zadne tlmice, zadne bubny, zadne pakne, pravy predny svetlomet. A neboli to znacky starline.
Gumy mam 13tky a kupil som 4x nove v obchode za 105€. Segra ma za to na focus jednu lebo paradne sestnastky
aby som nebol uplne OT tak v lete som menil stredny tlmic vyfuku bo mal vnutri nieco rozsypane a drncal jak svina ked bol na volnobehu
Stal 30€ a bol pohlinikovany narozdiel od super znackoveho bosalu.
Pre mna napr je suma 200-300 eur vrazena do auta na dve veci uplne nerentabilna.
Za necele dve stovky som kupil predny homokynetak, stredny tlmic vyfuku, zadne tlmice, zadne bubny, zadne pakne, pravy predny svetlomet. A neboli to znacky starline.
Gumy mam 13tky a kupil som 4x nove v obchode za 105€. Segra ma za to na focus jednu lebo paradne sestnastky
scarinko, čo máš za auto?
mozes setrit na diskoch.. aj plechace mozu mat nazute bezpecne gumy.
Neber to nesetrenie tak, ze vojdeme do obchodu a automaticky kupujeme KaYaBa tlmice.
Ja som si napr. dal do zadu Bardi Auto tlmice. Mechanik ich skusal na svojom BMW a povedal, ze ta cenu ok. Neboli nehutne, ale boli lacnejsie od Starline a pod.
Uz maju 2 roky a este nevytiekli. Aby mi uz zadok neustrelilo ako na starych. U mna spokojnost.
Boli aj lacnejsie, ale uz neboli odporucane, lebo zivotnost je asi 3 vytlky.
Mozno keby som mal novsie BMW a pod. Tak tam hodim Blistein, Sachs a pod. Ale na co. Su aj ine znacky s dobrym pomer cena/kvalita.
Neber to nesetrenie tak, ze vojdeme do obchodu a automaticky kupujeme KaYaBa tlmice.
Ja som si napr. dal do zadu Bardi Auto tlmice. Mechanik ich skusal na svojom BMW a povedal, ze ta cenu ok. Neboli nehutne, ale boli lacnejsie od Starline a pod.
Uz maju 2 roky a este nevytiekli. Aby mi uz zadok neustrelilo ako na starych. U mna spokojnost.
Boli aj lacnejsie, ale uz neboli odporucane, lebo zivotnost je asi 3 vytlky.
Mozno keby som mal novsie BMW a pod. Tak tam hodim Blistein, Sachs a pod. Ale na co. Su aj ine znacky s dobrym pomer cena/kvalita.
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Setrit mozes na zimnej naplni do ostrekovacov Ta z Lidla je fajna, nemrzne pri - 5 'C na sneh, ako ta z Tesca
mam tlmice kayaba a stali cca 25 za jeden (myslim zadne)
btw mam micru 2002
btw mam micru 2002
Šetrenie je úplne jednoduché, zobrať diel, ktorý je čo najbližšie tomu, čo tam bol originál z fabriky a podľa možnosti stojí menej.
Príklad na Volve 940, ktoré som mal voľakedy - kompletná sada tlmičov Volvo stála XYZ (snáď 600€?) a kompletná sada Monroe stála cca polovicu. Rozdiel v dieloch bol prosím pekne v nálepke Volvo, ktorou bola prelepená pôvodná Monroe krabička.
Samozrejme kupovať poľské/čínske/čojaviemaké blato nemá cenu, pretože jediné čo docieliš, že po pár km budeš kupovať (kvázi)originálny diel a vo výsledku ťa to bude stáť omnoho viac.
Príklad na Volve 940, ktoré som mal voľakedy - kompletná sada tlmičov Volvo stála XYZ (snáď 600€?) a kompletná sada Monroe stála cca polovicu. Rozdiel v dieloch bol prosím pekne v nálepke Volvo, ktorou bola prelepená pôvodná Monroe krabička.
Samozrejme kupovať poľské/čínske/čojaviemaké blato nemá cenu, pretože jediné čo docieliš, že po pár km budeš kupovať (kvázi)originálny diel a vo výsledku ťa to bude stáť omnoho viac.