Káva a všetko s ňou spojené
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
Re: Káva a všetko s ňou spojené
xsi69 --> Nejaky bordel na spodku je, ale ci je s papierovym filtrom menej, to neviem. Chemex udajne prepusti mensi bordel, ale to je skor dane tym, ze ma hrubsie filtre. Tak neviem.
To dlhe hrdlo je prakticke - je to robene cielene na zalievanie pre Hario / Chemex, takze nie je o com. Mne sa paci aj Hario vaha so stopkami. Ale cez 40 EUR je uz za vahu dost Ono sa to nezda, ale ked si to napocitas, tak je to dost slusny balik penazi. Aj ked - nekupujes to na mesiac.
To dlhe hrdlo je prakticke - je to robene cielene na zalievanie pre Hario / Chemex, takze nie je o com. Mne sa paci aj Hario vaha so stopkami. Ale cez 40 EUR je uz za vahu dost Ono sa to nezda, ale ked si to napocitas, tak je to dost slusny balik penazi. Aj ked - nekupujes to na mesiac.
Ja by som ti doporucil pozriet sa aj na tento mlyncekzedolsi napísal:Nepijem moc kávu (výnimočne si dám, väčšinou ľadovú v lete čo sa v podstate kávou nedá ani nazvať), všetko s chuťou kávy mi strašne chutí tak som sa rozhodol vyskúšať nejakú kvalitnú kávu a pripraviť si ju sám nejakou šikovnou metódou, veľmi ma láka Hario V60 pripravoval by som vždy len 1-2 šálky aj Aeropress. Určite by som si chcel kúpiť ručný mlynček nakoľko čerstvo pomletá je vraj TOP ako som sa tu dočítal. Akú kávu by ste mi odporučili na začiatok? Prípadne aj mlynček a ostatné veci Nejakú takú základnú výbavu.
Vidím že sú tu vážne "kavošmentkery" tak privítam nejaké odporúčania
Ked som sa pred nejakym casom rozhodol posunut pitie kavy na novy level , vyberal som medzi vyssie spomenutym Hariom a prave tymto Porlexom. Mne sa najviac pozdavalo to nerezove prevedenie (snad dlhsie vydrzi) a skladnost.
Kavu potom pripravujem v tomto frenchpresse. No a oblubil som si hlavne kostariku, takze objednavam ju napriklad odtialto. Alebo si po nu chodim do predajne Barzzuz priamo v BA.
Spoiler: ukázať
díky za typ mlynček som objednal z ebay za úplne inú cenu ako je ponúkaný u nás prípadne v CZ, ak sa ten hario rozbije možno skúsim práve tento
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
- Odar
- Pokročilý používateľ
U Porlex Mini sa mi zda maly zasobnik na kavu. Na 2 kavy to moze byt problem. Kovove telo ma samozrejme cosi do seba.
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Ako casto odvapnuteje kavovar? Aky pouzivate postup a prostriedok?
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
kavovar nemam, no obcas odvapnujem rychlovarnu kanvicu. Je viacero moznosti, idealna je podla mna kyselina citronova.
Mozes pouzit ocot, no to smrdi. Prave preto je podla mna najlepsia kyselina citronova. Da sa kupit v dm drogerii v prasku 2 sacky za 15 KC. Super natural alternativa je vymackat do kanvice par citronov, ale je to podstatne slabsie a drahsie a citrony su vacsinou dost striekane...
vcera som objednal chemex + veci okolo. skoro 4000 KC. Uf, dlhsie som nad tym rozmyslal, dost vela prachov za to. A to by sa mi asi zisla este brita a nove termosky (1 mensia na kavu, 1 vacsia na caj) a vidim to na SIGG, cize slusna palka tiez.
Som moc zvedavy, co za kava z toho poleze. S kavou v podstate len zacinam. No v praci som si par krat spravil "ceskeho turka" (klasicka zalievana kava) a bolo to hnusne. Spociatku ok, ale potom ako sa to tam moci proste az prilis dlho, tak to je hnusnejsie a hnusnejsie. Navyse ta kava v praci asi nie je ziaden luxus
Mozes pouzit ocot, no to smrdi. Prave preto je podla mna najlepsia kyselina citronova. Da sa kupit v dm drogerii v prasku 2 sacky za 15 KC. Super natural alternativa je vymackat do kanvice par citronov, ale je to podstatne slabsie a drahsie a citrony su vacsinou dost striekane...
vcera som objednal chemex + veci okolo. skoro 4000 KC. Uf, dlhsie som nad tym rozmyslal, dost vela prachov za to. A to by sa mi asi zisla este brita a nove termosky (1 mensia na kavu, 1 vacsia na caj) a vidim to na SIGG, cize slusna palka tiez.
Som moc zvedavy, co za kava z toho poleze. S kavou v podstate len zacinam. No v praci som si par krat spravil "ceskeho turka" (klasicka zalievana kava) a bolo to hnusne. Spociatku ok, ale potom ako sa to tam moci proste az prilis dlho, tak to je hnusnejsie a hnusnejsie. Navyse ta kava v praci asi nie je ziaden luxus
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
cital som ze lacne kavovary maju aj hlinikove vnutornosti, nahloda ich to a potom zacnu hrdzaviet
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
- M1ch4l
- VIP
Tak to neviem. Mozne to je. Potencialne bude hlinik lacnejsi ako nerez. Ci to moze nejako poskodit odvapnovac, to neviem, chemik nie som. Tu sa o tom nieco pise http://www.vecom.nl/english/documentati ... 409eng.pdf
z minulo tyzdnovej akcie v NR...
https://www.dropbox.com/sh/ywy6crbwkawb ... B_hna?dl=0
celkom podarena akcoska, prezentacia roznych praziarni, alternativnych priprav a latte art kompetisn... ;-)
https://www.dropbox.com/sh/ywy6crbwkawb ... B_hna?dl=0
celkom podarena akcoska, prezentacia roznych praziarni, alternativnych priprav a latte art kompetisn... ;-)
- Odar
- Pokročilý používateľ
Mne by mal do konca tyzdna prist Aeropress. Tak zas budem nejaky cas pit hnusnu kavu, alebo ju vylievat
BTW na Slovensku asi nikto nepredava doubleshot.cz, co? Kvoli postovnemu. Chcel by som skusit, ale to postovne je des
BTW na Slovensku asi nikto nepredava doubleshot.cz, co? Kvoli postovnemu. Chcel by som skusit, ale to postovne je des
- M1ch4l
- VIP
To asi nie. Prave som v ramci mojich objednavok z doubleshotu objednal mlyncek a k nemu kavu, tak budem moct napisat dojmy. Aj ked to mozno zozaciatku nebudem uplne vediet pripravovat.
Postovne je 150 KC, to by sa dalo podla mna prekusnut, ak by si si objednal toho viac. Pripadne cez niekoho znameho v CR.
Postovne je 150 KC, to by sa dalo podla mna prekusnut, ak by si si objednal toho viac. Pripadne cez niekoho znameho v CR.
skus zavolat do Dublin Cafe v Presove, tam zvyknu mat DoubleshotOdar napísal:Mne by mal do konca tyzdna prist Aeropress. Tak zas budem nejaky cas pit hnusnu kavu, alebo ju vylievat
https://www.facebook.com/pages/Dublin-Cafe/309391365374
ja som presne takto objednaval z Doubleshotu kavu spolu s Hariom V60, sranda je, ze aj napriek poste, ma to Hario vyslo lacnejsie aj s kavou oproti Green plantation odkial som chcel povodne objednavat:)
"There’s a troll within every man that stirs when you put a keyboard in his hand"
- M1ch4l
- VIP
Tak prva kava z chemexu spravena. Zatial sa moc nevydarila, no kedze som to robil prvy krat, ziadne prekvapenie.
Mam Doubleshot Ethiopia Yirgacheffe Wote Natural.
Ziskal som z toho napoj s velmi slabym telom a slusnou aciditou. Velmi cisty (ten filter fakt ze filtruje). Zhodli sme sa s kamaratom, ze to asi treba pomliet jemnejsie. Taktiez som trochu pokaslal vodu a mal som ju chladnejsiu ako by asi mala byt.
Zajtra skusim znovu, uvidim, co z toho vylezie, ked to pomeliem jemnejsie.
Mam Doubleshot Ethiopia Yirgacheffe Wote Natural.
Ziskal som z toho napoj s velmi slabym telom a slusnou aciditou. Velmi cisty (ten filter fakt ze filtruje). Zhodli sme sa s kamaratom, ze to asi treba pomliet jemnejsie. Taktiez som trochu pokaslal vodu a mal som ju chladnejsiu ako by asi mala byt.
Zajtra skusim znovu, uvidim, co z toho vylezie, ked to pomeliem jemnejsie.
Tak nejak podobne dopadli aj moje prve pokusy s Hariom. Boli to pre mna uplne nove chute a miestami mi ten vysledny napoj pripominal az silno vyluhovany cierny caj:D. Potom som si uvedomil, ze ved vlastne ani neviem ako to ma chutit, ci to robim dobre.
Normalne uvazujem, ze sa prihlasim na nejaky baristicky kurz, resp. ma napadla este jedna sialena myslienka a to zorganizovat nejaku coffee brewing session:D
Normalne uvazujem, ze sa prihlasim na nejaky baristicky kurz, resp. ma napadla este jedna sialena myslienka a to zorganizovat nejaku coffee brewing session:D
"There’s a troll within every man that stirs when you put a keyboard in his hand"