Káva a všetko s ňou spojené
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Pozeral som si tu pripravu kavy chemex ašak to na konci už musí byť studene či...? Inak my s manželkou dve kavy denne zalievané silné a ja ešte mimo to 2x presso (nesca). Takže tá cena to ano to by som riane pocítil... Už som to pisal vyššie, mame obľubenu od Dalmayr Prodomo zrnkovu. Jako už len z principu to skusim (mlynček mam aj ja) tak urobiť, ale pravudpovediac toľko sa s tým babrtať sa mi nechce, preto zalejem, vypijem a hotovo (cukrom si kavu nekazim).
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
M1ch4l --> Myslim, ze je kontraproduktivne pisat tu o tom, ci je ta kava draha, alebo lacna. Su lacnejsie kavy, ale aj omnoho drahsie ako GP kava. Kolko ludi vyfajci denne 1 krabicku cigariet? Chapes? Fakt by som nerad, aby sa k niecomu takemuto debata zvrhla. Kazdy nech si kupi taku, na aku sa citi jeho penazenka, aka mu chuti.
Je jasne, ze ak rano potrebujes "nakopnut" = dostat svoju davku kofeinu, aby si v aute cestou do prace nezachrapal, tak nebudes saskovat s Chemexom, ale rano zalejes turka / nescu / zapnes automat, hodis do seba a ides. Ale ked mas poobede chvilu cas, alebo cez vikend, preco by si si nemohol spravit fajnu pochutku z kvalitnej kavy, ktorej doprajes dlhsiu pripravu a potom si ju vychutnas. Zalezi, co od toho chces - ak je to pre teba iba zdroj kofeinu, tak mozes pit cokolvek, co zacukrujes a zalejes mliekom. Je to uplne jedno. Ak si chces ale kavu vychutnat, objavovat nove chute, to s kavou z hypermarketu nejde.
Je jasne, ze ak rano potrebujes "nakopnut" = dostat svoju davku kofeinu, aby si v aute cestou do prace nezachrapal, tak nebudes saskovat s Chemexom, ale rano zalejes turka / nescu / zapnes automat, hodis do seba a ides. Ale ked mas poobede chvilu cas, alebo cez vikend, preco by si si nemohol spravit fajnu pochutku z kvalitnej kavy, ktorej doprajes dlhsiu pripravu a potom si ju vychutnas. Zalezi, co od toho chces - ak je to pre teba iba zdroj kofeinu, tak mozes pit cokolvek, co zacukrujes a zalejes mliekom. Je to uplne jedno. Ak si chces ale kavu vychutnat, objavovat nove chute, to s kavou z hypermarketu nejde.
- M1ch4l
- VIP
- Príspevky: 6679
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
- Bydlisko: Kysucký Lieskovec / Praha
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Neboj, debata sa tak nezvrhne. Kava sa podla mna neda moc porovnavat s fajcenim. Moj nazor na fajcenie je velmi vyhraneny a velmi negativny. To je jedna z najhorsich veci, co moze clovek robit. Je to vsak velmi mimo temu.
Co som sa snazil povedat: Vacsina ludi v nasich koncinach, mozno aj keby chceli, ak piju kavy viac, moze byt cena pre nich problem.
Samozrejme, pokial len potrebujes davku kofeinu a rano sa ponahlas, nemas cas na pripravu typu chemex. Avsak french press sa zvladnut urcite da a to uz by mohlo stacit Nehladiac na to, ze ak potrebujes rano pravidelne nakopavat, asi robis niekde chybu, no to je len dalsi z mojich nazorov.
Co som sa snazil povedat: Vacsina ludi v nasich koncinach, mozno aj keby chceli, ak piju kavy viac, moze byt cena pre nich problem.
Samozrejme, pokial len potrebujes davku kofeinu a rano sa ponahlas, nemas cas na pripravu typu chemex. Avsak french press sa zvladnut urcite da a to uz by mohlo stacit Nehladiac na to, ze ak potrebujes rano pravidelne nakopavat, asi robis niekde chybu, no to je len dalsi z mojich nazorov.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Ano, cena moze (a vacsinou je) problem. Ale svet nezmenime - preto su mi tieto "debaty" proti srsti.
IMHO ja by som vyberovku rano narychlo french pressom nekazil. French press je len zaklad na to, aby kava nebola preextrahovana (neluhovala sa dlho) a oddelila bordel. Aeropress som schopny vcetne umytia pripravit do 5 min. Samozrejme ked tam nepocitam mletie. Ak je k dizpozicii slusny elektricky mlyncek, viem si to predstavit ako dobru, rychlu alternativu na rano. Hario je na dlhsie. Chemex bude asi casovo este narocnejsi, nakolko ma cosi hrubsi filter a predpokladam, ze ked uz sa s tym babres, tak pripravujes aspon 2 porscie naraz - tam sa cas filtracie este natahuje.
Vyssie pises, ze na kave podla teba az tak nezalezi. Ze staci nejaka kvalitnejsia a ze skor zavisi od pripravy. Ja som skusal robit cez Hario viac takzvanych "100% arabik" z obchodov a vzdy to dopadlo tak, ze sa to bez cukru nedalo pit. A zas neverim, ze by som natrafil vzdy na najvacsi odpad, co sa zrovna v meste predaval Zaujimave je, ze ako turek s cukrom to celkom islo, ale akonahle som zvolil "komplikovanejsi" sposob pripravy, tak to z toho vytiahlo vsetky hnusne chute. Ono to bude asi o tom, ze z dobrej kavy vytiahne to dobre a z tej zlej zial to zle. Take mam ja skusenosti. Ja povazujem kavu za najdolezitejsiu. Musi byt cerstva, spravne uprazena. Inak je to cele k nicomu. A samozrejme nemusi to byt ta najdrahsia, ale musi charakterom sadnut cloveku, ktory ju pije. Mne idu skor tie kyslejsie a ovocne chute. Niekomu naopak tie horkejsie, orieskove, cokoladove - skor vhodne na espresso. Ale to je normalne.
IMHO ja by som vyberovku rano narychlo french pressom nekazil. French press je len zaklad na to, aby kava nebola preextrahovana (neluhovala sa dlho) a oddelila bordel. Aeropress som schopny vcetne umytia pripravit do 5 min. Samozrejme ked tam nepocitam mletie. Ak je k dizpozicii slusny elektricky mlyncek, viem si to predstavit ako dobru, rychlu alternativu na rano. Hario je na dlhsie. Chemex bude asi casovo este narocnejsi, nakolko ma cosi hrubsi filter a predpokladam, ze ked uz sa s tym babres, tak pripravujes aspon 2 porscie naraz - tam sa cas filtracie este natahuje.
Vyssie pises, ze na kave podla teba az tak nezalezi. Ze staci nejaka kvalitnejsia a ze skor zavisi od pripravy. Ja som skusal robit cez Hario viac takzvanych "100% arabik" z obchodov a vzdy to dopadlo tak, ze sa to bez cukru nedalo pit. A zas neverim, ze by som natrafil vzdy na najvacsi odpad, co sa zrovna v meste predaval Zaujimave je, ze ako turek s cukrom to celkom islo, ale akonahle som zvolil "komplikovanejsi" sposob pripravy, tak to z toho vytiahlo vsetky hnusne chute. Ono to bude asi o tom, ze z dobrej kavy vytiahne to dobre a z tej zlej zial to zle. Take mam ja skusenosti. Ja povazujem kavu za najdolezitejsiu. Musi byt cerstva, spravne uprazena. Inak je to cele k nicomu. A samozrejme nemusi to byt ta najdrahsia, ale musi charakterom sadnut cloveku, ktory ju pije. Mne idu skor tie kyslejsie a ovocne chute. Niekomu naopak tie horkejsie, orieskove, cokoladove - skor vhodne na espresso. Ale to je normalne.
- M1ch4l
- VIP
- Príspevky: 6679
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
- Bydlisko: Kysucký Lieskovec / Praha
Re: Káva a všetko s ňou spojené
tak nemoze kazdy pit vyberovu kavu, pretoze jej nie je na svete dostatok.
Ja nie som nejaky extra "skiller", co sa tyka kavy. Som len taky maly noob. Trosku som sa chcel dostat do sveta kavy, no nebola to pre mna priorita. V praci som si par krat spravil "ceskeho turka", ked som bol unaveny a potreboval som davku kofeinu, aby som tam nezaspal na stole Vtedy som si nejak uvedomil, aky je to hrozny sposob pripravy, vyskusal som si ten rozdiel v chuti na zaciatku a na konci. Kratko na to som si ale otvoril tuto temu a videl som tu niekoho odporucat hario a chemex na pripravu. Tak som pogooglil. Uvidel som Chemex a na prvy pohlad mi bolo jasne, ze to chcem. Prachy boli, tak som par krat klikol na tlacitko "koupit". Keby som neobjavil Chemex, asi by som nezacal pit kavu.
Chemex a Hario by mali casovo vychadzat narovnako. Aeropress asi bude lepsi ako French press, predsalen to ide cez papierovy filter. Tiez by to malo byt dostatocne rychle. No z toho som kavu este nemal.
Mozno som to zle napisal alebo sme sa zle pochopili. Na kvalite kavy samozrejme zalezi, ale velmi uzko to suvisi s tym sposobom pripravy. Je to skoro ako pri audiotechnike. Ked mas o nicom zostavu, nevnimas to zle na nekvalitnej hudbe ani to dobre na dobrej. Prave ta dobra zostava ti "otvara oci" alebo "odomyka" tu moznost vychutnat si dobru hudbu. Zaroven to so sebou prinasa to, ze si zacnes vsimat neduhy blbej hudby, resp. si viac citlivy na kvalitu hudby.
To iste s kavou. Sposob pripravy ti "odomyka" moznost vychutnat si dobru kavu, ale z tej zlej kavy ti vytiahne to zle, resp. zasa si viac citlivy na kvalitu kavy. Na druhej strane, mozes mat kavu lubovolne dobru, pokial ju nepripravis dobre, neziskas dostatocne zlepsenie oproti shitnej kave. Samozrejme rovnako plati zakon klesajucich vynosov. Cim ides vyssie, tym mensi to "ma zmysel", resp. tym mensie zlepsenie ziskas za jednotku ceny. Snad to pisem aspon trochu zrozumitelne
Ked pridas do kavy cukor a mlieko, tak nejak potlacis chut tej kavy. Mlieko vyrazne zjemnuje horkost, hlavne u toho turka. Este ked tam das cukor, no tak to uz je zhruba jedno, co za kavu si si to vlastne spravil. Je to pekne sladucke, mnam mnam, ako starbucks. Nic proti starbucks, kavu asi maju este relativne dobru. Ich problem je v tom, ze maju strasne silne tendencie robit napoje, kde kava vlastne hra rolu prisady, nie hlavnej suroviny.
Co sa tyka mojich chuti, nemam v tom este uplne jasne. Taka kava s cokoladovymi tonmi by asi bola pre mna velmi zaujimava. Tie kyslejsie su fajn, no tamto by mi asi chutilo viac. Napr. mi velmi chuti caj, ktory ma take cokoladove tony - napr. Verdant Tea Laoshan Black, Twinings Prince of Wales.
Momentalne mam Doubleshot Colombia Carlos Imbachi. Je taka kyslejsia, no nerobi mi to problem. Tato kava ma uplne fantasticku dochut (aftertaste), co sa mi na nej velmi paci.
Ja nie som nejaky extra "skiller", co sa tyka kavy. Som len taky maly noob. Trosku som sa chcel dostat do sveta kavy, no nebola to pre mna priorita. V praci som si par krat spravil "ceskeho turka", ked som bol unaveny a potreboval som davku kofeinu, aby som tam nezaspal na stole Vtedy som si nejak uvedomil, aky je to hrozny sposob pripravy, vyskusal som si ten rozdiel v chuti na zaciatku a na konci. Kratko na to som si ale otvoril tuto temu a videl som tu niekoho odporucat hario a chemex na pripravu. Tak som pogooglil. Uvidel som Chemex a na prvy pohlad mi bolo jasne, ze to chcem. Prachy boli, tak som par krat klikol na tlacitko "koupit". Keby som neobjavil Chemex, asi by som nezacal pit kavu.
Chemex a Hario by mali casovo vychadzat narovnako. Aeropress asi bude lepsi ako French press, predsalen to ide cez papierovy filter. Tiez by to malo byt dostatocne rychle. No z toho som kavu este nemal.
Mozno som to zle napisal alebo sme sa zle pochopili. Na kvalite kavy samozrejme zalezi, ale velmi uzko to suvisi s tym sposobom pripravy. Je to skoro ako pri audiotechnike. Ked mas o nicom zostavu, nevnimas to zle na nekvalitnej hudbe ani to dobre na dobrej. Prave ta dobra zostava ti "otvara oci" alebo "odomyka" tu moznost vychutnat si dobru hudbu. Zaroven to so sebou prinasa to, ze si zacnes vsimat neduhy blbej hudby, resp. si viac citlivy na kvalitu hudby.
To iste s kavou. Sposob pripravy ti "odomyka" moznost vychutnat si dobru kavu, ale z tej zlej kavy ti vytiahne to zle, resp. zasa si viac citlivy na kvalitu kavy. Na druhej strane, mozes mat kavu lubovolne dobru, pokial ju nepripravis dobre, neziskas dostatocne zlepsenie oproti shitnej kave. Samozrejme rovnako plati zakon klesajucich vynosov. Cim ides vyssie, tym mensi to "ma zmysel", resp. tym mensie zlepsenie ziskas za jednotku ceny. Snad to pisem aspon trochu zrozumitelne
Ked pridas do kavy cukor a mlieko, tak nejak potlacis chut tej kavy. Mlieko vyrazne zjemnuje horkost, hlavne u toho turka. Este ked tam das cukor, no tak to uz je zhruba jedno, co za kavu si si to vlastne spravil. Je to pekne sladucke, mnam mnam, ako starbucks. Nic proti starbucks, kavu asi maju este relativne dobru. Ich problem je v tom, ze maju strasne silne tendencie robit napoje, kde kava vlastne hra rolu prisady, nie hlavnej suroviny.
Co sa tyka mojich chuti, nemam v tom este uplne jasne. Taka kava s cokoladovymi tonmi by asi bola pre mna velmi zaujimava. Tie kyslejsie su fajn, no tamto by mi asi chutilo viac. Napr. mi velmi chuti caj, ktory ma take cokoladove tony - napr. Verdant Tea Laoshan Black, Twinings Prince of Wales.
Momentalne mam Doubleshot Colombia Carlos Imbachi. Je taka kyslejsia, no nerobi mi to problem. Tato kava ma uplne fantasticku dochut (aftertaste), co sa mi na nej velmi paci.
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
Re: Káva a všetko s ňou spojené
mal som podobny "problem" s walkure. musis pred tym cely system preliat horucou vodou, pripadne ju v tom par minut nechat naliatu. sklo/porcelan sa nahreje a udrzi ti kavu dlhsie teplu.pepo30 napísal:Pozeral som si tu pripravu kavy chemex ašak to na konci už musí byť studene či...?
Re: Káva a všetko s ňou spojené
viacmenej by si si mal pred robenim kavy zohriat vsetko
to iste aj pri hario: najprv zohriat salku a konvicku cez co nalieval a az nasledne pustit nato kavu
to iste aj pri hario: najprv zohriat salku a konvicku cez co nalieval a az nasledne pustit nato kavu
Spoiler: ukázať
- Odar
- Pokročilý používateľ
- Príspevky: 5630
- Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10
- Bydlisko: PD / NR Slovensko
Re: Káva a všetko s ňou spojené
-
- Čierna listina bazáru
- Príspevky: 606
- Dátum registrácie: So 09. Feb, 2013, 14:55
- Bydlisko: Dunajská Streda
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Nazdar kávičkári
Po 8 rokoch sa mi pokazil Rancilio 1pákový strojček Som z toho dosť smutný, pretože to bol kvalitný stroj ešte z doby keď som mal kaviarne Vyhorel mi kvôli nemu skoro celý barák
Takže sa ide kupovať stroj, ale aktuálne neviem či sa niečo na trhu menilo, ako som spomínal dlhé roky pijem rovnakú kávu (značky lavazza) a vôbec nemám už prehľad ktoré stroje sú dobré :-/ Jednopáku som dastal k velkým strojom ako darček (3 pákové profi stroj som kupoval 3) jedna vtedy vychádzala na 350k v korunách
Nechcem do toho investovať viac ako 900€ , mlynček, zmäkčovačku a všetko ostatné mám , podmienka je ohrievanie šálok
Po 8 rokoch sa mi pokazil Rancilio 1pákový strojček Som z toho dosť smutný, pretože to bol kvalitný stroj ešte z doby keď som mal kaviarne Vyhorel mi kvôli nemu skoro celý barák
Takže sa ide kupovať stroj, ale aktuálne neviem či sa niečo na trhu menilo, ako som spomínal dlhé roky pijem rovnakú kávu (značky lavazza) a vôbec nemám už prehľad ktoré stroje sú dobré :-/ Jednopáku som dastal k velkým strojom ako darček (3 pákové profi stroj som kupoval 3) jedna vtedy vychádzala na 350k v korunách
Nechcem do toho investovať viac ako 900€ , mlynček, zmäkčovačku a všetko ostatné mám , podmienka je ohrievanie šálok
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Ahojte, len tak pre zaujimavost, co si myslite o tomto http://www.rokkitchentools.com/ ?
- Shairachaz
- Používateľ
- Príspevky: 1858
- Dátum registrácie: Ut 11. Mar, 2014, 12:04
- Bydlisko: Kráľovský Chlmec
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Hele, viem, blbá otázka, ale čo si myslíte o tom kávovaru čo bude teraz v Lidlu? Ariete Minuetto Professional.
Hromy Hněvu podřimují na Severu. Podobny dubu, jehož větve jsou plny hnoje, a hnízd nářků, a pláče, snášených na Zemi které spalují Noc i Den a vyvrhují stáda škorpionů a vypouštějí síru smíchanou s Jedem. To jsou Hromy, které jsou okamžitě připraveny rozeřvat se stovkami mohutných Katastrof a statisíců Pohrom, po kterých nezůstane nic a nikdo zde nic nepozná. Jedna skála porodí tisíce, právě když Srdce Člověka dosáhne jeho Myšlenek.
- Andre
- TV & Audio expert
- Príspevky: 11569
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
- Bydlisko: Žilina
Re: Káva a všetko s ňou spojené
oboje podla mna vyhodene peniaze
ako tu uz bolo pisane, poriadny stroj za 350e+ alebo sa na espresso vykaslat, proste to nechuti ako espresso ale ako koncentrovana velmi podpriemerna kava
ja som tu moju masinu za 150e uz vyhodil, ostal som pri french press a radsej si kupim drahsiu kavu
ako tu uz bolo pisane, poriadny stroj za 350e+ alebo sa na espresso vykaslat, proste to nechuti ako espresso ale ako koncentrovana velmi podpriemerna kava
ja som tu moju masinu za 150e uz vyhodil, ostal som pri french press a radsej si kupim drahsiu kavu
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- Shairachaz
- Používateľ
- Príspevky: 1858
- Dátum registrácie: Ut 11. Mar, 2014, 12:04
- Bydlisko: Kráľovský Chlmec
Re: Káva a všetko s ňou spojené
Bude to aspoň "o niečo" lepšie ako klasická zalievaná káva?
Hromy Hněvu podřimují na Severu. Podobny dubu, jehož větve jsou plny hnoje, a hnízd nářků, a pláče, snášených na Zemi které spalují Noc i Den a vyvrhují stáda škorpionů a vypouštějí síru smíchanou s Jedem. To jsou Hromy, které jsou okamžitě připraveny rozeřvat se stovkami mohutných Katastrof a statisíců Pohrom, po kterých nezůstane nic a nikdo zde nic nepozná. Jedna skála porodí tisíce, právě když Srdce Člověka dosáhne jeho Myšlenek.