Zdravim,
ak sa namylim, tak zarucna doba je cca definovana:
1. FO (obycajny smrtelnik) - minimalne 2 roky (moze byt aj predlzena) --> podla Obcianskeho zakonnika
2. PO (firma) - 1 rok --> podla Obchodneho zakonnika
Tento vztah je medzi predajcom a kupujucim. Ako je to v pripade, ze samotny vyrobca produktu ponuka zaruku 3 roky (napr. Dell) a zakupi si jeho vyrovok firma? Ma narok na 1 rok voci predajcovi (napr. Alza) a potom este 2 roky voci Dell?
Vopred vdaka za odpoved.
Zarucna doba - rozdiel medzi FO/PO
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Zarucna doba - rozdiel medzi FO/PO
V takomto pripade reklamujes priamo u vyrobcu, obides distributora (alza apod.)
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
Obcan kral - V zmysle ustanovenia § 620 Občianskeho zákonníka je záručná doba 24 mesiacov.
ICO - vacsinou ano, ale neda sa na to spoliehat. reklamacia tovaru pokial je zo zahranicia po 1 roku sa ti moze dost predrazit pokial platis dopravu. Seriozne distribucne sklady davaju aspon 24m, vacsinou posuvaju ako maju v nakupe oni, moze sa ti ale stat ze na ico kupis u distriburova "VEC", a po 2.5 roku ti schvali reklamaciu, ale vystavia ti dobropis na alikotnu cast ceny pripadne ti da druhy repasovany tovar ...
dalsi problem nastava ak distributor stiahne VEC z pobocky v druhom state a predava ju v sr a po 1 roku to reklamujes priamo u vyrobcu, co samozrejme pri kupe nemas ako zistit... Krasny priklad LCD TV Samsung, nad urcitu uhlopriecku maju v SR onsite servis /mam pocit ze to je 37 alebo 42/, poznam 2 ludi co si kupilo telku cez internetovy shop v SR o 30-50e lacnejsie a pri objednavani servisu ich poslali za predajcom ze nebola urcena pre nas trh. Ono pri 55 uhlopriecke je to uz trochu problem s dopravou pokial nemas original obal.
a hlavne netreba cakat ze "produkt manager" v distribucnom sklade ta bude korektne informovat odkial pochadza samotny produkt, vacsinou ani nevie co predava, je to polozka v systeme, nakup, marza, predaj
ps: ak sa jedna konkretne o dell vobec by som neriesil alzu ale priamo dell helpdesk, funguju fakt dobre. Napr. pri monitoroch mi vzdy poslali na ich naklady druhy kus /prisiel do 3 dni/ a po 2 dnoch objednali zvoz toho stareho a vsetko islo na ich naklady
ICO - vacsinou ano, ale neda sa na to spoliehat. reklamacia tovaru pokial je zo zahranicia po 1 roku sa ti moze dost predrazit pokial platis dopravu. Seriozne distribucne sklady davaju aspon 24m, vacsinou posuvaju ako maju v nakupe oni, moze sa ti ale stat ze na ico kupis u distriburova "VEC", a po 2.5 roku ti schvali reklamaciu, ale vystavia ti dobropis na alikotnu cast ceny pripadne ti da druhy repasovany tovar ...
dalsi problem nastava ak distributor stiahne VEC z pobocky v druhom state a predava ju v sr a po 1 roku to reklamujes priamo u vyrobcu, co samozrejme pri kupe nemas ako zistit... Krasny priklad LCD TV Samsung, nad urcitu uhlopriecku maju v SR onsite servis /mam pocit ze to je 37 alebo 42/, poznam 2 ludi co si kupilo telku cez internetovy shop v SR o 30-50e lacnejsie a pri objednavani servisu ich poslali za predajcom ze nebola urcena pre nas trh. Ono pri 55 uhlopriecke je to uz trochu problem s dopravou pokial nemas original obal.
a hlavne netreba cakat ze "produkt manager" v distribucnom sklade ta bude korektne informovat odkial pochadza samotny produkt, vacsinou ani nevie co predava, je to polozka v systeme, nakup, marza, predaj
ps: ak sa jedna konkretne o dell vobec by som neriesil alzu ale priamo dell helpdesk, funguju fakt dobre. Napr. pri monitoroch mi vzdy poslali na ich naklady druhy kus /prisiel do 3 dni/ a po 2 dnoch objednali zvoz toho stareho a vsetko islo na ich naklady
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i
- GASPi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 01. Jún, 2007, 08:00
Dell bol ako priklad, ale teda vo vseobecnosti su vyrobcovia, ktori davaju nadstandardnu zaruku (napr. 3, ci 5 rokov). Mna len zaujimalo, ci tato zaruka je uplatnitelna rovnako ak je vyrobok kupeny FO alebo PO.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14
ty nevies aky obchodny vztah je medzi vyrobcom a distributorom, pre teba je podstatne co mas na papiery pri kupe, ostatne by som bral ako potencionalny bonus naviac. nevies ako dlho lezal u distributora na sklade, o kolko mu predlzili zaruku na cas predaja, atd... jedinu istotu mas ked to kupujes ako obcan kral 24m, alebo podla toho co mas na nakupnom doklade, pripadne pokial obchod neskrachuje
Pokial je zaruka predlzena na 36-60-84 u vyrobcu, nadstandardne podmienky stanovuje vyrobca, nie predajca, tam treba zistovat unho
edit> toto ma fakt pobavilo - Alza
Vymedzenie pojmu:
"Doživotná záruka", ako pojem, reprezentuje záruku na tovar po celú dobu života kupujúceho, minimálne však 24 mesiacov.
Pokial je zaruka predlzena na 36-60-84 u vyrobcu, nadstandardne podmienky stanovuje vyrobca, nie predajca, tam treba zistovat unho
edit> toto ma fakt pobavilo - Alza
Vymedzenie pojmu:
"Doživotná záruka", ako pojem, reprezentuje záruku na tovar po celú dobu života kupujúceho, minimálne však 24 mesiacov.
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i