Zvlastne spravanie SSD

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
geforceseries
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: St 12. Jan, 2011, 19:43

Zvlastne spravanie SSD

Príspevok od používateľa geforceseries »

Caute, do novej zostavy som dal naraz SSD disk Crucial BX100 250GB a Seagate Barracuda 2TB. Ked ale zapnem HDTune a pozrem SMART hodnoty tak SSD disk zle pocita power on hours count. Kym HDD pise 215 hodin (co priblizne sedi s tym kolho ho pouzivam denne) SSD pise len 36 hodin. Myslel som si, ze to bude chyba HDTunu, ze zle cita SMART hodnoty pre SSD disky, tak som skusil SpeedFan a CrystalDiskInfo ale tie mi hodnotu nevedeli vypisat vobec (pisali len treshold atd). Potom som este vyskusal Crucial Storage Executive a ten mi dal rovnake cislo ako HDTune. Power cycle count pocita spravne, lebo hodnoty pre HDD a SSD sa zhoduju. Dalej ma velmi prekvapuju hodnoty LifeTime Reads a LifeTime Writes. Ide o to, ze LifeTime Reads pise 16570GB a LifeTime Writes 12460GB. Kedze tuto zostavu som nainstaloval 10.2.2015 tak to vychadza priblizne 600GB zapisu denne, co je podla mna uplny nezmysel. Sice za posledne dni to vychadza len priblizne 200GB/den (statistika za posledne 4 dni), ale aj tak to je extremne vela. Na SSD mam len windows a takmer vsetko ostatne (subory a programy) mam na HDD. Co som pozeral po internete, vsetci uvadzaju len okolo 10GB/den zapis. Tak teraz neviem, ci tie hodnoty su nezmysli, alebo je skutocne nieco zle. Preto som vyskusal spustit test citania v HDTune, konkretne aby precital 20GB dat. Ked som sa potom pozrel na hodnotu LifeTime Reads tak stupla presne o 599GB, takze jasny nezmysel. Cize zrejme SSD zobrazuje viacero SMART hodnot nespravnych (na druhu stranu teplotu ukazuje 29°C co je viacmenej spravny udaj). Neviem ci mam zly kus, alebo v com je chyba, firmware som pozeral, ale ziadny novsi nevysiel. Vedel by mi niekto pomoct? Dakujem
MB: Gigabyte Z97-HD3 rev 2.0 CPU: Intel Core i5 4460 3.2GHz COOLER: Gelid Tranquillo rev 3 RAM: 8GB (Patriot + Kingston) GPU: Gigabyte GTX 960 4GB DVD: Samsung SH-S223L SSD: Crucial BX100 250GB HDD1: Seagate Barracuda 2TB HDD2: Toshiba 4TB other HDDs: WD 640GB, 2xSeagate 1TB ext. HDD: WD 250GB, ADATA 1.5TB PSU: EVGA SuperNOVA 550 G2 550W CASE: Nanoxia Deep Silence 3 LCD: Dell U2718Q 27" 4K OS: WIN 10 keyboard: Logitech Media Keyboard 600 mouse: Razer DeathAdder Elite mousepad: Razer Goliathus Mobile speakers: BOSE Companion TM 2 III headphones: Logitech G533 phone: Samsung Galaxy A8 2018 Notebook: HP ProBook 450 Car:
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00

Re: Zvlastne spravanie SSD

Príspevok od používateľa felipe25 »

neznamena LifeTime Writes presny opak - kolko este zostava zapisu, a nie naopak, kolko ho prebehlo?

Zvysit sa to mohlo, lebo SSD setris.

A po dalsie, ak mas podozrenie ze nieco zapisuje 200GB/den - nainstaluj si HDD Tune PRO, zalozka Disk monitor, starts, a uvidis, ake mas zapisy na SSD.- nechaj bezat pol dna, bezne pracuj s PC a vidis, TOTAL INFO...aj pre read, aj write
Ak chodis na net, len TEMP vedia urobit riadnu paseku
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

No 200GB za den neda ani cez tempy...to by musel vkuse daco stahovat z filehostingov cez 100MBit linku rovno na C:\...
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
geforceseries
Nový používateľ
Nový používateľ

Nie neznamena, lebo to stale len stupa.
Obrázok
Zapol som ten disk monitor, ale teraz idem prec, ked sa vratim tak vecer potom napisem kolko precital/zapisal.
Ten temp priecinok som pozeral, je umiestneny na SSD, len neviem kolko prave on zapisuje dat. Uvidim, mozno ho prehodim na HDD, ale zas nechcem, aby mi to spomalilo internet (aj ked neviem ci ma na tom az taku zasluhu SSD). Napriek tomu sa mi nechce verit, ze by mohol zapisovat tolko GB/denne. Podla mna je chyba v senzoroch alebo com, proste zle cita niektore SMART hodnoty.
MB: Gigabyte Z97-HD3 rev 2.0 CPU: Intel Core i5 4460 3.2GHz COOLER: Gelid Tranquillo rev 3 RAM: 8GB (Patriot + Kingston) GPU: Gigabyte GTX 960 4GB DVD: Samsung SH-S223L SSD: Crucial BX100 250GB HDD1: Seagate Barracuda 2TB HDD2: Toshiba 4TB other HDDs: WD 640GB, 2xSeagate 1TB ext. HDD: WD 250GB, ADATA 1.5TB PSU: EVGA SuperNOVA 550 G2 550W CASE: Nanoxia Deep Silence 3 LCD: Dell U2718Q 27" 4K OS: WIN 10 keyboard: Logitech Media Keyboard 600 mouse: Razer DeathAdder Elite mousepad: Razer Goliathus Mobile speakers: BOSE Companion TM 2 III headphones: Logitech G533 phone: Samsung Galaxy A8 2018 Notebook: HP ProBook 450 Car:
marek4800
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Pi 27. Feb, 2015, 20:07

Príspevok od používateľa marek4800 »

Ja som mal tiež podobny problem s crucialom m550 128gb mne za mesiac zapisal 5,15 TB pozeral so to cez storage executi. no teraz to zapisuje asi tak 10gb dene v priemere tak neviem čo tam mohlo byt mam na nom iba programy a jednu hru a žiadne online filmi alebo alebo stahovanie na Cčko sa nekonalo aj TEMPI som riešil ale tolko by nedali :(
geforceseries
Nový používateľ
Nový používateľ

Dobre, tak toto je statistika za 3h bezneho pouzivania.
Obrázok Obrázok

Ako je vidiet, SSD precital 603MB a zapisal 3585MB. Co som pozeral zo statistik HDD, tak mne vychadza, ze v priemere mam PC zapnuty 11h/denne. To by znamenalo priblizne 13GB/den zapisu, co je vyrazne odlisne od 200GB/den co pise SMART. Chcel som aj zistit, aky program najviac zapisuje, ale v tom HDTune je to nejake divne, kedze sucet Total Write vsetkych programov je ovela viac ako 3585MB. To znamena, ze asi tie programy, co su v tom HDTune vypisane su pre vsetky disky spolu, co mne teda velmi nepomohlo. Kazdopadne najviac miesta zapisuje: Microsoft Windows Search Indexer, Windows priekumnik a potom Eset. Ten search indexer som ale jasne nastavil, aby fungoval len pre HDD a pre SSD je vypnuty, ESET mam tiez na HDD a nie SSD. Zaujimave je, ze najviac Write naskakuje ked trebars pozeram video na youtube v mozille, alebo len tak browsujem po nete. Temp subor pre cache som presunul na HDD, ale napriek tomu, vzdy to cislo stupa akonahle som v Mozille. Ale aj tak, 13GB/den podla mna nie je nejaka obrovska hodnota, pozeral som nejake testy SSD diskov a najhorsi z nich vydrzal okolo 700TB, co by pre mna znamenalo priblizne 147 rokov, a aj keby som mal skutocne tych 200GB/den tak by to bolo 9.5 roka. Takze nemyslim si, ze SSD je nejako ohrozeny, ale urcite je lepsie SSD setrit. Teda znova podla mna toto moje SSDcko proste zle cita niektore SMART parametre.
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00

Príspevok od používateľa felipe25 »

zivotnost 147rokov? ee, to isto nie..
realna zivotnost pri zapise sa odhaduje, vtedy sa rata ze SSD uz bude moralne zastaraly /to povedzme uzivatelom co maju dodnes 10rocne PC s nejakym 160GB diskom a su s PC spokojny) :)

kazdopadne, zapisy mas velke... preinstaloval by som cely windows, a skusil utilitu od vyrobcu SSD? ja mam od samsungu sw, ktory mi maximalizuje zivotnost ssd, vypne tempy a pod automaticky.
btw to ze mas eset na HDD neznamena, ze nepise na SSD.x programov zapisuje prave do zloziek Users\AppData na systemovom disku - SSDdku ci chces, ci nie. Mozes mat vsetky programy na HDD, aj tak budu daktore pisat na SSD.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
geforceseries
Nový používateľ
Nový používateľ

To bol iba vypocet pri aktualnom pouzivani, samozrejme, ze to je nezmysel. Praveze s tou Utilitou je problem, co som pozeral, tak snad kazdy vyrobca (Intel, Adata, Kingston, Samsung, OCZ, Toshiba) ma lepsi ToolBox program pre svoje SSD ako Crucial. Pre Crucial existuje iba Crucial Storage Executive a ten je uplne zbytocny, pretoze iba ukazuje na kolko % je zaplneny SSD, SMART hodnoty (rovnake ako HDTune) a potom sa da cez neho riesit update firmwaru (ktory ale pre BX100 nevysiel). Kdezto iny vyrobcovia ako Samsung jednak optimalizuju SSD a este aj pisu omnoho viac informacii. To, ze HDTune v tych programoch pise Total Write pre vsetky harddisky som si overil, ze som ho zapol pre moj 2TB disk a boli tam rovnake programy, cize z toho sa neda orientovat, lebo to nerozlisuje, kde program zapisuje/cita data. Cele appdata mam presunute na HDD, cize tam by problem byt nemal. Ale mas pravdu, uplne sa zapisu na SSD neda vyhnut, vzdy sa najdu programy (alebo aj samotny windows), ktore budu zapisovat na SSD.

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"