Problém s AHCI módom na Asus M4N72-E

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Používateľov profilový obrázok
rudo959
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00

Problém s AHCI módom na Asus M4N72-E

Príspevok od používateľa rudo959 »

Zdravím, mám problém s AHCI módom na tejto doske. V biose som tento mód aktivoval a išiel som inštalovať win7, ale systém počas inštalácie odmietol nainštalovanie winu na SSD OCZ3 60 gb (vypísalo, že systém nie je možné nainštalovať na tento disk bez udania dôvodov, že prečo, bios ale disk videl, toto sa tuším dialo aj na mojej predchádzajúcej doske Asus M3N72-D). Tak som v biose nastavil IDE mód, inštalácia winu prebehla bez problémov, potom som v registroch podľa návodu z netu (HKEY_LOCAL_MACHINE – System – CurrentControlSet – Services – Msahci, kde som hodnotu 3 zmenil na 0), reštartoval pc a v biose aktivoval AHCI. Problém je v tom, že po tomto kroku win7 prof. nenabehne a pc sa vždy resetuje, a tak som opäť v biose aktivoval IDE mód, win nabehol, ale pre istotu som v registroch zmenil hodnotu 0 na 3, teda tak ako to bolo predtým. Zaujímavé je, že SSDlife mi vypisuje, že trim mám aktívny, ktorý by ale pri IDE móde aktívny asi byť nemal. Nemá niekto nejaké nápady alebo rady, že kde môže byť problém? Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
rudo959
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00

Re: Problém s AHCI módom na Asus M4N72-E

Príspevok od používateľa rudo959 »

Odpoviem si opäť sám:) Skúšal som všetky možnosti ako je výmena SATA káblov, update biosu, skúsiť pri inštalácii s AHCI nastavenom v biose ponúknuť winu7 ovládače pre môj chipset, iné upravené nvidia ovládače (Fernando), AMD a aj Intel ovládače, ale výsledok nulový. Jediné ovládače, ktoré bol ochotný win7 zožrať boli tie originál k chipsetu (zo stránok Asusu), ale napriek tomu, že ich načítal nedovolil počas AHCI nastavenom v biose systém na SSD nahrať. Skúšal som aj nainštalovanie winu v IDE móde a potom aktiváciu AHCI cez regedit a zároveň doinštalovanie chipset ovládačov vo wine a následnú aktiváciu AHCI v biose, ale výsledkom bolo, že buď pc ostal v IDE móde alebo BSOD. Dôvod je asi ten, že Asus nvidia ovládače nemajú dotiahnutú podporu AHCI a SSD diskov.
Riešením bolo nainštalovať win7 v IDE móde, prepnúť v registroch AHCI na aktívne (toto neviem či má nejaký význam, asi nie, ale píšem presný postup:), win už nespúšťať, ale v biose aktivovať AHCI, vypnúť IDE, spustiť inštaláciu win7, SSD sa zobrazí ako disk rozdelený na dve časti (100 mb vyhradených na systém a zvyšok kapacita SSD), odrazu (neviem akým spôsobom:) win7 povolí inštaláciu do tej väčšej časti, ale ja som dal oba oddiely sformátovať a odstrániť, ostal potom jeden veľký oddiel kam win inštaláciu povolil, v tejto fáze, ale netreba nechať inštaláciu pokračovať lebo potom sa tam už nvidia ovládače nebudú dodatočne dať nainštalovať (kvôli BSOD), ale kliknúť na načítať ovládač k disku a napr. z USBčka nechať nech si systém načíta posledné ovládače HDD k doske: 15.37_Win7_64/IDE/Win764/sata_ide/nvstor64.inf potom nechať inštaláciu dokončiť a po prvom spustení winu v regedit aktivovať AHCI (prepnutím v msahci z 3 na 0, pciide nechať tak ako je teda 0), reštartovať a v AS SSD overiť, že AHCI je aktívne. Jedinú chybičku krásy to má v tom, že AS SSD disk vníma ako SCSI disk, čo je asi spôsobené tým, že nvidia ovládače sú staré a neaktuálne. Dôležité ale je, že AHCI je aktívne o čo mi od začiatku išlo. To, že je SSD vnímané ako SCSI disk môže mať nejaké negatíva? Povedzme, že či mohol win 7 nechať aktívne také veci, ktoré bežne pri SSD vypína ako je defragmentácia a ďalšie.

Návrat na "Základné dosky"