Euro vs Dolár

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Re: Euro vs Dolár

Príspevok od používateľa faugusztin »

warrior606 napísal:Si to presne vystihol :) ked pozeram ako rychlo reaguje slovensky trh na zdrazovanie tak normalne nechapem. V zahranici jedine co tak flexibilne reaguje je benzin. Na potravinach a ostatnych veciach to tak nezbadas. Samozrejme ceny su v zahranici vyssie a zmena kurzu dolara sa az tak nepremietne do cien.
To je velmi jednoduche - aj s cechmi sme trh, kde obchody maju iba minimalne skladove zasoby, ak vobec. Teda zatial co ma nemecky Amazon stale kopec tovaru za ceny nakupene pred padom eura, tak u nas sa proste nakupuje za aktualne ceny.
Používateľov profilový obrázok
warrior606
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 20. Aug, 2013, 17:55

Príspevok od používateľa warrior606 »

Tak ano. Maloktory obchod na Sk ma vacsie skladove zasoby.

M1ch4l napísal:mozno by malo zmysel kupit nejaku europsku menu, ktora sa nebude spolu s eurom tahat dole. Ale ktora to bude, ak vobec nejaka?
V podstate by sa dalo povedat ze su stabilne 2 meny a to anglicka libra a svajciarsky frank. Teraz je len otazne co bude okolo tej novej cinskej meny a ako to ovplyvni trh.

http://www.financnytrh.com/cina-spusta- ... nej/a10355
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 13. Okt, 2010, 17:10

Príspevok od používateľa Odar »

Dlhodobo zlato a diamanty. Ale kto ma dnes tolko nepotrebnych penazi?
- PC
Spoiler: ukázať
Corsair SF600 600W 80 PLUS Platinum
Cooler Master MasterBox NR200 Black
Crucial Ballistix 2 x 16GB DDR4 3600 CL16
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Gigabyte B550 I AORUS PRO AX
Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GeForce RTX 3080 GAMING O12G (0.862V @ 1890 MHz)
Noctua NH-U12A
2 x Noiseblocker NB-eLoop B12-PS
2 x Noctua NF-A12x15 PWM Chromax Black
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-NANO150 HTPC PSU 150 Watt
Streacom ST-F7CS EVO
Asus ROG STRIX B760-I GAMING WIFI
i5-13500 (power limit 45 W)
Kingston FURY Beast DDR5 2x16 GB 5200 MHz CL40
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
ANONYM_a7

Príspevok od používateľa ANONYM_a7 »

Presne ako pise Odar - vzacny kov, diamant, to je asi jedine co si dlhodobo drzi hodnotu :) Nejaká mena si nebude nikdy držať stabilne hodnotu dlhodobo je to nerealne - a preto ak mas vela € oplati sa ivestovat maximalne tak do kovu ci diamantu a hodit to do schránky do banky ktora je poistena na straaaaaasne prachy :P
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Este som zabudol - teoreticky pozemok. Nehnutelnost ani nie, lebo o 30 rokov ma inu hodnotu, ako nova a je nutne do nej priebezne investovat. Ale aj ten pozemok je na zamyslenie. Staci, ze v kludnej casti za tym pozemkom o 10 rokov postavia obchvat, alebo nebodaj nejaky sklad a je to v pytli. Cena pozemku padne do . . . studne :laugh:
- PC
Kingston KC3000 2TB NVMe + Thermalright HR-09 2280 PRO Black, Samsung 970 EVO Plus 2TB NVMe
Ryzen 9 5900X
Noctua NH-U12A
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-F7CS EVO
Silicon Power P34A60 2 TB NVMe + Samsung 850 EVO 500 GB SATA + Crucial MX500 2 TB SATA + WD Blue 3D NAND 500 GB M.2 SATA
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

s tymto mas pravdu ale s tym co si napisal o styri prispevky vyssie :

"V podstate by sa dalo povedat ze su stabilne 2 meny a to anglicka libra a svajciarsky frank."

nemas pravdu ani zdaleka. Ved sa len pozri co sa stalo svajciarskemu franku pred dvomi mesiacmi ; ZO DNA NA DEN VYSKOCIL O 30% lebo banka uz mala narvane financne zasoby tymi sprostymi europskymi dlhopismi a uz proste nemohli intervenovat dalej.
Ked toto nazyvas stabilitou tak super. Vies aku radost mali svajciarski exporteri ? Normalne mali slzy v ociach od neudrzatelneho navalu...

Volatilita v menach je a bude. Kazdej. Niekde viac, niekde menej, ked niekto mate vestecku gulu tak mi povedzte co bude o mesiac pripade o rok. Ja sa prislusne zariadim.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Odar
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Akurat ze som to nepisal ja :red:
- PC
Ryzen 9 5900X
Noctua NH-U12A
AOC Q3279VWF
-- HTPC
Streacom ST-F7CS EVO
Noctua NH-L9x65
Noctua NF-A8 PWM
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

heh dofrasa uz sa mi z toho eura oci krizia durchom :) poplietol som osoby, informacia ale plati.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
warrior606
Používateľ
Používateľ

mp3turbo napísal:s tymto mas pravdu ale s tym co si napisal o styri prispevky vyssie :

"V podstate by sa dalo povedat ze su stabilne 2 meny a to anglicka libra a svajciarsky frank."

nemas pravdu ani zdaleka. Ved sa len pozri co sa stalo svajciarskemu franku pred dvomi mesiacmi ; ZO DNA NA DEN VYSKOCIL O 30% lebo banka uz mala narvane financne zasoby tymi sprostymi europskymi dlhopismi a uz proste nemohli intervenovat dalej.
To ze svajciarsky frank raz vyskocil tak dobre ale treba na to pozriet dlhodobo a aj tak to nic nemeni na fakte ze tie meny su ovela stabilnejsie ako euro ktore reaguje na kazdu blbu zmenu v eurozone. Inak samozrejme suhlasim z odarom ze zlato a diamanty su ovela stabilnejsie. Keby sa dalo predpokladat ze pride dalsia kriza tak by sa do nich oplatilo investovat pretoze je to komodita ktora pri kazdej krize ma stupajucu tendenciu a v case krizy dosahuje historicke maxima :)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

dalsia kriza pride, to je neodvratny fakt. Drobna komplikacia je... ze kedy.
Co sa tyka maximalnej hodnoty v case krizy, to tiez nevychadza. Ked je kriza a ludia nemaju peniaze, nepotrebuju zlate retiazky.
warrior606
Používateľ
Používateľ

Ludia nepotrebuju zlate retiazky to je fakt. Nebavime sa o obycajnych ludoch. Pokial si pamatam tak v 2008 ked bola recesia zlato ako komodita vystupala na maximum v tej dobe. Neviem ako je to z cenou odvtedy ale ked ta kriza pride ludia viacmenej prestavaju verit menam ako takym a viac vsadaju na istotu a to je zlato. Pokial by si mal miliony v banke tiez by si ich mal radsej v zlate ako v nejakej mene.
ujo MateSo
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 24. Júl, 2008, 17:14

Príspevok od používateľa ujo MateSo »

ono este treba zohladnit hamtavost slovenkej mentality, ak euro oslabuje a sklady maju zasoby, zdrazia aj to okamzite, ale ked klesa dolar tak to ide velmi pozvolne, dokonca mam pocit ze distribucne sklady /tie co predavaju PC komponenty/ na urcite tovary maju kartelovu dohodu a drzia jednotne ceny, alebo sa hamtavostou dorovnavaju tomu najdrahsiemu :bye:
podla toho co som dnes cital do konca roka bude euro dolar 1:1, ale podla toho ako to ide rychlo dole, bojim sa ze to bude na zaciatku leta :facepalm:
PC> Asus X99-E WS, 5960x@4.7, 32GB/2400, 2xTitanX, Corsair ax1500i
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Príspevok od používateľa molnart »

ujo MateSo napísal:okonca mam pocit ze distribucne sklady /tie co predavaju PC komponenty/ na urcite tovary maju kartelovu dohodu a drzia jednotne ceny, alebo sa hamtavostou dorovnavaju tomu najdrahsiemu :bye:
to je skorej tym, ze ceny urcuje importer ktory je na trhu iba jeden, vyhlasi cennik a odberatelia adekvatne k tomu precenia skladove zasoby a predavaju ich za novu cenu
Broslowski napísal:vzacny kov, diamant, to je asi jedine co si dlhodobo drzi hodnotu
to je blbost. ak do toho chces investovat "virtualne", nakupom nejakych opcii apod. tak existuju na to ovela vhodnejsie komodity, kde vyvoj vies predvidat podla politickej situacie, pocasia apod., napr. ropa, kava, kakao, psenica.

ak ti ide o fyzicku drzbu, tak si musis uvedomit ze burzova cena uncy zlata je cca. 1100 eur, ale fyzicky ti to predaju tak za 1300. ak by si to chcel ale spenaznit, tak si ovela blizsie k tym 1.100, lebo spread kupa-predaj byva dost vysoky. takze k tomu aby drzba zlata ti bola rentabilna potrebujes aby jej hodnoty narastla o 20-30%, co sa deje len v pripade naozaj velkych recesii. sam nejake zlato drzim, ale nie s cielom investicie ako s cielom zachovania hodnoty - jednoducho ak pride situacia ze nastane vseobecny kolaps, peniaze stratia hodnotu, pod mojim balkonom budu sediet rusi v tankoch, takze nehnutelnost nebude mat ziadnu hodnotu tak aspon budem mat nieco co ma nejaku hodnotu a viem to zbalit so sebou ak treba utekat. inac realny narast hodnoty ocakavam tak v horizonte 30-40 rokov, a to jednoducho nie je dobry investicny model. stiebro by mohlo vyzerat trosku lepsie, ale tam pri nakupe platis 20% dph ktore pri predaji naspat nedostanes, takze situacia je v konecnom dosledku rovnaka.

a diamant si asi nemyslel vazne, je to iba kamen s prisudzovanou virtualnou hodnotou, ktora navyse vznika jej opracovanim, preto diamant ani nema ziadny realny komoditny trh.

ale celkovo velmi lutujem ze som pred par mesiacmi neotvoril nejaky devizovy ucet a nedal nanho aspon 5 litrov v dolaroch, alebo CHF, teraz je uz zial trosku po funuse.

problem dneska je, ze narodne banky tlacia peniaze aby podporili ekonomiku, ale namiesto toho aby tie prachy skoncili napr. v uvreoch pre malych podnikatelov a podporili tak zamestnanost koncia v akciach, preto su indexy ako NASDAQ, DOW, S&P na historickych maximach, ale je to vlastne iba nafuknuta bublina ktora bude musiet splasnut. otazka je kedy to nastane a kde budu zrovna nase prachy v tom momente.
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

>> Pokial si pamatam tak v 2008 ked bola recesia zlato ako komodita vystupala na maximum v tej dobe.

uplna blbost, pozri si desatrocne grafy ceny zlata a uvidis ze spicka vobec nebola v roku 2008.

Molni : vies to zbalit so sebou ak treba utekat a niekto z toho tanku ta vie zastrelit. To je problem maleho mnozstva zlata co zbalime do batozku.

diamant : De Beers ich ma narvanych v podzemnych skladoch na prasknutie (kto im kedy odsleduje kolko toho naozaj odstrelili a ziskali na Aljaske ? Bez sance... kto im kedy ako skontroluje kolko pytlikov vyviezli ? Bez sance).

5 litrov ta nezachrani aj keby si na nich zarobil 100%. Pri akomkolvek serioznejsom kolapse sme v ri...zadku.

Posledny odstavec : pravda pravduca. Tato priblbla uradnicka Europa robi presne to co nesmie robit, uvolnenim monetarnych sraciek prilieva benzin do ohna ktory sa nebude dat zastavit. Namiesto toho aby sa ludia a vlady spravali zodpovedne a uvedomele (napriklad kvoli urokovym mieram 5% a viac), tak teraz pri hypotekach za 1.84% a 2.00% a 2.05% nebude problem natrepat sialene peniaze do nehnutelnosti ktore zase v horizonte dvoch rokov vybuchnu a zosype sa to na nas az sa z toho poserieme.

Ach jo.

Keby aspon ti ludia neboli take hlupe stado... hned by bolo po problemoch. Ale to som uz v inej oblasti.
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

ujo MateSo napísal:ak euro oslabuje a sklady maju zasoby
Ake skladove zasoby. Spomedzi velkych predajcov a distributorov ma realne nejake vacsie skladove zasoby mozno tak Alza, aj to mimo SK :D .

Návrat na "Debata o všetkom"