Reklamácia na Alze - takto sa okráda ľudí
Reklamácia na Alze - takto sa okráda ľudí
Kúpil som si adaptér k notebooku, tento: https://www.alza.sk/connect-it-ci-133-n ... 399976.htm
Pred mesiacom za 20.8€. Včera som ho bol reklamovať, keďže pred pár dňami sa mi podarilo vyraziť pri vysávaní istič a odvtedy nefungoval. Keďže nie som blbec a elektronike sa rozumiem a viem, že adaptér je len transformátor, nejaký ten diódový, resp. tranzistorový mostík a nejaké tie kondíky na vyhľadzovanie
a viem, ako vyzerá, keď vyhorí kondík/transformátor/tranzistor, prvý odhad - prdla trubičková poistka(na to tam aj je). Takáto trubičková poistka stojí od 10c do 50c:
http://www.gme.cz/pojistka-trubickova-t ... 2-p633-131
Dnes mi došlo, že mi vracajú peniaze. Bolo mi to divné, teda som sa pozrel na ich stránku, že si teda kúpim nový, lebo adaptér potrebujem. A čo som neuvidel? Cena stúpla z 20€ na 23€ a použité zboží od 21.16€! Použité zboží, čo sa im vrátilo z reklamácie! Tak oni vymenili poistku, čo ich stálo asi 30c a predali to za 21€. Pričom už na tom mojom za 20€ bola, samozrejme, marža. A vedia, že tie 3€ zaplatím, lebo adaptér potrebujem.
Takéto jednanie je protizákonné, zákazník má právo výberu, či chce vrátiť peniaze alebo vymeniť tovar za nový, nie predajca! Ja som peniaze nechcel, ja som chcel nový tovar, ale keďže som to rýchlo chcel mať doma, nechcelo sa mi to riešiť. Preto upozorňujem, dajte si veľký pozor na objednávky z alzy! Reklamácia je riziko podnikania. Nie páka, ako zarobiť. Určite, neviem isto, že prdla poistka, ale na 75% to je isté, každopádne, nedostal som ponuku na výmenu, hneď mi prišiel dobropis. Ja by som si aj počkal 3 hodiny, kým by to prišlo na centrálu. Nezáleží, či to bola poistka alebo niečo iné, v prvom rade sa ma mali spýtať, či chcem nový.
Pred mesiacom za 20.8€. Včera som ho bol reklamovať, keďže pred pár dňami sa mi podarilo vyraziť pri vysávaní istič a odvtedy nefungoval. Keďže nie som blbec a elektronike sa rozumiem a viem, že adaptér je len transformátor, nejaký ten diódový, resp. tranzistorový mostík a nejaké tie kondíky na vyhľadzovanie
a viem, ako vyzerá, keď vyhorí kondík/transformátor/tranzistor, prvý odhad - prdla trubičková poistka(na to tam aj je). Takáto trubičková poistka stojí od 10c do 50c:
http://www.gme.cz/pojistka-trubickova-t ... 2-p633-131
Dnes mi došlo, že mi vracajú peniaze. Bolo mi to divné, teda som sa pozrel na ich stránku, že si teda kúpim nový, lebo adaptér potrebujem. A čo som neuvidel? Cena stúpla z 20€ na 23€ a použité zboží od 21.16€! Použité zboží, čo sa im vrátilo z reklamácie! Tak oni vymenili poistku, čo ich stálo asi 30c a predali to za 21€. Pričom už na tom mojom za 20€ bola, samozrejme, marža. A vedia, že tie 3€ zaplatím, lebo adaptér potrebujem.
Takéto jednanie je protizákonné, zákazník má právo výberu, či chce vrátiť peniaze alebo vymeniť tovar za nový, nie predajca! Ja som peniaze nechcel, ja som chcel nový tovar, ale keďže som to rýchlo chcel mať doma, nechcelo sa mi to riešiť. Preto upozorňujem, dajte si veľký pozor na objednávky z alzy! Reklamácia je riziko podnikania. Nie páka, ako zarobiť. Určite, neviem isto, že prdla poistka, ale na 75% to je isté, každopádne, nedostal som ponuku na výmenu, hneď mi prišiel dobropis. Ja by som si aj počkal 3 hodiny, kým by to prišlo na centrálu. Nezáleží, či to bola poistka alebo niečo iné, v prvom rade sa ma mali spýtať, či chcem nový.
We'll bang, ok?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Reklamácia na Alze - takto sa okráda ľudí
Hehe vtipalek, ze trafak a diodovy mostik.
Ocividne si nikdy nevidel pulzny zdroj, co je dneska kazdy PC ci ntb zdroj, nabijacka k mobilu alebo zdroj napajajuci TV...okrem zdrojov v audio zosilovacoch a podobnych veciach.
A podla toho co pises:
Navyse, po mesiaci sa dohadovat o nejakej cene... rozmyslas vobec? Cenu ty nijak neovplyvnis, nepaci sa ti, kup si inde.
Takze o com tuna hulakas? Iba co si spravil zo seba hlupaka
Hlavne ze zla zla alza
Ocividne si nikdy nevidel pulzny zdroj, co je dneska kazdy PC ci ntb zdroj, nabijacka k mobilu alebo zdroj napajajuci TV...okrem zdrojov v audio zosilovacoch a podobnych veciach.
A podla toho co pises:
si sa odrbal sam, lebo tebe sa to nechcelo riesit. Bolo to tvoje rozhodnutie ze chces peniaze, keby si im povedal ze novy tovar, tak mas novy tovar, to je jasne. Nieje ziadny problem nesuhlasit s ich vymenou, staci sa ozvat.Takéto jednanie je protizákonné, zákazník má právo výberu, či chce vrátiť peniaze alebo vymeniť tovar za nový, nie predajca! Ja som peniaze nechcel, ja som chcel nový tovar, ale keďže som to rýchlo chcel mať doma, nechcelo sa mi to riešiť.
Navyse, po mesiaci sa dohadovat o nejakej cene... rozmyslas vobec? Cenu ty nijak neovplyvnis, nepaci sa ti, kup si inde.
Takze o com tuna hulakas? Iba co si spravil zo seba hlupaka
Hlavne ze zla zla alza
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- pepkopav
- Notebook expert
- Dátum registrácie: Ne 19. Feb, 2012, 19:05
Alza je dosť drahá,to áno.Nikoho však nenútia nakupovať u nich,každý má na výber.Dosť už ot,teraz k téme.Mal som podobný problém,poslal som tovar na reklamáciu.Po cca 10 dňoch sa mi ozvali,či chcem vymeniť výrobok alebo vrátiť peniaze.Keďže som tovar potreboval,dal som si poslať nový kus a toť vsjo.
Dali mi na výber a ku mne sa zachovali korektne.K zmenenej cene len toľko,že ceny sa teraz stále menia a plačkaním za jedným dvoma € tým nič nezmeníme.
Dali mi na výber a ku mne sa zachovali korektne.K zmenenej cene len toľko,že ceny sa teraz stále menia a plačkaním za jedným dvoma € tým nič nezmeníme.
Dell XPS 15 9500 i5 10300H,16Gb RAM,1,5Tb SSD,GTX 1650Ti,IPS 1920X1200,Win 11 Pro
Ja len by som chcel sa chcel spytat, v najblizsich dnoch budem riesit podobny problem, za nejakych 6 dni konci reklamacna lehota na moje hyperx cloudy, kupoval som ich este ked boli za cca 58€, kedze uz su teraz za nejakych 73, mam pravo si vybrat ci chcem vymenit tovar alebo spat peniaze hej? aby som teda nemusel priplacat za nove.
- Kknightley
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 04. Dec, 2012, 18:01
pri výskyte neodstrániteľnej chyby, ktorá bráni riadnemu užívaniu veci na daný účel, má spotrebiteľ právo buď na výmenu veci, alebo na odstúpenie od zmluvy (vrátenie peňazí). Podľa výkladu Občianskeho zákonníka záleží len na kupujúcom, či si uplatní právo na výmenu alebo vrátenie peňazí.Rado.R napísal:Ja len by som chcel sa chcel spytat, v najblizsich dnoch budem riesit podobny problem, za nejakych 6 dni konci reklamacna lehota na moje hyperx cloudy, kupoval som ich este ked boli za cca 58€, kedze uz su teraz za nejakych 73, mam pravo si vybrat ci chcem vymenit tovar alebo spat peniaze hej? aby som teda nemusel priplacat za nove.
a ako konkretne ta okradli? ved ti vratili plnu sumu.
nikto ta to potom nenutil kupovat znova v alze za tie 2e naviac.
spoiler - ano, ceny mozu nielen klesat, ale aj stupat.
keby cena klesla, vratis im tie 2 eura nazad?
fail.
nikto ta to potom nenutil kupovat znova v alze za tie 2e naviac.
spoiler - ano, ceny mozu nielen klesat, ale aj stupat.
keby cena klesla, vratis im tie 2 eura nazad?
fail.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
ved to som a rehotal ze aku budu si usil na seba tym, co spravil a este to aj takto verejne napise
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- hopkok
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 22. Nov, 2006, 02:00
Ondro1
ked uz nic ine k tomuto "superpostu", technika co vymenil tu poistku zaplati kto, Fero Taraba?
Taketo trafka servisujem od 8E vyssie a inde to lacnejsie nebude aj ked vacsina ti radsej rovno preda nejaky cisky sunt...
ked uz nic ine k tomuto "superpostu", technika co vymenil tu poistku zaplati kto, Fero Taraba?
Taketo trafka servisujem od 8E vyssie a inde to lacnejsie nebude aj ked vacsina ti radsej rovno preda nejaky cisky sunt...
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
a po dalsie, kde je napisane, ze to pouzite zbozi je tvoje? to odkial mas taku istotu? kupil si ho a porovnal SNka? vies kolko ma SR a CR obyvatelov? myslis si, ze si sam, co to trafko kupil?
a btw, uz ked tak si kupim new za 23eur.
a vysalovat kvoli dvom trom euram?
vole, moju i5 tku som pred troma mesiacmi kupil za 221eur a dostal plno darcekov, teraz stoji 276€ asi zazalujem celu eu na cele s merkelovou, greckom, a neviem kym (teraz by ma ofajcili o 55€!)
a btw, uz ked tak si kupim new za 23eur.
a vysalovat kvoli dvom trom euram?
vole, moju i5 tku som pred troma mesiacmi kupil za 221eur a dostal plno darcekov, teraz stoji 276€ asi zazalujem celu eu na cele s merkelovou, greckom, a neviem kym (teraz by ma ofajcili o 55€!)
Spoiler: ukázať
Reklamácia je reklamácia, je to riziko povolania. Naviac, Alza má vlastný servis. Ináč hento JE čínsky šunt. To, že na to český distribútor nalepí nálepku "connect IT" nič nemení na "Made in P(eople's). R(epublic of). C(hina)." Naviac hento je aj tak len rebrand niečoho šuntového. To, že si za to pýtajú 20€ je kvôli rebrandu, myslíš, že koľko by to stálo, ak by to predával nejaký Maho Yakotitch s.r.o. ktorý to aj vyrobil? Inak mne ani tak nevadí, keď to opravia a potom predajú, to je ich vec, principiálne ale nedali možnosť výberu(principiálne tiež v podstate implicitne klamali). Táto časť o opravovaní a predávaní len ukazuje, že to všetko v tomto svetle dáva zmysel.hopkok napísal:Ondro1
Keby sa tebe tá i5 poondiala a vrátili ti 221€, tak by si nebol šťastný, čo? Ide o princíp, nie o 2-3€. Ak by som reklamoval niečo drahšie, riešil by som to. Tak isto ak by vec stála po mesiaci 15€ z 20€ a vrátili by ti 20€ a nespýtali sa, tak by to bolo rovnako zlé. Ak by mi chceli vrátiť 20€ a stálo by to 15€, tiež by som im povedal, že nie, lebo ja nechcem peniaze, ja chcem adaptér.felipe25 napísal:a vysalovat kvoli dvom trom euram?
Sám si fail. Očividne nerozumieš čo je to kúpna zmluva a čo to znamená slovo právo a povinnosť a ako funguje základná logika. Ty nemáš povinnosť nič vracať ani oni povinnosť od teba žiadať nič naviac pri výmene neopraviteľného výrobku ak cena v priebehu roka pracuje.liqua1 napísal:keby cena klesla, vratis im tie 2 eura nazad?
fail.
Pulzný zdroj obsahuje akurát tak o pár kondíkov a cievok naviac, ktoré sú napojené na nejaké mosfety. Poistky sa používajú stále. Aj obyč. AC/DC konvertor sa dá riešiť veľmi zložitým obvodom s n kondenzátormi, jeden zdroj jednosmerného napätia, s ktorým som pracoval vyrobený v roku 1960 a podávajúci tak stabilný DC, že dnešné supermoderné diely sa môžu schovať, nie pulzný, tiež bolveľký ako pol komody a obvod bol extrémne zložitý. A hádaj čo, vždy odišla poistka. Je jedno, čo za zložité veci sú tam, vždy to je v podstate len diódový mostík, transformátor a pár filtrovacích kondíkov, jedno aký bordel na to navešiaš, vždy to bude proste mostík a tranďák a ak tam je poistka, 80% šanca ak niečo nefunguje je kvôli prdnutej poistke a 20% lebo to je čínsky šunt. A za 20€ ani nič iné ako mostík a tranďák nečakaj. A ak tam poistka nebola a spálil sa pri prepätí/ovc mosfet/"riadiaci(spínací) obvod", tak a) klamali o prepäťovej/prúdovej ochrane b) poistka stojí do 50c, takmer vždy zachraňuje elektroniku, keď ju tam nedali, je to ich blbosť a zaslúžia si, aby vyhadzovali mesačne tisíce € na reklamácie(hlavne keď to nemá zem, že?) c) rezanie a spätné lisovanie sa nerobí ručne, so strojom to trvá pár sekúnd d) trubičková poistka nie je jediný typ poistky.shiro napísal:Hehe vtipalek, ze trafak a diodovy mostik.
Ocividne si nikdy nevidel pulzny zdroj, co je dneska kazdy PC ci ntb zdroj,.
Inak - 3€ naviac som nedal, lebo je koniec (účtovného)mesiaca a ani tie potento 3€ nazvyš nemám, je to fakt neuveriteľné, že? Kúpil som iný model od iného výrobcu
Decká.
We'll bang, ok?
- BlackAngel
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 24. Sep, 2007, 08:00
Teraz si nie som isty, ci ondro je nejaky spambot alebo sa mi este sniva...
PS: nezabudni este o tom aka je alza zla napisat blog, dakujem
PS: nezabudni este o tom aka je alza zla napisat blog, dakujem
CPU: I3 4130 + Noctua NH-U12P MB: ASrock Z87M Extreme4 VGA: MSI GTX 950 2GB RAM: KINGSTON 2x4GB HyperX 1600MHz SSD: Kingston 128GB V200 HDD:WD640AAKS PSU: Corsair VX450W Case: Fractal Desing 1500 Monitor: Dell P2414H + Dell Studio 1555 + PS4
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 24. Nov, 2008, 21:02
Zasmial som sa. Ak to dal na reklamaciu, tak dostal na vyber či chce nove zariadenie. Pokial ho maju ešte alebo peniaze ( dobropis ). Ja som tak dostal peniaze za nevyrabajuci sa Samsung F1 1TB, ktory mal problemy.
Ešte aj pracovnici v alza.sk upozornuju, že peniaze vratia za vyrobok, ale s tym, že nie podla noveho cennika, ale toho čo platil pri kupe zariadenia, veci. To, že ceny idu hore. Za to nik nemože. A či ide alebo nejde o lacny šmejd s PRC ( made in china ) je jedno.
Tak nechapem prečo tu nikto plače nad 2 eurami.
Ešte doplnim, že može byť rad, že mu nezhorelo zariadenie, ktore bolo pripojene. Ak ho mal pripojene.
Ešte aj pracovnici v alza.sk upozornuju, že peniaze vratia za vyrobok, ale s tym, že nie podla noveho cennika, ale toho čo platil pri kupe zariadenia, veci. To, že ceny idu hore. Za to nik nemože. A či ide alebo nejde o lacny šmejd s PRC ( made in china ) je jedno.
Tak nechapem prečo tu nikto plače nad 2 eurami.
Ešte doplnim, že može byť rad, že mu nezhorelo zariadenie, ktore bolo pripojene. Ak ho mal pripojene.
CPU: INTEL Core i5-6400 (3.20GHz) ;MB: ASRock Z170 Pro4 (3 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 1 M.2, 4 DDR4 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN); RAM: 2x8GB DDR4 2133MHz (16-14-14-35) Kingston; HDD: OCZ Trion 120GB SATA III; Seagate Barracuda 2TB/64MB/7200rpm; Samsung 1TB/32MB/7200rpm SATA II; WD AV-GP 500GB/32MB/5400rpm SATA III; Seagate FireCuda Laptop SSHD 500 GB/5400rpm SATA III; Blu-Ray BD-R XL/RW: Pioneer BD-RW BDR-209M SATA; DVD : Asus DRW-24F1MT SATA; GPU: Gigabyte Nvidia GeForce GTX 1060 3GB; PSU: Zalman ZM600-GS II - 600W ATX 2.3; Monitor: 24"LCD NEC MultiSync EA244WMi; Box: CoolerMaster Centurion 534 Lite
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Ondro bohuzial je to riziko podnikania, aj na strane zakaznika.
Co s tym zakony narobia, ak mi alza za pokazenu i5 da 221€? Nic, oni zakony neporusuju. Tak o akej staznosti tu hovorime?
Ze to nieje "eticke" a "fer" to je ina vec, ale co je dnes fer?
Ze operator v pripade neopravitelneho mobilu vrati 22mesiacov po vzati pausalu za mobil 1€ je fer? ked clovek platil cely cas, a mobil mal vyssiu hodnotu? Oni zakon splnili, vratili kupnu cenu. Oni nemusia dat zakaznikovi vybrat, si prestuduj zakony.
Horsie je ked ignoruju vratenie penazi a pod.
Ty keby si bol obchodnik, a mal na sklade 50x i5, ktore si bral za povodnu cenu dajme tomu 205eur, nepozeral by si konkurenciu a nezacal predavat 50kusov za zvysenu cenu, ak by ich kazdy naookolo mal za 260eur? Mi nevrav, ze nie. Skoro kazdy obchodnik casto predava skladovy brane za povodnu cenu za cenu novu /napr HDDcka, po vytopeni tovarni/. Teraz mam zazalovat aj Shell, OMV, Slovnaft, ze par dni predava benzin za cenu vyssiu, nez by mal? Niektore veci su proste dane, a je nezmysel a strata casu riesit.
Co s tym zakony narobia, ak mi alza za pokazenu i5 da 221€? Nic, oni zakony neporusuju. Tak o akej staznosti tu hovorime?
Ze to nieje "eticke" a "fer" to je ina vec, ale co je dnes fer?
Ze operator v pripade neopravitelneho mobilu vrati 22mesiacov po vzati pausalu za mobil 1€ je fer? ked clovek platil cely cas, a mobil mal vyssiu hodnotu? Oni zakon splnili, vratili kupnu cenu. Oni nemusia dat zakaznikovi vybrat, si prestuduj zakony.
Horsie je ked ignoruju vratenie penazi a pod.
Ty keby si bol obchodnik, a mal na sklade 50x i5, ktore si bral za povodnu cenu dajme tomu 205eur, nepozeral by si konkurenciu a nezacal predavat 50kusov za zvysenu cenu, ak by ich kazdy naookolo mal za 260eur? Mi nevrav, ze nie. Skoro kazdy obchodnik casto predava skladovy brane za povodnu cenu za cenu novu /napr HDDcka, po vytopeni tovarni/. Teraz mam zazalovat aj Shell, OMV, Slovnaft, ze par dni predava benzin za cenu vyssiu, nez by mal? Niektore veci su proste dane, a je nezmysel a strata casu riesit.
Spoiler: ukázať
Nikto nikoho neokradol v prípade, že sa Alza ozve, že sa verejne prepiera nepodložene - môžeme poprosiť o kontakt aby ste si to vyriešili? Ak už postujeme takéto posty tak:
1. Preštudovať občiansky a obchodný zákonník.
2. Vyvarovať sa vopred slov ako Okradli ma, ukradli ma ... nemusí to dobre dopadnúť voči tebe a aj fóru nakoľko za fórom je firma
Ostatné riešiť nemienim, pretože nie je fakt čo ... ja osobne by som o toto čo si kúpil ani nezavadil (ak už mám dať peniaze tak za kvalitu) a teda rád si pozriem už ak niečo chcem skúsenosti užívateľov a podľa toho (reálnych skúseností) potom nakupujem. V prípade Alza máš stále na výber čo sa týka RMA patrí medzi to lepšie na SK trhu.
1. Preštudovať občiansky a obchodný zákonník.
2. Vyvarovať sa vopred slov ako Okradli ma, ukradli ma ... nemusí to dobre dopadnúť voči tebe a aj fóru nakoľko za fórom je firma
Ostatné riešiť nemienim, pretože nie je fakt čo ... ja osobne by som o toto čo si kúpil ani nezavadil (ak už mám dať peniaze tak za kvalitu) a teda rád si pozriem už ak niečo chcem skúsenosti užívateľov a podľa toho (reálnych skúseností) potom nakupujem. V prípade Alza máš stále na výber čo sa týka RMA patrí medzi to lepšie na SK trhu.
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
nejak som nepochopil vyznam pociatocneho postu,lebo to bolo podla mna uplne zbytocne ale na pobavenie okej.
p.s. na druhej strane bud rad ,ze ti dali cash... v inych obchodoch by ta akurat mozno natahovali s 30dnovymi reklamaciami, neuznali a pod... takze na jednanie alzy nemam naozaj co ine povedat,ako len
p.s. na druhej strane bud rad ,ze ti dali cash... v inych obchodoch by ta akurat mozno natahovali s 30dnovymi reklamaciami, neuznali a pod... takze na jednanie alzy nemam naozaj co ine povedat,ako len