Ahojte, kúpil som 2x3TB WD RED diky, chcel by som ich dať do RAID1, len neviem teraz či to stačí nastaviť cez WIN v správe diskov ako zrkadlený zväzok alebo je lepšie nastaviť ich cez BIOS. Je v tom nejaký rozdiel? Prípadne viete mi poradiť ako to cez ten BIOS nastaviť? Cez WIN viem no v BIOSE som mimo zostava v podpise
Ďakujem.,.,.,
EDIT: nemôžem v BIOSE nájsť Intel(R) Rapid Storage Technology
RAID 1 na ASRock Z97 Extreme 6
RAID 1 na ASRock Z97 Extreme 6
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
Re: RAID 1 na ASRock Z97 Extreme 6
v návode je to na strane 9 - bod 2.4.1...
ftp://europe.asrock.com/manual/raid/Z97 ... nglish.pdf
ftp://europe.asrock.com/manual/raid/Z97 ... nglish.pdf
Ten manual mam stiahnuty no ako pisem vyssie Intel rapid storage technology tam na vyber nemam
neviete niekto poradiť? v BIOSE som skúsil prepnúť v móde diskov z AHCI (ktoré bolo zvolené nakoľko OS mám na SSD) na RAID. Vtedy mi pri štarte vyhodilo obrazovku kde treba stlačiť ctrl + I a potom nastaviť RAID. Takto spravím ten RAID? alebo sa to používa iba pokiaľ sa inštaluje OS na disky v RAID? nebude to potom zase vadiť že SSD nie je v móde AHCI???
Radšej by som mal disky v "BIOS RAIDE" ako v "WIN RAIDE" za každú radu ďakujem už mam z toho nervy
neviete niekto poradiť? v BIOSE som skúsil prepnúť v móde diskov z AHCI (ktoré bolo zvolené nakoľko OS mám na SSD) na RAID. Vtedy mi pri štarte vyhodilo obrazovku kde treba stlačiť ctrl + I a potom nastaviť RAID. Takto spravím ten RAID? alebo sa to používa iba pokiaľ sa inštaluje OS na disky v RAID? nebude to potom zase vadiť že SSD nie je v móde AHCI???
Radšej by som mal disky v "BIOS RAIDE" ako v "WIN RAIDE" za každú radu ďakujem už mam z toho nervy
NTB ASUS Vivobook M3504YA AMD Ryzen 7 7730U, RAM 16GB, 1TB PHONE iPhone 13 PRO - 256GB Watch Series 7 (45mm)
nikto nevie poradiť? neviem či sa pýtam na úplnú hlúposť alebo nik nevie rady?
- klb
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: So 14. Jan, 2006, 02:00
Ahoj, skusim poradit.
Tie dva disky mas asi ako datove ulozisko.
Kludne si to nastav v prostredi Windowsu. Budes mat plnohodnotny raid 1.
Jedine po reinstalacii OS ho budes musiet znova vytvorit.
Ak raid urobis hardverovo, tak po reinstalacii OS bude ihned k dispozicii.
Je to velmi zjednodusene ale co viac potrebujes
Hadam este info, ze pri poruche filesystemu prides o data na oboch diskoch
Takze zalohovat
Tie dva disky mas asi ako datove ulozisko.
Kludne si to nastav v prostredi Windowsu. Budes mat plnohodnotny raid 1.
Jedine po reinstalacii OS ho budes musiet znova vytvorit.
Ak raid urobis hardverovo, tak po reinstalacii OS bude ihned k dispozicii.
Je to velmi zjednodusene ale co viac potrebujes
Hadam este info, ze pri poruche filesystemu prides o data na oboch diskoch
Takze zalohovat
Intel core i5-4690K, Scythe Big Shuriken, Asus Z97i-plus, 2x4GB Crucial Balistix 1600MHz, SSD Crucial M4 120GB, Spire PowerCube SPM210B-300W-PFC
jasne mám to aj zálohované na externom disku
RAID1 som včera vytvoril aj HW cez BIOS tým že som prepol mode na RAID a potom pri reštarte cez ctrl+I nastavil RAID, no pri zapnutí PC mi pri štarte WIN nabehla modrá obrazovka a nestihol som ani prečítať čo tam bolo popísané a reštartoval sa PC... až kým som neprepol mode naspäť na AHCI len potom už nefungoval RAID diskov, tak som to nastavil cez WIN inak neviem ako to inak vyriešiť
RAID1 som včera vytvoril aj HW cez BIOS tým že som prepol mode na RAID a potom pri reštarte cez ctrl+I nastavil RAID, no pri zapnutí PC mi pri štarte WIN nabehla modrá obrazovka a nestihol som ani prečítať čo tam bolo popísané a reštartoval sa PC... až kým som neprepol mode naspäť na AHCI len potom už nefungoval RAID diskov, tak som to nastavil cez WIN inak neviem ako to inak vyriešiť
- klb
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: So 14. Jan, 2006, 02:00
Navod som necital, ale mozno maju byt disky zapojene v SATA konektoroch, urcenych pre RAID.
Pokial si mal disky pozapajane nahodne, BSOD neneha na seba dlho cakat.
Ale myslim, ze budes spokojny s SW raidom.
Pokial si mal disky pozapajane nahodne, BSOD neneha na seba dlho cakat.
Ale myslim, ze budes spokojny s SW raidom.
Intel core i5-4690K, Scythe Big Shuriken, Asus Z97i-plus, 2x4GB Crucial Balistix 1600MHz, SSD Crucial M4 120GB, Spire PowerCube SPM210B-300W-PFC
jop musel som ich zapojiť do SATA 1-5 nie do SATA s označením A1-? vtedy mi nešlo dať disky do RAID-u... nechám to zatiaľ tak ako je však zálohu mám aj na externom disku tak snáď o fotky neprídem