Všeobecná diskusia

Diskusie o automobiloch, dopravných predpisoch, motocykloch, a iných témach súvisiacich s dopravou.

Objektívna zodpovednosť je...

pozitívny krok k bezpečnosti cestnej premávky.
71
42%
hlúposť.
99
58%

Celkom hlasov: 170

Používateľov profilový obrázok
Blackhawk
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 07. Jan, 2009, 14:12

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa Blackhawk »

mp3turbo napísal: co sa tyka dietata a jedneho pivka :

>> Predstav si situaciu, ze si doma sam s dietatom, ktoremu sa nieco stane a ty si si par minut predtym
>> dal jedno pivko. Budes cakat na zachranku, ktorej to bude trvat ktohovie kolko?

predstavujem si. Dieta zacne modrat alebo upadne do bezvedomia (moj syn ochpadol v 40.5 stupnovej horucke pred dvomi tyzdnami a bol tyzden hospitalizovany na Kramaroch takze nieze trepem ale mam priame skusenosti. Okrem toho dostal nejaky afilakticky ci keru mariu sok, trepalo ho jak epileptika a mohol som sa posrat kamarade aby som si nevystrelil mozok z hlavy). Takze bavime sa uplne realne.

Sadnes s jednym pivkom, jednou ceresnovickou alebo podobnym fajnovym ovocim za volant. Stress nemas ziadny, si uplne fit - ved nemas mat z coho ze. Rubes do nemocnice. Pritlacis tomu trosku, povedzme tych 110 zase az tak vela nie je v meste ked mas super reflexy, cokolvek sa stane, vletis s tvojim dietatom ktore zachranujes do zastavky plnej ludi. 7 ludi zomrie, 14 tazko zranenych, 10 lahko zranenych, tvoje dieta samozrejme mrtve lebo si sa prevratil na betonovom stlpiku na strechu.

Otazky ?

Jaj ano, chcel by si aby tvoja zena a tvoje deti stali na tej skurwenej zastavke ked sused pojde zachranovat svoje dieta s jednym pifkom ??????????

Vsetkych ludi na svete zachranit neviem. Ani hlad v Afrike nevyriesim, ani pitnu vodu do Indie nedostanem, ani tvoje dieta neviem zachranit za kazdych okolnosti. Ani svoje. Ale bez absolutnej debaty alkohol a rychlost su totalne jednoznacne najrozsirenejsie dovody smrtelnych zraneni.

Poznamka : mojmu kolegovi opity sofer s dvomi promile zabil zenu, nastastie dve deti co boli v kociku prezili. Dve promile. Bol aj v televizii. Dam ti telefonne cislo ?
Druhemu kamaratovi ozraty sofer s 1.2%.. zabil dieta, zena zostala. Chces si pokecat ako bude zachranovat tvoje hypoteticke dieta s jednym alebo dvomi alebo tromi pifkami ?
Uz som si zvykol, ze ty vsetko vies, vsetko si zazil a so vsetkym mas skusenosti. Obcas riadne trepes a vacsinou sa mi uspesne dari ignorovat tvoje premudrele posty pisane stylom reportera z Noveho Casu, ale teraz sa nemozem zdrzat.

Precitaj si este raz moj prispevok. Pisem o jednom pive a tak som to aj myslel, ziadna ceresnovica ani nic navyse. Nevkladaj mi svoje myslienky do ust. Pisem niekde o opitych vodicoch? NIE, tak si pribehy svojich kamaratov a kolegov nechaj pre seba (aj ked mi ich je uprimne luto).
felipe25 napísal:Blackhawk - ale zakon nepozna vynimky a sofer s nad 1,0 promile je brany ako ze pacha trestny cin... Nevidim ziadne odovodnenie k tomu aby niekto soferoval auto opity. Ako moze opity clovek zhodnotit realne co je dietatu?..
Ty si po jednom pive opity a mas viac ako jedno promile? :hmmm: Ja teda nie.

A teraz realne, vazne si myslite, ze po jednom pive nie si schopny soferovat a mat triezvy usudok? Preco potom v niektorych krajinach maju povolenu urcitu hodnotu promile?
Spoiler: ukázať
CPU : AMD Ryzen 5 5600X , MB : ASUS TUF GAMING B550-PLUS , RAM : Patriot Viper 4 Steel Series, 16GB , GPU : GTX1060 , PSU : Corsair TX650M , HDD : Samsung 970 EVO, M.2 SSD
hawkeye
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Ut 06. Jan, 2009, 19:12

Príspevok od používateľa hawkeye »

dalsia otazka na zamyslenie na ktoru ked mi poviete hocico tak aj tak si budem mysliet ze by ste zakon porusili :)

zostanme pri 2 variantach:
a) nic mi nieje (ziadne pivko a pod)
b) mas v sebe 1-2 pivka

zrazu Vam zavolaju ze vasa zena, dieta, brat, mama, tato su v nemocnici po tazkej nehode a pravdepodobne mate poslednu hodinu aby ste ich videli...

a teraz otazka:
vazne by ste v meste isli max 50, mimo max 90?
vazne by ste ostali sediet doma alebo si zavolali taxi ak by ste mali v sebe 1-2 pivka?

100% z nas by sadlo do auta a islo by do nemocnice hlava , nehlava....
i5-6600k@4600Mhz + asus sabertooth z170 Mark1, 16GB RAM, Sapphire Nitro R9 390 Fury, Seasonic SnowSilent 750W Platinum all in Silverstone Fortress FT02
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49

Príspevok od používateľa LordKJ »

volal by som kamarata s autom v okoli

... konecne ma vyhody, ze vobec nepijem :D
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
Blackhawk
Používateľ
Používateľ

Ach vdaka, ze tu nie som sam s podobnym nazorom Hawkeye.

@LordKJ - ja si ani uz nepamatam kedy som naposledy nieco pil (a tym myslim aj obycajne pivo, alebo iba Radler), doma ma to sameho nebavi a nevidim v tom nejaky zmysel a von sa teraz s malym batolatom dostanem malokedy (rozumej nikdy :D )
CPU : AMD Ryzen 5 5600X , MB : ASUS TUF GAMING B550-PLUS , RAM : Patriot Viper 4 Steel Series, 16GB , GPU : GTX1060 , PSU : Corsair TX650M , HDD : Samsung 970 EVO, M.2 SSD
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

myslim ze s jednym pifkom soferovat mozes. Aj s dvomi. Nevravim ze by sa to malo alebo mohlo, vsetci vieme ze sa v zakone pise 0,0 ale myslim si ze v takejto hranicnej situacii proste ano, suhlasim. Proste technicky to ide. Takisto mam kvantum susedov ktori by ma okamzite zobrali, nezijem na samote.

Treba davat pozor na to aby si to niektori nepomylili - LEBO VSETCI JASNE VIEME ZE SI TO ZJAVNE MYLIA - s tym ze vypijem styri-sest ceresnoviciek a idem domov autom lebo je to v pohode. Nie je ani zdaleka.

Nerad by som keby sme teraz zacali cikat dalej za roh ze ja vypijem styri piva a nic mi nie je lebo tak soferujem kazdy tyzden. To proste nie je spravne. Mozno to "ide" ale proste nie je to nula ani zdaleka.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Blackhawk
Používateľ
Používateľ

Na soferovanie co i len s jednym pivkom nemam gule, auto potrebujem do prace, staram sa o rodinu a nemienim posrat zivot sebe a rodine len kvoli tomu aby som si omocil gagor nejakym liehom. Vsetko to bolo len v hypotetickej rovine. :good:
hawkeye
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Ut 06. Jan, 2009, 19:12

Príspevok od používateľa hawkeye »

mala to byt hypoteticka otazka na tych co sa dusovali ze v zivote s alkoholm v krvi za volant nesadnu alebo v zivote neporusia rychlost a mali by byt vsade obmedzovace...

tu jeden dobry priklad kedy by s alkoholm v krvi za volant sadli (nie samozrejme totalne spity) + by nakopali vsetky obmedzovace do guli
i5-6600k@4600Mhz + asus sabertooth z170 Mark1, 16GB RAM, Sapphire Nitro R9 390 Fury, Seasonic SnowSilent 750W Platinum all in Silverstone Fortress FT02
ZoranICS
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 18. Jún, 2008, 18:51

Príspevok od používateľa ZoranICS »

Myslim si ze je rozdiel 1 pifko, resp porusenie predpisov v krizovej situacii; a ist domov z baru autom, hoc aj po 1 pive, lebo ja som superman a mne ani liter tvrdeho neublizi a nie to nejake pivo...

Aj v krajinach kde je iste mnozstvo alkoholu povolene je to na urovni maleho piva/velky radler/pohar vina a nie viac. Mnozstvo ktore si clovek da k obedu, a nie pri posedeni v bare.

Mimochodom, ano, aj to jedno pivo dostatocne negativne ovplyvni reflexy (kto neveri, nech sa pokusi zajazdit ciste kolo na nejakom simulatore). Nie vsak dostatocne na to aby clovek nedokazal zareagovat pri dodrziavani povolenych rychlosti a predpisanych odstupov. A aj v krajinach kde je tolerovane iste mnostvo alkoholu sa berie alkohol do uvahy pri posudzovani nehody, aj ked je clovek pod povolenou hranicou.
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Krutibrko »

Presne tak, ale myslím, že vtedy nejaké zákony, že možno fuknem ťa, zaujímať nebudú. Skôr by si riešil, či si schopný šoférovať, čo pri jednom pive bez problémov
Sám som bol raz v podobnej situácii, kedy som sa rozhodoval, či sadnúť za volant alebo nie.

PS: ak je človek v šoku, tak veľmi rýchlo vytriezve. A nie, neobhajujem alkohol. Nikdy si nesadnem za volant ak som napr. po piatočku, radšej taxík / šoféruje niekto iný, kto nepil.
Ale bavíme sa o extrémnych situáciach,
stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59

Príspevok od používateľa stefan222 »

zavisi od toho ci si aj jedol, ja na lacno po jednej 12tke uz som kusa otapeny-a to mam 103kg a 196cm
hry- ps5
doma-HP probook
ANONYM_a7

Príspevok od používateľa ANONYM_a7 »

+1 ak som doslova nenajedeny dam si jedno pivo a som opitý - a to značne ;) ide o to ze moc nepijem a teda velmi dobre viem pozorovat aj min stavy, a ja by som si po jednom pive do auta urcite nesadol - este ze tu mame birell :D

Samozrejme kritcka situacia je pripad sam o sebe a je to silno individualne, mame tu predsa RZPčky ;) neraz pomohli ak je človek v rámci mesta nie je to problém na to tie služby sú
ZoranICS
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 18. Jún, 2008, 18:51

Príspevok od používateľa ZoranICS »

Osobne som na tom po 1 pive horsie ako po 3 poldeci... Pivo na mna ma divne ucinky :D co zas neznamena ze po 3 poldeci sadnem do auta :D

Treba sa zamysliet aj nad moznostou, ze mas vsetko pod kontrolou, ale niekto kto vyhral vodicak v loterii do teba nabura, zrusi ti auto a na vine budes ty - lebo nulova tolerancia - a poistovna ti nezaplati ani cent.
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Keď sa bavíme o kritickej situácii, tak ani nad autom veĺmi nerozmýšĺaš, ja osobne som riešil v danom prípade, či som schopný šoférovať, resp. aké sú možnosti a narýchlo sa rozhoduješ. Ak sa jedná o kritickú situáciu a jedná sa o zdravie / život, vtedy máš auto u prdele. ( teda aspoń môj prípad )
Nechcem byť blbý, ale občas to aj sanitke dlho trvá.
Poznám jeden prípad, že sanitka prišla za strašne dlhú dobu ( 10minut + , ) a už bolo neskoro.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Cele zle....je bezpredmetne diskutovat o tom co sa moze/nemoze stat, ci ako vplyva na koho jedno 12-tkove pivo.
Clovek co pil za volantom nema co robit. ZA XY rokov automobilizmu bolo dost veci napachanych kvoli alkoholu, od ozrateho poslanca co prerazil plot bavorakom, az po smrtelne masakre.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Len si to kúsok pletieš. Je veľa krajín, kde máš toleranciu do určitej hranice. Väčšinou to vychádza na 1 pivo. Neriešime situáciu, že si vypijem a rozhodnem sa, že idem na nákup, lebo mám veľkú chuť na nanuk a to je kritická situácia. NIE.
To isté, že som ožratý, resp. vypil toho viac a sadnem za volant. Tak isto NIE.
Jedná sa o KRITICKÚ situáciu, nie o problémy, kde nejde o život a pod.

Návrat na "Automobily a dopravná diskusia"