molnart: normalne musim pred tvojou odpovedou sklopit hlavu, vazne.
my sme boli v grecku pred dvomi rokmi, konkretne na zakynthose. pred cestou som si zistoval co a ako, napr zakynthos je top miesto na svete s najvacsim % slepcov na svete, samozrejme papierovych. nasiel sa tam napriklad slepec na invalidnom, ktory ma zaroven zbrojny preukaz, je clenom polovnickej organizacie a zaroven chodi aj na polovnicke sutaze. dalsi chlap polovicna invalidna lebo je slepec a robi taxikara v taxisluzbe. v 2012 bola eurokomisia v dochodkovom systeme a nasli ze 109 tisic mrtvych dusi pobera dochodky.
ked som tam bol ja, samozrejme medzinarodny hotel zacal frcat o siedmej rano. obchodnici sa zacinali prebudzat tak okolo deviatej a zacali otvarat obchody. na kazdom kroku si stretol 40tnikov ako 3-4 posedavali pod nejakym stromom, fajcili, popijali caj, vino, citali noviny, hrali karty, sach a pod. potreboval som ist do lekarne, pozeram otvaracie hodiny od 9 do 13 a potom od 17 do 21. prisiel som do lekarne o 19tej, roleta zatiahnuta do pol vykladu, vnutri tma, nadrzo vojdem dnu, a po dvoch minutach hulakania vyjde cca 25 rocny rozospaty predavac so skarpinami v ociach a certom vo vlasoch s otazkou what you want. slusnost nadovsetko, mal som chut mu tam dat jeden laket. v restikach sa k nam spravali na druhu stranu paradne, zo mna si vzdy utahovali a par krat sa chceli so mnou fotit, ale zas si to vsetko pekne zinkasovali a obed pre dvoch 40E len tak plesol. to ze su greci v srackach sa im ani necudujem, danove uniky su tam narodny sport a za celu dovolenku som dostal len jeden jediny pokladnicny blok a to v hoteli. vsade inde rukou napisane tie ich haky baky, podciarknute a cena. kedze ako firma robime do vysokych napati, tak som si ich trochu povsimal. z veternej elektrarne vkvecko, stoziar mal hadam 10 metrov a vedenie islo hlava nehlava ponad domy, stromy, olivove sady, ponad cestu a bez oplotenia. ked sme pod jednym takym zastali, frajerke sa az vlasy najezili
. nieco ako normy europskej unie tam nikomu nic nehovoria a kontrola asi neexistuje. hlavne mesto zakynthosu som mal pocit ze stavali podla normy ČSN, akurat ze nie podla tej ceskoslovenskej, ale podla normy Čo Sme Našli. domy mali polepene ako lastovicky hniezda. a co ma fakt dorazilo, na plazi vyhadzane take veci ako miesacka, pracka, stare privesne voziky za auta, gumy z aut a pomedzi to sa suchtali kacky. no a ked sme trochu viac vosli do vnutrozemia ostrova, bolo to doslova ako z hororu hory maju oci. ale jednu dobru prihodu sme mali v zelovoci. vo vnutrozemi vojensky stan s napisom vegetable, zastavili sme, frajerka navyberala kopu zeleniny, ovocia, za plny box na stvorkolke, pride ku pokladni a taky chlapec mohol mat 8 rokov to odvazil, spocital a napisal na paierik 1,30E. frajerka kuka ze ci to nema byt 13E, ale ze nie, tak mu dala 2 ecka a ze OK. chlapec vsetko nechal tak ako bolo a prebehol cez cestu na benzinku a o minutu uz si vykracoval spat do obchodu a zapaloval si cigaretu.
celkovo dovolenka bola fajn, priroda nadherna, minuli sme strasnu kopu penazi, ale prave koli pristupu grekov by som tam uz nesiel...