ked uz sa tu riesia vseljake blbosti tak prispejem aj ja s jednou otazkou:
v nasej bytovke ma kazdy byt vlastny kotol, vacsina este povodne junkersy z roku 2001 kombinovane s boilermi na teplu vodu. teraz vsak nejako zacinaju odchadzat, a vcera mi sused vytopil vstavanu skrinu prasknutym boilerom takze je asi cas na vymenu, a rad by som si spravil mensi prieskum predtym ako sa ocitnem v podobnej situacii ako sused ked jedine kriterium pre vyber je aby do 24h bol namotnovany novy.
potrebujem aby kotol mi vykruil 3 izbovy byt cca 90 m2 s podlahovym kurenim a zohrial teplu vodu. co som sa vcera okrajovo bavil s majstrami ktori susedovi davali prec boiler tak hovotili ze odporucaju prietokovy ohrievac bez zasobnika (kupelku mam priamo za stenou kde je kotol, ale potrebujem teplu vodu aj v kuchyni, no tam by som to asi musel riesit mensim samostatnym ohrievacom).
viem ze je to dost specificka poziadavka, ale ak mate nejake tipy, skusenosti, linky na ine stranky tak sem s nimi.
este len tolko ze kondenzacny kotol sa montovat neda, lebo by sa mal upravit spolocny komin (a asi vymenit kazdy kotol za kondenzacny). pravdepodobne je prietok tiez jedinou alternativou, lebo bude sakra problem dostat von stary boiler, lebo je posledny z troch, takze by sa museli dat prec aj ohrievace vsetkych susedov (co pri ich stave by ocko moze vyzadovat okamzitu vymenu)...
vyber plynoveho kotla
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
vyber plynoveho kotla
Spoiler: ukázať
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
Re: vyber plynoveho kotla
efilip na zaciatok odporucam... mne umrel plynovy junkers kotol z r.1998 v polke januara, v piatok poobede, za 24h nebola sanca, akurat som stihol do vecera kupit 3 elektricke ohrievace a rezervovat izbu u babky. V pondelok nabehli kurenari, dali co mali skladom, prietokac viessman, priamoohrev, stary komin, kurim radiatormi a kuchyna + kupelna TV. V prvom rade obehaj vsetkych susedov, co uz menili, ako su spokojni a hlavne s cim su nespokojni a co by chceli inak. ja som narazil na problem, ze pri max. vykone nestiha komin odvod spalin a aktivuje sa tepelna ci CO2 poistka. na prietokac si treba zvykat, ale ak mas male deti, ber radsej aspon s malym zasobnikom, ak ked to zvysuje spotrebu.
spominas bojler na TV,to je tiez plyn ci elektrika? neda sadostat von kvoli objemu? vacsinou je pod tenkym plastom izolacia a samotna nadoba je max. 2/3 objemu... ries teda radej proaktivne v lete, ako reaktivne v zime, usetris cas aj peniaze.
spominas bojler na TV,to je tiez plyn ci elektrika? neda sadostat von kvoli objemu? vacsinou je pod tenkym plastom izolacia a samotna nadoba je max. 2/3 objemu... ries teda radej proaktivne v lete, ako reaktivne v zime, usetris cas aj peniaze.
- molnart
- Pokročilý používateľ
boiler je plyn, vlastne je to iba nadoba lebo ohrev robi kotol. velkost nie je problem, problem je ze v malej miestnosti su 3 a moj je ten posledny, takze aby sa k nemu dalo vobec dostat treba dat prec tie od susedov. a bojim sa ze vzhladom na ich stav pri manipulacii s nimi sa nieco doserie a ja budem na vine ze som im to dosral a musia to menit, ak mi to vobec dovolia. na inom poschodi s tym uz bol problem, prasklo nejake potrubie u jedneho suseda, dalo sa to menit bud elegantne cez kotolnu ale vybrat nadobu susedy alebo rozburanim kupelne. burala sa kupelna, lebo suseda odmietla docasne odpojit ohrievac...
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
ja mam vsetko v byte, takze Ty to mas dost komplikovane... moderny kotol aj so zasobnikom tak na 80-120l je priestorovo ako chladnicka, takze hore kotol a pod nim zasobnik napr. To ak by si narval na miesto povodneho kotla, tak ten stary bojler proste odpojis od okruhu, vypustis, zablendujes a uz tam bude len hnit. este jedna vec - vyberaj aj podla toho, co preferuje "spriatelena" servisna firma, ked je vas viac, isto budu mat diely skladom pre bezne kotle v bytovke. veci sa proste se€u a na toto treba mat servisaka na telefon... vsak daj si to navrhnut a nacenit fy, co to doteraz servisovala a klasicky s tym obehaj par dalsich kurenarov.
- molnart
- Pokročilý používateľ
tak to mam teraz, ale namiesto kotla asi nedam kotol + zasobnik, takze ten sucasny tam asi bude musiet byt. a ta miestnost je dnes kompletne zapratana, takze 4. zasobnik sa uz tam nezmesti.mirjak napísal:ja mam vsetko v byte, takze Ty to mas dost komplikovane... moderny kotol aj so zasobnikom tak na 80-120l je priestorovo ako chladnicka, takze hore kotol a pod nim zasobnik napr. To ak by si narval na miesto povodneho kotla, tak ten stary bojler proste odpojis od okruhu, vypustis, zablendujes a uz tam bude len hnit.
firmu co by spravovala kotle nemame, kazdy to riesi (alebo skoj neriesi) posvojom, mne pred rokom prestal kotol ohrievat, tak som hlasal majstra po vlastnej linii, ani spravca bytu nemal nikoho. co som pocul tak niektori davali aj nove kotle co by tam vobec nemali byt a hrozilo az nebezpecenstvo vybuchu, proste uplny bordel.