Caj je omnoho jednoduchsi ako kava. Existuje zopar metod, vacsinou staci klasicky zaliat. Prave ten moj cajovy set je na tradicnu Gongfu metodu, to je take trosku ritualne a pomer caj/voda a cas luhovania a pocet luhovani je iny ako jednoduche zaliatie. Moc sa nan tesim, aj preto, ze je uplne nadherny. Inak mam konvicku (asi porcelanovu? ale nebola draha), pouzivam ju uz roky. Da sa robit samozrejme aj ladovy caj a vacsina kvalitnych cajov sa da klasicky zaliat viac krat. Obcas treba caj premyt, aby sa rozvinuli listky. Dobry obchod by mal mat vzdy k caju instrukcie na pripravu, dokonca aj pre viacero metod, ako maju verdant tea.
Na dobry caj staci len kvalitny caj, dobra voda spravnej teploty a idealne nejake sklo alebo porcelan. Da sa aj nerez. Yixing je specificka vec, velmi draha a podla mna neprakticka. Totiz to je neglazurovana keramika, ktora ma absorbovat chut a aromu caju. Cize potom nie je vhodne to miesat, takze by si potreboval takych konviciek mozno 10+. No a teraz ked si pozries cenu jednej, tak si to velmi rychlo rozmyslis a zostanes pri svojej konvicke. Pripadne is kupis porcelanovy Gaiwan. Inak za taky luxusnejsi teaware sa da vyhodit ohromne mnozstvo prachov. Ci uz nejaky kvalitny porcelan alebo keramika, alebo tie Yixing konvicky, pripadne japonske liatinove konvicky (asi tak 5000 KC za kus...) a tak. To asi sklo vychadza najlacnejsie...nejaku sadu borosilikatoveho skla od Simaxu a mas vybavene. No zasa tie malovane a ornamentovane veci su casto fakt az neskutocne pekne.
Caj pijem kazdodenne, vacsinou aspon 2x, a to k ranajkam a k veceri. Pripadne aj pre chut, no mam len jednu konvicku. V tomto mi ale pomoze ten cajovy set. Budem moct mat 1 caj v konvicke a do Gaiwanu si dam co budem chciet.
Na kombinaciu s jedlom sa moc nehodia zelene a biele caje. Cierny, pu-erh a tmavsie oolongy su fajn, no zalezi aj na konkretnom caji. Vecer pijem rooibos. Inak sa da pit kolko krat len chces, nemalo by byt ziadne riziko (mozno s vynimkou mate).
Caj je oproti kave podla mna o nieco zaujimavejsi. Po prve je krasna ta jednoduchost, a potom rozmanitost. Mas zakladnych 5 druhov caju plus zopar "nepravych" cajov (rooibos, mate, bylinkove, atd.), ale aj v ramci tychto druhov su medzi jednotlivymi cajmi casto obrovske rozidely v chuti. Taktiez chutovy pozitok je iny. Caj je prakticky vzdy jemnejsi ako kava a chute su pestrejsie.
Edit: Ak by si chcel kvalitny caj, nemusis ist hned do verdant. Lokalne neviem, co kupis, no cez internet sa aj z SVK da kupit nieco celkom rozumne. Na ochutnavku by stacilo. Da sa nieco aj zo supermarketu, tak som vlastne ja zacal...