Zrychlenie NTB s Win XP - SSD??

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00

Zrychlenie NTB s Win XP - SSD??

Príspevok od používateľa felipe25 »

Zdravim.
Dostal som do ruk NB Lenovo s Intel Pentium procakom, 2GB RAM, a potrebujem ho zrychlit.

Na PC je vsak uctovnictvo, alebo kopa uctovnictiev, s rokmi zaloh. /book ma 3roky, ale su v nom zalohy aj 8r stare./. Preinstalovanie preto neprichadza do uvahy, instalacky od ucta su aj niesu, nerieste preco. Potrebujem preto poradit: PC je pomaly, defragmentacia pomohla, ale nie velmi.
Disk je tam 250GB 5400ot., virusy ziadne, ale ten windows xp ako vieme casom spomali a to sa stalo aj tu.

1. rozmyslam ze tam doplnim RAM z 2GB na 3GB ale pomoze to pri 32bit XP?

2. Dalej premyslam, ze kupim novy HDD, ale aky?
WD RED 750GB 2,5" (kolko je otackovy??) - (pc vsak nebezi 24h, takze neviem ci sa to oplati)
alebo WD Black 750GB 2,5 7200ot ?
...a urobim komplet klon disku cez Acronis.

Nebude problem s WIN XP kvoli align?

3. dat tam SSD, nejaky Intel 530 180GB? Kedze ide o ucto a tisicky malych suborov, obavam sa zivotnosti, ale aj toho, ze XP SSD nevie manazovat tak ako Win7. Teda, aby to nedopadlo tak, ze disk odide o 2roky. Nejde o disk, ale o DATA. Samozrejme, veci sa zalohuju nove, ale proste je nutne, aby tam vsetko ostalo tak ako je teraz.

Co odporucate? Klon na lepsi rychlejsi HDD alebo klon na SSD?
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00

Re: Zrychlenie NTB s Win XP - SSD??

Príspevok od používateľa dexterav »

tak xp a ssd nieje zrovna dobrý nápad ale...
takisto aj bez AHCI to nebude nič moc, align neni problé ti si zarovnáš prinahoršom aj potom
problém je podpora trimu v xp, žiadna nen
osobne by som dal niečo ako Crucial M4 , vcelku bez srandy lebo tieto SSD majú asi najlepšie funkčnosť ak nejde poriadne trim čo v xp určite nejde
všeobecne radiče marvell bežia lepšie na os bez suppotu trimu
naopka SF zase najhoršie
a ším novšie ssd tam dáš tým horšie to bude práve kôli tomu trimu
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X32GB6,8GHz CL32 Vengeancel, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
4040
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Príspevok od používateľa 4040 »

Má ten NTB teraz SATA disk?
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

pridanie ram pomôže iba ked je jej málo
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X32GB6,8GHz CL32 Vengeancel, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

geroswen
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 03. Jan, 2015, 23:54

Príspevok od používateľa geroswen »

Ak je to mozne, tak pozhanat instalacky a nahodit vsetko odznova na SSD. Niektore softy na ucto staci iba skopirovat. Ak nemas instalacky, tak sa daju vzdy pozhanat bud od "vyrobcu" alebo improvizovat a pohladat napriklad na uloz.to. Problem vidim teda len v tom ,ze si lenivy :D

Ak budes kopirovat uz rozbite XP, tak mas slusnu sancu, ze klon bude rovnako rozbity, pripadne vobec nenabehne. XP je v pohode OS a ak sa o neho clovek patricne stara, tak vydrzi slapat nespomaleny peknych par rokov (od uctovnika sa taka starostlivost neda ocakavat :-) ). To, ze je tam vela malych suborov SSD-cku vobec nevadi a podari si s nimi ovela lepsie ako HDD.

Nedavno som si v PC rozbalil cca 1mega XML surobov. Najprv som ich dal na HDD, kde sa s tym vobec nedalo pracovat a mal som co robit, kym sa mi podarilo zlozku vobec vymazat. Nasledoval pokus s SSD, kde nebol najmensi problem.
Dell M4500 - i7-920xm @3.87Ghz, quadro 1800m
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

samozrejme, je tam SATA disk, book ma 3roky cca, nieje to nic stare.

Neviem ci tam uz teraz nebezi AHCI /instaloval som tam XP ja, takze sa mi zda ze som stiahol driver uz vtedy pri instalacii/.
XP to AHCI vyuziva? A naco je to dobre pri SSD?

To, ze ucto nenahodim neries, vyjadril som sa jasne, z datami sa hybat nebude. Taka je poziadavka a bodka.
Raz som tam totiz urobil update, ktory mala firma vyrieseny tak zle, ze updatla databazu, ale nie program (spadlo to). Nasledkom toho sa ucto nespustilo, pretoze vypisalo chybu - data su novsej verzie ako ucto. Nemienim sa s tym srat, proste som rovno povedat - ucto neriesim, max klon na SSD/HDD.
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

ssd v ide režime dokáže bežať horšie ako hdd :D
nie vždy ale ak dáš ahci bude to fjan
v podstet sú pre dobrý beh ssd základné 3. veci

AHCI
zarovnaie
TRIM

felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

no, pojde tam asi radsej potom HDD. viem, nieje to SSD, ale, nemozem cakat ze dana osoba si bude robit komplet zalohu SSD raz za 14dni, ak by to padlo.
Proste, aj 0,1% riziko ze clovek zapne PC a SSD kladne je velke. Mne sa to stalo raz na Samsung SSD 64GB, ale clovek vezme windows a nahodi si to na novo, ale tam su fakt dolezite data. Takze tam dam novy, rychlejsi disk, plus sa pohram s xp, ci tam nieje nejaka haved, ale asi nie, kedze ten pc nechodi ani na net.

Dali by ste dam WD RED alebo WD Black? Asi Black ci?

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

a ked klakne hdd? :?
jaký tam je rozdiel

felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

neviem, SSD neverim tak ako HDD. Chapem, ze sa to moze stat... A hlavne, kedze to pojde pod XP, tak je to dalsie minus pre SSD.

Btw: nedavno som videl disky, ktore mali nieco specialne v napise typu. Ked som dany disk rozklikol, tam bolo napisane, ze v cene disku je pripadna jedna obnova po zlyhani disku priamo u VYROBCU. Nepamatam si ale kde a co to bolo v nazve. Nevie niekto?
Nebolo to davno, tiez som sa cudoval, ze nieco take poskytnu.

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
4040
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 30. Okt, 2014, 23:27

Príspevok od používateľa 4040 »

Vyber disk, daj tam SSD disk nainštaluj XP a otestuj.Stačí aj v IDE režime.Ak nebude žiadný problém , tak tam daj SSD.
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

Co odporucame?
1. povedat uzivatelovi ze je debil, ked sa takto do oci bijuco vobec nestara o stroj ktory ho zivi
2. zalohy (je fuk ake stare) niesu zalohy pokial su na rovnakom HDD a nikde inde
3. uzivatel ma mat instalacky, presne pre pripad toho co prave riesis
4. reinstalovat OS cistou instalaciou. Po niekolkych rokoch to proste spomalene bude vzdy. Kadejakymi kluckami to docasne mozno zrychlis, no nikdy nie tak, ako reinstalom a nikdy neodstranis pripadne problemy casom rozbabraneho systemu tak, ako reinstalom.

5. Co sa hardwaru tyka, pouzitie SSD bude vzhladom na Winxp nemastne-neslane a casom sa kvoli absencii TRIMu vyskytnu problemy s rychlostou ci opotrebenim. Kedze ide o stroj kde je uctovnictvo, volil by som spolahlivejsi HDD, kludne 7200rpm WD black 640GB a viac, kvoli rychlosti. Idealne 1TB.

6. Ak to predsa len budeme riesit cistenim OS a roznymi postupmi na jeho zrychlenie (vratane migracie na SSD), upozornime uzivatela na stav booku a OS a ze samozrejme tieto postupy mozu pomoct len docasne, nech necaka zazraky. Pretoze stary OS bez podpory a v pokrocilom rozbabranom stave za tie roky.
Ak toto uzivatel nemieni akceptovat, dany servis neriesime, aj napriek pripadnej financnej strate. Pretoze v konecnom dosledku my budeme za debilov, ked sa daco pobabre za nejaky cas....a ono sa pri takto starych neudrziavanych systemoch pobabre. Potom budu problemy s opravou tohoto stavu, ktory beztak skonci reinstalom a to nam uz samozrejme nik nezaplati.

Uzivatel takto dostane facku od zivota za vlastnu sprostost a lenivost a nabuduce sa bude chovat uplne inac. Lebo kazdy vie, ze BFU mozeme vravet aj 1000x ze preco robit to a to, musi sa mu realne stat ze pride o data aby dostal rozum.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

k 4. - to velmi dobre viem, bohuzial to bolo uzivatelom odmietnute.

K zvysku napisem tolko - pozeral si spravy a zachytil si info, ze sudcovia dostanu tablety? A pocul si ich vyjadrenie, ze ich nechcu, a pod.? Preco? lebo su to povacsine chreni, co sa boja novych veci, a nenaucia sa s tym robit.

Tak si toto aplikuj na uzivatela booku, ktory serie na svoj zasr.. windows xp, neodklada si instalacky, a na zalohy casto kasle. A mas podobny vysledok. Niekoho proste nenaucis, a ked poviem danej osobe z bodu 1. "ze je debil, ked sa takto do oci bijuco vobec nestara o stroj ktory ho zivi" - tak mi povie okej, a ideme dalej :D

k tomu neodkladaniu instalaciek ti ale poviem jednu vec, ktorou budem branit pouzivatela. predstav si, ze v danom booku si tri ucta od roznych vyrobcov. Je tam Holios, a dalsie 2. Lenze to prve je z roku 2008-2011, a kedze sa zato uz neplati, po preinstalovani z CD TO NEAKTIVUJES, pretoze zato uz neplatis. teda, nemas sa v pripade nahlasenia danovej kontroly ako dostat k udajom inak, ako na danom PC. Samozrejme, firma Ti zo zalohy vytiahne co treba, ale NIE ZADARMO. Proste, dane ucto sa aktivuje cez net, a kvoli tomu ze sa pouzivalo iba do 2011 ti ta aktivacia neprejde.
To ucto pozaduje SQL server a neviem co na pozadi a staci jedna vec a uz nejde. Kto nezazil nevie...

To niesu ucta ala MS DOS ze skopcim folder ala F5 a idu aj inde. A prave pristup k tym zaloham je daco, co je nevyhnutne mat. To uctosa uz nepouziva, ale musi byt dostupne.

A podobny problem mas s druhym, tiez sa nepouziva a kvolim tomu ze sa uz tiez neplati za licenciu ti opat dany produkt neaktivuju na inom PC. (/ono totiz, nikto nepredpoklada, ze niekto si v 2015 bude pouzivat verziu 2012 pretoze by vsetko ratala zle a teda ak clovek neplati, verziu z 2012 mu neaktivuju aj ked za nu zaplatil, lebo podporuju uz len 2015 atd.--) A prave preto je s tym problem.

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
LtK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 09. Mar, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa LtK »

Ja by som sa toho SSd az tak nebal.
Trim sa na Intel diskoch da poriesit cez Task scheduler a SSD toolbox. Horsie ako nativny trim, ale da sa s tym zit.
Ak ma notebook dvd mechaniku, neviem o aky ide model, ale je sanca zohnat suflik na hdd a pouzivat to namiesto nej.
Potom nastavit automaticke zalohy pri starte systemu, ked to franta user nemoze zrusit a mas aj zalohu aj bezpecnost. Musi to byt pri starte, lebo pri vypinani sa na to vykaslu a natvrdo to vypnu.

Alebo ak je pripojeny do domeny a existuje nejaky sietovy diskovy priestor na zalohy, tak tie supnut rovno tam.

Ja som mal na wxp 32 bit 4GB RAM a ten pol giga, co sa nedal vyuzit klasicky som mal ako RAM disk na temp subory z internetu a swap. Bol na to soft pre XP.
Aj ten giga RAM spravi nejake zrychlenie, ale nesmies mat 100GB swap = XP davaju co najviac do swapu...
i3570K, Asus Maximus V Formula, 4x8GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Tactical, Nvidia GTX980, Samsung 850Pro 256GB + 7TB HDD, watercooled, Seasonic 1kW Platinum, LCD Philips 240PW
D3 battletag: LubikKiller#2504
shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

felipe25 napísal: K zvysku napisem tolko - pozeral si spravy a zachytil si info, ze sudcovia dostanu tablety? A pocul si ich vyjadrenie, ze ich nechcu, a pod.? Preco? lebo su to povacsine chreni, co sa boja novych veci, a nenaucia sa s tym robit.
Ale to je ich problem, je 21. storocie, hadam necakaju ze kazda blbost bude papierova ako v 1985...
Chce dalej robit sudcu, tak sa to proste nauci, inac papa, nebude robit.
felipe25 napísal:Tak si toto aplikuj na uzivatela booku, ktory serie na svoj zasr.. windows xp, neodklada si instalacky, a na zalohy casto kasle. A mas podobny vysledok. Niekoho proste nenaucis, a ked poviem danej osobe z bodu 1. "ze je debil, ked sa takto do oci bijuco vobec nestara o stroj ktory ho zivi" - tak mi povie okej, a ideme dalej :D
Bol varovany vopred, takze co chlapik caka :-) jednoducha logika. Takisto, ak mu v buducnosti odide disk, tak disk sa ho nebude pytat ci smie odist. Jedneho dna proste ntb nezapne a padla.
Proste je na nom ci chce mat vec vyriesenu nespolahlivo a docasne s malym zrychlenim, alebo spolahlivo na dost velky cas dopredu a aj s vacsim zrychlenim. A ked sa rozhodne zle, tak nech nepinda, bola to jeho volba. Pretoze tu kladieme doraz hlavne na spolahlivost, nie na nazory majitela ntb. Pretoze v pripade problemov ich bude mat ovela vacsie a to isto nechce ani on sam.

Ohladom tych ostatnych veci ohladom ucta - samozrejme viem o com hovorim, riesil som to nieraz. Od DOSackeho MRP az po Money S3 a podobne veci...
Tam uz samozrejme zalezi na pristupe vyrobcu daneho ucta, musia mat nejako predsa poriesene zalohovanie a pristup k datam pripade kontrol. A zase, kolko krat clovek nejaku kontrolu riesi? Aj keby len 1x/rok, tak vytiahne ext. disk zo skrine, napoji a dostane sa k datam. Sak to ucto musi mat niekde napisane, kde ma datove subory a databazy. Tak mu ich tam dokopirujem v pripade potreby na disk do ntb, ked treba, resp. si ich vykopirujem na zalozny disk.

Ako tu uz pisal LtK, trim sa da riesit aj rucne, aj ked to nieje ono. Skorej vidim problem v tom ze Xpcka ako take niesu pripravene na SSD.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Návrat na "Nákupná poradňa"