Politicka debata

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...

Budú podľa vás predčasné voľby v roku 2021?

Áno
14
29%
Nie
28
57%
Neviem
7
14%
 
Celkom hlasov: 49

quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

ako mozes chciet od priemernej realnej mzdy 400-500eur (ano aj v nitre vacsina ludi viac ako 600e nevidela) aby si kupovali kura za 10eur??? sak to je nemozne...

uz sme sa tu milionkrat bavili na temu kolko ostane domacnostiam na stravu a ine naklady ked poplatia uctu hypo a podobne, proste taky clovek si nemoze dovolit kupit "kvalitne" potraviny, ktore maju kvalitu adekvatnu cene,proste to nejde. kupia to co je lacne,z coho nakrmi zaludok a prezije.

ano slovakovi ostane z vyplaty na jedlo 100-200eur a je stastny. rakusanovi ostane z vyplaty 500+eur a ano moze si kupit kurat 5x drahsie,lebo aj tolko zarobi.

naozaj sa mi paci ako kazdy hejtuje aky drahy zivot je v rakusku nemecku a pritom su tam potraviny pomaly lacnejsie a podstatne kvalitnejsie ako u nas,ale co je pointa,ze ich kupyschopnost je nasobne vyssia ako slovenska.
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

quicky: pointa je ze rakusan kupuje predovsetkym rakuske vyrobky!
ked si uz nacal temu potravin, slovaci su sakra lenivi narod a radsej kupuju predrazene polotovary plne ecok ako by mali nakupit potraviny v zakladnom stave a doma varit. a take sracky ze lebo nemam cas ja nezeriem, cas ma kazdy, len si ho treba zorganizovat. dnes som videl matku s dvoma detmi, ako im kupuje tie eckove pudingy so slahackou miesto toho aby im uvarila puding doma.
je take prislovie: nie sme taki bohati, aby sme si mohli dovolit lacne veci. a v potravinach to plati na 100%
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5777
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa felipe25 »

quicky: to, ze potraviny v nemecku a rakusku su casto lacnejsie je jasny fakt. bol som tam parkrat za posledne roky, a vzdy som nasiel min. zakladne potraviny, ktore su lacnejsie ako to iste u nas v LIDLI. a to sa bavim o rovnakom vyrobcovi, a rovnakom tovare. kym v nemecku ma aj ten najnizsi zamestnanec urcite 2500e, tu ma 400e a napriek tomu je ten vyrobok tu o 33% drahsi v AKCII! Je to normalne? Neviem... Lidl ked sem dosiel urcil cenu na zaklade konkurencie. Ked toto stoji v najlacnejsom retazci 2,99, my dame 2,79 a pridu ku nam. Darmo ze v Nemecku to mame za 1,99, sak nesme xuji, a zarobime kolko sa da.

Tak to funguje, a my im to zereme. Keby do takej billy /podla mna najdrahsi obchod vobec/ ludia prestali chodic, znizia tam ceny, a potom znizi kazdy. Uz davno si vsimam, ze retazce maju "vseobecne priemerne" ceny nastavene postupne. ked znizi billa, znizime aj my /inac pojdu do billy/.

A k tomu ze z 500e cisteho platu si slovak kura za 10e nekupi - ved jasne, lenze nasi podnikatelia - ano, aj ti slovenski, nielen ti z LIDLu a spo. - maju taku cenovu politiku, ako keby sme mali 2000e v cistom. A potom sa stazuju, ze ich rozky sa musia predavat za vyrobnnu cenu. No, neverim im, a nech si uvedomia, ze ked clovek - presne ako quicky povedal zaplati z vyplaty vydavky ktore ma kazdy mesiac - najomne, ucty, mobily, tak mu casto ostane mozno 200eur na stravu. Nedajboze ak ma hypoteku, moze zabudnut na Heinz kecup, a bude mu stacit Clever z billy /realita/, detom nekupi Milku ale Kakaovu pochutku made by Clever/Tesco. Obchodnici by boli radi keby sme kupovali, ale my nemame za co. Sak jasne, ze si radsej kupim Heinz kecup ako iny /lebo fakt ma inu kvalitu/, ale ked toto aplikujeme na vsetky denne pouzivane veci, tak dostaneme pomer neznackove/lacne vyrobky vs znackove 100e vs 400e. A kto si to moze dovolit? Nedavno som cital clanok, ako porovnavali ceny v BA a hned za hranicami. Kava v Rakusku 3,99, v BA 8,99. Dovodom je vraj, ze tu ju kupuje malo ludi a preto je taka draha. Ta akoze, mne mozu bajky hovorit ezopove ako tieto dristy. To mi chcu povedat, ze rakusky obchod kupuje kavu za 3e a v BA za 6e? Dristaju, a zisky si nechavaju. Staci sa pozriet na vyrobky ktore su raz za cas v akcii, za kolko malo ich dokazu predavat. Ak vedia predat jednu cok. tycinku co stoji 0,59e bezne v akcii za 0,25e, nech mi nevravia, ze nakup maju vacsi ako 0,25e. Nemaju, beru za 0,20e a predavaju za 0,60e. Zisk jak hovado. A to iste pri kave a pod.
Co som chodil do Madarska a stale raz za cas idem, som sledoval, ako nenormalne su u nas predrazene napoje. Napr. Cappy 1,5 v tescu 1,69€, v Madarsku bez akcie po prepocte pod 1,00€. Bezne, kazdy mesiac taketo ceny. To je uz AKA marza. To clovek ked kupi 20flias ta ma zaplatenu este aj cestu a este aj usetri. A x inych vyrobkov.

Aj ked, tam maju len 5% dph na potraviny, ale aj tak len DPH taky rozdiel neurobi.

U nas mali dat na potraviny 0% dph, alebo symbolicke 1%. nie 10%. Lenze, peniazky tecu, uz su na nich zvyknuty tak tazko o ne prist, ne?

A k tej kupnej sile: sak hovorca SK Orangeu raz ako dovod, preco maju Rakusaci pausal za 20e co u nas vyjde na 60€ ze dovodom je aj nizky pocet zakaznikov na SR v porovnani s Rakuskom. Sak jasne, hospodarske vysledky a ich cisty zisk hovori jasne, ze tru biedu, haj..i nenazra...
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

je to cele zle, lenze co s tym urobime?
ako mozem ja jeden slovak maly urobit nieco co system (nesystem) na slovensku aspon trochu poprhli ?
nakupovat v AT, tankvoat v AT? (resp za hranicami?)
alebo rovno odist?
definitivne nepodporujem predrazene veci a mam dokonaly priklad:
servitky
ano obycajne papierove servitky..
u nas najlacnejsie v kaufland 39c tesco 50-60c podla "akcie"
kvalita nic moc.. drsne, robotnicke.
rakusko (euro)spar 35c, jemne, kvalitne a pritom rakusko nie je krajina, kde by rubali drevo za lacny peniaz..
kedysi tam stali 30c, nedavno, chodil som tam a kupoval 30-40kusov, viac nemali, smiali sa ale pochopili..
drahe slovenske servitky neobhaji nikto - ten produkt nestarne, nerozbije sa.

PS: ten kto chodi do noveho Hainburg an der Donau nakupneho centra, garantujem vam, ze tam natrafi na celebrity a politikov, alebo az ministrov. nakupuju tam vo velkom, v malom..ale nakupuju, farizeji z pekla.

do 3.1415, to je reklama na SLOVENSKO !!!
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

felipe: to ze su u nas potraviny drahsie ako v rakusku je vysledok ze ludia za ne tie peniaze daju, a nejde len o potraviny ale aj o vsetko ostatne. mne je na grcanie ked pocuvam vacsinu ludi z okolia, stazuju sa ze nemaju peniaze, ale KAZDY jeden ma najnovsi mobil, tablet, pausal za 40 eciek, decka maju mobili s pausalmi, nove notbuky atd atd. teraz ma zena nahovara na nejaku "telku". minule sme boli v tmobile a ze magio aj s internetom 27E mesacne! no kkt do huby im dam, 300E rocne za reklamy a vymyvacov mozgu v style farma, divoke kone a ruzove vino? toto ma cenu tak 20E rocne!
nejaku dobu dozadu sme riesili svadbu. zena nasla fotografa a ze 1200E za svadobny den, pozeram po nej ze ci je normalna, ze ona odmaka 160 hodin mesacne a dostane 500 eciek, ale fotografovi je ochotna dat za 10 hodin 1200. nakoniec ked som takto vycistil zaludky aj svokre aj manzelke, svadba stala menej ako tretinu povodneho rozpoctu. a teraz prichadza pointa, tu tretinu sme zaplatili v hotovosti a bolo to nadoraz, a ked som sa ich opytal ze kde chcu zobrat peniaze na to co naplanovali, tak odpoved uver v banke :D
je trhova ekonomika, takze prezivaju len ti, ktorych produkty sa predavaju. takze za to co sa tu predava a v akej kvalite si mozeme sami.
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

jergus:
hm, velmi zaujimavy pribeh, a asi vela z nas chlapov sa v takom podobnom aj najde :D
je trhova ekonomika to ano, bohuzial, ja s tym bojujem sam za seba tak, ze som ochotny riskovat ze nedorazim na cerpaciu stanicu v rakusku, lebo idem na vypary, tolko skusenosti co ja mam s vypoctom benzinu na decilitre :D dnes mam poistenie - 20L bandaska v kufri.. ta cerpacia stanica je nonstop plna, Wolfstahl..
inak uprimne, casto si odopriem sluzbu celkom, ako by som mal zaplatit neumerne vela. zijeme len raz, preto nedam svoje prachy zadarmo...
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

inak s pred par dni..

co je to 15 tisic eur novomanzelom a 5 tisic za nove dieta, oproti milardam, co si pytaju banky od tlaciarne na peniaze? :)

ved tie prachy, kde sa velepani pohybuju v ciernej politike, to keby rozdali za protihodnotu ake jergus vymenoval, tak by sme sa topili v peniazoch.. hadzal by som na suseda prachy a on by ich z trucu hadzal naspat..

lenze to by nebola potom krivka rozlozenia bohatstva exponencionalna :)

to je len moj postreh, co je to 5000 za 1 dieta, kolko sa ich rodi ? 55 tisic rocne ? to je 275 milionov. absolutne smiesna suma, pricom nie kade z 55 tisic je prve dieta v rodine. a myslim ze za tie utrapy, a hlavne starosti a zodpovednost je 5000 este veeeeelmi vyhodny biznis pre stat, kolko DPH a dani to dieta skrz rodicov prinesie do systemu a obehu.

niekde bol vypocet, ze dieta stoji vychovat 60 tisic eur v nasich koncinach. to je minimalne 10 tisic na dph, a minimalne raz tolko v skrytych daniach a poplatkoch...

cize keby stat da 5 tisic, ziskal by naspat NASOBOK tejto sumy za 20 rokov.

ked neda a niekto nema dieta, nie je preukazatelne ze by tych istych 60 tisic aj zarobil a minul na seba.

EDIT:
ked som len prelietal cez dubaj, snimali mi ksicht nejakou obrovskou 3D kamerou. musel som tam 2 hodiny cakat, len na presadnutie do ineho lietadla, citil som sa ako terorista. teraz nejaky "trener" sa potkne o nohu niekoho, a uz je trener v spanielsku? a co ta masivna nezamestnanost v spanielsku? nuzn a vlastnych asi seru..
ja teda neviem, kedysi sa mi pacila usa, ale tiez blbne, teraz eu zacina blbnut, len aby som nemusel emigrovat do azie, ci afriky, ale australiu by som asi aj bral.. len tam sa nedotanem tak lahko :D
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

obcanx: tych "mojich" navrhovanych 5t a pri nasej porodnosti na slovensku by nebol ziadny problem, tolko sa rozkradne na troch vacsich statnych stavebnych zakazkach. ked si to tak zratam, ja kazdy rok nalejem do tohto statu cca 10t a moja zena cca 6t, makame takto uz 5 rokov, takze nevidim dovod preco by stat aspon takto nemohol pomoct mladym ludom.

o rakuskych cerpackach mi ani nehovor. extrem som zazil presne takto pred rokom ked bola nafta sakra draha. na spiatocnej ceste sme spali v strasburgu a tankoval som vedla hotela v centre mesta na omv za 1,21. prebehol som hranicu AT-SK, prve co som schytal bol kopanec do lavej oblicky od prvej slovenskej diery na ceste a hned prva slovnaftka neuveritelnych 1,38 a u nas tesne pred kremnicou shellka 1,39. zena si sarkasticky povzdychla a zahlasila "a sme doma".

ale kupovanie predrazenych veci je asi ludskou vlastnostou. minule tankujem na pumpe a pri stojane vedla mna zastavilo maserati, kuknem znacku blava-ne. otvoria sa dvere a vypadlo male prasa co skor preskocis ako obides, a co si videlo penis naposledy pred piatimi rokmi ked este nemalo ten velky pupok. nastupim do auta a pytam sa bratranca, co to stoji. a on sa zasmial "auto stoji 10t a ten trojzubec v predu 200t" nuz co, kazdy si lieci komplex maleho ftaka po svojom :D
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5777
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa felipe25 »

no, k tomu kameramanovi na svadbe: asi tak.. je chore, ak niekto pyta za den prace 1200eur.

ja som raz potreboval dopravit 8ludi do Monzy, tak som zhanal, kto je ochotny samozrejme za peniaze tam ist. nasiel som typka, ktory si dal samozrejme zaplatit celu cestu (naftu) cca 2000km + dialnice, a chcel iba 10€ za hodinu "svojho casu". cela akcia trvala cca 30hodin, takze zarobil peknych 300€, lenze siel svojim autom, ktoremu narastli km o 2000, soferoval prakticky tam a nazad a zodpovedal za nas, aj za seba (o tom ze capoval pivo zo sudu vzadu fre of charge, alebo poskytol varic free pomlcim)

a niekto, pride na zabavu, dostane napit najest free, a este chce 1200eur /co je asi tretinova hodnota celej jeho techniky ak neprehanam) za asi 12h casu, tak to je psycho.

ale jak pises - ak su ludia ochotny platit, tak proste take ceny budu. ved aj telekom aorange zacali znizovat ceny, az ked ludia ukazali, ze niesu ochotni platit 0,45€/min z easy karty do cudzej siete, ked v o2 to stoji 0,13e. Az ked zacali ludia hromadne odchadzat, az vtedy sa prebrali a znizili ceny. Takze, jedine hromadnym strajkom, prestat navstevovat predajne by sme daco dosieli. ALe vzdy sa najdu taki co daco budu nutne potrebovat a vojdu tam. NIe strajky pred uradom vlady, ale strajk od 1.12 v Tescu/Bille/Kauflande/Lidli nenakupujte kym neznizia ceny :D a nie neznizia, ale zaroven nevyrovnaju. Aby stara babka co ma 7diagnoz, a berie 18liekov nemusela ako taky demen. ist na mlieko do tesca, na muku do lidlu, na zemiaky do kauflandu a pod. Lebo my mladsi to asi tak nerobime, ale starsi urcite ano.

A ano, tie sumy co chce telekom, orange a pod za triple play, to je chore. Liter mam vyhodit za pevnu linku, net a televiziu? To im uz hrabe? Este stastie ze zijem v KE a tu mam odjakziva moznost mat antik za 18eur, a v tom mam fakt vsetko.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

ja by som to tak povedal, jest treba, tankovat treba, techniku mat treba... bohuzial, nepomozeme si. to ,ze ked pride znamy z nemecka/svajcu a bavime sa o "prezivani" u nich a u nas,tak vzdy to skonci s tym,ze nechapu ako tu vobec mozme prezivat,mat rodiny,platit hypoteky a podobne... pre nich to proste nehrozi. preboha sak v berline su lacnejsie byty ako u nas, v budapesti v centre mesta stoji velky trojizbak 60k eur v prepocte (uz len v nitre moj stal cca 100, v blave este o 30perc viac, choreeeeeee?!!!)...

a co mi hovoril,tak naklady na zivot rovnake resp lacnejsie ako u nas..

co je v zahranici pomerne drahsie su sluzby: zubar, pravnik a podobne... ale uprimne ako casto chodim k zubarovi alebo za pravnikom? raz do roka/2 roky? srat na to ,ked cely rok si zijem kvazi "lacno" a z kazdej vyplaty odlozi pomaly liter:) bezny clovek tu odlozi tak liter vody akurat.


k tej praci fotografa: mam dlhorocnu znamu velmi dobru musim povedat,ano vypyta sa si tolko,ale to neni len 10 hodin stat a fotit ,ale potom dalsich 50hodin robi s tymi fotkami :) +naklady n atechniku a bla bla, tak tiez to neni az take psycho. ano ja viem,tiez by som sa radsej odfotil gopro sam a 1200 isiel do thajska na tri tyzdne,ale ked je to prilezitost raz za zivot tak nebudem na ukor kvality setrit na sebe,ked predpokladam,ze cely zivot budem na tie "foto" pozerat:)

je to tu cele chore ,nehovorim,ze mimo svk je zivot nejaky ruzovy,kazdy stat ma svoje pre a proti, ale proste tuto,tym ze sme mala krajina a platy su ake su,tak je tu atmosfera dusna:)

mna osobne seru dve veci velmi:
1. "odvody/poplatok" do zdravotnej/soc poistovne... kazdy mesiac cvakam jak chuj, rocne si to vie kazdy vypocitat... nedajboze idem na PN a dostanem 10eur na den???? keby som zrazu skutocne bol chory ,kto za mna zaplati hypo a naklady? co z toho,ze vlastne ani 10percent z toho co zaplatim do zdravotky sa mi nevrati? cisty cash do vackov a este poistovne kricia ako im je zle. boha ... druha vec, plati si vacsina ludi podctivo, cigan si neplati nic... pridem do nemocnice alebo nieco a na izbu ma buchnu s tromi cigosmi? tak ja tam dam rocne ja neviem 500e ,on da 0 a ma rovnake osetrenie sluzby ako ja ????????????????????????? v amerike je to vyborne spravene(aspon co som cital,bez osobnej skusenosti), aku starostlivost si zaplatis taku mas..

okamzite by som zrusil platby mesacne do poistovni,ano ked budem raz za tri roky chory rad si zaplatim aj 50eur na obvodneho lekara a lieky, ale nie takto zacvakam mozno 600 a viac a dostanem hovno??? dakuuujeeeeeeeeeeeeeeem

2. dochodok - nie som si isty ci to este tak je, ale udajne sa dochodok pocita z priemeru zarobku 5 odpracovanych rokov pred dochodkom (cca)... a ti co nepracovali z priemernej mzdy na SVK (vsetci vieme,ze 95% svk taky plat nikdy nevidelo).. takze opat otazka,cely zivot niekto maka jak mulica za 500eur a cierny co nepohol ritou ma pomaly raz taky dochodok?

-ak to tak uz neni (co viem ze bolo) tak sa ospravedlnujem,rad sa necham poucit...

z uvedeneho mi vyplyva len jedine, slovak aby tu prezil musi len vyuzivat kazdu prilezitost ako si nieco "uchmatnut" do vacku,lebo stat sa nepostara neho v ziadnom pripade,je to velmi smutne...
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5777
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa felipe25 »

Suhlasim s amerikou - sice na nu vela ludi nadava - na zdr. system, ale, to co clovek plati, to ma.. U nas, je clovek co zaraba lepsie jak priemer, a ked raz dojde do nemocnice, mu povedia, ze cakacka pol roka? A preco? A ze je tam z 200 80ludi, co v zivote nedali statu ani cent na daniach/poisteniach?
Spoluobcan co v zivote nerobil ani robit nechce dostane rovnake lieky alebo rovnaku dotaciu od poistovne ako ja? Zaco???
Lenze, keby sa zmenil system aj tu, pri nasich platoch by sme mali velky problem uz pri operaciu slepaku. Za vsetko si totiz nemocnica nauctuje tolko, ze mnohym by to vynulovalo ich ucty. My niesme amerika, kde som cital ze ide 500dolarov len na zdravotnu poistku. Tu by som si platil 50, a co tam mal za 10rokov? A z uctu rodica riesia aj dieta, cize ked mam dieta, a dvaja na ucte 30 000eur, a operacia stoji 25 000eur, tak rodicom na uctoch neostane nic. Ono, je to dobry system, ale iba tam, kde sa zaraba par tisic mesacne bezne.

Slovensko je bohuzial take, ze mnohi podnikavci nas iba zdieraju. Pocnuc bankami - hypoteky, pokracujuc trhom s bytmi, atd. Proste, slovak zaraba malo, ale sak on nepotrebuje wellnesovat, jemuj staci cely zivot len makat a zdochnut. Aspon tak mam pocit, ze sa k nam mnohi podnikavci /ci ti mensi ci ti vacsi/ spravaju.
a to suvisi s slovak aby tu prezil musi len vyuzivat kazdu prilezitost ako si nieco "uchmatnut" do vacku,lebo stat sa nepostara neho v ziadnom pripade,je to velmi smutne... - proste, slovak zacne podnikat, a bohuzial, ked sa nechce mat priemerne, v podstate casom ozobracuje zvysok obcanov - zvysi ceny, lebo vie, ze sak slovak ked to chce, tak zaplati, bo inu moznost nema. Toto si vsimam poslednu dobu u "majstrov" co kladu dlazby, maluju, vodarov a pod. Ich sadzby su na takych urovniach, ze za 2-3h ukon chcu 50e. to je trosku moc. ani doprava ich nestoji viac ako 10€, a pri takej sadzbe a 2-3 zakazkach denne a iba 10dnoch prace mesacne je to krasnych 1500e. ano, je to namahava praca? je, to beriem, ale, nejak sa mi nepaci, ze opat zneuzivaju to, ze tychto ludi je malo.
ale este viac sa mi nepaci to, ked niekto, co nemusi pohnut rukou dokaze vziat za poskytnutie pravnej rady 100€. to je uz doslova zderstvo. ja si vazim manualnu pracu, vazia si ju aj v takom nemecku, preto tam chlieb alebo pecivo nestoji par centov ako u nas ale pomaly euro zemla. Preco? lebo to pecivo treba napiect, rozniest, a milka cokolada sa donesie raz mesacne, a stoji tam mesiac. Presne v Nemecku napr. vidno rozdiel v tom, ako si ludia vazia manualnu pracu. U nas je to naopak, u nas za sluzbu spoza stola clovek je schopny vziat 100€. Aj take preinstalovanie PC je nieco, kde clovek "sedi", a kde su ceny? Jasne, to uz odbocujem od temy, ale celkovo by sluzby mali byt totalne inac "ocenene", lenze trh je svina, a ten urcuje co kolko stoji. A potom este podnikavci, co ked zistia, ze kolega dostal mrtvicu co bol druhy v rajone co to robil, tak ten prvy hned dvihne ceny o polovicu. Nadavame na tesca, kauflandy ktore maju zahr. vlastnikov, ale sami sa spravame este ako vacsie hov..ada vo vztahu k nam samotnym. Niekto ale zabuda, ze slovak ked vidi na paske viac ako 600€ patri medzi mensinu. Tu nemozu lietat patdesiatky za 3hodiny prace, to nieje normalne. Ja mam za posledne roky pocit ze platy stoja, ale sluzby (hlavne tie manualne) zdrazeli 10nasobne. Este si pamatam nie tak davno, ked strihanie stalo 1,20€, a teraz? 3-4€.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

ja k tym pravnikom kedze sa ma to tyka :))

murar sa na strednej nauci hadzat maltu a co ja viem co na stenu na to mrdnut dlaznicu a vybavene,cely zivot robi "to iste" ten isty princip a vidis ake su ceny.

teraz si zober pravnika, 5rokov sa drvis zakony /to neni naucit sa jeden paragraf, ale vsetko so vsetkym suvisi, co neni v jednom zakonniku doplna ustanovenie ineho zakonnika atd, kazdu chvilku mas novely zakonov, ani radsej nehovorim o judikature a vyklade zakonov(kedy uz to ide takym smerom,ze to co je napisane ani pravda neni,lebo..) no proste to je kvantum ucenia nonstop kazdy den...

tiez milujem ked niekto pride a poviem mu za zmluvu co ja viem 200-300eur, a on ,ze kolko? hovorim,ze pozrite sa ,kludne si zmluvu nespravte ,alebo si ju napiste sami, ale ked budete mat problem v suvislosti s predmetnym zavazkom ,tak vas sudne konanie bude stat 10x tolko a 5rokov zivota.. nevravim,ze vsetkemu sa da predist ale proste su veci co sa "Zabezpecit" daju. takze otazka ci stoji 300eur (realne zmluvu robim cisteho casu par hodin +studium veci pripadu+porada/moj zabity cas atd) za odrobenu pracu ako aj vysledok... proste vela ludi si mysli,ze padne 17.00h hodim kabelu do auta a je po praci, ano je,potom dojdem domov a mozem studovat dalsie novely a ucit sa:) takze nie,pravnici su predrazeni neni ani trochu. to je iba jeden priklad.
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

no ta zdravotka je naozaj podvod, ale socialny dochodok, to je cista ponzicho schema :)
ja neviem, ako to, ze ludia to nevidia.. cista pyramida..
inak, ked si to tak zoberiem, ze v BA taka administrativna praca je za 800eur.. v cistom (nie nastupny plat, tabulkovo 7 rocny, ale vsade inak).
tak pokial je clovek sam, tak nema sancu. byt stoji 400eur, a to je najmensi panelak, kde sa vyslovene len sprchuje a spi, lebo nema ani kuchynsku linku. resp. hypoteka. (s pridavnou hodnotou stresu na 20-30rokov, pocitajme hypo+energie+fond oprav+opravy po investorovi, resp opravy v starom panelaku) 9trochu faktov z realneho zivota; rekonstrukcia stoji cca 7000eur na 2izbak priemerny, vydrzi to kolko? 20 rokov? tj 30eur mesacne v skrytych nakladoch zvanou "chcem byvat v cistom a funkcnom" - toto vsetko natlacit do 400eur, klobuk dolu, podotykam, z kategorie najmensie byty )
zostane 400eur.
z toho musi cestovat, to je minus 30eur (MHD) a minus 30% inunity a +30 nervov a +30% zvysene riziko rakoviny zo stresu
mame 370eur
(true story: clovek ma 4 roky mesacnik, raz zo stresu zabudne cvaknut listok, seriosne, len raz, a sup tam 40eur pokuta, taka motivacna, 10 je malo, ale to len taky povzdych za skryte dane vo forme pokut za ludske chyby)
cize 370.
z toho sa treba adekvatne osatit, inak nemoze ist do prace
ja osobne, davam na boty cca 25eur mesacne (to su take tie stredne triedy, nie adidas, nie cina, kedze vsetko u mna vydrzi rovnako), nohavice, tricko, pulover/sveter, 4 rocne obdobia, myslim ze ak napisem, ze 70eur mesacne na handry, je to bliko k realite a to je oblecenie absolutne skromne, blizko porovnatelne k bezdomovcovi.
zostalo 300eur.
strava:
hm, iste, da sa najest za 6c "rohlik" s tensim platkom masla, ako ziletka priamo od Willkinson, avsak toto nepovazujem za stravu, ale vedomu samovrazdu. vela krat som pocital, pre osobny dovod, kolko miniem na jedlo. ak si doprajem sem tam maso, pod 200eur je to na nobelovku sa dostat, ak nenakupujem za 30% akcia, lebo do 23:59 konci zaruka.
ale povedzme, ze nas subjekt je genius a zje 5eur denne, lebo vari gulas na 4 dni a ma stastie perfektneho travenia a ziadnej intolerancie alebo alergie, kedze take veci su 2-3-5 nasobne drahsie ako bezne, bezlepkove veci.
zostalo 150eur
vzhladom na to, ze chodi do prace, musi aj prat oblecenie. tj pracka, cistiace prostriedky, drogeria. 20eur? (tj level bezdomovec)
130eur je naozaj super vreckove, za to ze chodi pracovat.
kedze chodi do prace, je dobre mat mobil.. 5eur? internet, 5eur?
zo zvysnych 120eur na TV uz neda nic, je racionalny.
nebodaj sa chce vzdelavat, knihy su pomerne drahe, ale pockat, ma vobec cas citat, ked musi varit, prat, pripadne zehlit, upratovat. vsetko sam(a).
Cize aj napriek platu, ktory je zvucne krasny, 800 eur, osemsto eur, fiha, mu zostane 100eur alebo 120eur, a to neurobil ani 1 chybu, co je neludske, nebol ani raz von, ani raz nesportoval. dodrzal rozpocet striktnejsie, nez akykolvek politik reprezentujuci a rozkradajuci jeho dane (ktore su raz tolko, cize 800eur).
zo 100eur, to je 1200 az 1440 eur rocne.

co som zabudol
-navstevy rodiny mimo BA (ked uz fiktivne pocitame ze byva v BA),
fitko/posilka/ alebo ak odporca povie ze real world je zadarmo, tak extra obuv, extra teplakova souprava, at si dam gule doprava a podobne.

mozbu byt odmeny, nemusia, ale co bude mat ten clovek za 1300eur, rocne? kolko oddychu si za to kupi, kolko nadstandartnych sluzieb? udajne statisticky bezdomovec viac vyzobre v centre BA. no neviem, neskusal som zatial.

z 800 ma 100, z 1000 by teoreticky mohol mat 300, ale frustraciu, ze napriek drine (za 1000eur bez driny zije na hrane chudoby).

za 30 rokov alebo 20 co ma hypo, resp 10-20 ked by bol v podnajmoch, sa zazracne nepokazila pracka, ani nici ne.

Zivot v doch by logicky mohol byt lepsi, lenze potom je aj priestor o polovicu mensi, treba niekde oblecenie skladovat, osobne veci, ludia potrebuju sukromie (inak by sme bezproblemov zili v kajutach a trojposchodovych posteliach a bolo by nam hej).

z 1600 platu by mali naklady -400 -150*2 -70*2 -20*2 -5*2 -5*2 co je 1600-900 = 500. ano dava to kontrolou zmysel, ak z 800 zostane 100 na jedneho, druhy ma defacto zadarmo len tych 400 na byvanie, zostane im 500e, minus 2x take opotrebenie bytu, zvysene naklady za vodu, TUV, elektrinu a energie (smeti,atd), realne im zostane maximalne 450eur, tj 225e na hlavu, za to ze sa obcas musia trpiet, ked je zla nalada, co zo stresoveho povolania moze byt nezanedbatelny cas..

nuz, a to uz su na slovenske pmery naozaj bohati ludia.. kazdy je prachaty lebo ma 225eur, aj ked, vlastne nezil, nezije, nebol vonku, nemal TV, film nestahuje lebo nezapocital som do nakladov TV ani PC, ani mobil (ma(ju) nokiu 3310).

verim, ze keby relne prepocitam naklady, boli by blizke tymto odhadom.

cize dvojica, roboticky striktne dodrziavajuca rozpocet, co ani darceky nekupili rodine, ma 450*12 = 5400eur rocne.

asi ich treba zdanit milionarskou danou, co si dovoluju usetrit 5 tisic rocne!!!!

technicky toto paradoxne skodi ekonimike, lebo samovrah by tych 5000eur na zabavu neminul, chce mat rezervu, lenze ak nemina, ekonomika stagnuje. a majorita dvojich, podla mna, neusteri ovela viac, ako 5000 rocne..

felipe:
vodar odo mna chcel 30eur za 30minut jeho casu, sifon pod vanu (nizky profil). doklad mi nedal.
od toho momentu som si uvedomil, ze vsetky tie dotykove telefony praju ludom, co vedia pracovat s rukami.
lebo 99% ludi, alebo mozno len 90%, radsej 1 den odmaka za 30eur v robote a tie da vodarovi za 30 minutovu pracu, aby si uspinila ruky (jednak nemaju pilu, nastroje, ohen aby spojili trubky a podobne), resp. nikto ich to neucil. rodine sa neoplati prist, lebo naklady na cestu a ich cas...
cize ano, chcu nekrestanske.. ale stale sa daju najst ti, co pracuju za celkom OK cenu, ale tam je riziko kvality zial vysoke..

inak k tomu strihaniu, strihanie psa stoji 15eur.. maleho, velkeho 25plus..
za 20 kupim strojcek na psa..
strihanie trva do 1 hodiny..
ano, treba prax, a podobne, je to komfortnejsie cakat 1 hod na psa (aj ked nie, cesty).
lenze kadernicka ma naklady, fixne, najom (resp kapital na priestor), energie, dane z nehnutelnosti, zivnost, sro, dalsie dane, odvody, zial povinne.
ak ma prijem povedzme 10 tisic rocne, kolko dani a odvodov zaplati tu, a kolko povedzme v rakusku ?

inak paradox:
zravotne treba paltit, povinne. aj ked sa stahujem a predal som byt, nie pre zisk, ale inflaciu (ekvivalent nekupim, lebo uz je dan zaplatena, cize stahovanie sa stalo drahsim, a za nic, pre nic.) ale ked niekto naozaj obetuje prachy do zdravia, stravy, a stara sa o seba, stale plati rovnako ako ten, co serie na to a je stale v ambulancii ci nemocnici (ci fajci, alkoholizuje, atd ale nejdem utocit na nikoho, je to len obrazne povedane).

cize ten co viaz zarobi, zaplati vyssie odvody, dane, investuje dobrovolne do kvalitnejsiej stravy, z toho zaplati vyssie dane a DPH a hybe ekonomikou. nieco mi tu nesedi. chyba mi tam ferovost. ten niekto v 99,99% zarobi viac o 200-300 alebo 500eur viac, mesacne. nie je to milionar, len sikovnejsi alebo poctivejsi pracovnik, zivnostnik, podnikatel. proste drie viac.

tym chcem povedat, ze sa mi zda, ze nie najchudobnejsi domasedi su zdierani, ani najbohatsi co maju prostriedky ci uz na haku (ano aj vdaka sikovnosti, ale aj danovej optimalizacii, resp workoholizmu), ale ti, co si najsli optimaly pomer prace-rodiny, hold stredna trieda.

neoplati sa pracovat tak akurat, bud nic, alebo vsetko, tj. clovek = stroj, co je na odpis, ak je otpimalny sam pre seba, nie je optimalny pre system, z morbidnych dovodov, ktore neznam.

PS; k pravnikom, dopre pise quicky, ja som preto kaslal na uctovnictvo, nestoji mi to za tie novely.. nerozumiem preco tolko noviel a aktualizacii. preco nenajst nieco, co funguje a drzat sa toho. je pravda, ze pravnik investuje 5 rokov alebo viac do studia, jeho plat je 0, resp -2000 rocne. cize v roku 5,01 je v minus 10 tisic, minimnalne. ak zoberie 2 tisic za mesiac, lebo zmluvy atd, v roku 6 ma stale plat 0, za 6 rokov (a uz plati dane). za 10 rokov ma uz priemerne viac, no nepchybne to nie je roboticka praca typu murar. to im musime uznat :D

skor reaelitky, nez pravnici, povedal by som :D

co potom taky chirurg..

a tu sa ukazuje ze moja teoria "system je postaveny tak, ze vzdy bude bohaty a chudobny clanok v nom" je pravdivy - nikdy nemoze byt kazdy bohaty, nikto by nepracoval :D ale moze to byt tak, ze kazdy si zarobi tolko, kolko mu zalepi usta a oci (vid rakusko, resp menej korupcne krajiny, alebo ako by som povedal)...
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

quciky: fotograf 10h + 50h (a aj to by som si pozrel tu robotu za 50h) = 60h, zapyta 1200 eciek, to mas stale 20E na hodinu. ty ako pravnik kolko beries za hodinu? len pre zbezne porovnanie ked pride zakaznik a pocitam mu hodinu roboty na 4 osej cnc freze (ktorej nakupna cena bola cez 350 tisic) pohybujem sa okolo 27E za hodinu. takze ano toto co pytaju novodobi pseudofotografi je extrem.
pre porovnanie otec sa velmi dobre pozna s jednym z top fotografov v europe (a je z BB), ked prides za nim, tak ziadne take ze cena za fotenie, ale dohodne sa cena za zaber ktory od neho kupis. to je seriozny pristup profesionala.

felipe: kokos a mne robil cely byt chlap za 8e/h, tak to si mozem este gratulovat :-)
ak sa ma slovensko ekonomicky rozbehnut a povzniest uroven obyvatelov, treba to riesit komplexne, ale na zaciatok musia ludia pochopit, ze len podpora domacich produktov nieco zmeni. dobry priklad je rakusko, v podstate tam funguje oblastna ekonomika, mas oblastnych pekarov, mliekarov, masiarov, ktori vsetko robia ako rodinny malopodnikatelia a produkty predavaju bud vo svojich obchodoch alebo v oblastnom vacsom obchode. samozrejme ze kupuju svoje vyrobky, cize peniaze koluju v uzavretom kruhu. rakusan vyrobi, rakusan kupi. a co je u nas? ludia kupuju holandske paradajky, polske kurence, cinske konzervy atd atd. to je jednosmerny odliv kapitalu zo slovenska von. zober si ze my nemame ani len svoju vodu, elektrinu a plyn!!! pokial stat nebudu viest ludia s viziou budovania suverennej spolocnosti, ale len dookola banda zlodejov s viziou stvor rocneho kradnutia, tak to tu bude vyzerat len horsie a horsie
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 7778
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa LordKJ »

Návrat na "Debata o všetkom"