Politicka debata

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...

Budú podľa vás predčasné voľby v roku 2021?

Áno
14
29%
Nie
28
57%
Neviem
7
14%
 
Celkom hlasov: 49

Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5777
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa felipe25 »

quicky:teba osobne nepoznam, nesudim . viem o pravnom spore jednej firmy, ktora pri prepustani mala pri sebe pravnika. ten na vseetko dohliadal, "rucil". dopadlo to tak, ze vyhodeny zamestnanec dal firmu na sud, a vyhral. vyhral sud za uslu mzdu za neplatnu vypoved, kym nesiel do dochodku. keby asi vedel, ze vyhra, ani do dochodku nejde. tu islo o peniaze za par rokov! prakticky o viac ako 50 tisic eur.
ked sa po pravnikovi chcela nahrada skody, ktoru vlastne svojou "zlou" radou alebo ako to povedat sposobil, tak sa zasmial, a povedal, ze dajte ma na sud. takze asi tolko k mojej skusenosti s pravnikmi. rady to ano, ale rucenie za rady ziadne? neviem, to ma tak fungovat?

jergus: pri cenee 8e hodina si mozes gratulovat. ja mam napr. servisaka, co mi vymeni olej plus ine ukony a za hodinu neopyta viac ako 10-15eur. a to mu vzdy dam 20e, lebo viem, ze v najlacnejsom garazi v KE by som zaplatil aj 50€. fakt, dufam ze ten typek do dochodku nikdy nepojde, lebo neviem, komu dam auto. nielen kvoli cene, ale aj kvoli kvalite a pristupu. kludne by mohll brat dvojnasobok, a mal by ludi. ale nie, staci mu malo.., to sa mi paci, a to je pristup, ze chudak chape aj to, ze ti ludia co k nemu chodia nemaju majland.

obcanx: perfektne si rozpisal modelovu situaciu v BA pri plate 800e.
ja len dodam?
co sme my slovaci, otroci?
preco si my nezasluzime ten zivot, co je na zapad? co tym myslim? no minimalne to,
ze aj ten napodradnejsi clovek v akejkolvek firme - upratovacka, vratnik, udrzbar, smetiar by mali zarabat tolko, ABY BEZ PROBLEMOV zaplatili ucty, poistky, dovolili si premiove jedlo /kludne ten kecup heinz, mlieko nie clever ale "znackove", jogurt nie Billa ale TAM/, raz dvakrat mesacne mali na to, aby s celou rodinou sli kludne do restiky na obed, mali min. na jednovikendovu akciu s celou rodinou, kde si pojdu odychnut, a okrem toho si vedeli odkladat aspon 500€ mesacne a minimalne jednu plnu nadrz. Aj to je menej, ako si tam tito ludia dovolia. V Nemecku ma rodina z tej vrstvy 2auta a ovela viac ako som napisal. No myslim si, ze taky zakladny standard by mal mat kazdy pracujuci Slovak.

No tu nemame co do huby, nemame kde byvat, lebo na hypoteku ludia nemaju peniaze, a ked sa uz zaviazu, tak im z dvoch platov ostava minimum. Ak predtym nez si kupili byt nemali auto, tak o novom mozu snivat, a ked sa im narodi dieta, tak nemaju pomaly na nic pre seba, lebo vsetko daju dietatu.
A to som popisal strednu vrstvu, kde je prijem aspon 1500e mesacne. To V Nemecku sa spodna vrstva ma lepsie, ako 2ja priemerne zarabajuci slovaci. Je to normalne? O co sme my menejcenny, ako Nemci?

A nasa vlada aby si udrzala percenta ked je vysoka nezamestnanost miesto riesenia konecne "solidne" platenej prace, len ponuka ulavy kadekomu, kto sem dojde, a tam kde sa chysta podnikat si zisti priemernu mzdu, a ked je to 500e tak vedenie povie jaaaj dame demen..m 600e a budeme mat rady zaujemcov. A dookola, ci SDKU, ci SMER, ci KDH, ci zlepenec, kazdy jeden riesi problem rovnako. Dojde firma zo zapadu, zamestna ludi, a my mame opat nizsiu nezamestnanost. Ale ze tam clovek maka jak fretka a jeho zivot je len o robote, lebo na oddych nema nielen cas ale ani love, to nikto nevidi. Ti hore si nezasluzia jediny hlas od nas, za to, ze za tych 22rokov od rozdelenia sa nezmenilo absolutne nic. Ved pomaly platy su IBA dvojnasobne, co je smiesne, vzhladom na to kolko rokov preslo. V Cesku su platy inde, ani tam to nieje zazrak, ale celkovo je to tam lepsie. A ani tam nieje vacsi trh aby to niekto zhadzoval na maly trh maly dopyt a velke ceny...


minule som to tu riesil, a opat napisem: na slovensku nieje financny rozdiel medzi domasedenim, a pracou. nieje, pretoze ked si clovek pracou dokaze zarobit IBA na zaklade vydavky, normalne sa ma iba o trosku lepsie ako ti, co sedia doma a nic nerobia. poznam par ludi co povedia, ze za 400e za pas do kechneca robit nepojdu, lebo tam ich zdieraju, a pracuju jak fretky. radsej socialka, a clovek dokaze mat aj 200e od statu. a kedze, doprava stoji nulu /sak do prace netreba/, aj jest staci menej, nakoniec sa to tym ludom aj viac oplati byt doma. rozdiel medzi NEPRACOU a PRACOU nemoze byt tak smiesny, ako u nas, pretoze nemotivuje ludi pracovat. ja sa cudujem kazdemu kto zaraba okolo 350-450e, a robi. dnesna mladez za take love nic robit nebude (/velka vacsina) a radsej bude sediet doma. v zahranici je rozdiel medzi nerobenim a pracou na uplne inej urovni, a v takom irsku funguje aj model ze kym za nerobenie ma clovek aj 800e - ano, tam clovek co nerobi ma za mesiac VIAC ako ten, co na slovensku robi, tam mladez nechce sediet doma, ale robia, pretoze zarobia 2500e a viac, a za to si za par mesiac nasetria na auto, a aj na vlastne byvanie.
u nas som tiez presvedceny, ze keby bola min. mzda 1000e, nikto doma nesedi. a ludia by aj kopali kanal, a hnali by sa za pracou.


a este k tomu, ze vodar 30e / 50e - no, su veci ktore su clovek sam neurobi. aj strihat psa treba vediet, mojho psa by napr. neostrihal nikto iba jedna slecna co sem chodi, a pozna finty. moj pes ma miesta, kam ma nepusti, to ma radsej dokuse. a isto mu nechcem ublizit/doskrabat zlym strihanim. a zasa, nikto z nas sa nenaroddil na to, aby robil vsetko. ani vodara nenahradim, aj ked sa budem snazit, lebo nakoniec to aj tak dopadne tak, ze budem musiet zarvolat toho praveho vodara., preco by sme sa mali ucit vsetko? v prvom radsej by sme mali viac zarabat, a nie ucit sa strihat psa, opravit bateriu a pod.

btw 50h upravy foto a videa? tak to by som rad videl ako clovek realne upravuje fotky 50hodin. a opat, je to praca, pri ktorej sa sedi. jasne ze clovek, co vystuduje pravo nenapise, ze za zmluvu je 300e vela,. lebo ho to zivi. ani ja nemam a nerobim mechanicku manualnu pracu, a tiez v praci "sedim", a to co robim viem urobit zo stolicky. a prave tu je rozdiel, ktory si vela z nas neuvedomuje...

manualna praca by mala byt ohodnotena uplne inac. ze mi je vela 50€ za 3hodiny? ano je, ale pravnik by podla tohto vzorca kedze sa nepodstavi od PC nemal dostat ani 30€ za rovnaky cas. Nehovoriac o tom, ze casto urobi ctrl + c a pomeni inicialky. Samozrejme, ak nerobi nieco specialne zadane. Ja nikoho nezhadzujem, ale cela spolocnost je nastavena zle.
Ano, je pravda ze na manualnu pracu netrebalo chodit studovat 5r na VS, ale aj tu manualnu pracu ludia musia vediet, a casto ju mnohi - prax ziskavaju ROKY.
Btw poznam typka, co mi este aj priznal, ze pyta podla toho, kolko vidi ze ludia maju. Od dakoho u koho vidi ze na to ma opyta aj 200€ od ineho 50€. To sa mi tiez nezda za fer.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
Bumpy_SK
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2490
Dátum registrácie: Ne 14. Feb, 2010, 11:06
Bydlisko: Praha

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa Bumpy_SK »

felipe25 napísal:btw 50h upravy foto a videa? tak to by som rad videl ako clovek realne upravuje fotky 50hodin. a opat, je to praca, pri ktorej sa sedi. jasne ze clovek, co vystuduje pravo nenapise, ze za zmluvu je 300e vela,. lebo ho to zivi. ani ja nemam a nerobim mechanicku manualnu pracu, a tiez v praci "sedim", a to co robim viem urobit zo stolicky. a prave tu je rozdiel, ktory si vela z nas neuvedomuje...
vobec nevies ale hned vykrikujes. trh s fotografmi je v poslednom case velmi presyteny, pretoze pubertalnemu decku kupi tatko nejaku entry level zrkadlovku a hned je z neho fotograf, pripadne experti s lightroomom z tpb na 500e notebookoch. preto to maju ti, co maju pravo si vypytat 1200e za podla teba 10h roboty kusok tazsie, lebo ked "amater" da cenu rovnaku ako ty, vypytas si to iste za kvalitnejsiu robotu, alebo spravis slabsiu robotu a riskujes, ze ti klesne meno? dobry fotograf potrebuje aj nejake to dobre meno, potom mu moze trvat uprava fotiek dlhsie ak to nechce odflaknut a hned tu mas konflikt "zaplatil som 1200e a kedy to uz konecne bude". preto na tom robis povedzme tyzden v kuse. vela fotiek a ak vie fotit tak nemusi vyhodit polovicu, len potom kazdu individualne upravit. kvalitny fotograf ti moze spravit tu istu robotu ako kvalitny fotograf v nemecku, podmienky na to su, lenze ked to nikto nezaplati, nikto to robit nebude a potom tu mame milion profesionalnych photography d5100 expertov, ktori nevedia odkial svieti slnko. nebodaj oni si zacnu pytat 1200e a potom skutocny fotograf to moze akurat tak zabalit a ist robit do tesca.

mimochodom co mi brani zalozit si srocku napriklad v estonsku?
| Intel Core i5-2500K @ 4,5GHz + NOCTUA NH-D14 | ASUS P8P67 | 2x4GB Kingston 1333 CL9 | ZOTAC 1060 6GB | Samsung 850 250GB | SeaSonic X-560 | Fractal Design Define R3 BlackPearl | BenQ BL2420PT | Lenovo Explorer | ZOWIE EC1-A | TAITO | SideWinder X4 | Playseat Challenge | Logitech DFGT |
MBP 13" A1502
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

ozja, zabudol som na znameho z pakistanu.
statna sprava, 900eur plat (ma 23rokov) - programator
2izbaky o rozlohe 50m2 tam hadam ani nemaju.
130m2 4izbak tam stoji v prenajme v prepocte 130ur.
Lahore, 10 mil ludi, 1772km2 (5643/km2)
BA, 400 tisic, 367km2 (1089/km2)

cize zarobi cca ako v nasej statnej sprave, avsak 900eur je u nich kralovsky plat.

nezamestnanost je tam (podla googlu) 6% ...

http://www.tradingeconomics.com/pakista ... yment-rate

euro = 10%

Australia 6.20
Brazil 7.60
Canada 7.10
China 4.05
Euro Area 10.80
France 10.30
Germany 4.50
India 4.90
Indonesia 5.81
Italy 11.80
Japan 3.40
Mexico 4.50
Netherlands 6.80
Russia 5.20
South Korea 3.50
Spain 21.18
Switzerland 3.20
Turkey 9.80
United Kingdom 5.40
United States 5.10

hm

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/3 ... 2-percent/

Nezamestnanosť na Slovensku klesla pod 12 percent
#nezamestnanosť #Robert Fico #Akykolvek Iny Politik

len surove cisla..


Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 6,13 % a medziročne klesla o 0,04 %. Najvyššia bola v okresoch Malacky (7,43 %) a Pezinok (7,41 %), najnižšia v okrese Bratislava I (4,99 %).

http://www.teraz.sk/regiony/nezamestnan ... lanok.html

cize neviem, ale pride mi ze Bratislava(resp Slovensko) je znacne draha oblast. jedine co je tu lacne, su lieky na predpis. ale aj to len relativne a predpokladam ze na dlh. zial.

EDIT:
Je zaujimave, ze nie som jediny, kto dosiel na to, ze domased = pracujuci..
Kedze domasedovi staci 1 teplaky, 1 tricko, jest bude menej ako v praci (drahe obedy, na varenie doma je malo casu).
Zaujimave je, ze toto mi aj ludia co pracuju za 700eur v BA povedali, ze su na nervy z toho..
700eur vs 200eur na podpore je rozdiel, ale tiez zoderu handry a cestovanie, a NERVY, a nespavost , a pod.. je to nakoiec 200 vs 500, napriklad..
a to je naozaj na zamyslenie. cize maximalny suhlas.
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5777
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa felipe25 »

Bumpy: nemyslel som to zas na vsetkych, ale urcite neverim, ze fotograf foto zo svadby stravi fakt realnych 50h upravou fotiek. neverim tomu bohuzial. aj ked si zapyta 1200e. mozno "nejaky" nie kazdy. sak toto, ze tu mame x tych d5100expertov co fotia svadby. otazka je: ako ich vyselektujes?
tiez mam 600d zrkadlo ale nedovolil by som si tym ist fotit na svadbu ze nejaky honorar, aj ked tie fotky by urcite neboli zle.
ale teraz pozor: neviem ci sa bavime o par atelierovych foto + kostol, alebo o foto zo svadby - oslavy ako takej. to je rozdiel, a casto sa chodi fotit do atelieru inde, a iny fotograf riesi svadbu. ale 1200e je naozaj ak porovname ake platy tu mame prehnana suma.

ja povazujem sumu komplet za foto a video za svadby strop 500e, aj to je mozno vela.
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
Bumpy_SK
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2490
Dátum registrácie: Ne 14. Feb, 2010, 11:06
Bydlisko: Praha

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa Bumpy_SK »

vyselektujes tak, ze zaplatis plnu sumu. amater ti nespravi take dobre fotky, takze nemoze pytat tolko isto, ak by pytal tak by ludia zutekali inam lebo by videli, ze inde je lepsie. ale kedze tu si mozes dovolit len toho amatera, nemas skutocny profikov. nemozes davat 500e za vec co inde stoji 1500e, lebo na to nebudes mat cas a budes sa musiet nahanat napr v tom tescu aby si aj nieco jedol. profikov vytvoris tak, ze ich zaplatis. lenze nemas cim, nemas na to peniaze, preto nebudes mat take fotky ako nemecky parik. a das tych 500e
| Intel Core i5-2500K @ 4,5GHz + NOCTUA NH-D14 | ASUS P8P67 | 2x4GB Kingston 1333 CL9 | ZOTAC 1060 6GB | Samsung 850 250GB | SeaSonic X-560 | Fractal Design Define R3 BlackPearl | BenQ BL2420PT | Lenovo Explorer | ZOWIE EC1-A | TAITO | SideWinder X4 | Playseat Challenge | Logitech DFGT |
MBP 13" A1502
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

poznam tu kamosku od kedy zacala fotit,viem kolko hodin sa s tym drbe,prisaham,ze ona robi 24/7 :D a jej robota aj tak vyzera,z ruky jej nevysiel hadam este padelok,takze ano,ked nafoti za 10 hodin 300 fotiek a tie chce dat do serioznej podoby tak 50hodin sa s kludom skryje v tom... je to samozrejme od dohody(mozno si ty za 1200e mal fix 50fotiek ,vzdy je to inak a vecou dohody, tak isto su fotografi lacni a drahi )

co sa tyka mojej prace, napr nemenovany pravnik :D ma 120e na hodinu, ALE, nie v kazdej veci sa da "aplikovat" hodinova taxa,skorej by som povedal,ze beznejsia je taka za ukon (tj dohodneme sa ,ze spravim ti vsetko potrebne k prevodu vlastnickeho prava, tj kupna, navrh + pripadne dodatok, v tom je samozrejme potrebne sa s dotycnym aspon raz stretnut ,dohodnut,pomimo toho idu maily komunikacia, priprava podkladov, pripadne komunikacia s druhou zmluvnou stranou atd..), takze urcite to neni len o tom,ze napisat 5 stran A4 a cau, nehovoriac o tom,ze castokrat mi v kancli pristanu tak narocne zmluvy ,ze kym to cele vymyslim a dam dokopy mi to trva aj cely prac. den :) a samozrejme nikoho nezauijma, ze ja to musim cele nastudovat, vediet "predvidat" nejake pripadne problemy a podobne, lebo za kym potom pride dotycny ked sa nieco doserie a povie, "ved vy ste mi to nepovedal"a pod. skutocne si myslim,ze pravnicke sumy su skorej smiesne ako "Strasne" vysoke.

felipe skusenosti mame kazdy svoje a to asi z kazdeho odvetvia,takze podla jednej skusenosti hodnotit celok by bolo asi velmi alibisticke :) kazdy advokat ako aj spravca a pod ma poistenie za skodu sposobenu vykonom povolania a zvacsa je to dost slusna poistka :) takze ak to naozaj bola jeho chyba a nie len "slepy" nazor niekoho kto musel cvakat (co byva vacsinovy pripad) tak to mali riesit dalej.

treba si uvedomit ,ze ludia casto chcu veci alebo postupy ktore su neni uplne najvhodnejsie a moze to takto dopadnut, co ty vies,ci ten pravnik len neplnil pokyn klienta? chces sa rychlo zbavit 10 zamestnancov? okej urobime to takto neni to uplne ok,ale islo by to, z 10 ludi to napadne 1 ten vyhra a zvysok sa na to vykaslal..vysledok? zamestnavatel sa zbavil 9 ludi,jedneho vycvakal,stale sa mu to mega oplatilo a zly je pravnik,klap klap.

len taky pokec sef bol v bostone a potreboval pokec s pravnikom z usa ohladom obchodnych veci, voila? 2.5hodiny 800dolarov:)

a co sa tyka ludi co pracuju manualne,pride mi to ,ze sa uplne zblaznili, jednak 90perc z nich nikomu doklad neda a pritom si vypyta taku palku ,ze konec:) ALE co je najhorsie,ze ich kvalita je otras, ja som v poslednej dobe riesil nejake rekonstrukcie a teda najst seriozneho zodpovedneho majstra je nonsens.

mame teraz prerabali,jasne pani neni problem, vyberte si podlahu, tka mama do kanclu nejaku vinylovu podlahu za 45e/m2, podlahova plocha ale 60m2, oni nakupia o 12m2 viacej a teraz nam to zostalo a v tom 500eur??? akoze co s tym, oni ,ze to neni ich problem (vsetko sa da riesit), ale preboha trosku serioznosti zodpovednosti za svoju pracu? vysledok dalsi majstri , ktorych nikdy v zivote nikomu neodporucim a rad sa podelim so skusenostou
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5777
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa felipe25 »

no, pravnik bol zavolany, aby sa pricinil o to, ze vsetko bude v sulade so zakonom. naco asi si niekto zavola pravnika k vypovedi ludi? vobec neslo o to, aby sa vyhodilo 10ludi, ale o to, aby sa pravne v poriadku dala vypoved s vypovednou lehotou ludom. a potom sud povie, ze vypovede su neplatne? tak pochybujem, ze tento mal poistku, alebo mal zmluvu na tento ukon tak dobre urobenu /sak asi si ju sam robil/, ze s tym ratal, a nezodpovedal sa za to, ked niekto oznaci vypovede ako neplatne. ja som v tom trosku mimo, ale povazujem to za podvod.

ja poznam x amaterov, co si za foto vypytaju tolko co profik. ved, s cim to clovek porovna, ked lepsie nevidel? to darmo pises, ze sa da vyselektovat. neda, az po fuske zistis, co za kvalitu mas, a tu kvalitu uz casto dokopy nedas /mozno ked ti da raw snimky/. ja osobne s niekym, kto mi neda komplet vsetko co nafoti aj v raw ani neuzavriem ziadnu zmluvu.

a k tym manualne pracujucim: no bohuzial, taky pripad je extrem, tam by som im povedal, ze toto navyse si vezmite,, a predajte, vratte, robte si s tym co chcete, ale mali ste kupit material na jednu miestnost, ne na viac. ja sa skor stretavam s prehnanymi narokmi ludi. nedavno sa robila v jednom vchode kde mam znameho komplet "vynovenie", malovanie, dlazba, vytah a tak. podla mna ako laika to vyzera dobre. sak, max. cena tiez bola stanovena. no taka hadka aka sa im tam rozputala na schodzi po rekonstrukcii, tak to som este nevidel. detailisti susedia poratali dlazbu, ktora prepada, nieje polozena rovno. ale ze podlaha v 40r starom panelaku ak nie viac je kriva, a v danej sume sa nieje mozne zmestit do vyrovnavky, tak to ich nezaujima. proste, v pripade takych veci je bohuzial nutne ratat aj s nakladmi navyse, alebo sa zmierit s tym, ze to nebude elo nuno. tiez dalsi pripad z praxe: mam znameho maliara, a ten sa x krat doslova smeje z ludi, ako nechapu, ze ked maju raz krivu stenu, alebo "diery" v stene, ze to naozaj dokopy da iba nalepenie sietky, a ze cista malba tomu nepomoze, ani ked to prejde 3x. to uz je bez vzdelania chapem, ze farba nevyrovna nerovnosti. lenze ked ludom povie co stoji prejdenie steny bez sietky a so sietkou, prip. ak su extremne nerovnosti este sj s nejakou vyrovnavkou, tak kazdy zvoli len malbu. a potom su zhrozeni s vysledku. lenze, kym s fotografom so svadby sa nikto nebude natahovat: 400eur ak tie fotky prejdes 1-2x dvoma filtrami, a budes sa s nimi babrat 3-4minuty, a 800eur, ak das 10filtrov, a budes sa babrat 10minut. to mi pride presne take iste. za nieco nemanualne clovek zaplati aj liter, a za stenu, ktora so sietkami fakt bude vyzerat jak nova a dlho si taky stav udrzi odmietne zaplatit a radsej ta len malbu. Samozrejme, nie vsetci, ale opat nieco co sa prieci ludskemu rozumu. Setrime na dlazbe, podlahu berieme s mensou odolnostou, pritom si neuvedomujeme, ze je to na dlhu dobu. Ale za fotky si zaplatime, pricom neviem, spytam sa sestry, kedy naposledy pozerala na fotky zo svadby, myslim si ze tomu bude par rokov, ale po zemi chodi kazdy den. Ale to je len priklad...
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

fotograf co musi stravit pol hodinu nad upravovanim jednej fotky, nie je fotograf ale babrak co nevie pouzivat fotoaparat!

chalani ja sa vam teda cudujem, v zaprdenej kremnici som bez problemov zohnal na kompletnu prerabku bytu dvoch majstrov za cenu co som uz spominal a nemal som s nimi najmensi problem! akurat pri dlazbe na balkone sme sa hadali pol hodinu, nakoniec som nakreslil pokladaci plan, a ked bolo po uznali ze je to ppci :laugh:

quicky: 45 eciek za meter? to vas niekto pekne vyrobil! zas nejaky slovensky rychlo podnikatel. a aj s tou dlazbou sa museli dohodnut s predajcom a opat vas vyrobili, je normalna vec ze sa do stavebnin vracia nespotrebovany material. ovsem ak ste teda nekupovali nieco na objednavku, ale objednat o 12m viac to dokaze len retardak :D
ja som rovnaku dlazbu daval do chodby, kuchyne a na balkon, bolo to 30m, objednali sme 31m a chlapy pokazili dve dlazdice, dve sme museli vymenit pri vymene vchodovych dveri, a ostali zas dve dlazdice. ale myslim ze na tvoju mamu pouzili vzorec co tu uz bol spoemnuty vyssie, aha pravnicka tak nech si to vyzerie ked ma prachy.
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

samozrejmr vinylova podlaha na objrdnavku.celkovo stoji od 30e hore ale to je normal cena ked so nevybavujes zlavu....v nitre keby mam 2-3chlapov serioznych tak zarabam na nuch este aj ja..bohuzial tu chce kazfy rychlo zarobit a tak to aj vyzera skutocne.co sa tyka majstrov grc.

ja som teda nesetrill rovno som im povedal chcem to mat poriadne urobene,o par eur za pracu hore dole mi nejde len to neodflaknite.no jasnee neni problem.skoda spominat.
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

inak co je zvlastne je, ze vacsina ludi pracuje za hodinovu mzdu 3-4eur..
tj, za 1 hodinu prace si kupia 1 obed menu, ALEBO (nie aj, ale ALEBO) 1 ovocna stava, alebo...
to je dost divne, ale je to tak, akurat sused mi hovoril, ked som sa ho pytal, preco je len zemiaky v robote "nedam na obed stvrtinu platu"
to je celkom zaujimave, obzvlast tie drobnosti, ktore maju clovekovi pripomenut, ze je clovek a nie otrok - stava, kava, pripadne cukraren.
ale za 1 takuto slast pracovat 1 hodinu, ak nie viac ?
mne to nejde do hlavy..

je to sice blbost, neviem ci je problem v nizkom plate, alebo vysokej cene sluzby (v zahranici je to asi podobne), avsak ked sa nad tym zamyslim, ze dat za 1 ovocnu stavu 1 hodinu mojej prace, tak mozem kaslat na stavu... lenze potom to ide rozsirit aj na sport, a ine horsie veci..

quicky:
tiez mam skusenosti, ze ked extremne setrim, pokazia to :)
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

lenze u mna je pointa ze nesetrim a dojebkaju to rovnako... nesetrim na veciach ked viem,ze je to na xy rokkov
Používateľov profilový obrázok
felipe25
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 5777
Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Bydlisko: Košice

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa felipe25 »

my sme sa nejak zmierili s tym, ze len dreme a nic z toho.
po pade sociku kazdy cakal zmenu, cakal cakal cakal a caka dodnes.
a co sa stalo? nic.

ludia sa maju este horsie (kym nasi rodicia sa dostali k bytu za par mesiacov prace - okej, najomnemu ale to je jedno), my sme ta generacia, co si to bude musiet odrobit 20-30rokov. minule som tak uvazoval, ze generacia mladych narodenych 1980-2000 je na tom najhorsie. lebo si musi kupit byty za fakt vela penazi, uz nase deti to budu mat lahsie /zdedime byty po rodicoch, a nase deti pojdu byvat do tych, na ktore budeme cely zivot robit/.
k tej lepsej kave za hodinu platu - ano, je to chore, ze clovek dnes robi hodinu, a ma za to kavu. a ked sa chce najest, zaplatit ucty, najomne, poistky, benzin, tak par dni moze mat prist domov, a hladovat. tak to je, lebo keby si clovek kazdy den doprial kino, kavu, pizzu a pod. tak mu z dennej vyplaty nic neostane. minut dnes 20-30€ za den je fakt hracka.

lenze ja to aj otocim: napr. ta kava. ako je mozne, ze kava dnes stoji aj 3€? to tolko vzrastli majitelovi baru naklady? suvix. zamestnanci nemaju 3x vyssie platy ako v casoch, ked stala kava 20sk. ani naklady, najomne neslo 3x hore. opat, nenazratost slovenskych/ale aj inych podnikatelov, ktori tazia z toho, ze slovak za to zaplati.

par stranok dozadu tu dakto pisal ze tu mal znameho zo spanielska ci odkial, a ze ten sa cudoval, ako my tu prezijeme? mam podobne "info", ale s francuzom. moj znamy ktory robi pre jednu strojarensku firmu v CZ mal na vymennom pobyte "robotnika" z FR, z rovnakej pozicie. proste, firma poslala FR oddelenie do CR, nech sa "ucia". preco? lebo v CZ urobili za den normou 15kusov vyrobku, vo FR neurobili ani 6ks. Ked mali debatu medzi 4ocami, francuz mi hovori, ci su cesi normalni, ze kam sa ponahlaju, ze vdaka ich normam 15 do nich vo FR drbu, a hrozia zavretim, ze nestihaju 10, a ze cesi stihaju 15. naco mi kamos hovori, ze on stihne 15, ale poldna nic nerobi, a ze keby chcel, a fakt by tam vsetci makali naplno, tak dokazu urobit aj 32. a platy? v brne v prepocte v cistom cca 950e, vo francuzsku 3800eur. Norma pomaly 3x nizsia, plati 4x vyssi. Normalne?
A este ten francuz nechapal rovnako ako ten spaniel ci kto, ze ako mozme z takeho platu zit, jest, platit ucty. A tvrdil mu, ze on neveri, ze v nasich zemiach /vychod europy/ nedostavame ciste peniaze mimo zdanenych na ruku. on proste povedat ze odmieta verit znamemu, ze on robi za 950e, ze on vie ze mu to nepovie, ale ze ma urcite minimalne dalsi liter co mu daju bokom. takze toto si mysli zapad, ze my placeme, ale mame love bokom nezdanene. :D velmi zaujimave. skor si myslim, ze ich situacia doma, ktora tiez nieje mam tri auta dom a mam sa skvele nuti mysliet si, ze my z litra nemozeme prezit. z litra, nie to este z 500eur. a ked dosla rec na iphony, tak on povedal, ze prenho je kazdy jeden cech alebo clovek, co zarobi 800-900e a da pomaly mesacny plat na mobil nezodpovedny magor, co si nevie vazit peniaze. ze on sice jak francuz iphone ma, ale keby ten telefon stal viac ako 20% platu, tak o nom ani nepremysla. A nema pravdu?
Spoiler: ukázať
Main PC: Fractal Define Black R5 window, ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING, Intel Core i5 9600K, Patriot Viper4 Series 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16, ADATA XPG GAMMIX S5 SSD 256 GB SSD, 1x5TB + 1x4TB, GIGABYTE 1060 GTX 3GB, Blue-Ray LG, 27" Samsung QHD, keyboard: Asus TUF Gaming, mouse: HP Pavilion mouse 200, Windows 11 Pro 64bit

NB: DELL + ASUS

iPhone 13 Pro Max
Huawei Mate 40 Pro
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

felipe: francuz znacne nepochopil ze ceska pobocka musi vyrobit 15 kusov aby on vo francuzsku mohol len 6 a mohol mat ten plat co ma. to je predsa princip dcerskych a materskych firiem, vychodni otroci nech makaju na zapadnych zamestnancov. a s tym iphonom sa da len suhlasit. len doplnim ze u nas maju iphony aj deti a studenti co este nerobia

ja sa zas pytam ze ako je mozne ze v BA stoji velke pivo aj 5E?
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
Používateľov profilový obrázok
killswitch
VIP
VIP
Príspevky: 4581
Dátum registrácie: Pi 21. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: BA-Okolie

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa killswitch »

pretoze si za neho majitel tolko pyta? co je na tom divne?
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

tiez nechapem,ved ked je 5e za pivo vela tak tam nepojdem :D hotovo :D a nech si pyta aj 20 :D

Návrat na "Debata o všetkom"