Politicka debata

V tejto sekcii môžete debatovať skoro o všetkom ...

Budú podľa vás predčasné voľby v roku 2021?

Áno
14
29%
Nie
28
57%
Neviem
7
14%
 
Celkom hlasov: 49

Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

felipe25 napísal:Problem Slovenska, jasne a strucne:
http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano ... prejavila/
s takouto analyzou si mozem vytret rit, robil ju clovek z JT, hlavneho sponzoru smeru, takze zas je analyza napisana v style co slovaci revete, ved mozete sa mat aj horsie!
to ako to tu vyzera, nebolo zapricinene obdobim pred rokom 89. problem bol v tom, ze po revolucii sa dostali k moci "mozgy" vtedajsej STB, mali informacie, mali kontakty, vedeli vydierat a zastrasovat, k tomu boli podporovani meciarom a lexom a kradli a kradli a kradli. vobec sa nestarali o republiku a obcanov, vzdy im islo len o svoje bohatstvo, a vsetci po nich v tom len pokracovali. v podstate nasi politici sa delia len na dva typy, neschopaci a zlodeji. medzi neschopakov mozme zaradit takych ako bol napr weiss, budaj, radicova, hlina, matovic, lipsic, a medzi zlodejov robertko, meciar, lexa, kalinak, dzurinda, miklos atd atd. ta prva skupina je neschopna viest stat, nedokazu robit konstruktivne riesenia, ta druha hladi len na vlastne bankove konto.
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

felipe25,

dobry clanok, ale nechcelo sa mi ho docitat...
na slovensku sa kapitalizmus neukazal, pretoze kazdy tu ma 1 panelak, alebo mensiu novostasvbu a tam to konci, ziadne noznice, ale to je asi ako v africkej osade, jeden ma 10litrov v studni, druhy 11 litrov, ale nikto nema nad 50 litrov, okrem jedneho, a nikto nema pod 5 litrov, vody.. noznice su male..
toto je to, co mi napadlo ako prve, ked to kekonom povedal, ze ako super je na slovensku :D
ano, nieco ako pocas 2 svetovej na fronte, kazdy mal 1 univformu a 1 zbran, rovnost - ziadne noznice, super, nech sa sem kekonom teda prestahuje..


a co sused vytopi - vytopi ma firma, co opravuje stupacky a pokazi to, nepreplatia to.. ale firma sa nabalila minimalne 50 tisic eur na danej stupacke v 1 bytovke.. cisty hyenizmus.. a neznalost ludi, lenze dochodcom mozete rozpravat..


parafrazujem jedneho v tej diskusii, ze podnikatel zo ZA ma 13 prevadzok,v kazdej 3 tisic eur trzby, ale 2,5 dava na hodinu zamestnancom

este doplnim, potom ten homosexual pride do hainburgu, a so svojou Q5 ci Q7 s homo-cervenymi brzdami zaparkuje cez 2 miesta.. keby nie som so zenou, dam to na 1 cm vedla neho, a budem sa bavit na tom, ako nastupuje.. sice tento pako bol len z Topolcian.. a nie zo Ziliny...

cize naozaj neviem co si mysliet o takych podnikateloch.. nic proti, ked sa tam prepracovali svedomito a poctivo, bez kontaktov, a korupcneho klientelizmu.. ale potom je to relativne aj chyba ludi, ze idu makat za 2,5.. aj ked.. oni ucty platit musia.. cize je to viacmenej chyba statu ako takeho - resp. vlady, ze s tym nic nerobi.. dalej je otazne, ci by sa tam prepracoval az do 13 prevadzok, keby plati viac ako 2,5e/hod..

kazdopadne, ako vzdy opakujem, zijeme v srdci europy, vedla rakuska, kde je minimalna mzda inde, porovnatelna krajina (okrem dejin, ale rakusko tiez nebolo usetrene vo vojne) - ako to, ze tu je minimalka 400 a tam 1000+ ? a este aj vyssie danove zatazenie.

inak znamy sa chvastal, ze v mekaci mu davaju +250eur na kazde dieta, v rakusku samozrejme..

EDIT:

inak vezmite si, ze existoval by "podnik" - daval by plat "x" obcanovy "y" a ten obcan by nakupil v odnozi "podniku" - potraviny, tj. od domaceho, kozmetiku od domaceho, hobby, od domaceho.. vsetko od doamceho. ten domaci podnik by mal trzby, platil by obcanom, a ti obcania by nakupovali tiez lokalne.. honi sa mi hlavou klasicky model "kupujeme domace" - kapital by sa nevyviezol.. teoreticky, nikto by neochudobnel, mozno ani nezbohatol, pokial by nemal nadprodukciu a nevyviezol to. no ale ked vidim, ako sa u nas dovaza.. tak potom asi niekto iny vyvaza a profituje asi niekto iny.. a toto asi tiez dost krivy trh v nas neprospech.. cize prajem rychlu porazku hovnam, co tu zaspamovali slovensko lidlami a podobne.. ale zas, vezmite si, ked uz niekto ide do lidlu, pokladne su vzdy plne ludi, hlavne dochodcov, co paradoxne mozu volit Fica (ale nemusia).. a kolko sa zarba v lidl? 400? 440? 445? 446,28?
cize perpetum mobile do horucich zadlzenych pekiel.. dofrasa s touto mentalitou hlupou :facepalm:
je to naozaj velmi zaujimave...
slovensko by potrebovalo noveho hitlera*, ale nie v podani fica, ale niekoho, kto to bude mysliet smrtelne vazne.. ale to sa mi nechce verit, ze sa zatial nikto taky nenasiel, resp. preco neprerazil... asi su voli naozaj hyper oblbnuty minulostou 25 rocnou.. kedze penetracia volicov je bezmala 60%..
*tj chlapika, co bude bojovat za narod, a nie proti. ved do 3.1415.. to aj male decko vie, co ma robit, aby sa slovensko dalo dokopy.. kedze decka hraju narocnejsie strategicke hry, uz od monopoly..

EDIT:

mimochodom dalsia zaujimava tema, sice nezaujimava, je riaditel v statnom podniku (dosadeny ficom)
kedysi tam pracovali (neviem aka vlada) ludia, co nieco vedeli
dnes? bastardi a paraziti, co nestihaju sefovat a dohadzuju si ksefty..
true story, ale ziadny zamestnanec to nepovie na plnu hubu..
sice neviem preco, ale je to naozaj zaujimave - lebo potom ludia (zakaznici) nadavaju nie na vedenie, ale na radovych zamestnancov, pricom to su ludia, co celu masineriu tahaju, za najmensi plat, pricom platy riaditelov su obrovske, plus, ani do roboty nemusai chodit - kedze kedykolvek mozu "pracovne odist" - beztrestne..
keby sa ludia daju dokopy, a 3.1415 za kazde neopodstatnenu krivdu, bud by nastala obcianska vojna, alebo defenestracia.


Odkiaľ by peniaze vzali?

Museli by zvýšiť spotrebnú daň, DPH na tovary by bola nad 50 percent. Čiže ľudia by vlastne platili sami sebe – keby kúpili tovar s vysokou DPH, z tej DPH by sa platil ich základný príjem. Navyše by možno zaviedli aj dane za stroje. Právo na prácu nebude a keby sme ostali nečinní, o niekoľko desaťročí bude možno len 20 percent ľudí, ktorí budú mať zamestnanie. To bude skupina vzdelaných najšikovnejších ľudí, čiže vývojári, talentovaní umelci, dizajnéri. A druhá skupina ľudí by dostávala gážu, ktorá bude zodpovedať bohatstvu štátu. Keby mali Švajčiari 1 400 eur, Slováci by dostávali možno 200-300 eur.

http://zivot.cas.sk/clanok/30082/vacsin ... buducnosti

citat tieto temy je super antikoncepcia..

ale akm a chlapik pracdu, 200 eur mesacne a ak sa na tom bude dat prezit (co asi nie), tak treba 200*12*50 na dozitie tj 100-120 tisic eur.. ak neratam infiacliu a mozne vyvlastnenie.

Ak postúpi technika tak hlboko do našich životov, môže nahradiť v budúcnosti aj politikov? Budú ešte politici potrební?

= skynet?
maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa maniak »

obcanx napísal: kazdopadne, ako vzdy opakujem, zijeme v srdci europy, vedla rakuska, kde je minimalna mzda inde, porovnatelna krajina (okrem dejin, ale rakusko tiez nebolo usetrene vo vojne) - ako to, ze tu je minimalka 400 a tam 1000+ ? a este aj vyssie danove zatazenie.

inak znamy sa chvastal, ze v mekaci mu davaju +250eur na kazde dieta, v rakusku samozrejme..
Prosimta, uz prestan o tom rakusku snivat a dostuduj si skutocnosti alebo sem prid pracovat. Minimalna mzda v rakusku neexistuje (fakt vazne, statom nie je urcena). Existuje nieco ako kolektivne zmluvy pre rozlicne pracovne kvalifikacie, kde su uvedene triedy a prislusne minimalne mzdove ohodnotenia. Najnizsiu "minimalku" maju upratovacky, niekde okolo 850-900 eur v hrubom na plny uvazok (v cistom len o velmi malo menej). Asi najvacsi rozdiel je, ze plat je 14x rocne (definovany zakonom, 13. a 14. plat sluzi na dovolenku a vianoce). Zivotne minimum pre 2-clennu rodinu na mesiac je 1100 eur a fakt to je zivotne minimum. Ked to vezmes vo vztahu ku financnym pomerom v Bratislave, tak su to pekne peniaze (nie vela, ale ok), avsak na rakusko je to malo (je to asi viac nez na SK, ked sa to spomeruje k cenam). Len pre info, zabudni ze byvas pri BA, ak ma rodina 1100 eur a byva vo Viedni, tak das za byvanie polahky okolo 550-600 eur, potrebujes cestovat MHD (ok, rocna elektricenka vo Viedni je lacna, 365 eur), mas auto (50-60 eur/rok za STK, cca. 800-1000 eur za PZP a cestnu dan na rok, vo Viedni poplatok za moznost parkovania vo vlastnom okrsku, ciastku netusim), chces nejake sluzby (cca. 20-40 eur za ostrihanie, elektrikar stoji okolo 60 eur/h, ... toto nepotrebujes vzdy, ale niekedy), potrebujes sa stravovat. Proste z tych 1100 eur mesacne sa neda vyskakovat. Danove zatazenie nie je nizsie, je prave vyssie (hoci pre nizko-kvalifikovane pracovne pozicie to nie je vidiet), mas progresivnu dan (https://www.bmf.gv.at/steuern/arbeitneh ... tarif.html, v skratke, 11 tisic rocne nezdanenych, potom 36%, 43% a 50% dan z prijmu), vyska odvodov je porovnatelna so slovenskom. Rodinne pridavky su potom opat progresivne, zacinaju na 160 eur za jedno dieta, pri dvoch detoch do 3 rokov to bude asi 2x180 eur, ... System je tazsie si nastudovat a oplati sa uctovnik/danovnik. Aj preto, lebo vela veci sa da v danovom priznani odpisat z dani (napr. studijna literatura, naklady na vlastne zdravie, pracovne oblecenie, ...)
Na druhej strane, nie je problem sa zamestnat s platom niekde okolo 1800-2500 eur v hrubom pri priemernych kvalifikaciach (aby som niekoho neurazil, povedzme bez vysokej skoly, s 2. stupnom VS by to malo zacinat okolo tych 2,5 tisica). Nie je to plat na vyskakovanie, ale da sa z toho pekne zit. Len nebud chory (alebo nemaj vaznejsie chore dieta) a nechci zazivat byrokraciu a mierne spiatocnictvo na uradoch/poistovniach (je 8 statnych poistovni)/nemocniciach (ale to je uz ina story, miestami je SK zdravotnictvo lepsie).
FVE 12.45 kWp V/Z
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

cize upratovacka ak zarobi tych 850-900eur, ma 875*14= 12250 rocne.. minimum je 1100 mesacne tj 13200e..
pre 2 clennu rodinu. cize slecna/pani upratovacka preziva tak tak na hrane. pocitam z hrubeho, za byt da 600eur, zostane jej 400, potraviny polahky 200-250eur ak vie co a ako, a zvysok osatenie, co zderie na pracovisku.. mhd a tak..

pozna niekto upratovacku v BA, ktora zije sama a utiahne domacnost ?

to len tak trochu zvedavost..

byt v ba = najlacnejsi 300eur, mhd 356eur rocne, jedlo - velmi relativne, ten lidl regal s konciacou sa zarukou 'ale kvalitou', mozno sa zmesti do 100eur? ale v rakusku som nepocital, ze bude jest veci ktore sa uz idu vyhodit, cize zvyhodnujem Blavu, sme na 400eur za byt+strava.
http://www.platy.sk/partner/region/bratislavsky-kraj
460eur zarobi... 382cisteho. prisom pekne.. tj 17% dan z hrubeho. (a to este zamestnavatel posle 160eur nad tych 460 do poistovni a odvody..)

inak rozumiem ze v rakusku to nie je gombicka, a ze taky zubar je tam drahsi (cena za zubny kaz v BA je 120eur, ale mozno je aj lacnejsi, mozno aj drahsi) dentalna hygiena + preventivka = 100eur..

je pozoruhodne aj to nezdanitelne minimum, 11 tisic, to zrejme velmi vyrazne pomaha menej zarobkovo cinnym v neutopeni sa v dlhoch/systeme..

len som chcel poukazat na to, ze pokial clovek nie je nevladny nedajboze, alebo extremne lenivy, tak v rakusku prezije dostojnejsie.. isto nepojde upratovacka z viedne, ci celkovo z rakuska na tahiti.. ale to ani priemerne zarabajuci slovak..

ale musim uznat, ze jedine ten to ma vyhrane, kto vlastni nehnutelnosti blizko rakuskych hranic a chodi pracovat tam.. resp. isto je aj tam zadrhel, ktory nevidim (napr PZP), ale zivotne naklady ma nizsie, aj ked osobne by som stale nakupoval prave v AT, cize naklady by boli nizsie co sa tyka byvania.. kedze vlastnit byt/dom na SR je nasobne lacnejsie, nez v AT... a v tomto ak je rozdiel 100 tisic uz pociti kalkulacka aj penazenka..
anonym_a8

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa anonym_a8 »

Hura maniak, dakujem, konecne sa sem pridal niekto normalny, nie len tito socialisti, ktori nikde neboli, nikam nechcu ist, ale urcite je tam urcite megasuper :cool: .
Proste plati to co som pisal, vzdy je trh v danej krajine nastaveny tak, ze si niekto vyskoci menej, niekto viac, ale nic extra sa nekona.
Je to len o ludoch - makat, ucit sa, chciet, a ono to ide vsade. Kdo sa stazuje, spravil niekde asi chybu a este na to neprisiel...
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

socialista nie som, ani sa nestazujem, no bol som vychovany trochu inak ako uci dnesna doba. ale k veci.

zaba a maniak: kolko poznate slovakov co robia v zahranici a kolko poznate cudzincov co robia na slovensku? :-)
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa maniak »

jergus: na mna blba otazka, ja pracujem vo firme, kde len na nasom pracovisku je 35 ludi / 9 narodnosti (z toho 3-4 mimo europske). Z celej firmy tvoria slovaci mozno do 5% pracovnikov, vsetko vyssie odbornosti, dvaja su vo vedeni. Na druhej strane, poznam zopar cudzincov pracujucich na slovensku a poznal som jedneho americana, ktory chcel na slovensko prist robit postdoc (financne by si pohorsil, isiel kvoli referenciam/buducej kariere).
FVE 12.45 kWp V/Z
anonym_a8

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa anonym_a8 »

Jergus, to nebolo na teba.
Používateľov profilový obrázok
jergus
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1281
Dátum registrácie: Št 03. Aug, 2006, 02:00
Bydlisko: Kremnica (31)

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa jergus »

zaba: vidim ze zijes za hranicou a podla prispevku mi bolo jasne ze robis vonku, ale skus popocitat kolko kamaratov, rodinnych prislusnikov, znamych robi v zahranici, a kolko zahranicnych ludi pracuje na slovensku, ale nie v ich materskych firmach podla ich platovych podmienok, ale podla platov slovenskej pobocky.

maniak: rovnaka otazka aj pre teba...

ja ked len tak zbezne zratam kolko ludi z mojho okolia je vonku, dostanem sa na cislo okolo 20 a nerobia ziadnu extra brutalnu pracu, od sefkuchara, cez udrzbara, zasobovaca az po programatora cnceciek. viac menej su to "manualne" zamestnania, tym ludom sa dari a ani jeden z nich sa nestazuje. zivot ziju, nie prezivaju, pracovne nasadenie pohoda klidek tabacek a vacsina z nich sa uz neplanuje na slovensko vratit.
problem nevidim v tom ze oni odisli a maju sa lepsie, nie je im co zavidiet, kazdy sa na zaciatku pretlkal ako to len islo, tu mozete napisat ze sak komu sa tu nepaci, nech ide, ale problem je ten, ze kto tu na slovensku bude robit, kto tu bude tvorit hodnoty a kto sa tu bude rozmnozovat. ved ako narod sa rozplynieme a pohltia nas ostatni.
Abraham Lincoln oslobodil vsetkych ludi, ale az Samuel Colt ich zrovnopravnil
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

ja socialista sa pytam:
vy dvaja pracujete v rakusku?
ak ano a je tam tak zle ako vypisujete, co sa nevratite na socialisticke SR?
alebo je to gen slovaka, ide do lepsieho a stazuje sa FURT/neustale?

a co moja otazka? ktora upratovacka sa ma lepsie a o kolko? viedenska ci bratislavska ?

Je to len o ludoch - makat, ucit sa, chciet, a ono to ide vsade. Kdo sa stazuje, spravil niekde asi chybu a este na to neprisiel...
nic v zlom, ale skus toto povedat ludom v afrike, myslim, ze by ta naporcovali na obed, konieckoncov, zobrali by tvoju radu doslova - makat, ucit sa, chciet.


toto forum povazujem za vzdelane a ludi v nom / na nom taktiez. ale ak niekto napise "musis viac makat" uvedomujes si to, ze ako ma ta upratovacka makat? hypoteticky - spravi si doktorat, ale stale niekto musi upratovat, a kto to bude robit? robot? hm? uvedomujes si ze ta rada makat a ucit sa a chciet je ultra uzko prsta a pomoze max par tisic ludom, ale iste % povolani ako upratovacka a smetiar nemoze upratovat a vozit smeti v mercedese? myslim takom C / D / E a nie MAN..

este raz: ktory zamestnanec resp jeho ekvivalent sa ma lepsie, viedensky alebo bratislavsky?
maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa maniak »

jergus: z rodiny (aj tej sirsej) som tusim sam v zahranici (pochadzam zo 4 surodencov a som najmladsi, z manzelkynej strany identicky), z kamaratov pomerne malo islo do zahranicia. Co sa cudzincov na SK tyka, tak tych par znamych pracovalo za slovenske peniaze, ale boli to opat vyssie kvalifikacie, takze aj pomerne dost nadpriemerne SK platy (ak si odmyslime vedcov, tam to je bohuzial na SK mizeria).

obcanx: mas pocit, ze sa stazujem? Ono to nie je gen slovaka, je to prirodzena vlastnost, ze ked niekde zijes a pracujes, tak si po case zacnes vsimat aj tie negativne veci. Nie vsetko je tu proste lepsie, aj tu su problemy vacsie alebo mensie. Vo vseobecnosti tu vsak system funguje lepsie. A preco sa nevratim? Odhliadnuc od lepsie fungujuceho systemu a lepsieho platu, tak aj pracovna kultura a celkovo milsi ludia a tiez vobec pracovne moznosti s mojim vzdelanim (bohuzial, na SK je toho minimum v mojom odbore). Byrokraciu radsej prekusnem, zdravotnictvo si miestami asi radsej zaplatim sukromne a sluzby podla potreby vyuzivam kombinovane SK/AT.

Inak len moj nazor, Rakusko je ovela socialistickejsia krajina nez Slovensko, hoci na druhej strane aj viac kapitalistickejsia. Tazko sa to vysvetluje a je to na dlhsie.
FVE 12.45 kWp V/Z
anonym_a8

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa anonym_a8 »

Obcan, s tebou sa neda. Ak sa ti nieco nehodi, vytiahnes or veci argument. Aki africania? Nie sme tu vo vlade, nebudeme riesit ekonomicke zamery a ideologie. Otazka znela jasne (alebo teda vasa fabulacia), ze ci sa maju ludia v inych krajinach 10x lepsie, ked maju 10x take platy. Odpoved: ani zdaleka. Africania na tom nic nezmenia.

Jergus, prepac, netrafil si. Pracujem uz par rokov v Trnave. Ani Bratislava to neni s tymi ich velkymi platmi (pre socialistov). Ano, chodim casto do zahranicia sluzobne, mame tam vela dodavatelov a zakaznikov a uz aj vela kamaratov. Robim aj rozpocty, cenove ponuky, chodim aj do automobiliek, hadam sa s kvalitarmi, ...
Plus ano, moji niektori znami su vonku a su radi, niektori sa vratili a su tiez tu radi. Proste za prve, makam, snazim sa zlepsovat. Za druhe, nemusim mat kazdu kravinu a mercedes k tomu, nepotrebujem to. Po tretie, ak mam malo a myslim si ze mam na viac, skusam podnikat. Par eur tu, par eur tam, neutratim ich hned v prvom obchode, a div sa svet, mam sa velmi dobre a som celkom spokojny.
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

ved ja viem ze to nie je priamo umerne, ak maju 10x lepsie platy, budu sa mat nei o 10x lepsie, ale lepsie sa mat budu.
Mne islo o to, ze ako pracujucemu cloveku uzemie a spolocenstvo v rakusku da viac, ako ten, co rovnake kCal spali v praci na slovensku.
a o to ide, ze clovek je doceneny. aj keby je to len radovo v desiatkach percent lepsie, stale je to hold lepsie.

ti afriacnia, co som vytiahol, to bol protiargument na "makaj a budes sa mat lepsie" - no na slovensku lepsie asi tazko, pokial clovek nie je podnikatel s kontaktom. resp, sam som kedysi podnikal a viem, ze je tu korupcia dost rozsirena, a pokial je clovek cestny, a chce sa tomu vyhnut, tak ako podnikatel prezije len s velmi velkou tazkostou, alebo s velmi dobrym napadom. cim jedinecnejsi, tym lepsi, pripadne s cenovou kopiou (tj, ponuknem nieco lacnejsie, nieco ako jedalen ber kolko chces za 1eur a podobne).. a preco afrika? no lebo tam je system taktiez evidentne dost rozbity a keby tam niekomu poviem, ved makaj.. co myslis, oni nemakaju?

alebo co myslis, priemerny mlay slovak nemaka? praveze oni su najhuzevnatejsi co poznam a system ich brzdi, ale pokial ako som pisal, nemaju super podnikatelsky napad a to kde je este kapital??? firma co chcela v petrzalke pretlacit parkovanie a brat 80% zisku - dostala udajne, neviem co je na tom pravdy, 2 miliony eur na zaciatok, ako wtf ? kto by mne dal co i len 100 tisic na rozbeh jedalne napriklad? to by som bol zvedavy.. a keby to mam usetrene, alebo inak nadobudnute, ale mam, stale nesiem plne riziko, ked urobim nieco zle. vsimol si si, ze by banky niesli plne riziko, alebo akekolvek, ked krachli? sice to je globalnejsi problem a nie SK vs AT ale chapes co myslim..

aby som nepisal litanie, ide mi cisto o porovnanie, kto ma lepsiu odmenu za vykonanu pracu, a nie v absolutnom plate typu plat 2-3 tisic, ale to, kolko po zaplateni FIXNYCH nakladov za zivot mu zostane, resp. aku kvalitu zivota si moze dopriat.

tiez tam poznam zopar ludi, takze to mam viacmenej z "2. ruky" (alebo prvej? nie je prva moja?), postavili si tam dom, sice "nadavali" (obrazne povedane) na to, ze pripojky ich vysli na 10 tisic eur (sice u nas to tiez nie je zadarmo, ale tam rozhodne vyssie), ale nestazuju si. uz len taka banalita, ze posta funguje a nie ako v BA1 (stare mesto), ze sa strati mraky zasielok.. a dalsia banalita - zostane im viac po fixnych nakladoch, ako ekvivalentu na slovensku. aj napriek vyssiemu pzp, aspon maju lepsie cesty, mne uz vznikla nejedna skoda pre zle cesty, ale zial, na fabiu si netrufam a na tank/suv nemam.. ale to sa zas motam dookola :) co som chcel som povedal.. a stale si myslim, ze upratovacka v rakusku, kdekolvek, sa ma lepsie ako upratovacka na slovensku, kdekolvek. a nie len pocas praceschopnosti, ale aj dochodku, alebo videl niekto rakusana s dochodkom 200eur? a podobne.. cize pokial system funguje lepsie, hoci nie dokonale, stale tam ma clovek kvalitnejsi zivot a za svoju snahu dostane viac.

ale vzdy tu budu podradne prace, bez ohladu na to, kolko ludi na sebe maka.. resp, ti co akoze makaju, sa musia psoliehat na to, ze sa najde mrak ludi, co na sebe budu makat menej, lebo my v tomto systeme zijeme na ukor druheho :) to da rozum, nie ?

EDIT:
dalsiu soobu poznam v nemecku, slovenka, odisla hned po dosiahnuti dospelosti, teraz ma 33. a hovori, ze v mojom veku som sprosty, ze zostavam na slovensku. ano som. a mozno s tym nieco budem musiet robit. vzdy mi to prislo ako "neviem jazyk" a "rodina" ale ked sa zamyslim, na vikend sa da dobehnut aj zo vzdialenosti par stoviek kilometrov, jazyk sa naucim, snad. no a ked sa clovek snazi, verim ze sa tam praca da najst. pisem len vzdy z hovoreneho a rad ludi, co tam uz ziju.
dalsia osoba, australia, pani ma 55, tiez nechape a nechcela by sa sem vratit.
dalsi kamos, neviem kde je teraz, pendluje, raz mnichov raz berlin, sice tvrdi ze najom ne nehorazne vysoky, 800-1000 minimalne (ale to kazdy koho tam poznam), ale tiez by sa nevratil.
ale to je nic, 5 vzoriek.. ale preco to nejde aj na slovensku :) ja ludom prajem, a nerad zijem v oblasti, kde mi trieskaju auta do mojich dveri, len preto, ze si to ludia nevazia, ci uz preto, ze maju lacne rachotiny, alebo su podnikatelia a ved do nakladov to dam..
ja vam neviem, ale asi je to naozaj nerieistelne, celonarodne.

inak casto preberam zasielky v rakusku od kurierov, a vacsina z nich je zahranicnych, ci uz z afriky a podobne, ale vedia perfektne anglicky nemecky, preco potom neprisli na slovensko? :facepalm: ved aj tu kurier zarobi pekne, jeden sa mi pochvalil ze ked maka 6 dni v tyzdni, da aj 2 tisicky, ale to mozno sezonne. a co je to nejaka veda, pouzivat gps + telefonovat? aj ked pravdepodobne zabudol dodat, ze amortizacie jeho dodavky, kedze pochybujem ze by mu niekto pozical dodavku plus platil 2000eur - takze aj tu sa da zit kralovsky, ak clovek tomu obetuje vela a hodne casu, ale to su absolutne cisla.. a co viac, len malo povolani sa da priamoumerne predlzovat, nehovoriac o zdravi cloveka..

dalsia kapitola su majstri, ved skusime, co zakaznik da, 200eur? da? super... minule scitanejsi clovek adl len 50eur a aj to na papier.. cize na jednej strne je to sranda, ale ked je clovek dovercivy, doplati na to..
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 9823
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
Bydlisko: Nitra

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa quicky »

ja suhlasim s kolegom o prispevok vyssie:)

nie je to o tom kolko kto zarobi,tym myslim cisielko, ide o realnu kupyschopnost obcana v tej ktorej krajine:) inak povedane, mozem zarobit aj 10k ked naklady na zivot a vsetko okolo mam 9.500... alebo zarobit 3k a naklady 2k :) ale nemozno nesuhlasit s tym ,ze v tychto "vyspelych" zapadnych krajinach je proste kupyschopnost a zivotna uroven omnoho vyssia (jednoducha otazka kolko dochodcov zo svk clovek stretne v egypte? :D odpoved asi velmi malo, na opacnu stranu nemcov rakusakov je to plne hadam na cele leto) :) tzn,ze "asi" su schopni si viac usetrit ,resp. viac si dopriat :)
obcanx
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 200
Dátum registrácie: Pi 12. Jún, 2015, 22:02

Re: Politicka debata

Príspevok od používateľa obcanx »

tak mozno ziju o chlebe a vode aby potom isli do egypta :D
ano, keby napisem hned kupyschopnost, tak by som sa lepsie vyjadril, ako ked napisem "plat" a potom vyzeram ako zavistlivec..
zial ale nie som v politike, sekal by som vsetkych.

Návrat na "Debata o všetkom"