ja tiez nemam vela
mam mobil, nokiu za 30eur, nieco ako 3110 alebo ani neviem, neche sa mi vyberat bateriu
vcera mi padol zo schodov, betonove, na asfalt, okrem toho ze odletel kryt - nic, pokracoval som v hovore dalej.
oblecenie som nekupoval uz 2-3 roky, botasky mam derave (doslova)
pocitac 5 rocny, telku tiez, zariadenie v byte tiez.
je toto nad pomer? 300eurova dovolenka v chorvatsku, co ma ojebali a spal som nad restikou, hluk do 02 a od 07. more ako kanal. super kseft, hlavne ze som usetril, aby som nerozhadoval. mimochodom, lacny panelak, od strvrtka tu nejde voda, absolutne
este ze mam toaletu taky, kde kakibaky zlezie pod vodu a nie taku, ako maju moji stari rodicia, ze kakibaky zostane na tej plosine. inak by som bol nuteny kakibaky von oknom. ozaj ani balkon nemam, je to len mizernych 50m2, za 90 tisic. s chodbami ala katakomby a kupelnou, kde pri mojom IT rozmere telesnej schranky sa vzdy drbem do niecoho, pricom mam pracku hlboku len 50cm, umyvadlo taktiez. parkovanie ani nehovorim, 2300eur ma stala posledna oprava, teda poistovnu, co mi niekto vrazil do svetiel, okrem preliacenin na dverach, auto ma hodnotu 10 tisic.
no ved som kral, fantasticke, s platom 800eur, vyskocim az na Mesiac a naspat.. este ze mam taku super babku, co ma nabali s kvalitnou zeleninou a ovocim, sem tam hydina. (to moze byt kludne 100eur mesacne usetrenych). na mobil davam tak do 10eur.
nuz, zijem si jak pan, lepsie ako Rytmus, jak kral. ved minam majlandy.. hlavne ze podmienky su ako za stredoveku - vsetko mizerne male, uzke, nekvalitne, ale hlavne, ze si viem odlozit sto az 200 eur mesacne, takze som kral
rodicia moji? otec to taha a mama sa starala dlho o mna (zdravie) aj o brata (zdravie) a teraz makaju obaja, obcas zakazky idu, obcas nie. brat pracuje tiez, nie je este plnolety, sam na seba. cize ulpne priemer, ziadne TOP, ani BOTTOM.
jergus:
nuz, co ja poznam vzorku ludi, ci uz pracuju alebo nie, nechodia jest von. chodia tam jest, teda jeden ano, ale to len preto, ze restiku vlastni jeho sused a ma tam obedy zadarmo.ale normalne pracujuceho cloveka, co ma plat do 800eur, ja nepoznam, ze by tam chodil castejsie ako 1x do tyzdna (a toto je MAX) a aj to na happy hour, ked maju zlavu 50%
asi zial znam len chudobnych ludi.
ale suhlasim s tym, ze tieto centra su napraskane.. chodim tam casto socializovat psa totiz, takze realne to vidim.. ale aj cesty su plne, MHD su plne.. pritom "MHD je v strate, cestari su v strate, cerpacie stanice su v strate" to je zaujimave, kam to potom mizne? nakupne centra, bez ohladu na velkost parkoviska, vzdy plne. ikea teraz, bol osm tam minut svoj 17eurovy kupon co mi vratili lebo som vratil tovar, prebytocny kus, neuveritelne napraskana.
ja neviem, bud ma kazdy druhy, alebo 4 z 5 ludi na slovensku postranny prijem z drog, prostitucie alebo ineho, alebo ziju na dlhy? poznam jedneho,co realne zije na dlh, ma Q7 a mavne rukou, ved co, seriem na to, aj ked nema na splatky.. coskoro mu auto asi zoberu, ako to bude riesit, neviem..
suhlasim aj s tym, ze ludia ci uz vedome alebo nevedome, tvoria malo rezervy.. sami pre seba..
teraz bola hadka na chodbe, susede tieklo wc, kupili nove, potrebovali montaznika, suseda sa ponukla, ze jej muz to urobi, a chceli od nej 50eur za montaz wc. neviem ci geberit, ale asi klasiku. a hadky, hybe sa wc, a montaznik ze ved kriva podlaha. ja smo wc este nemontoval, no nemoze to hadam trvat viac ako 2 hodiny nie ? dochodca 50eur za 2 hod, bez papieru? hm.
Montáž WC, bidet ( podlahové ) ks 19,92
Montáž WC, bidet ( závesné ) ks 65,00
nahodna firma.. zaujimava cena, neviem ci s dph alebo bez, ale tak nejak som to aj ja odhadoval, ze max 10e/hod ak to trva 2 hod, pricom sikovny to da do 1 hod, 30 minut, ale ano, moze to byt lacne wc co nesedi. miuns material.
bolo nam treba tento kapitalizmus, aby som aj suseda co sa ponukne musel podozrievat a preverovat a robit byrokraticke vyberove konanie ?
a co sa tyka toho makaj na sebe, priklad:
zijem s rodicmi, 69km od pracoviska, denne docahdzam, vstavam o 5:00 do prace pridem na 7:20, tj narychlejsi mozny vlak (bez medzizastavky) plus mhd. mhd ako vieme, trva 4km tolko, co vlak 65km, super. skoncim 15:20, sem tam nadcasy, nepreplatene. idem na vlak a som doma 17:30, to vtedy, ked na mna bud cakaju s autom, lebo 5km od stanice nedam pesi vzdy, alebo stihnem mhd, ale to nie vzdy lebo vlaky meskaju. pridem domov, hygiena treba aj kakibaky urobit, nabrat si rychlo jedlo, lebo ved nie je zdrave jest neskoro, a hned je 18:30 a to mam navarene, lebo mamicka je doma! resp pracuje, ale stiha aj varit. no, teraz, ak pocitam spravne, a ak mam spat 8 hodin, nepocitam zaspavanie, o 21:00 musim zalahnut. mam presne 2 a pol hodiny na: pripravu na dalsi den a to nepocitam ked treba pracu zobrat domov, obcas. sem tam poprat vlastne handry, resp zehlit, trochu poriadok v izbe, a pochopitelne, CAS NA ZIVOT !!! z tych 2,5 az 2,0 hodin denne, kolko mi zostane na zivot a na rodinu ? no asi tieto 2 hod a to nevykonal som ani jeden sport, okrem behania na MHD a vlak. a statie vo vlaku, lebo su preplnene, resp nechciet si sadnut do spinaveho. ale zas musim stat pri WC, lebo potom nevystupim, mesacne tento spas cestovania, aby som neplatil vyssie najomne ma stoji 100-120eur.
ok, a teraz otazka - ako ma tento clovek makat na sebe? ano da sa VS popri praci, externe, sobotne. potom sa ucit v nedelu a v robote, clovek o ktorom hovorim, to takto urobil, platil si vysku, bez drog a prostitucie (1200eur rocne plus rezia knihy a ine), 5 rokov. tj, cca 7-8 tisic bezproblemov. ok, tento clovek ma titul. co z toho? navysenie platu o 30eur? ano, nikdy sa to nevrati. kedze skolstvo produkuje co produkuje. mal tento clovek zvolit iny odbor? medicinu? jo to by zvladal, pravo? hej tiez by zvladal, ako bolo opisane, zivit 12 rokov studie.
tak aj neviem, obetovat vyse 12 hodin denne na len pracu, ktora cloveka udrzuje pri zivote, aby cestoval, jedol, satil sa a sem tam doprial nejaky bonbon a tym nemyslim ifon, pretoze konkretny lcovken ikdy nemal mobil drahsy ako 200eur a vydrzal mu 4 roky, nikdy nemal notebook drahsi ako 500eur, a ten drzi 5 rokov (toshiba, prekvapila ma), aby drahsie oblecenie ako je normal, topankym max 30-50eur, tricka za max 8-10eur(!), proste nizky standart.
ked mi niekto da rozum, ako sa legalne a moralne a bez kontaktov (mimochodom, tu pracu co ma za 800e, nastupny plat bol 400, z toho si clovek platil skolu!!!!!!!!!!!!!, ale co som chcel, aj tato praca bola skrz kontakty! tak si vezmite, ze ked na pohovor pride 100 ludi, vyberu max 2, jo, makaju na sebe, kamos vlastni sklady, hladal 1 skladnika, prislo 600 zivotopisov, vybral nejakeho ZTP).
ja som toto tiez nevidel, ked som si zil v praci vo dne v noci a veril, ze svet je ruzovy slon a gombicka. ale tak kazdy zacina niekde inde, viacmenej, mozno ma niekto stastie, iny nie.. ja prajem kazdemu, lebo svet bude krajsi
ale moje videnie na "zlu dobu" to nezmeni.. a to sme na SR asi este dobre, vid IT/ES/PT/HR/GR a podobne, kde je nezamestnanost mladych okolo 50% - ako maju ti na sebe makat?
ja mam rad, ba milujem ludi co vedia motivovat, ale "makat na sebe", je nieco ako ked poviem "hladaj vodu na pusti, urcite ju najdes" - je to super rada, zo zaciatku, ale ludia co pocuvaju toto makatn a sebe x az xy rokov, to nezoberu az tak jednoducho, myslia si svoje. ale mate pravdu v tom, ze NIC INE im nezostava, jedine makat na sebe, system je aky je, je to viacmenej kto z koho, a kto nemaka, ten nema.. ale je velmi otazne, ci si zasluzi ista mnozina ludi, povedzme 25-33% byt na prahu chudoby len preto, ze tam ista mnozina musi byt, system to totiz potrebuje. 1 k 4 ci 1 k 3, ja som maximalne rad, ze som kde som, cenim si co mam, mohol som dostat menej, mozem zabojovat pre viac.. ale ked vidim kamaratov a kamaratky ako bojuju.. pre par supov.. je mi zo systemu zle, hlavne preto, ze nie som milionar a nemozem ich vytrhnut z biedy (ale to by posunulo do mnoziny biedy niekoho ineho)