4k monitor okolo 600€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
mariano_negro
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 23. Feb, 2014, 12:14

4k monitor okolo 600€

Príspevok od používateľa mariano_negro »

Ahojte

V týchto dňoch uvažujem nad kúpou nového monitora a rád by som si nechal poradiť

Aktuálne mám 22" BENQ G2222HDL, no nie som celkom spokojný - asi rok dozadu sa na ňom vypálil taký polostrov v strede od spodu a musel som sa s ním naučiť žiť. Nerád by som, aby sa to stalo znova...

Mal som ešte jeden BENQ, trochu iný model, ale ten mi umrel asi 2 mesiace dozadu, čiže voči tejto značke už nemám veľkú dôveru.

Keďže som bol zvyknutý na 2 22" monitory, viete si predstaviť ako ťažko sa mi robí na jednom. Preto by som chcel niečo s minimálne 27" uhlopriečkou a 4k rozlíšením. Nepohrdnem ešte väčším.

Využitie je hlavne "kancelárska" práca - veľa okien otvorených naraz, práca s textom, občas úprava fotiek a videa (nič profi) a nejaký ten film / seriál. Žiadne hry. Preferujem pomer strán 16:9, alebo možno aj širší a nerád by som šiel nad 600€. Žiadne repráky a USB vstupy nepotrebujem, stačí jeden HDMI vstup. Najradšej by som bral z alzy.

Nejaké odporúčania?
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: 4k monitor okolo 600€

Príspevok od používateľa mp3turbo »

4K je rozlisenie 3840x2160 teda je to VZDY 16:9. Moc vela na vyber nemas.

Za 600eur zozenies akurat tak 40" telku v tomto rozliseni, ktoru mozes pouzit ako monitor (pozor na obnovovaciu frekvenciu, vacsina zvlada len 30Hz co je v pohode na kancelarsku pracu, avsak nie na FPS hry ; plus pozor na input lag, pozeraj prispevky od ANDREJSVK ktory doporucoval iste Samsungy alebo Panasonicy, dufam ze prispeje aj sem). Telkomonitory stoja okolo 450eur [!!!!] a to navyse v uhloprieckach 40 a 43" co je fenomenalna vec. Viem, ked to pocujes prvykrat tak sa z toho mozes posrrrkakat, ale v skutocnosti je to vyborny vynalez rovnako ako tepla voda a gulate koleso. Ja mam na stole 40tku 4K uz dva roky, teraz na Vianoce presne dva roky, a strasne sa smejem z "tych velkych 27ciek" co si ludia pochvaluju. A ked dojdu ku mne tak vybite poistky.

Potom je tu skutocny 40" 4K monitor Philips BDM4065UC, ten stoji okolo 620 az 650eur vratane dph, cize takmer pasuje do cenovej kategorie. Ma nejake ine nedokonalosti, ale samozrejme aj vyhody v porovnani s "telkomonitormi".

Chcem vsak povedat ze na uhlopriecke 28" je 4K tak sialene mrnave ze si budes musiet skalovat Windows a z toho vyplyvaju dalsie problemy. Pre mna osobne a to mam velmi dobre okále, je absolutnym minimom pre 4k uhlopriecka 32".
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
valistar
VIP
VIP
Dátum registrácie: So 14. Mar, 2009, 19:27

Príspevok od používateľa valistar »

mp3turbo napísal:4K je rozlisenie 3840x2160 teda je to VZDY 16:9. Moc vela na vyber nemas.
ja len podvrtnem kedze tam mas to capslockove VZDY :) . keby sme chceli byt naozaj dosledni tak 4K nie je 3840x2160 a 16:9, to hovoris o UHD. 4k je 4096x2160 s pomerom 17.07:9 http://www.extremetech.com/extreme/1742 ... same-thing

inak so zvyskom suhlasim, kamarat si teraz kupil 4K 22'' a pouziva 200% scaling (snazil som ta mu to vyhovorit)... ked je aplikacia na to usposobena tak to vyzera dobre, ale akonahle nie tak to vyzera horsie ako na fhd mam pocit. holt v tomto to ma mac OS s 'retinami' lepsie vyriesene, windows ma co dobiehat. :)
LtK
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 09. Mar, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa LtK »

i3570K, Asus Maximus V Formula, 4x8GB DDR3 1600MHz Crucial Ballistix Tactical, Nvidia GTX980, Samsung 850Pro 256GB + 7TB HDD, watercooled, Seasonic 1kW Platinum, LCD Philips 240PW
D3 battletag: LubikKiller#2504
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

tleskam, tleskam, tleskam a klanim se. Ked mi k tomu daju este aj takuto čičinku by to bolo idealne :) https://www.overclockers.co.uk/media/im ... 85x255.jpg

http://tweakers.net/productreview/12039 ... zwart.html
https://www.youtube.com/watch?v=GHt-Swb46iE
14:55 subpixel fehler, na to sa stazuje aj ten holandan, takze to bude asi vseobecny problem
https://www.youtube.com/watch?v=YX8bUWCFQII

http://hardforum.com/showthread.php?p=1042009755

na heureke je vylistovany uz od 618eur, alza drahsia - ako obycajne. Pockame na review, ak budu v poriadku napisem list Jeziskovi a vo februari mi donesie (no nech sa neflaka cely rok, ne ?).
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
quicky
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00

Príspevok od používateľa quicky »

aky ma ta iiyama input lag ? sry nemam cas browsovat ,ak by to niekto vedel :)
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20

Príspevok od používateľa loleqboleq »

nečakal by som o nič lepší/horší ako má Philips vo videu vyššie som spomalil video na najnižšiu rýchlosť a cca 13:12 som videl ako philips bol o moment rýchlejší ako iiyama
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/phi ... 4065uc.htm

ja som osobne kedysi frčal na 22" TN, potom na HP ZR2740W a na Dell P2414H a na Philipsovi necítim žiaden input lag (verím, že niekto, kto mal naprííklad naozaj vyšperkované 144Hz TNká, kde sa naozaj jednalo o takmer neexistujúci (meraním) input lag by to podľa mňa cítil)

škoda, že chalan vo videách robil v nemčine, youtube titulky sú na dve veci (preklad ako but also Philips belesen London a filter that does not however ma ničil), takže škoda ale...

to podsvietenie a ten leak u iiyami ma zabil...úprimne (6:20)...to má čo znamenať, z toho, čo viem, tak philipsy mali (čo som videl rôzne zábery) vždy výborný výsledok, čo sa týka rovnomernosti a bez rôznych leakov (keby tam neboli TN-like fialkasté tóny, tak by to bolo absolútne fantastické - každopádne stačí, že 95% obrazovky nie je len čiernočierna a tá čierna sa už nejavý fialkasto ale krásne čierno
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Leon »

Pred 2 dňami som založil aj vlákno,.. keď tak smerujte poznatky tam, do budúcna nech potom vedia ľudia :)

http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 9&t=110475
.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

je pravda ze to vyzeralo sialene, teda ten leak, ale z vlastnej skusenosti viem povedat ze ked som natocil svoje monitory - mam napriklad aj HP 3065 - tak som sa skoro posrrkakal ze co to mam za pokazene veci ked som video videl. Pritom nazivo tam nic take nie je pozorovatelne.

Iiiyyyiyiyiama nejaksi v poslednej dobe nerobila moc velke smejdy a pevne dufam ze na premiovom kusku, i ked sice lacnom ale toto nie je ziadna sprosta 22ka TNko, ze si na premiovom kusku dali trosku zalezat. Meno maju len jedno, neverim ze by vypustili uplny smejd. Nemusi to byt najlepsia vec na planete od vymyslu Slnka a skoncenia prevadzky Ikarusov 285, ale nemal by to byt smejd.
mariano_negro
Nový používateľ
Nový používateľ

Že 40 palec? No netreba mi 2x hovoriť :D

Otázka teda ostáva, či sa oplatí viac ako ten Philips, ktorý vidím na alze za diabolských 666€. Trochu nad limit, ale čo už, veď žijeme len raz.

Taká otázka. Mám tu jednu staršiu Samsung telku, ktorú v podstate používam iba na chromecast. Zrejme pôjdem do tohto megamonitora, čiže telka môže ísť do řiti... dá sa tam nejako spojazdniť niečo podobné (príp. priamo chromecast) - aby som vedel priamo z tabletu jedným kliknutím spustiť video?
mariano_negro
Nový používateľ
Nový používateľ

Neveim aký zmysel má potvrdzovanie každého jedného príspevku do fóra, no na môj sa akosi zabudlo, tak po 12 hodinách sa pýtam znova...

https://www.alza.sk/40-philips-bdm4065u ... .htm#popis

alebo

https://www.alza.sk/40-iiyama-prolite-x ... d=18852433

??

Pôjde mi na nich chromecast?
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

mhm...vidím, že sa po nich zaprášilo, obe nedostupné :OO=

každopádne, pokiaľ chromecast ide na monitore, tak pôjde aj na týchto dvoch

čo sa týka cien a dostupnosti - teraz ? nič, obe sú nedostupné, lacnejšie sú v divných shopoch (nedôveryhodných) a v tých, kde sú sú za vysoké ceny, takže odporúčam dať "strážneho psíka" na alze a sledovať, čo bude na sklade

čo by som spravil ja ? philips už poznám a mám ho, ale pokiaľ by som ho nemal, tak by som siahol po tom lacnejšom, teda po iiyame
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: LG 48" C11 OLED Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
Leon
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 05. Dec, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa Leon »

hm tá iiyama už nemá ani cenovku a nedá sa nájsť v katalógu, iba cez priamy link
.
mariano_negro
Nový používateľ
Nový používateľ

Medzi časom som kúpil ten Philips a už ho aj mám nainštalovaný. Je to zlobor :)

Len ma trochu hnevá ten input lag. Dá sa s tým niečo robiť, ak nemám na kompe DisplayPort? Fičím cez HDMI...
loleqboleq
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

podľa môjho názoru nečakali, že sa to tak pekne chytí

Návrat na "Nákupná poradňa"