CageJ napísal:Po 20-25r si mozeme pripocitat naklady na opravu vo vyske dalsich 3-4% z ceny bytu. co je 5000e
ZABUDNI kompletna reko 3i stoji minimalne 10-12tisic eur, v standarte. zalezi ci aj rozvody elektriny a vody, alebo nie.
inak tiez si nemyslim, ze panelak bude o 30 rokov stat 260 tisic eur. aj ked inflacia.. 3% = 240% za 30r, tj 300k, no neviem teda, mne to pride sialene.. 230k ak 2% inflacia. zaujimave.
Ale tu krasne nacrtol, ze tak ci tak je byvanie drahe. 258/30=8.6tisic rocne - otazna je uz len zostatkova cena.
ale nepopieratelny fakt zostane, ze ludi ubudne, alebo neubudne? ale zatial nic nenasvedcuje tomu, ze by niektory z politikov podporoval novy baby boom.. je sice pravda, ze dnes je vela ludi "single" a chcu vlastny byt, no vela stastia.. nerealne podla mna.. mozno kamrlik pivnice o rozlohe 35m2 so zlavou 20k oproti 50m2..
skor by ma zaujimal kolko stoji byvanie v idealnom pripade.. nie novostavba.. alebo novostsavba.. neviem.. nieco ako kilometre na aute, kupim auto za 10 tisic, zerie 10l/100km, benzin stoji 1e/liter.. fyzicka osoba, nic neodpisuje. 1km bude stat 1eur, ak najazdim cca 9000km, ale 10centov ak najazdim 90 tisic km, atd..
kolko realne stoji (okrem energii) byvanie v panelaku, novostavbe, starom novom dome.. ale zrejme cim drahsi/vacsi, tym viac stoji ten 1 mesiac, ked vylucime spekulativnu kupu, proste uplne priemernu.
laicky a uplne naslepo strela mi najlepsie vychadza rozumny pozemok v dobrej lokalite, a na nom lacnejsi dom, ten musi vydrzat 60 rokov (s minimalne 1 reko, mozno dvomi), v porovnani s bytom, aj napriek dochadzaniu (energie v panelaku vs benzin dochadzanie sa vynuluje, vyrovna)..
avsak ak clovek kupi dobry panelak, maly, dobra lokalita a infrastruktura celkovo, ak za 60 rokov tiez nemusi vela stratit na hodnote, neviem, to by bol 90 rocny panelak (dnes najst mladsi ako 30r asi nejde, skor su uz 40 rocne), 90-100rocny panel.. neviem ako to bude vnimat trh.
mozno je to neporovnatelne neviem si to ani predstavit, panelak bude mat 90r, jeho staticky zivot bude urceny na 110e, to ho akoze na tie jeho narodeniny zburaju? tym padom ten 90r panel by mal stat trhovo, ako prenajom 20rokov, nie? kolko by bol ochotny zakaznik zaplatit? dnes napriklad.. ak 3i panel stoji 100k, (pocitam ze 60rokov mi vydrzi), tak ten 90rocny by mal stat 33k, aj to s prihliadnutim na to, ake ma rozvody a v akom je stave.. cize 20 rokov stoji byvanie v panelaku 33k? to je dost, ale pocitajme ze fond oprav na taky byt je odhadom 70eur, 70*12=840 * 20 = 16800 eur len na fond oprav za 20 rokov..
voci panelaku je to asi nefer, ale kolko zozerie 3i dom ? 100m2? za 20 rokov, 16800eur, to nie je mala suma na ciastocnu reko domu.. pri 60 rokoch je to 50 tisic eur len na fond oprav (!) - to uz je jasne v prospech domu, 60 rocny dom a 50 tisic usetrenych na opravu, 25 tisic kazdych 30 rokov, za tovymenim strechu a interier.. a ked nie, tak som dal 70eur za postavenie domu, 5 tisic za zburanie ale pozemok mi zostal..
ale mozno je 60 rokov z pohladu bytov/domov a s prihliadnutim faktu na zivostnost stavieb velmi malo a moze sa povazovat stale za spekulativny.. to by sme do kalkulacky museli dat aj premennu dedenie.. alebo nastavit hypoteticky, ze clovek zije 200 rokov.. lebo povazujem za krivenie kalkulacii, ak pocitam len 60 rokov.. neviem ci ma niekto chape islo mi vlastne len o prepocet, ze v pripade vlastnictva, kolko stoji 1 mesiac zivota VO VLASTNOM. ale zas, ak niekto kupi preda kazdy rok, zas to poriadne ovplyvni, ale priemerny clovek nie je spekulant a nema chut sa stahovat rok co rok.. plus zas do toho zasahuje inflacia..
inak ked si vezmete, ze 18-21-23 rocny s holou prdelou ide do sveta, pracka - musi byt presa, to je 200-250eur.. postel musi byt, atd atd.. cize aj to samotne obycajne zariadenie moze stat nemalo tisic, takze ano, ten konzumny system je vydieracsky.. minimalne preto, ze na zaciatku len preziva a to moze trvat aj 10 rokov, ako ta kalkulacia, ze pravnik prvych 10 rokov nic nezarobi a ludia sa cuduju preco maju vysoke ceny, no preco asi.. priemer je priemer.. (musi zaplatit tych prvych 10 rokov zadarmo)