Zdravim,
vedel mi niekto poradit technologiu alebo konkretnu firmu, ktora by dokazala tlacit/gravirovat na bronzovy plech?
Vyrobok by mal vyzerat cca tak ako na tomto obrazku: https://goo.gl/photos/hLWaynrpHRzGK6ZQ6
Podmienkou je aby bol plech ohybny (pruzny) a aby tlac bez problemov odolala vonkajsiemu prostrediu. Potlac na cifernikoch, ktore su na obrazku bola robena v zahranici (zrejme sietotlacou). Na Slovensku som zatial nasiel iba jednu firmu, ktora to dokaze vygravirovat laserom ale cenovo to vychadza dost draho. Pre zaciatok by som potreboval aspon 50 kusov z kazdej velkosti.
Vdaka za rady.
tlac/gravirovanie na bronz
- geroswen
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 03. Jan, 2015, 23:54
tlac/gravirovanie na bronz
Dell M4500 - i7-920xm @3.87Ghz, quadro 1800m
- geroswen
- Používateľ
Re: tlac/gravirovanie na bronz
prepacujem sa, netrafil som temu, pls o presunutie do vseobecnej diskusie.
- hulo92
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 06. Feb, 2009, 19:50
v trnave v jednote mas obchod so zamkami a vedia gravirovat do takeho niecoho. davali sme si tam robit s frajerku, vygravirovat na pliesok ktory bol pripevneny na zamok mena skus sa opytat ak tam chodis
Vygravirovat laserom to viem aj ja. Problem je v tom, ze na to treba specialnu pastu (v tomto pripade asi LMM6018 - paska), ktoru laser natavi a vznikne mala keramicka vrstva farbiva, ktora sa pritavi na povrch. Väcsinou je to ohybne a velmi odolne. Väcsinou pisem pre to, ze je vela chemickych zlozeni bronzu a realny vysledok treba proste otestovat. Druha moznost je sietotlac, ale to nie je kusova technologia. Tretia moznost je UV tlac. Ak najdes niekoho s malou UV tlaciarnou na reklamne predmety, mal by to dat bez vúcsich problemov. Naklady budu ale asi pomerne blizko laseru. Ja mam k dispozicii len velku UV, sirka 2,5m, dlzka priebezna. Ako to bude drzat, treba vyskusat, ale nieco to urcite prezije, tlacime s tym plexi a platno.
Kazdopadne ak mas zaujem, testy laserom viem spravit.
Kazdopadne ak mas zaujem, testy laserom viem spravit.
- geroswen
- Používateľ
Este sa opravim, malo by jednat o mosadz, nie bronz.
Od xsi69 som dostal tip na firmu jeho znameho, ktory by to mal vediet vyrobit.
Doma na dvore mame cifernik, ktory ma uz slusnych 10 rokov.. mosadz je uz zajdena ale popisky su stale OK.
Vedel by si mi trochu objasnit ako funguje sietotlac a preco to nie je kusova technologia?
Dost mi ide o cenu, pretoze nechcem dat za ciferniky viac ako za samotne hodiny a ked pozeram na cenu tej pasky, co si pisal, tak to lacne asi nebude
Dik
Od xsi69 som dostal tip na firmu jeho znameho, ktory by to mal vediet vyrobit.
Doma na dvore mame cifernik, ktory ma uz slusnych 10 rokov.. mosadz je uz zajdena ale popisky su stale OK.
Vedel by si mi trochu objasnit ako funguje sietotlac a preco to nie je kusova technologia?
Dost mi ide o cenu, pretoze nechcem dat za ciferniky viac ako za samotne hodiny a ked pozeram na cenu tej pasky, co si pisal, tak to lacne asi nebude
Dik
Na sietotlac treba vyrobit sietovu sablonu, cez ktoru sa potom rucne tlaci farba na malovany podklad. Je to nieco ako presvicovanie, akurat so sitom a farbou. Cize kazda sablona je unikat, presne na tvoje zadanie.
Este ma napadlo, ak to chces lacno, nechces tam cierne nalepky? Alebo negativ nalepky (alebo vykresu) a striekat to sprejom? To bude lacne. Druhe najlacnejsie je ta priama UV tlac, to tiez len ulozia do stroja a potlacia. Cierne gravirovanie potrebuje vzdy nejaky farebny nosic, ci uz pastu, sprej, alebo tu pasku. Ale to ti v tej firme urcite vysvetlia.
Este ma napadlo, ak to chces lacno, nechces tam cierne nalepky? Alebo negativ nalepky (alebo vykresu) a striekat to sprejom? To bude lacne. Druhe najlacnejsie je ta priama UV tlac, to tiez len ulozia do stroja a potlacia. Cierne gravirovanie potrebuje vzdy nejaky farebny nosic, ci uz pastu, sprej, alebo tu pasku. Ale to ti v tej firme urcite vysvetlia.
- geroswen
- Používateľ
Tie nalepky a sprej sa mi moc nepozdavaju... potrebujem mat istotu, ze to vydrzi vonku po dobu niekolkych rokov.
UV tlac som pozeral na youtube. Vysledny produkt vyzeral v celku dobre ale netusim ako je to s odolnostou.
Niekedy sme tie ciferniky kupovali z Nemecka, kde ich vyrabali vo velkom (pre Belgicko, Holandsko a Nemecko)... este musim zistit aka tam bola vtedy cena
Mam aj jeden lowcost backup plan a to taky, ze by som kupil cele tabule lesteneho mosadzneho plechu a cislice by som vyrezal bud pomocou plazmy alebo vodneho luca. Pod cifernikmi je vzdy cierny komaxit, takze by to mohlo vyzerat celkom v pohode. Neviem ci bude mat plazma dostatocnu teplotu na roztavenie mosadze a tiez tam hrozi zmena farby materialu v blizkosti rezu, cize by som to musel najprv otestovat.
UV tlac som pozeral na youtube. Vysledny produkt vyzeral v celku dobre ale netusim ako je to s odolnostou.
Niekedy sme tie ciferniky kupovali z Nemecka, kde ich vyrabali vo velkom (pre Belgicko, Holandsko a Nemecko)... este musim zistit aka tam bola vtedy cena
Mam aj jeden lowcost backup plan a to taky, ze by som kupil cele tabule lesteneho mosadzneho plechu a cislice by som vyrezal bud pomocou plazmy alebo vodneho luca. Pod cifernikmi je vzdy cierny komaxit, takze by to mohlo vyzerat celkom v pohode. Neviem ci bude mat plazma dostatocnu teplotu na roztavenie mosadze a tiez tam hrozi zmena farby materialu v blizkosti rezu, cize by som to musel najprv otestovat.
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: So 30. Aug, 2008, 17:45
UV tlač samozrejme mechanicky poškriabeš, v mechanickej odolnosti je na tom gravirovanie samozrejme najlepšie, čo sa týka tlače, asi na tom bude lepšie aj sieťotlač. Ale samozrejme, každá tlač sa dá zoškrabať, keď sa o to bude niekto snažiť, Svetlostálosť je vysoká, v exteriéri na priamom slnku by mala tlač bez farebnej zmeny vydržať min. okolo troch rokov. V interiéri neviem, ale podlľa mňa to bude niekoľkonásobne viac, kedže na tlač nepôsobí priamo slnečné svetlo a teda UV žiarenie. Ale pri robote máme reklamné tabule, ktoré sme tlačilii asi pred 7 rokmi a sú vyblednuté len minimálne.
Asi najlepšie by bolo urobiť test, či je kvalita a odolnosť dostačujúca. Pri UV tlači nie sú počiatočné náklady ako pri sieťotlači (film, sito), takže jedna skúška sa dá urobiť aj zadarmo
Len pre predstavu, sem som dával obrázky, ako vyzerá UV tlač na škrabanom hliníku http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=2457
Asi najlepšie by bolo urobiť test, či je kvalita a odolnosť dostačujúca. Pri UV tlači nie sú počiatočné náklady ako pri sieťotlači (film, sito), takže jedna skúška sa dá urobiť aj zadarmo
Len pre predstavu, sem som dával obrázky, ako vyzerá UV tlač na škrabanom hliníku http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=2457
MB: MSI Z87 MPOWER; CPU: Intel Xeon E3-1271 v3; Mem: 32 GB Crucial Ballistix; PSU: SilverStone Essential Gold ET750-HG 750 W;
GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX Vega 64; DVD-RW: Pioneer DVR-112L; Ext BD-RW: LG BE12LU
HDD: 4 x 2TB Synology NAS;
Monitor: 27" Philips 273E3, AOC Q3279VWF; TV: Samsung PS50A456
GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX Vega 64; DVD-RW: Pioneer DVR-112L; Ext BD-RW: LG BE12LU
HDD: 4 x 2TB Synology NAS;
Monitor: 27" Philips 273E3, AOC Q3279VWF; TV: Samsung PS50A456
- geroswen
- Používateľ
Ta tlac na hlinik vyzera super, ak by to casom trochu vybledlo, tak to az tak velmi nevadi... hlavne je, aby sa to nepopraskolo a neopadalo...
Este uvidim ake dostanem ponuky a kedy sa mi podari rozbehat plazmu
Este uvidim ake dostanem ponuky a kedy sa mi podari rozbehat plazmu
Co tak este pouzit XLASERMAX 734 ? Je to plastovy 2 vrstvovy kompozit v imitacii aku potrebujes. Malo by to byt UV stale, odgraviruju sa cisla, cize sa ukaze druhy cierny plast za tym, cize vobec nic neopada. Nazivo to vyzera dost dobre, mam doma nejake imitacie kartacovaneho hlinniku, je to dost uveritelne. Mas to presne, jednoduche, trvacne.