Stisenie PC (HDD do NAS, SSD, chladenie)

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
GAZ
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Po 13. Aug, 2012, 19:27

Stisenie PC (HDD do NAS, SSD, chladenie)

Príspevok od používateľa GAZ »

Jedná sa o PC, kt. vidno nižšie v popise. Chystím síce aj upgrade systému, ale to až v ďalšej generácii GPU a pravdepodobne vydržím aj na CPU (nemám pocit, že by súčasné nestíhalo). Medzitým by som rád dosiahol to, aby PC nebolo v idle (resp. pri browsení a pod.) počuť tak ako je teraz.

Neviem presne odhadnúť páchateľa, mám však pocit, že tam najviac hučí zdroj a HDD, chladič by mal byť s tým Noctua ventilátorom OK. Tam síce tiež plánujem ísť na Noctua D15 (ak sa mi to tam vlezie), to však nemusí byť hneď.

Zdroj mám v pláne tento:

http://www.tichepc.sk/Super-Flower-Lead ... =001020002

je tam síce aj Platinum, kt. nie je za veľký príplatok, čierna verzia však má dátum dostupnosti až v septembri 2016 (môže byť aj chyba neviem) a myslím, že Gold by mal byť až až.

Následne (ak teda náhodou PC nestíchne už tým zdrojom), by som doplnil druhé SSD (Samsung EVO 500GB, prípadne ak poradíte nejakú jeho alternatívu) kde by sa skladovali veci s ktorými sa aktuálne pracuje a nejaké tie hry. 3TB WD Red by šiel do NAS, kde by dostal rovnakého bračeka, Seagate by som asi poslal do kelu. NAS som vybral takýto kvôli cenovej dostupnosti a nejakom tom prieskume na nete, v tejto hladine mi vyšiel ako najvhodnejší, rád si však nechám poradiť. Síce by bol super 4-bay kde by som to dal v RAID-e a mal to duplikované, to je však už dosť drahé.

http://www.tichepc.sk/Synology-DS215j-2 ... =001030009

Prípadne ešte skúsim zredukovať to čo skladujem na HDD aby sa to vliezlo aj na jeden 3TB (a duplikovať), mám však pochybnosti, že sa to podarí. Nie, že by som bol hoarder aby som potreboval ukladať všetko, ale mám mega pomalý internet, preto je mi jednoduchšie niektoré veci držať na HDD (väčšie hry, kt. v tejto chvíli nehrám, HD filmy, seriály, FLAC hudbu), ako to sťahovať znova...
MB: ASUS P8Z77-V LX2 | CPU: Intel Core i5 3570K + Gelid Tranquillo 2 + Noctua NF-F12 | RAM: Corsair 2x4GB DDR3 1600 MHz CL9 LP | GPU: MSI GTX970 Gaming | System SSD: Samsung 840 EVO 120GB | Games SSD: Samsung 850 EVO 500GB | HDD1: Seagate Barracuda 7200.12 2TB | HDD2: WD Red 3TB | PSU: Super Flower Leadex 80Plus Gold 850W | Case: Nanoxia DS1 | Soundcard: Asus Xonar DGX | Mouse: Razer Diamondback | Keyboard: Logitech K350 | Screen: LG IPS237L-BN | Repro: Mackie CR4 |OS: Windows 7 64bit EN
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Re: Stisenie PC (HDD do NAS, SSD, chladenie)

Príspevok od používateľa mp3turbo »

Gazi, servus !

>> Neviem presne odhadnúť páchateľa, mám však pocit, že tam najviac hučí zdroj a HDD

a toto je velky problem overit ? Zober spajdlu, akukolvek drevenu tycku napriklad mamke tenku varechu z kuchyne alebo jednoducho v najhorsom zrolujes novinovy papier tak aby si ho dokazal strcit do zdroja a zapni masinu. Hned budes citit ci je zdroj na vine alebo nie je. Pre porovnanie akustickeho vnemu nie je nic jednoduchsie ako pri "tichsom rezime so zacpanym zdrojom" jednoducho tie noviny z neho vytiahnut von a okamzite uvidis ako sa zmeni hluk.

Uplne rovnakym sposobom teda vrazenim palicky do ventilatora na CPU si overis hlucnost tohoto chladica. Noviny posluzia rovnako dobre.

Otestovanie hluku HDD velky problem ? Odpojit z nich napajacie kable strasna robota alebo vedecka uloha na ktoru neprides vlastnou makovicou ?

Riesenie zdroja : okrem cakania na Velku Noc 2019 ci kolko to pises mozes ten zdroj napriklad vytrhnut von z masiny, rozobrat a zapojit mu ventilator na 5V alebo 7V. Ze kde ich zoberes ? No sakra priamo v tom zdroji, ze, kedze 5V vyraba pre celu masinu. Budes potrebovat mechanicku zrucnost na urovni mojej 9rocnej dcery aby si prekabloval ventilator z 12V na 5V. Pred akymkolvek zasahom vnutri zdroja (mozno budes musiet narezat nejake kable a napajkovat tam kabliky z ventilatora) odporucam vyskusat ci sa ti na 5V ventilator rozbehne aby si nerobil zbytocnu robotu.

Ze 7V je velmi netypicke pre PC ? Isteze. Namiesto zeme (cierny kabel) tam strcis 5V z toho isteho kabliku aky by si pouzil v rieseni hore a zrazu mas namiesto zeme 5V a nad nou 12V napajanie, cize efektivne vlastne len 7V rozdiel. A na 7V sa rozbehne kazdy ventilator.

Prave si stisil zdroj. Stalo ta to 20 minut roboty s prstom v nose a nula korun. Hned teraz a nie o rok.

Stisenie HDD je bohuzial trosku komplikovanejsie. Teda konkretne nemozne riesenim HDD samotneho. Takze oblepit skrinu znutra materialom co pohlcuje hluk. V pripade krizy postaci akykolvek odrezok z koberca co mas doma pripadne za pakatel ziskas v principe hocikde. Keby si chcel byt cukrikovy tak pouzijes nejaky tlmiaci material do aut. Su drahe, drahsie a lacnejsie - tie lacnejsie funguju horsie v prostredi autiakov kde je obrovsky hluk v porovnani s tvojou PC skrinou, avsak to je uplne ine nasadenie ako potrebujes. Takze hor'sa za styri eura kupit akykolvek tlmiaci material a oblepit VSETKO v skrini co mozes, predovsetkym obidva bocne panely a zadny panel kde sa len da.

Bacha na prietok vzduchu aby si tu skrinu "nezastuploval".

Pre HDD existuju silencery, odhlucnovacie sufliky ktore realne funguju. Slovensky vyrobok stoji tusim 10eur kus, najdes ho na tichepc. a fakt funguje dobre. Mal si zamer investovat 150eur do zdroja a tak nejak rovnako do NASu takze tucet eur do HDD suflika nebude urcite problem.

Do kupy NASu by som so zamerom stisenia PC nesiel pretoze namiesto stisenia PC si proste pridavas sekundarny zdroj ramusu - vacsieho alebo mensieho, ale proste je to pridavny dalsi zdroj hluku. A navyse este hentaku zgrcinu co ma 512MB RAM a viac sa neda nainstalovat... to je tragedia.

Skus rozmyslat aj nad dalsimi moznymi zdrojmi "stisenia" masiny. Poloz ju dole pod stolik, strc ju za sufliky ak mas - nemaj ju na stole rovno pri uchu. Obrovsky rozdiel hoci sa nezda. Ja mam pracovny stol do L a v rohu miestnosti kde nemozem sediet teda direkt v tom Lku mam proste priestor asi 70x70cm, baaac tam som urobil skladisko so zatiahnutelnou zastenou cize ked tam strcim pocitac a "zavrem to" pod stolikom, akykolvek hluk je okamzite Xkrat mensi. To co predtym pocujes a vnimas, zrazu takmer vobec nepocujes a rozhodne nevnimas. Hladaj taketo nejake moznosti, proste len preusporiadat to co mas teraz.

Lovu zdar a pochval sa vysledkami.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
SurrendeR
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ut 28. Sep, 2004, 14:00

Re: Stisenie PC (HDD do NAS, SSD, chladenie)

Príspevok od používateľa SurrendeR »

presne ako pise turbo, no este by som si overil ako ti kuri zdroj, aby si mu nezrusil uz tak poddimenzovane chladenie.
ale ak to vsetko s prehladom zvlada, tak ver ze na 7V to bude ideal, alebo ak sa citis bohaty, tak mu vymen chladiak za nejaku noctua.
co sa tyka HDD, tak ja som stisil HDD len co sa tyka vibracie..
pouzil som tlmiacu penu co sa dava pod plavajuce podlahy.
jak su 3.5" pozicie, tak som ten disk vytiahol, otocil o 90° ~a na spodnu hranu nalepil 3x prelozenu foliu.. v klude sa vedla toho disku zmesti este jeden.. no 3 uz nie.
ten PC bol zrazu uplne tichy. pri zavretej bocnici nebol HDD skoro vobec pocut. iba ako svistali platne.. ale vibracie ZIADNE!
teraz v lidli predavali za 2e izolacnu pasku na okna.. hned som si to predstavil ako tlmenie hdd :-D
Spoiler: ukázať
PC:Asus x99A-USB 3.1 || Intel i7 5820k 4.1GHz || Asus ROG Strux GTX 1080 8GB || 4x16 GB RAM 3200MHz CL14 G.SKILL || NVMe - 1000GB Samsung EVO 970 || RAID0 - 2x3TB WD RED || Cooler Master Centurion Silencio 452 || Seasonic Prime Ultra 750W Gold || 24" EIZO EV2436WFS3-BK EcoView ||
FOTO: Canon EOS 5D MKII || Canon 50mm F1.8II || Tamron 24-70/F2.8 VC || Canon 70-200/F4L IS || Canon EX580 MKII
Mobil: Samsung Galaxy S7
Car: BMW E36 328i Tour

Návrat na "Nákupná poradňa"