elektrika - indukcna varna doska na 220V
elektrika - indukcna varna doska na 220V
Cafte chalani,
tema je asi dost odveci, ale potreboval by som poradit - prdpokladam, ze viaceri ste tu elektrikari.
Do klasickeho panelakoveho bytu by som chcel indukcnu varnu dosku. Byt ma samozrejme iba 220V, vybavovat 380V je otrava a z casoveho hladiska nerealne. Bezna indukcna doska ma prikon max cca 6 - 7 kW
Jedna sa mi o to, aky maximaly prikon mozem v jednom momente odoberat, niekde som nasiel vzorec watts=amps x volts
mam 220V, elektrikar vravel ze na byt je 25A istic, znamena to, ze
1. v jednom momente mozem na cely byt spotrebovavat max 220x25 = 5500W?
2. ak dam na varnu dosku 25A istic + mam zapnutu ladnicku, pracku, PC a TV a dosku zapnem vyhodi mi poistky?
Mozete mi to prosim niekto trosku objasnit?
Vopred dakujem.
W.
tema je asi dost odveci, ale potreboval by som poradit - prdpokladam, ze viaceri ste tu elektrikari.
Do klasickeho panelakoveho bytu by som chcel indukcnu varnu dosku. Byt ma samozrejme iba 220V, vybavovat 380V je otrava a z casoveho hladiska nerealne. Bezna indukcna doska ma prikon max cca 6 - 7 kW
Jedna sa mi o to, aky maximaly prikon mozem v jednom momente odoberat, niekde som nasiel vzorec watts=amps x volts
mam 220V, elektrikar vravel ze na byt je 25A istic, znamena to, ze
1. v jednom momente mozem na cely byt spotrebovavat max 220x25 = 5500W?
2. ak dam na varnu dosku 25A istic + mam zapnutu ladnicku, pracku, PC a TV a dosku zapnem vyhodi mi poistky?
Mozete mi to prosim niekto trosku objasnit?
Vopred dakujem.
W.
Spoiler: ukázať
Re: elektrika - indukcna varna doska na 220V
7,2kW dosku na 25A istic zavesit nemozes. Ta doska, ak je na 230V musi byt istena 35A isticom, co sa ani nerobi, lebo kupovat a tahat a zapajat jednozilak primeraneho priemeru...
Pri troch fazach ti treba istic minimalne 16A na kazdu fazu a 2,5mm vodic. Niektore dosky sa daju prepnut aj na 230V, len potom maju znizeny prikon na cca 5,5kW. Staci im potom 25A istic.
Skus najst nejaku na 230V, co ma inteligentny booster, t.j., znizi prikon az pri zapnuti viacerych zon, ked nemas chut tahat a vybavovat 400V... Ale 400V je naj riesenie, ked chces komplet vyuzit cely komfort tej vecicky.
Pripadne kup 2-zonovu na 230V (3,6kW, bezna zasuvka a 16A istic). Priklad narychlo: http://ocsenec.sk/sk/detail/agdgjepgz0024.html , alebo http://www.nay.sk/whirlpool-acm-712-ix/d-292528-c-1741/
Pri troch fazach ti treba istic minimalne 16A na kazdu fazu a 2,5mm vodic. Niektore dosky sa daju prepnut aj na 230V, len potom maju znizeny prikon na cca 5,5kW. Staci im potom 25A istic.
Skus najst nejaku na 230V, co ma inteligentny booster, t.j., znizi prikon az pri zapnuti viacerych zon, ked nemas chut tahat a vybavovat 400V... Ale 400V je naj riesenie, ked chces komplet vyuzit cely komfort tej vecicky.
Pripadne kup 2-zonovu na 230V (3,6kW, bezna zasuvka a 16A istic). Priklad narychlo: http://ocsenec.sk/sk/detail/agdgjepgz0024.html , alebo http://www.nay.sk/whirlpool-acm-712-ix/d-292528-c-1741/
Dakujem Amok,
cize ak tam dam nieco taketo
http://varne-dosky.heureka.sk/siemens-e ... ecifikace/ - max prikon 4.6kW
malo by to byt v pohode?
cize ak tam dam nieco taketo
http://varne-dosky.heureka.sk/siemens-e ... ecifikace/ - max prikon 4.6kW
malo by to byt v pohode?
Ano. Je na 230V a staci jej 20A istic. Ma aj powerBoost, co je fajn.
Ani ohlasovat elektrarnam to netreba, pokial to nema prikon cez 5,5kW. Aspon myslim, ze 5,5kW je hranica. Celkovy odber budes mat len tak tak, ale je dost nepravdepodobne, ze budes naraz zhavit vsetky 3 zony + rychlovarnu konvicu + vysavac..
V najhorsom, ked to prezenies s odberom, vyhodis hlavny 25A istic, lebo tu 20-ku mozes pripojit az za hlavny istic samozrejme.
Ani ohlasovat elektrarnam to netreba, pokial to nema prikon cez 5,5kW. Aspon myslim, ze 5,5kW je hranica. Celkovy odber budes mat len tak tak, ale je dost nepravdepodobne, ze budes naraz zhavit vsetky 3 zony + rychlovarnu konvicu + vysavac..
V najhorsom, ked to prezenies s odberom, vyhodis hlavny 25A istic, lebo tu 20-ku mozes pripojit az za hlavny istic samozrejme.
trochu oživím túto tému indukčný dosiek
rozhodol som sa kúpiť túto: AEG HK754400FB
problém je z môjho pohľadu nasledovný: v popise má táto doska maximálny príkon 7400W, ale zapájať sa má do 220-240V... čo mi veľmi nedáva zmysel, keďže už len 3 platne by mi vyrazili jednofázovú poistku v bytovke... teda moja otázka je, či som to nepochopil ja, alebo výrobca obyšiel fyzikálne zákony bol som totiž v tom, že takýto odber musí ísť cez 3 fázy a silnejší istič
viete mi prosím niekto povedať prečo to má výrobca takto uvedené na svojej stránke?
http://www.aeg.cz/products/vařen%C3%AD/ ... k754400fb/
..čo som pozeral, tak každá jedna doska na Alze, má v popise, že 220-240, pričom som našiel aj siemens, ktorá mala príkon 11000W
edit: už asi viem, ono ta doska má každu fázu na 220-240V, len už nie je nikde spomenuté, že do dosky pre správne fungovanie idú 2-3 takéto fázy, takže sa to napája na 2-3 žili z 380V prívodu... retardované popisky (resp. marketing, aby to kúpil každý a to, že mu to na jednej fáze bude ledva fungovovať v lepšom prípade, v horšom vyrážať poistky ich už netrápi), lebo 7400W / 230V = 32A poistka a taká sa dáva len pri 380V
rozhodol som sa kúpiť túto: AEG HK754400FB
problém je z môjho pohľadu nasledovný: v popise má táto doska maximálny príkon 7400W, ale zapájať sa má do 220-240V... čo mi veľmi nedáva zmysel, keďže už len 3 platne by mi vyrazili jednofázovú poistku v bytovke... teda moja otázka je, či som to nepochopil ja, alebo výrobca obyšiel fyzikálne zákony bol som totiž v tom, že takýto odber musí ísť cez 3 fázy a silnejší istič
viete mi prosím niekto povedať prečo to má výrobca takto uvedené na svojej stránke?
http://www.aeg.cz/products/vařen%C3%AD/ ... k754400fb/
..čo som pozeral, tak každá jedna doska na Alze, má v popise, že 220-240, pričom som našiel aj siemens, ktorá mala príkon 11000W
edit: už asi viem, ono ta doska má každu fázu na 220-240V, len už nie je nikde spomenuté, že do dosky pre správne fungovanie idú 2-3 takéto fázy, takže sa to napája na 2-3 žili z 380V prívodu... retardované popisky (resp. marketing, aby to kúpil každý a to, že mu to na jednej fáze bude ledva fungovovať v lepšom prípade, v horšom vyrážať poistky ich už netrápi), lebo 7400W / 230V = 32A poistka a taká sa dáva len pri 380V
- Heatman
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 23. Nov, 2006, 02:00
Je to tak ako pises, vyrobcovia tam oznacuju iba zakladne pripojenie, co je 230V ale napriklad v navode co om nasiel pre platnu MORA pise ze sa v takom pripade musi byt obvod isteny 32A poistkou/isticom a vodic minimalneho prierezu 6mm2.
Samozrejme je tam aj klasicke zapojenie na 3 fazy a este aj na 2x 2 fazy s dvoma isticmi.
Samozrejme je tam aj klasicke zapojenie na 3 fazy a este aj na 2x 2 fazy s dvoma isticmi.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ono zas kopec tych dosiek ma tzv. 230V rezim, ked ti to proste nepovoli urcite kombinacie. Teda napriklad pri 2 pouzitych platniach ti to povoli ich dat na 100%, ale ked uz chces 3 ci 4 tak ti to povoli nastavit iba povedzme na 70%.
hej to s tym 230V rezimom som pocul, len aj ten celkom vytazuje privod elektriny a ked si to supne clovek na vetvu, kde ma este napr. pracku, tak to bud riadne uberie vykon, alebo vyrazi poistky, alebo skonci v chybe F, alebo E... uz presne neviem, tak preto som bol najprv zhrozeny
-
- Moderátor
A to uz kto ma preboha na jednej vetve pracku aj kuchynu ?
-
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
tak nie vzdy bolo moderne mat kazdu zastrcku na vlastnom istici
My mame na 230V indukciu a zatial ani raz nevyhodila poistky. 4 veci naraz na tom na plny vykon neboli, ale dve, tri, povedzme 70% isli v pohode. Ono, moze to byt riesenie, ze kazda cast je na zvlast fazu, ale ak niekto byva v cinziaku, tak proste je limitovany hlavnym isticom v rozvadzaci na chodbe. Myslim tym vonkajsiu chodbu, kde su schody. Ak tam je 16A, tak si clovek nepomoze, ze to uz z isticov v byte ma na 3 fazy. Cize aj kebyze mas rozdielne fazy s prackou a vysavacom, tak je to uplne jedno, vonkajsi istic vypne.
Ale vnukli ste mi myslienku celkom... Zajtra testnem 4x 100% plus vysavac a rychlovarna konvica.
Ale vnukli ste mi myslienku celkom... Zajtra testnem 4x 100% plus vysavac a rychlovarna konvica.
CPU: R9-5900X Cooler: Kraken X62 MB: x570 TUF PRO (Wi-Fi) GPU: RTX 3080 Ti Suprim X
RAM: GSkill 64GB 3600CL16 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
SSD: Micron 7400 PRO 3840BG, PNY CS3040 2TB, Kingston KC600 1TB PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
RAM: GSkill 64GB 3600CL16 SSD OS: Corsair MP600 PRO XT 2TB
SSD: Micron 7400 PRO 3840BG, PNY CS3040 2TB, Kingston KC600 1TB PSU: Corsair HX1000 CASE: Fractal Torrent
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
dobra doska to ma osetrene a proste nedovoli vsetky zony naraz na 100%
-
- Moderátor
Tak 1x16A na byt by bola velka tragedia.
230V zapojenie by som nesiel. Uz len ked zapnes na jednej doske rychly ohrev, tak ti automaticky vypne vsetky ostatne. Velmi pochybujem, ze vobec dve zony pustis na viac ako 2/3 vykonu sucasne.
Ja som zapojeny na dve fazy a tiez to ma urcite male obmedzenia. Doska je vnutorne rozdelena na lavu a pravu cast a ked pustim rychloohrev na najvacsej zone v lavo, tak druha zona ide maximalne na 6. stupen z 9.
Ja som zapojeny na dve fazy a tiez to ma urcite male obmedzenia. Doska je vnutorne rozdelena na lavu a pravu cast a ked pustim rychloohrev na najvacsej zone v lavo, tak druha zona ide maximalne na 6. stupen z 9.
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
-
- Moderátor
2 zony na 230V v pohode. Pri 16A istici je to 3.68kW, viac nez dost.