Regulovateľnosť ventilátorov: databáza meraní rozsahu otáčok
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 22:20
Re: Regulovateľnosť ventilátorov: databáza meraní rozsahu ot
btw, mino, pritom ako to je riešené u eloopov, teda, že je možné v pohode vybrať lopatky by som nevidel problém s nástrekom - úplná pohodička - trebárs aj vybrať gumené podložky ( teraz si nie som 100 istý, či ich je možné len vydlabnúť alebo sú prilepené) a nastriekať by bola lahôdka a máme parádne ventilátory
..škoda toho intake, btw, neskúsil by si (len tak pre mňa) priložiť nejaký prachový filter + nevšimol si si, koľko potrebuje potom eloop miesta, aby nezačala húkačka ?
..škoda toho intake, btw, neskúsil by si (len tak pre mňa) priložiť nejaký prachový filter + nevšimol si si, koľko potrebuje potom eloop miesta, aby nezačala húkačka ?
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Toto sa chystám testnúť cez víkend, včera som bol fakt rád, že som ich stihol trochu zabehnúť a namerať. Otestujem to jak intake, skúsim aj na chladič medzi veže, resp. vzadu do pull pozície... IMO za bežným prachovým filtrom by to nemusel byť problém, ak je tam aspoň pár mm, ale vyskúšam a zreferujem.
Tie gumy idú dať von bez problémov, len neviem čím by sa to dalo strieknúť aby to fakt držalo. Svojho času som skúšal tie rohy z Multiframe dať do červenej PlastiDipom, ale long story short... nešlo to.
Neviem či by som skúšal z eLoop vyberať rotor, oni sú dizajnované fakt natesno okolo rámu, takmer na dotyk, stačí, že tým zásahom sa trochu spraví vôľa v jadre a kľudne to potom môže škrtať o rám pri prevádzke.
Tie gumy idú dať von bez problémov, len neviem čím by sa to dalo strieknúť aby to fakt držalo. Svojho času som skúšal tie rohy z Multiframe dať do červenej PlastiDipom, ale long story short... nešlo to.
Neviem či by som skúšal z eLoop vyberať rotor, oni sú dizajnované fakt natesno okolo rámu, takmer na dotyk, stačí, že tým zásahom sa trochu spraví vôľa v jadre a kľudne to potom môže škrtať o rám pri prevádzke.
Spoiler: ukázať
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
ako pokiaľ by tam šli trebárs 2-3 ľahké vrstvy (vedel by som si predstaviť napríklad pri používaní nejakých fat capov, kde sa ešte aj rozptýli roztrek), tak neverím, že niekoľko nanogramov (to som len tak strelil, netuším, aká môže byť váha takýchto čiastočiek v celku) by mohlo spraviť nejaké nelineárne nanesené miesta, osobne keby to bolo v pohode, tak možno by som nakoniec ani neriešil fractaly ale riskol to s B14tkami, mám pre ne asi nejako slabosť
btw, aj preto som sa pýtal na ten prachový, lebo ak si spomínaš, čo som písal ohľadom BSPčiek, tak tam prítomnosť filtra pridala na hluku (to by som mohol aj ja skúsiť a skúsiť aj v porovnaní s silverstone filtríkom, ktorý je z hľadiska hustoty úplne dokonalý, tak možno aj to spraví nejaký rozdiel...ale veď...uvidí sa
btw, aj preto som sa pýtal na ten prachový, lebo ak si spomínaš, čo som písal ohľadom BSPčiek, tak tam prítomnosť filtra pridala na hluku (to by som mohol aj ja skúsiť a skúsiť aj v porovnaní s silverstone filtríkom, ktorý je z hľadiska hustoty úplne dokonalý, tak možno aj to spraví nejaký rozdiel...ale veď...uvidí sa
CASE: Sliger Cerberus X PSU: Corsair SF750 MB: Ašuš Creator CPU: Rezeň 3900X GPU: RTX 3090 FE RAM: TridentZ 3600MHz@CL14 SSD: 970 EVO<--DEAD + Corsair MP600XT a MP600, Ťamťung 980 Pro Moňas: ♡ LG 48" C11 OLED ♡ Myš: G Pro Superlight Wire Klávka: Rôzne Audiofekália: Topping DX3 Pro, Hifiman Edition XS, Mr.Speakers Alpha Dog, JBL LSR305
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Ako, skúsiť môžeš, mne sa do toho nechce.
Ono každý fan zmení akustiku do určitej miery ak má reštrikciu či vpredu alebo vzadu, ale eLoop sú na tie predné prekážky zvlášť citlivé. A hlavne nezabúdať na hrúbku fanu, v intake pozíciách to môže byť problém u niektorých skriniek.
Ono každý fan zmení akustiku do určitej miery ak má reštrikciu či vpredu alebo vzadu, ale eLoop sú na tie predné prekážky zvlášť citlivé. A hlavne nezabúdať na hrúbku fanu, v intake pozíciách to môže byť problém u niektorých skriniek.
- Monster1
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 20. Jan, 2009, 21:27
Díky za info Miňo, chcem sa opýtať ako je na tom s hlukom okolo 1000-1200rpm je to stále tiššie než bežné fany? viem že na tých rpm už nieje tichý žiadny fan ale keby si to napr mohol s niečim porovnať aspoň od oka.
Ryzen 5900X @ 5,05 GHz + Asus Strix B550-A Gaming+ Team Group Vulcan 2x8 GB @ 3200 MHz CL16 + Asus TUF RTX 3080 OC @1845/19800MHz 0,85V + Samsung 970 EVO 500GB + Crucial MX200 512 GB + Enermax Platimax D.F. 600W + Fractal Define R4 + 2xPhobya Noisebuster insulating mats + Noctua NH-D15 Chromax Black + 3x Noiseblocker Eloop B14-ps
Master of Hertz
Samsung Odyssey G7 27'' 240
Master of Hertz
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Je rozhodne o dosť tichší v pomere prietok-hluk než väčšina fanov. O otáčkach by som sa tu nebavil, lebo každý fan má iný prietok pri rovnakých rpm a tu to platí dvojnásobne, keďže je tam väčšia hrúbka. Stačí si porovnať špecifikácie povedzme medzi týmito...
- NB eLoop B14-2 ... 109 m3/h @ 900 rpm
- Noctua A14 FLX ... 115 m3/h @ 1200 rpm
- NB BlackSilent PRO PK-2 ... 93 m3/h @ 1200 rpm
Čiže eLoop na 900 rpm doťahuje A14 na 1200 rpm, a na tých 900 rpm sa mi to teda zdá úplne inde akusticky než je A14 FLX na plných otáčkach. Bohužiaľ zrovna s Noctuou to teraz neviem priamo porovnať, ale skúsim si to napočúvať s tým čo mám poruke a dám vedieť. Včera ozaj nebol čas nejak vážnejšie porovnávať.
- NB eLoop B14-2 ... 109 m3/h @ 900 rpm
- Noctua A14 FLX ... 115 m3/h @ 1200 rpm
- NB BlackSilent PRO PK-2 ... 93 m3/h @ 1200 rpm
Čiže eLoop na 900 rpm doťahuje A14 na 1200 rpm, a na tých 900 rpm sa mi to teda zdá úplne inde akusticky než je A14 FLX na plných otáčkach. Bohužiaľ zrovna s Noctuou to teraz neviem priamo porovnať, ale skúsim si to napočúvať s tým čo mám poruke a dám vedieť. Včera ozaj nebol čas nejak vážnejšie porovnávať.
- Monster1
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 20. Jan, 2009, 21:27
Super dík presne toto som chcel počuť, uvažujem že by som vymenil zadnú noctuu čo mávam na 900 rpm a dal tam jednu B14 možno aj na full tých 1200 otáčok ak to bude mať rovnaký hluk, každopádne už len na skúšku musím jeden fan určite vyskúšať.
Ryzen 5900X @ 5,05 GHz + Asus Strix B550-A Gaming+ Team Group Vulcan 2x8 GB @ 3200 MHz CL16 + Asus TUF RTX 3080 OC @1845/19800MHz 0,85V + Samsung 970 EVO 500GB + Crucial MX200 512 GB + Enermax Platimax D.F. 600W + Fractal Define R4 + 2xPhobya Noisebuster insulating mats + Noctua NH-D15 Chromax Black + 3x Noiseblocker Eloop B14-ps
Master of Hertz
Master of Hertz
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Tak menší report... skúsil som s prachovým filtrom z R4 nacapeným rovno na fan, B14-2 bez problémov aj na 900 rpm, takmer žiadna zmena hluku, B14-3 od 1000 rpm vyššie už veľmi výrazná zmena, ale pri tom prietoku by to nastalo s každým fanom. Ako intake v nižších otáčkach teda môže byť tiež, ak tam nie je veľká reštrikcia pred fanom, klasický prachový filter bez problémov.
Pull pozícia na CPU chladiči nie, tam ide hluk hore okamžite, otravné bzučanie, chce to min. 5 mm medzeru medzi pasívom a fanom, aby to zmizlo /testované medzi 600-900 rpm/.
Outtake v skrini ideál, push pozícia na chladičoch tiež, tam sa hodí, ale kvôli hrúbke /kompatibilita so sponami/ a štvorcovej konštrukcii rámu to asi nebude jeho hlavné využitie.
Na záver, pre mňa osobne do 750 rpm impozantný fan, veľmi tichý a pritom kvalitný prietok aj pri ultranízkych otčkach. Ani 200-300 rpm nie je úplny nezmysel do ultratichých zostáv, pri riedkej outtake mriežke. Nad 750 už to nie je moja šálka kávy. O hluk nejde, s ohľadom na iné značky je to stále tiché aj pri 900-1000 rpm, ale vadí mi frekvencia toho hluku, lezie to do vyšších tónov než by som rád. Aj keď mne vadí nad 750 rpm asi každý fan, s výnimkou NB Multiframe, takže ma berte s rezervou.
Druhá vec je, že porovnané s NB BlackSilent PRO, to čo BS PRO fúka na 700 rpm, tak eLoop dáva ľavou zadnou niekde okolo 500, čisto môj subjektívny odhad, toto je určite najsilnejšia stránka eLoop.
Pull pozícia na CPU chladiči nie, tam ide hluk hore okamžite, otravné bzučanie, chce to min. 5 mm medzeru medzi pasívom a fanom, aby to zmizlo /testované medzi 600-900 rpm/.
Outtake v skrini ideál, push pozícia na chladičoch tiež, tam sa hodí, ale kvôli hrúbke /kompatibilita so sponami/ a štvorcovej konštrukcii rámu to asi nebude jeho hlavné využitie.
Na záver, pre mňa osobne do 750 rpm impozantný fan, veľmi tichý a pritom kvalitný prietok aj pri ultranízkych otčkach. Ani 200-300 rpm nie je úplny nezmysel do ultratichých zostáv, pri riedkej outtake mriežke. Nad 750 už to nie je moja šálka kávy. O hluk nejde, s ohľadom na iné značky je to stále tiché aj pri 900-1000 rpm, ale vadí mi frekvencia toho hluku, lezie to do vyšších tónov než by som rád. Aj keď mne vadí nad 750 rpm asi každý fan, s výnimkou NB Multiframe, takže ma berte s rezervou.
Druhá vec je, že porovnané s NB BlackSilent PRO, to čo BS PRO fúka na 700 rpm, tak eLoop dáva ľavou zadnou niekde okolo 500, čisto môj subjektívny odhad, toto je určite najsilnejšia stránka eLoop.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
dofrasa ale su drahe jak diamanty z Marsu.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
plne súhlasím s tými vyššími otáčkami, môj 120tkovský eloop na outtake zo skrinky (kde má asi 4-5cm priestoru) musím púšťať v záťaži minimálne na cca 1050RPM a presne to isté počujem - taký nepríjemný pazvuk ale z repertoára vyšších tónov...nakoniec znovu sa len pridám k tebe a rovnako zase poviem, že multiframy sú v tomto prosto dokonalé, u mňa v záťaži idú na full (cca 1200RPM) a počuť ich menej ako tie moje nočné mory BSP tiež na otáčkach okolo 1050
dokonca to neprehlučia ani vardary , ktoré sú detto tichšie na 1200RPM ako BSP a eloopik
ach, idem robiť objednávku na tie venturi
dokonca to neprehlučia ani vardary , ktoré sú detto tichšie na 1200RPM ako BSP a eloopik
ach, idem robiť objednávku na tie venturi
- mino_85
- Pokročilý používateľ
turbo... hej, je to pálka za tie eLoopy, až cez mieru.
loleq... na 1000 rpm je hlučné všetko, s tým nič nenarobíš, aerohluk tam bude vždy, potom je len otázka dizajnu fanu aká je povaha toho hluku. Treba to vyskladať tak, aby to proste fúkalo menej. Multiframe sú výnimka, ale zas čo fúkajú tieto eLoop 140 na 1000 rpm a Multiframe sa nedá vôbec porovnať.
loleq... na 1000 rpm je hlučné všetko, s tým nič nenarobíš, aerohluk tam bude vždy, potom je len otázka dizajnu fanu aká je povaha toho hluku. Treba to vyskladať tak, aby to proste fúkalo menej. Multiframe sú výnimka, ale zas čo fúkajú tieto eLoop 140 na 1000 rpm a Multiframe sa nedá vôbec porovnať.
Super práca Miňo ako vždy .
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
- loleqboleq
- Pokročilý používateľ
tak aj ja už mám svojich miláškov
avšak ako si miňo spomínal, HP-14 aj u mňa boli o poznanie hlučnejšie (rapkaním) ako HP-12), okolo 600RPM to bol celkom brutál, na vyšších už prestali...teda značne prestali...musím povedať, že oproti HP-12 sú hlučnejšie, teda napríklad +-1020RPM sú hlučné ako 1200RPM u HP-12 (pocitovo)
ale to všetko samozrejme pár cm odo mňa, zajtra bude sťahovanie národov do novej skrinky (bože, ak mne sa zmestí, tá HP-14 na pull NH-D14 s tými ramkami pod ňou, tak budem skákať od radosti...očkom som to skúsil pri S340 a z toho, čo som si tak všimol, že trčí som nameral presne 0,9mm, čo je hodnota, o ktorú v mm v 400C je podpora pre výšku CPU chladiča)
ala zbohom vardary a eloopik, ktorý je síce fasa ale štartuje od vysokých otáčok (1800rpm verzia), čo už nie je podľa môjho gusta a takto o týždeň keď skočím ku gabovi po posledný multiframe si možno už dám na dlho dlho dlho pokoj s chladením a ventilátormi
HP-12 úplne bezchybné, parádny zvukový prejav aj na vyšších otáčkach - pár cm od ventilátora rapkanie, čo je ničavšak ako si miňo spomínal, HP-14 aj u mňa boli o poznanie hlučnejšie (rapkaním) ako HP-12), okolo 600RPM to bol celkom brutál, na vyšších už prestali...teda značne prestali...musím povedať, že oproti HP-12 sú hlučnejšie, teda napríklad +-1020RPM sú hlučné ako 1200RPM u HP-12 (pocitovo)
ale to všetko samozrejme pár cm odo mňa, zajtra bude sťahovanie národov do novej skrinky (bože, ak mne sa zmestí, tá HP-14 na pull NH-D14 s tými ramkami pod ňou, tak budem skákať od radosti...očkom som to skúsil pri S340 a z toho, čo som si tak všimol, že trčí som nameral presne 0,9mm, čo je hodnota, o ktorú v mm v 400C je podpora pre výšku CPU chladiča)
ala zbohom vardary a eloopik, ktorý je síce fasa ale štartuje od vysokých otáčok (1800rpm verzia), čo už nie je podľa môjho gusta a takto o týždeň keď skočím ku gabovi po posledný multiframe si možno už dám na dlho dlho dlho pokoj s chladením a ventilátormi
- mino_85
- Pokročilý používateľ
Hm, tak že by u HP-14 to bola skôr vlastnosť než vada? Divné... možno nejaká menej vydarená várka. Daj potom vedieť jak to chladí.