Dovolenka po EU autom - naco nezabudnut
Dovolenka po EU autom - naco nezabudnut
Caute, planujeme zo zenou letnu dovolenku SR - FRA a spat...Predpokladam prechod cez Nemecko, Svajciarsko mozno ITA.
Co si na takuto cestu zobrat a naco nezabudnut? Myslim, ze toto moze byt dobry manual pre ostatnych
- 2 reflexne vesty
- sadu na opravu defektu (mam len dojazdovku)
- klasicku povynu vybavu auta -> treba mat lekarnicky podla statu?
- GPS
- olej na doliatie ak by sa nieco stalo (nepredpokladam, kedze doteraz som nikdy nedolieval medzi vymenami)
- mat EU positenie na auto - myslim si, ze mi to havarijne kryje - treba mat specialne papiere v pripade nehody pre kazdy stat zvlast ci radsej vzdy volat policiu?
Pred dovolenkou sa vymeni minimalne olej nech mam na cestu cerstvy kedze dostane dobre zabrat.
Naco nezabudnut/ co si zo sebou este zobrat?
Co si na takuto cestu zobrat a naco nezabudnut? Myslim, ze toto moze byt dobry manual pre ostatnych
- 2 reflexne vesty
- sadu na opravu defektu (mam len dojazdovku)
- klasicku povynu vybavu auta -> treba mat lekarnicky podla statu?
- GPS
- olej na doliatie ak by sa nieco stalo (nepredpokladam, kedze doteraz som nikdy nedolieval medzi vymenami)
- mat EU positenie na auto - myslim si, ze mi to havarijne kryje - treba mat specialne papiere v pripade nehody pre kazdy stat zvlast ci radsej vzdy volat policiu?
Pred dovolenkou sa vymeni minimalne olej nech mam na cestu cerstvy kedze dostane dobre zabrat.
Naco nezabudnut/ co si zo sebou este zobrat?
Spoiler: ukázať
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Re: Dovolenka po EU autom - naco nezabudnut
Vo FRA je povinny alkohol tester vo vybave. V rakusku je povinne mat tolko viest, kolko je clenov posadky. Lekarnicky by mali byt vsade identicke (na 99%). Do Svajciarska si radsej vezmite pasy, hoci su v Schengene, na hraniciach v principe kontroluju kazdeho okrem hranicnych obci/okresov. Skontrolovat zelenu kartu, aby mala dostatocnu platnost.
Doplnil by som davat si pozor na radary, stacionarne aj usekove, posielaju pokuty do zahranicia uplne bezne. A tiez pozor na chodcov cez prechody, v rakusku a svajciarsku (asi aj nemecku) je absolutna prednost chodca, je povinnost zastavit, pri poruseni su celkom slusne palky (v rakusku pri opakovani aj odobratie vodicaku) a chodci su zvyknuty sa vrhat na prechody bez pozretia sa do stran.
Doplnil by som davat si pozor na radary, stacionarne aj usekove, posielaju pokuty do zahranicia uplne bezne. A tiez pozor na chodcov cez prechody, v rakusku a svajciarsku (asi aj nemecku) je absolutna prednost chodca, je povinnost zastavit, pri poruseni su celkom slusne palky (v rakusku pri opakovani aj odobratie vodicaku) a chodci su zvyknuty sa vrhat na prechody bez pozretia sa do stran.
FVE 12.45 kWp V/Z
dobre tipy
ten alkohotester si si isty? 2x som tam mal pozicane auto ale alkoholtester tam nebol ani raz.
ten alkohotester si si isty? 2x som tam mal pozicane auto ale alkoholtester tam nebol ani raz.
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Pamatal som si, ze sa to spominalo kedysi, nasiel som toto: http://www.zdravotnickepomocky.sk/alkoh ... d-01072012
FVE 12.45 kWp V/Z
- Krutibrko
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00
Osobne by som dal ešte auto skontrolovať do servisu, či náhodou niečo sa nedrbe. Predsalen je rozdiel jazdiť tu v okolí a ísť do FR. Ja som raz tak ostal trčať na pumpe pri Budapešti - bol to mikrobus z požičovne, ale aj tak to vie pokaziť minimálne deň.
Co ma napada, ako písal Krutibrko, skontrolovať auto do servisu, vymeniť vzduchovy filter, skontrolovať brzdovu kvapalinu, aby nemala nízky bod varu, neviem kedy si dával naposledy čistiť klimatizáciu ale smradlava klimatizacia alebo zadrhnuty kompresor nie sú zrovna prijemné veci v lete.
A ešte netankovať na pochybnych pumpach len kvôli cene.
A ešte netankovať na pochybnych pumpach len kvôli cene.
- mirjak
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
kreditku, ak mas moznost - zober normalnu rezervu, hoci aj jedno zimne kolo, alkoholtester vo FR najlacnejsia jednorazovka. WC papier je niekedy na nezaplatenie
A hlavne sa priprav na drahe dialnice. Minuly rok som tam na dialniciach nechal okolo 700 ecok, neratam palivo (11-dnova dovolenka). A to som bol len v strednom a juhovychodnom Francuzsku, ale zase som siel s5 cez Taliansko a to ma taktiez drahe dialnice.
K tomu alkohol testeru. Ak si zaobstaras jednorazovy tak minimalne 2, ak by si nahodoul musel fukat, aby si mal aj po prehliadke funkcny tester v povinnej vybave.
K tomu alkohol testeru. Ak si zaobstaras jednorazovy tak minimalne 2, ak by si nahodoul musel fukat, aby si mal aj po prehliadke funkcny tester v povinnej vybave.
Dialnice su mi jasne ale 700e? nejazdi len po dialniciach
1x ked som tam bol s pozicanym autom tak som presiel marseille - monaco a spat za 50e
1x ked som tam bol s pozicanym autom tak som presiel marseille - monaco a spat za 50e
Nj, da sa ist aj po okreskach
No ja som mal dovolenku naplanovanu tak ze som bol kazdy den na inom mieste. Takze rychle presuvanie z jedneho miesta na druhe proste muselo byt (3 max 4 hodiny v aute denne).
No ja som mal dovolenku naplanovanu tak ze som bol kazdy den na inom mieste. Takze rychle presuvanie z jedneho miesta na druhe proste muselo byt (3 max 4 hodiny v aute denne).
- lezgy
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 20. Feb, 2005, 20:00
- Bydlisko: Trebišov... mesto kde nik nepracuje a všetci sa maju dobre
na auto, ne jak ja
benzin do bandasky a cash
benzin do bandasky a cash
1, Intel® NUC Kit 6i3SYH
2, HP 4330s
2, HP 4330s
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
do bandasky? to som naposledy zazil pred vyse 25 rokmi, pri dnesnom dojazde aut a hustote CS ti nic nehrozi
Pridal by som hasičák a žiarovky.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
hlavne si dobre nabi kreditnu kartu
Co mate furt s kreditkou...
Obycajna Visa electron debetka a ficim s tym po cele EU be a problemov
Obycajna Visa electron debetka a ficim s tym po cele EU be a problemov