Ahojte, vidím podľa príspevkov, že sú tu niektorí ľudia, ktorí vedia aj o čom píšu. Pripojím sa aj ja s mojimi skúsenostami.
Bývam v bytovke (dedina), mám zavedenú linku z celého baráku len ja (myslím že 1XN kábel), je to 2 páry kábel.
Jeden pár využívam JA a druhý začal využívať SUSED nadomnou. (Tomu potom z dsl modem/routera ťahám cez klasický UTP kábel connect hore k nemu).
Zo začiatku som chcel profil
10/1 - nakoľko to mal aj Telekom aj Orange v ponuke na mojej adrese. Samozrejme linka padala, SNR down okolo 6-7dB - skúsil som asi 7 rôznych routerov, cez rôzne chipsety, výsledok cca všade rovnaký. Najhoršia vec, je TP Link, tie najnižšie rady, ten Vám jebne 0 offset, čiže rýchlosť aj 11Mbit, ale linka nestabilná.
Potom som zostal pri modem/routery ASUS N10 - nič iné som nepotreboval, kedže to mám len ako modem, route-ujem cez XIaomi Mini a OpenWRT
Nakoľko to padalo, stále som riešil, volal, boli tu 2x technici, že všetko OK, nakoniec sa to riešilo tak, že merali linku a že mi sem pustí linka
stabilne max
7,5Mbit/0,5Mbit - aj tak fajn, tak som povedal dobre. Proste 5Mbit je u mňa fakt málo.
Znížili mi teda profil z
10/1 na 7.5/0.5.
Skoro 1/2 ROka idem na tomto profile, ale nie je to tiež 100% OK, ale je to v rámci stability v pohode.
Ale len kvôli tomuto modemu, kde si viem nastaviť
OFFSET na linke na -3dB aby som mal stabilnejšiu linku.
(V prílohe sú aktuálne staty)
Skúsenosti doteraz boli také, že linka išla niekedy 1 niekedy aj 4 dni bez nejakých problémov - vačší packet loss.
Ak začne linka chybovať, nahodím a všetko ide zase ok.
Od Včera sa mi začala stávať taká vec, že vo večerných hodinách mi zase linka padá, pozeral som SNR a už dosť nízke 6-7dB - to je na hranici "rozsypania" linky. (Tak dnes som dal offset na -3dB - a uvdíme Čo to správí)
Info o ústredni - ústredňa je cca 5,5KM. Odozvy, nakoľko mám profil
Path Mode na
Interleaved sú 23-25ms. (SK Server)
SUSED: Má profil 5/0,5Mbit a tomu to ide celkom slušne, pozeral som jeho staty. Ten má
PathMode na
Fastpath - takže má odozvy o
5-8ms nižšie. A SNR má okolo 12-15dB
Chcel som sa spýtať, či niekto nemá podobné skúsenosti, viem že SNR padá počas dňa, ráno je najväčšie a ku večeru ide dole - rušenie atď. (Neviem či je to pravda, alebo je to tým, že je ústredňa viac vyťažená)...
Okrem 2x globálnych výpadkov DSL som celkom spokojný, pretože iná možnosť, normálneho internetu na dedine nie je. Nepočítam amatérske 5GHz pripojenia cez 9HOPOV a pingom xyMS...
Ďakujem