TV 60-65", +/-1500€
Re: TV 60-65", +/-1500€
Zdar, riesim poslednu (?) dilemu, LG 55EG910V vs Samsung UE60KS7002. Je naozaj taky priepastny rozdiel oproti OLED, aj ked je samsung vybaveny quantum dot a HDR 1000?
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
• Quantum dots nemaju podla mna ziadnu realnu vyhodu pre uzivatela oproti inym LCD technologiam. Medzi ich popisovane plusy patri to, ze sa daju spravit precizne a syte farby (cize vacsi farebny rozsah) a vysoky jas, takze vyrobca TV moze marketingovo operovat s carovnym slovickom "HDR". Medzi malo spominane minusy patri napriklad vacsi backlight bleed. Tipujem ale, ze pri TV to bude nejako lepsie poriesene. Samsung uz aj do celkom vysokych rad TV tava Edge-lit podsvietenie, co je celkom o nicom. Medzi vyhody, ktore koncovy uzivatel nevidi, patri lacna vyroba quantum dots, takze Samsung vie spravit wide-gamut TV s vysokym jasom za menej penazi, co samozrejme neprenesie na koncoveho uzivatela a este mu tam da o nicom podsvietenie. Great success!
• HDR je taka magicka skratka tohto roka. Jeden by si myslel, ze HDR tu doteraz nebolo a bude to nieco uzasne. V zasade sa jedna o to, ze telka dokaze zobrazit vysoky staticky kontrast (tmavu ciernu a svetlu bielu). To by znamenalo, ze LCD sa konecne zacne dotahovat na tu opovrhovanu plazmu? Nie tak celkom. Certifikacia HDR sa da ziskat dvomi sposobmi -- bud mas dobru ciernu a mensi jas, alebo zlu ciernu a vyssi jas. Konkretne cisla su taketo:
- Moznost 1: pod 0,05 cd/m2 cierna a nad 1000 cd/m2 biela
- Moznost 2: pod 0,0005 cd/m2 cierna a nad 540 cd/m2 biela
Ked zoberieme hranicne hodnoty, v prvom pripade to dava staticky kontrast 20 000:1, v druhom pripade 1 080 000:1. Ano, taky rozdiel tam je a mozes hadat, ktoru moznost si vyberu vyrobcovia LCD (nie ze by mali na vyber). Pre porovnanie, moja stara 6-rocna plazma ma staticky kontrast 40 000:1 alebo 60 000:1, uz si presne nepamatam ako som to nameral u seba doma. To len aby si mal perspektivu, cim sa teraz idu slavnostne pysit vyrobcovia LCD.
Ja dlhodobo presadzujem nazor, ze najdolezitejsi na obraze je staticky kontrast tvoreny dobrou ciernou farbou. OLED technologiu povazujem za vhodneho nastupcu plazmy a hoci je na mna este skoro, uz zacinam pokukovat po novej TV (to vsak pride tak za 1-3 roky). I ked ma OLED nejake nevyhody (ktore plynu hlavne z toho, ze je to robene ako LCD TV -- napr. obnovovanie subpixelov), tak postupne to zacina byt pouzitelne. A ta cierna farba tam je neskutocna. Tohtorocne modely LG sa mi dost pacia, takze kym pridem k peniazom a budem taku TV kupovat, tak uz by to mohlo byt pomerne odladene. Zase netreba cakat do nekonecna, ved aj plazma mala svoje neduhy.
• HDR je taka magicka skratka tohto roka. Jeden by si myslel, ze HDR tu doteraz nebolo a bude to nieco uzasne. V zasade sa jedna o to, ze telka dokaze zobrazit vysoky staticky kontrast (tmavu ciernu a svetlu bielu). To by znamenalo, ze LCD sa konecne zacne dotahovat na tu opovrhovanu plazmu? Nie tak celkom. Certifikacia HDR sa da ziskat dvomi sposobmi -- bud mas dobru ciernu a mensi jas, alebo zlu ciernu a vyssi jas. Konkretne cisla su taketo:
- Moznost 1: pod 0,05 cd/m2 cierna a nad 1000 cd/m2 biela
- Moznost 2: pod 0,0005 cd/m2 cierna a nad 540 cd/m2 biela
Ked zoberieme hranicne hodnoty, v prvom pripade to dava staticky kontrast 20 000:1, v druhom pripade 1 080 000:1. Ano, taky rozdiel tam je a mozes hadat, ktoru moznost si vyberu vyrobcovia LCD (nie ze by mali na vyber). Pre porovnanie, moja stara 6-rocna plazma ma staticky kontrast 40 000:1 alebo 60 000:1, uz si presne nepamatam ako som to nameral u seba doma. To len aby si mal perspektivu, cim sa teraz idu slavnostne pysit vyrobcovia LCD.
Ja dlhodobo presadzujem nazor, ze najdolezitejsi na obraze je staticky kontrast tvoreny dobrou ciernou farbou. OLED technologiu povazujem za vhodneho nastupcu plazmy a hoci je na mna este skoro, uz zacinam pokukovat po novej TV (to vsak pride tak za 1-3 roky). I ked ma OLED nejake nevyhody (ktore plynu hlavne z toho, ze je to robene ako LCD TV -- napr. obnovovanie subpixelov), tak postupne to zacina byt pouzitelne. A ta cierna farba tam je neskutocna. Tohtorocne modely LG sa mi dost pacia, takze kym pridem k peniazom a budem taku TV kupovat, tak uz by to mohlo byt pomerne odladene. Zase netreba cakat do nekonecna, ved aj plazma mala svoje neduhy.
Riadna odpoved, ktora mi, ako sa hovori, "zavrela hubu"
Len na margo tu som nasiel nejaku recku
https://www.avforums.com/review/samsung ... view.12659
Len na margo tu som nasiel nejaku recku
https://www.avforums.com/review/samsung ... view.12659
Nema ti tam co zavriet hubu, ta odpoved su len teoreticke informacie (aj to nepresne), bez nejakeho blizsieho pochopenia suvislosti.
Naposledy upravil/-a Dunar v Ut 14. Jún, 2016, 15:06, upravené celkom 1 krát.
Podla mna @zoom jasne napisal, ze jedine, co stoji za kupu je OLED (minimalne z tych dvoch modelov, co som postol). Ci mas iny nazor?
To sa dalo ale napisať jednou vetou, nie takymi zavadzajucimi informaciami.
Chces to uviest na pravu mieru?
Tak hlavne quantum dot nema s HDR nič spoločne, je to kvôli norme REC2020, aj kvôli zobrazeniu jemnejšich prechodov farieb pri 10 bit paneloch. Takisto nie je problem s väčšim backlight bleedom.
Edge lit podsvietenie nie je žiaden strašiak, Direct led nema absolutne žiaden prinos. Resp. ma, ale až v tych top modeloch, ktore su podsvietene tisckou diod spojenych s premakanym lokalnym dimmingom. Takych je ale na trhu tak 2-3. V ostatnych modeloch nema direct led oproti edge absolutne žiadnu vyhodu. Ano, teoreticky by to malo mať menši clouding, prax ale ukazuje že to tak nie je. Pojmom direct led sa da označiť čokoľvek, či je za panelom diod 20, alebo 2000. A v drvivej väčšine je tam prave tych "20".
V suvislosti s HDR ide o to "približiť sa realite". Aby svetle objekty žiarili, ale zaroveň čiena ostala čiernou a nestracali sa detaily. Nema to nič s tym aby sa LCD vyrovnalo kontrastom plazme. Ten kontrast je len "vedľajši produkt" celeho procesu.
Tie hodnoty certifikacie su sice presne, ale nejedna sa o certifikaciu HDR. Jedna sa o certifikaciu Premium Ultra HD. Aby bol/mal televizor HDR, a aby sa tak označoval, tieto hodnoty splňať nemusi.
Tie 2 možnosti certifikacie nevznikli preto, "aby si vyrobcovia mohli vybrať", ale vznikli preto že existuju 2 druhy technologii (LCD, OLED), každa ma tie svoje možnosti a limity, ktore su schopne splniť. Nie je totiž (zatiaľ) technicky možne aby oled splnil 1000 nit pre bielu a naopak, na LCD sa neda dosiahnuť čierna s hodnotou aku ma oled. Tak preto existuju tie 2 "možnosti", jedna plati pre LCD, druha pre oled.
Edge lit podsvietenie nie je žiaden strašiak, Direct led nema absolutne žiaden prinos. Resp. ma, ale až v tych top modeloch, ktore su podsvietene tisckou diod spojenych s premakanym lokalnym dimmingom. Takych je ale na trhu tak 2-3. V ostatnych modeloch nema direct led oproti edge absolutne žiadnu vyhodu. Ano, teoreticky by to malo mať menši clouding, prax ale ukazuje že to tak nie je. Pojmom direct led sa da označiť čokoľvek, či je za panelom diod 20, alebo 2000. A v drvivej väčšine je tam prave tych "20".
V suvislosti s HDR ide o to "približiť sa realite". Aby svetle objekty žiarili, ale zaroveň čiena ostala čiernou a nestracali sa detaily. Nema to nič s tym aby sa LCD vyrovnalo kontrastom plazme. Ten kontrast je len "vedľajši produkt" celeho procesu.
Tie hodnoty certifikacie su sice presne, ale nejedna sa o certifikaciu HDR. Jedna sa o certifikaciu Premium Ultra HD. Aby bol/mal televizor HDR, a aby sa tak označoval, tieto hodnoty splňať nemusi.
Tie 2 možnosti certifikacie nevznikli preto, "aby si vyrobcovia mohli vybrať", ale vznikli preto že existuju 2 druhy technologii (LCD, OLED), každa ma tie svoje možnosti a limity, ktore su schopne splniť. Nie je totiž (zatiaľ) technicky možne aby oled splnil 1000 nit pre bielu a naopak, na LCD sa neda dosiahnuť čierna s hodnotou aku ma oled. Tak preto existuju tie 2 "možnosti", jedna plati pre LCD, druha pre oled.
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Dunar: Ano, mohol som napisat, ze preferujem OLED, ale ked to takto vysvetlis, pochopi to aj neznaly clovek a moze to aplikovat pri inych televizoroch, pripadne pri horlivom predavacovi v obchode.
A zavadzajuce informacie? Tazko. Povedal by som, ze Quantum dot ma s HDR nieco spolocne. Ako som pisal, umoznuju syte farby (vacsi farebny rozsah, presnejsie zobrazenie farieb) a vysoky jas (kedze vyrobca TV uz nemusi tolko workaroundovat filter pred LCD panelom). Nepisal som, ze boli vymyslene za tymto ucelom (kedze je to snad 30-rocna technologia), ale zjednodusene ich pouzitie v terajsich TV umoznuje vyrobcom nalepit si na obal HDR stitok. Ide to ruka v ruke s vacsim farebnym priestorom, aj ked Rec.2020 je este daleko. Momentalne dobiehame DCI-P3 priestor.
Za nevyhodami Edge-lit podsvietenia si stojim. To je najvacsie zlo a vysmech. Hlavne ked vidim, do akych drahych TV sa to montuje (napr. aj tohtorocna skoro najvyssia rada Samsungu KS9000). Direct LED teda ma prinos a velky, ked si nasadim klapky na oci a ostanem iba v LCD svete, ktory je sam o sebe fail. To, ze ma TV napriklad zle urobeny local dimming (spomenutych 20 diod) nie je vina technologie. Treba podporit takeho vyrobcu, ktory to urobil dobre. Kazdopadne Edge-lit je vzdy zle a direct podsvietenie moze byt horsie aj lepsie. Nemyslim si, ze ale existuje pripad, kedy by bolo direct podsvietenie horsie nez edge-lit.
Co sa tyka toho realizmu, aby objekty ziarili a cierna bola cierna... je to len inak pomenovany staticky kontrast. Plazma je na tom dobre, OLED vyborne a LCD o hovne. Napisal som tie cisla, aby ludia videli, aka zaspata ta technologia je. Davno sme tu mali prijemny obraz na filmy, a teraz sa vymyslaju taketo honosne oznacenia. Ano, viem ze cele HDR je aj o dekodovani metadat z obrazu a TV to musi nalezite podporovat, ale beztak je to momentalne pre mna len take hranie sa na vysoky kontrast. Nehovoriac o tom, ze zase sa biju dve skupiny s dvomi HDR standardmi.
K tym dvom moznostiam kontrastu: ano, asi som mal dat ten vyber do uvodzoviek. Je mi jasne, ze si vyrobca nevybera, lebo si vlastne nemoze. Islo mi o to, aby bolo jasne, ze jedna moznost je PODSTATNE lepsia nez druha. Celkom urcite bude TV splnajuca druhu moznost mat krajsi obraz.
A zavadzajuce informacie? Tazko. Povedal by som, ze Quantum dot ma s HDR nieco spolocne. Ako som pisal, umoznuju syte farby (vacsi farebny rozsah, presnejsie zobrazenie farieb) a vysoky jas (kedze vyrobca TV uz nemusi tolko workaroundovat filter pred LCD panelom). Nepisal som, ze boli vymyslene za tymto ucelom (kedze je to snad 30-rocna technologia), ale zjednodusene ich pouzitie v terajsich TV umoznuje vyrobcom nalepit si na obal HDR stitok. Ide to ruka v ruke s vacsim farebnym priestorom, aj ked Rec.2020 je este daleko. Momentalne dobiehame DCI-P3 priestor.
Za nevyhodami Edge-lit podsvietenia si stojim. To je najvacsie zlo a vysmech. Hlavne ked vidim, do akych drahych TV sa to montuje (napr. aj tohtorocna skoro najvyssia rada Samsungu KS9000). Direct LED teda ma prinos a velky, ked si nasadim klapky na oci a ostanem iba v LCD svete, ktory je sam o sebe fail. To, ze ma TV napriklad zle urobeny local dimming (spomenutych 20 diod) nie je vina technologie. Treba podporit takeho vyrobcu, ktory to urobil dobre. Kazdopadne Edge-lit je vzdy zle a direct podsvietenie moze byt horsie aj lepsie. Nemyslim si, ze ale existuje pripad, kedy by bolo direct podsvietenie horsie nez edge-lit.
Co sa tyka toho realizmu, aby objekty ziarili a cierna bola cierna... je to len inak pomenovany staticky kontrast. Plazma je na tom dobre, OLED vyborne a LCD o hovne. Napisal som tie cisla, aby ludia videli, aka zaspata ta technologia je. Davno sme tu mali prijemny obraz na filmy, a teraz sa vymyslaju taketo honosne oznacenia. Ano, viem ze cele HDR je aj o dekodovani metadat z obrazu a TV to musi nalezite podporovat, ale beztak je to momentalne pre mna len take hranie sa na vysoky kontrast. Nehovoriac o tom, ze zase sa biju dve skupiny s dvomi HDR standardmi.
K tym dvom moznostiam kontrastu: ano, asi som mal dat ten vyber do uvodzoviek. Je mi jasne, ze si vyrobca nevybera, lebo si vlastne nemoze. Islo mi o to, aby bolo jasne, ze jedna moznost je PODSTATNE lepsia nez druha. Celkom urcite bude TV splnajuca druhu moznost mat krajsi obraz.
Stať si za tym môžeš, prax ukazuje opak. Netreba si myslieť ale pozerať. Ostatne stači čitať recenzie, na clouding či dirty screen efekt nema typ podsvietenia žiadny vplyv. V tom zmysle že horšie podsvietene direct led modely sa bežne vyskytuju. Nie je to nič vynimočne ako si mysliš. A ak aj nejaky direct led nema clouding, tak je tam banding.zoom napísal:Dunar
Za nevyhodami Edge-lit podsvietenia si stojim. Nemyslim si, ze ale existuje pripad, kedy by bolo direct podsvietenie horsie nez edge-lit.
Ono ani nie je fyzikalne a technologicky možne urobiť taky TV s podsvietenim, aby s nim nemal problem. To su proste limity a vlastnosti technologie.
Čo sa tyka top modelov s tisickami diod, tam sice clouding vyriešiš, ale vyrobiš zakonite problemy nove. Bude to trpieť bandingom a halo efektom. Je to z dažďa pod odkvap.
Nezmysel je prave degradovať vyznam HDR len do polohy vysokeho kontrastu. Tam o to prave vôbec nešlo. Tam ide primarne o to, využiť to vyššie rozlišenie na to, aby si tam vedel vnimať tie mikrodetaily, viac farebnych odtieňov, jemnych prechodov, žiarenie svetla kde žiariť ma atd. Oled prave toto aktualne nesplňa, je tam problem s jasom, tak kvôli tomu vznikol ten druhy štandard. Tam to paradoxne čierna nezachrani, na to aby si z toho HDR niečo mal, potrebuješ prave aby to čo najviac svietilo.
Keby išlo len o vysoky kontrast, nepotrebuješ splnať nejake ine normy ako RGB, nepotrebuješ 10 bit panely, quantum dot, dokonale a jemne prechody farieb, ani ich široku škalu, a ani 4K. To by im stačilo do FHD drbnuť vykonnejšie diody a lokal dimming. A položku vysoky kontrast si môžeš odškrtnuť ako splnenu. Jednoduche a lacne riešenie.
Treba si najprv pozrieť nejaky nabuchany TV (napr. DX900) a potom hodnotiť. Tam pochopiš o čom to je. Bez toho su to len dojmy vycucane z prsta.
Nie, ja to nejdem vynašať do neba ako nejaku spasonosnu technologiu. Osobne to absolutne nepotrebujem. Ani 4K, ani žiadny z tych "veľkolepych" novodobych vynalezov. Ale na nejake vynašanie sudov, je to treba najprv zažiť. Ono to skutočne nie je o tom dohnať kontrastom plazmu či oled.
Mozete mi poradit nejaky drziak/konzolu na stenu na ten samsung? Chcel by som nejaky, aby bol polohovatelny, co najmenej odstupeny od steny a aby mal dobre vedenie kabelaze. Cena nejak do 120€?
Edit:// existuje vobec nejaky taky?
Edit:// existuje vobec nejaky taky?
Drziak je kus kovu, tam je defacto uplne jedno co to bude. Hlavne aby splnal nosnost a Vesa. 120 eur je absolutne prehnana suma. Za polovicu kupis kvalitny, "znackovy".
Ked ma byt polohovatelny, musi byt na ramene ci nie?
Ked ma byt polohovatelny, musi byt na ramene ci nie?
Idealne asi dvojramenny. Cenu som dal absolutne od brucha. Chcem aby bol co najtesnensie na stene "nalepeny"
Dvojramenny napr. STELL SHO 2051 ma 7 cm od steny, Fiber Novelty FN443 9 cm, Fiber Mounts DF600, 4,5 cm, NB SP600 5,8 cm...
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: St 24. Dec, 2008, 12:31
Este k tvojej dileme pridam tento tv
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B014KO ... Z7GP9JRWDS
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B014KO ... Z7GP9JRWDS