Stavba domu 2017 UPDATE prvej strany
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
Re: Stavba domu 2017 UPDATE prvej strany
dik, ja som uz v tretej novostavbe , nie ze by boli tie predtym zle
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- Curuj
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 10. Sep, 2010, 17:33
otázne je, či sa investícia do rekuperácie vráti. vraj je to zbytočnosť
inak súhlas s andrejsvk
wc prístupné z chodby zrušiť aj z toho dôvodu, že je pekne vidieť na jeho dvere z kuchyne/jedálne. chcelo by to lepšie rozmiestniť kuchyňu a kúpeľňu - budeš ťahať rozvody cez pol domu
inak súhlas s andrejsvk
wc prístupné z chodby zrušiť aj z toho dôvodu, že je pekne vidieť na jeho dvere z kuchyne/jedálne. chcelo by to lepšie rozmiestniť kuchyňu a kúpeľňu - budeš ťahať rozvody cez pol domu
CPU: Intel Core i7 4930K | CPU-COOLER: Noctua NH-D14 | MB: GIGABYTE X79-UP4 | RAM: Kingston HyperX Beast 4x8GB 2133MHz | SSD: Crucial M500 240 GB, OCZ Vertex 2 60GB | HDD: SaMSUNG 1,5 TB + 2TB, WD black 1TB, Seagate 3TB | PSU: Corsait RM850i 80 Plus GOLD | CASE: FRACTAL DESIGN Define R3 (3 x 120mm fan, 1x 140mm) | VGA: ASUS GTX680-DC2T-2GD5 | SPEAKERS: Homemade | HEADPHONES: Audio-Technica ATH-T500 | LCD: 2xHP ZR24w 24" (1920x1200)| KEYBOARD: LOGITECH Wave | MOUSE: Razer DeathAdder Black Edition | OS: MICROSOFT Windows 7 Professional 64Bit
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Rekuperacia sa nikdy nevrati, skor je vhodne ju brat ako zvysene pohodlie. V zime mame trvale cerstvy vzduch v byte, pritom okna su zatvorene (nikto ti nebrani ich otvorit), na jar to pomoze v alergickom obdobi (vetras rekuperaciou cez filtre, ktore zachytia vacsinu pelov), ...
Co by som doporucil, to su vonkajsie zaluzie (aj tie najlacnejsie, ktore len vedia plne zatienit okno a nie regulovat mnozstvo svetla). Okrem mierne zvysenej bezpecnostnej funkcie ti hlavne udrzia skla od extremneho zohriatia, menej tepla sa dostane do domu.
Co by som doporucil, to su vonkajsie zaluzie (aj tie najlacnejsie, ktore len vedia plne zatienit okno a nie regulovat mnozstvo svetla). Okrem mierne zvysenej bezpecnostnej funkcie ti hlavne udrzia skla od extremneho zohriatia, menej tepla sa dostane do domu.
FVE 12.45 kWp V/Z
- molnart
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03
vonkajsie zaluzie musia byt, to je zakladna poziadavka.
s tou rekuperaciou zatial fakt neviem. u rodicov v 50 rocnom dome s plynovym kotlom su naklady na kurenie okolo 400 eur rocne (ale kuria aj kachlovou pecou), v byte mam nieco cez 300 ale ohrieva to aj vodu. naklady na kurenie nevidim ako nieco co by som potreboval extra riesit, skorej to vetranie, aby sa zamedzilo zahmlievaniu okien a nebolo treba riesit narazove vetranie apod.
@maniak, ako mas rieseniu tu rekuperaciu? vies poslat nejake fotky ako vyzera jednotka, okna a tak? kolko ta to vyslo? dava sa to uz do zakladovej dosky?
s tou rekuperaciou zatial fakt neviem. u rodicov v 50 rocnom dome s plynovym kotlom su naklady na kurenie okolo 400 eur rocne (ale kuria aj kachlovou pecou), v byte mam nieco cez 300 ale ohrieva to aj vodu. naklady na kurenie nevidim ako nieco co by som potreboval extra riesit, skorej to vetranie, aby sa zamedzilo zahmlievaniu okien a nebolo treba riesit narazove vetranie apod.
@maniak, ako mas rieseniu tu rekuperaciu? vies poslat nejake fotky ako vyzera jednotka, okna a tak? kolko ta to vyslo? dava sa to uz do zakladovej dosky?
Spoiler: ukázať
add rekuperacia - od tohto roka sa zprisnili pravidla energetickej ucinnosti pre novostavby, a pojde to este dalej, takze buduce domy sa bez rekuperacie nezaobidu, uz teraz je to dost prisne.
Co sa tyka riesenia, vedenia (trubky) sa davaju vacsinou pod strop a samotna jednotka vyzera ako klasicky kotol, akurat ze z toho idu 4 velke rury.
Co sa tyka riesenia, vedenia (trubky) sa davaju vacsinou pod strop a samotna jednotka vyzera ako klasicky kotol, akurat ze z toho idu 4 velke rury.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
daju sa v ramci sprisnenych energetickych podmienok namiesto rekuperacie vyhmatat solarne panely na zvysenie energetickej bilancie ?
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
jasne, da sa to poriesit kombinaciou klasickeho kotla so solarmi a lepsimi materialmi pri stavbe domu. Ale toto vsetko sa tyka iba novostavieb, nie rekonstrukcii.
-
- Používateľ
Ja to mam v byte a neriesil som nic, bolo to sucastou novostavby (tusim v tomto vlakne som to spominal). Mame bezne plastove okna (dvojsklo), zatahovacie vonkajsie zaluzie, v obyvacke ca. 3x2m francuzske okna, rekuperacku v technickej miestnosti (ako spominal andrej, ca. jak kotol to vyzera, len je plochsia, nakolko sa jedna o bytovu jednotku), rury z rekuperacky do bytu idu hned do znizeneho stropu, 2x rocne menim filter (v cene rocnej prehliadky kurenia, ktora je zas v cene najmu, ale tusim ze filtre vyjdu na nejakych 10-20 eur rocne), vyduchy do obytnych miestnosti a nasavanie z kupelky, zachoda a kuchyne (chodba je neriesena a niekedy tam je taky tazsi vzduch. Celkovu cenu realizacie som hladal v rozuctovani, ale nenasiel, predpokladam okolo 7-10 tisic (rataj rakuske ceny prace, teda 3x-4x ako na SK, avsak kvoli bytovke nieco mohlo vyjst aj lacnejsie, nakolko sa robil spolocny okruh). Neviem teda, ako je to cele realizovane, robili to kvoli norme a statnej pozicke, museli dosiahnut 32 kWh/m2, co sa im podarilo pri podpivnicenej bytovke a 25cm tehle s 20cm polystyrenom, rekuperaciou, solarnymi kolektormi a podlahovym kurenim. Za celkove teplo platime rocne ca. 450 eur, susedia ktory vypli rekuperaciu a vetrali oknami v zime mali spotrebu asi 2x taku vysoku a platili vyrazne viac (nakolko su ceny za dodavku tepla stupnovane, s vyssou spotrebou od urcitej hranice stupa cena za kWh). Fotky ti asi moc nepovedia, nemam foto z realizacie.molnart napísal:@maniak, ako mas rieseniu tu rekuperaciu? vies poslat nejake fotky ako vyzera jednotka, okna a tak? kolko ta to vyslo? dava sa to uz do zakladovej dosky?
Inak pouzivanie, ako som spominal. V zime nemusime vetrat vobec, v lete je to po naakumulovani tepla v byte jedno (ale dokazeme v optimalnom pripade tyzden byt v relativne chladnejsom prostredi), na jar ako kedy. Ked uz nekuris, vetras ako chces. Inak asi najvacsi rozdiel je poznat v zime. Ked spime u svokrovcov v nevetranej izbe, tak sa rano budim so suchym hrdlom, plnym nosom, etc., doma nic z toho nepoznam ani ked som v malej uzavretej izbe.
FVE 12.45 kWp V/Z
Otazka zo zvedavosti, mate medzeru pod dverami alebo v dverach prieduchy?maniak napísal:...chodba je neriesena a niekedy tam je taky tazsi vzduch....
Co sa tyka ceny, myslim, ze cenu co si dal, je cca cena aj za rodinny dom, mozem ked tak vyzistit presne kolko to vychadza.
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
mna by zaujimalo ako je to so zabudovanim klimy do rekuperacie
rekuperaciu si predstavujem ako znizeny strop na chodbe, cez ktory vedu sachty(in a out) a prieduchy su do kazdej izby(in na jednej, out na druhej strane). A teda ziadne prieduchy a medzery do chodby cez dvere a pod. A sachta rozumne tlmena, nie len z plechu, aby nebolo cez nu pocut do druhej miestnosti.
Ci inak sa to riesi?
Curuj - ako kolega pise, vobec nejde o usporu ale o cerstvost a vlhkost vzduchu, prachove a pelove filtre.. a to zabudovanie klimy ma zaujima
rekuperaciu si predstavujem ako znizeny strop na chodbe, cez ktory vedu sachty(in a out) a prieduchy su do kazdej izby(in na jednej, out na druhej strane). A teda ziadne prieduchy a medzery do chodby cez dvere a pod. A sachta rozumne tlmena, nie len z plechu, aby nebolo cez nu pocut do druhej miestnosti.
Ci inak sa to riesi?
Curuj - ako kolega pise, vobec nejde o usporu ale o cerstvost a vlhkost vzduchu, prachove a pelove filtre.. a to zabudovanie klimy ma zaujima
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
chladiaca jednotka do rekuperacie ma spravidla malicky vykon (oproti regulernej klime) a ked som to riesil, tak kazdy vzduchar/chladiar mi odporucal samostatne klimatizacne zariadenie.
klasicke spiro potrubie je dost siroka dimenzia, takze ja som to riesil uzsimi plastovymi trubkami (duotec, staci nizsi podhlad), no treba k tomu viacero dodatocnych veci potom (rozdelovace, tlmice hluku).
co sa tyka privodov/odvodov, v mensich OBYTNYCH izbach - detske, spalna - mam len privody vzduchu, v mensich NEOBYTNYCH (WC, kupelne, technicka) mam len odsavanie vzduchu (na cirkulaciu vzduchu postacuje (vraj) skara pod dverami (bez prahov samozrejme)). v obyvacko-kuchyno-galerii mam 3x odsavanie a 5x privod.
tu je par fotiek (predpriprava, montaz, sucasny stav)
https://www.dropbox.com/sh/la4f9r8se8zl ... BvW6a?dl=0
klasicke spiro potrubie je dost siroka dimenzia, takze ja som to riesil uzsimi plastovymi trubkami (duotec, staci nizsi podhlad), no treba k tomu viacero dodatocnych veci potom (rozdelovace, tlmice hluku).
co sa tyka privodov/odvodov, v mensich OBYTNYCH izbach - detske, spalna - mam len privody vzduchu, v mensich NEOBYTNYCH (WC, kupelne, technicka) mam len odsavanie vzduchu (na cirkulaciu vzduchu postacuje (vraj) skara pod dverami (bez prahov samozrejme)). v obyvacko-kuchyno-galerii mam 3x odsavanie a 5x privod.
tu je par fotiek (predpriprava, montaz, sucasny stav)
https://www.dropbox.com/sh/la4f9r8se8zl ... BvW6a?dl=0
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Máj, 2005, 20:00
to uz vyzera jak fabrika a nie dom
p.s. mne by to velmi prekazalo ze nemozem "vetrat"...milujem otvorene okno a vanok dnu a pod...
p.s. mne by to velmi prekazalo ze nemozem "vetrat"...milujem otvorene okno a vanok dnu a pod...
-
- Používateľ
quicky: a kto ti brani vetrat, ked mas rekuperaciu? Sk kludne mozes narazovo vyvetrat v zime, kludne mozes mat pootvarane okna od jari do jesene (najma ked sa uz nekuri), ale v zimnom obdobi ti rekuperacia lepsie odvetra miestnosti a neutecie pritom tolko tepla.
FVE 12.45 kWp V/Z
Tak ako pisal sm_oOx^, privod aj odvod vzduchu byva iba vo velkych miestnostiach ako je obyvacka, inak tam kde je vacsinou smrad je odvod a v obyvacich izbach (spalne, detske, ..) byva privod, vzduch sa potom siri popod dvere alebo cez prieduchy.andrejsvk napísal:mna by zaujimalo ako je to so zabudovanim klimy do rekuperacie
Ci inak sa to riesi?