Všeobecná diskusia

Diskusie o automobiloch, dopravných predpisoch, motocykloch, a iných témach súvisiacich s dopravou.

Objektívna zodpovednosť je...

pozitívny krok k bezpečnosti cestnej premávky.
71
42%
hlúposť.
99
58%
 
Celkom hlasov: 170

Bumpy_SK
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2490
Dátum registrácie: Ne 14. Feb, 2010, 11:06
Bydlisko: Praha

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa Bumpy_SK »

ved ja viem, ale tak ked je nejaka unikatna tak moze, malo km ked ma, ci ani tak nie? tak potom do srotu by mala patrit
Spoiler: ukázať
Shatterhand napísal: Prečo im mám na to prispievať?
http://ekonomika.sme.sk/c/2615501/statn ... drazi.html
ano, dotacia <5000/elektroauto je fakt hrozna vec, ale vysvetlim nizsie, ze preco
https://dennikn.sk/318250/automobilka-j ... slovensko/
130-miliónová dotácia
Fico povedal, že vláda schválila dotáciu na hmotný a nehmotný investičný majetok pre automobilku vo výške 130 miliónov eur, čo je 9 percent avizovanej investície.
vlada sa uz davno angazuje v takychto veciach, nepodporuje nove technologie (ako vzdy)
Shatterhand napísal:Je x áut čo majú cez 10 aj 15 rokov a nič im nie je
hej? a je xy co sa rozpadaju a smrdia viac nez je treba
Shatterhand napísal:Potom zasa budete pišťať že vám máme stavať aj nabíjačky za štátne a podobne.
boli by peniaze do statnej kasy, ked nebudu tak nevadi, postavi tesla/enel/greenway/hocikto
Shatterhand napísal:Svoje "eko" si dakam strčte...koľko máš doma solárnych panelov? Hm? A koľko stromov si už vysadil? Či čakáš na dotácie?
svoje eko si dakam strcte. fiha, to je argument. :D
mam 0, vysadil som 0, necakam na dotacie
Zubesuch napísal: ano a aky teda je? aky teda je jeden aj druhy. a ziadne blbosti z prospektov spolocnosti vyrabajucich el. clanky. Normalne seriozny vyskum o skodlivosti tazby a spracovania materialov na vyrobu baterii a inych veci v EV.
neviem, ale na slobodnom vysielaci take nenajdes. vytazi sa litium, ktore tam nie je jedine, je tam kremik a ine veci. cize ostane v zemi diera? tie clanky sa uz dlho vyrabaju a zatial nic. som pozrel nejake clanky co mali v nazve, ze ev je horsie pre ekosystem ako normal auto ale vnutri neboli ziadne dokazy, nic, iba ze litium hori pri reakcii so vzduchom, to sa tusim uci v deviatom rocniku zs alebo tak nejak
Zubesuch napísal: To ze ti ludia nemaju ultra moderne a drahe EV je len otazka casu.
aha takze uz nenavidis aj drahe a moderne veci, tym sa chvalis ci co? cim viac ev, tym tichsie bude mesto, tym cistejsi bude vzduch v meste. cim viac early adopters, tym rychlejsie budu dostupne longrange elektroauta za lacno. tym papalasom inac platis cele auto, nie len dotaciu
Zubesuch napísal: leaf... prilis draha 30-35tis.€ a dojazd kolko 160km? priklad mozno mestskeho auticka. je to male. kia soul jakbysmet.
si tipnem, ze si v tom nikdy nesedel. vacsie ako felicia napr. alebo tie male hyundaje co si kazdy kupi, lebo sused ma nove auto. vacsie ako fabia. to nie je smart preboha a s dojazdom 160km prejdem nitra-levice ako nic, primerny slusne pracujuci clovek akoze chodi kazdy den bratislava-kosice alebo co? jasne, ze to je malo ved som pisal, ze po roku 2018 budu 250km auta za tu cenu ako tieto 160km a prave na tie dostanes dotaciu
Zubesuch napísal: Ale teraz mi povedz, ktora priemerna rodina s hypotekou si moze dovolit auto ( a este k tomu male do mesta) za 35tisic. A ti ktori si to mozu dovolit preco prave im by sme sa mali skladat v podobe dotacii vsetci?
na to su tam tie dotacie, aby si si to dovolil, ak mas strop napr 30k a viac ti banka neschvali/hocico. lebo to nebude zasierat mesto, bude sa dat spat napriklad do 10 rano s otvorenymi oknami a take male detajly co ti zvysia zivotnu uroven. jaj jasne, slusne pracujucim ludom to je jedno a na ostatnych nezalezi. hlavna vec je, ze cim viac ev sa kupi, tym viac investuje vyrobca do vyvoja novej generacie a budu 400km dojazdove auta za 20 tisic, moze byt?
Zubesuch napísal: priemerne slusne pracujuci clovek s rodinou autom sice chodi do prace s spat. Ale mozme rozmyslat ze s tou rodinou by sa teda niekam aj rad vybral. A na to ti prditko rozhodne nestaci. kam sa vybrat s 160km range Leafom?
bol som s leafom trasa zlin-levice, detto s mercedesom b na elektrinu. to len tak napriklad. leaf sa mi viac pacil a hlavne ma rychlonabijacku, mercedes nema ani poriadne sedacky vzadu
Zubesuch napísal: Tieto dotacie na EV to je pocitanicko hlavne pre ludi, ktori musia dennodenne hodiny bojovat o prispevok na novy invalidny vozik na socialke. Alebo ked sa ZTP cloveka, ktory sa snazi pracovat spytaju ci mu nedorastie noha, ze by mu ten vozik vzali.
wtf???
velke mesta v zahranici uz maju zavedene zony kam nemozes so starym autom alebo ako to funguje, ludia tam proste nechcu smrad a hluk.
aj pocitace stali pred 20 rokmi tolko ako limuzina, keby to stat sponzoroval nebolo by viac programatorov a ludi co pracuju v celom ekosysteme? zas nie je vsetko zelene uplne zle, ceresnicka na koniec, solarne panely na celej ploche jadrovej elektrarne vraj spravia viac elektriny, ale tym chcem povedat nic
| Intel Core i5-2500K @ 4,5GHz + NOCTUA NH-D14 | ASUS P8P67 | 2x4GB Kingston 1333 CL9 | ZOTAC 1060 6GB | Samsung 850 250GB | SeaSonic X-560 | Fractal Design Define R3 BlackPearl | BenQ BL2420PT | Lenovo Explorer | ZOWIE EC1-A | TAITO | SideWinder X4 | Playseat Challenge | Logitech DFGT |
MBP 13" A1502
maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa maniak »

Bumpy: nic proti tebe, ale nejak mi pripadas ako taky fanaticky zastupca ev aut (ale je to len pocit, ktory som musel povedat). Trosku k veci, je krasne, ze solar na ploche jadrovky vraj vyrobi viac elektriky (moc neverim, ale dajme tomu), len ta stabilita tomu nejak chyba. Nezabudaj, ze na kazdy obnovitelny zdroj okrem vody potrebujes zabezpecit zalohu (najcastejsie paroplynovy cyklus) pre pripad, ked nesvieti slnko (v priemere 12h denne a ked sa zamraci tiez poklesne ucinnost), nefuka vietor, fuka prilis silny vietor, etc.
FVE 12.45 kWp V/Z
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> solar na ploche jadrovky vraj vyrobi viac elektriky (moc neverim, ale dajme tomu)

aj ked to nesuvisi s tragacmi, toto je uplna blbost.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Snake
VIP
VIP
Príspevky: 13677
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00
Bydlisko: Bratislava/Galanta

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa Snake »

Bumpy ty si si nieco slahol? ak hej, prestan s tym, vobec ale vobec ti to neprospieva, a uvedom si, ze kricis na blbu stranu, niekto v 1.6TDI motkajuci sa domov>praca>kava>domov v ramci BA, za pol roka neznecisti ovzdusie tak, ako jeden kamion ktory prejde z AT smer von z BA po einsteinovej.

Taka fabca ma 120g/km (tabulkovo), take volvo s EUROV normou ma vies kolko? 7690KG CO2 / 10000 km (tabulkovo, z ich super duper kalkulacky).

1200KG na fabci prdkajucej sa po meste 12 mesiacov na dojazd 10k km vs jeden tahac ktory zacina na 6,5 tony a konci na 20t CO2 za MESIAC je dobre porovnanie ne? Daj si to na rok kamos :) ine cisla ti vyjdu

PS: najst emisne tabulky pre tahace je inak dost hardkor, kazdy ma kalkulacky nejake, kde to po kazdom chce co jazdi, jak jazdi a ja neviem co, volil som taky SK priemer, EuroVI tu ma velmi malo spediciek, EuroIV je este v hojnejsom pocte nez EuroV.

Takze vies co sa bampy stane nabuduce ked budes vidiet 5 kamionikov za sebou? No jedine to, ze kym ty zmurknes, tak z jeho vyfuku vyjde tolko emisii, jak ja ked budem hodinu stat na nadjazde D1 a ratat iba osobaky, tak aj tak sa nedostanem na taku hodnotu aku spravi jeden tvoj kamion.

Takze za mna - strc si cele elektromobily, nasrat im na hlavu. Na ovzdusi sa auta podpisuju minimalne, a je uplne jedno ci benzin/diesel.





.
Používateľov profilový obrázok
Cyanide_Power
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 199
Dátum registrácie: Po 14. Apr, 2008, 14:00
Bydlisko: Košice

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa Cyanide_Power »

hawkeye napísal:Najazdil som cca 4000km vo Fra na Total a ERG 95 a 98 benzine...prevazne dojazd 850-900km
a to som jazdil dialnice, kopce (2dvojka, trojka po 4000-5000RPM)

u nas mam tak 750km na full nadrz
750km na nadrž ? To jazdíš len mimo mesto alebo ako babička? 400-450km /nadrž = OMV 100maxxmotion

(ten istý motor)
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 12258
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Bydlisko: ta Blava, ňe ?

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa mp3turbo »

a to este tahac s 10.000km MESACNE je... krachujuca firma. To by neprezili.
Uplne bez problemu sa toci 25k az 30k km mesacne.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
Zubesuch
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1045
Dátum registrácie: Ut 23. Okt, 2012, 18:32
Bydlisko: Bratislava

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa Zubesuch »

jo a teda to vam poviem, ze som rozmyslal tiez nad tym ako budu tie firmy co vyrabaju clanky lokalizovat ich vyrobu kvoli costcuttingu do Ciny. A ze tam chlapcov zo zivotneho prostredia moc hlava neboli, co.

ale ano... to ze tatra 815 sklapac si vozi po centre bratislavy strk na nejaku vystavbu ma vobec nenapadlo spomenut. A jak prejde okol tak mi cez otvorene okno na kancli vbehnu sadze rovno do rannej kavy. A hľa tu aktivisti by spustili z kopca do jamy osobaky.
Spoiler: ukázať
PC1=> MB: Asus X99-Deluxe/USB3.1 <|> CPU: Intel Core i7 5820K @ 4,6 GHz / 1.28V <|> Cooler: Cryorig R1 Ultimate <|> RAM: Kingston HyperX Fury Black 4x8GB DDR4 2666 MHz CL15 <|> GPU: furt sa meni <|> SSD1: Samsung 840 Pro 256GB <|> SSD2: Samsung 850 Pro 1TB <|> HDD1: Seagate SV35.5 1TB <|> ext.Storage: AXAGO EE35-XA3 ALINE + WD 1TB RE4 <|> PSU: SuperFlower Golden King 550W + Silverstone Black Singlesleeve Extensions <|> Case: Define R4 + Noiseblocker PK1 a PK2 fans <|> Mouse: Razer Deathadder BE <|> Mouse Pad: Razer Goliathus Alpha Speed <|> OS: W10 pro

PC2=> MB: MSI H87i <|> CPU: Intel i5 4590 <|> Cooler: be quiet! Shadow Rock TopFlow SR1 <|> RAM: Kingston 2x8GB 1600MHZ CL9 <|> GPU: Asus R9 270x 2GB <|> SSD: Samsung 830 128GB <|> HDD1: Hitachi DeskStar 320GB <|> HDD2: WD RED 3TB <|> PSU: be-quiet! Pure power L8 430W CM <|> Case: Define Nano S windowed + Venturi fans <|> OS: W10 pro
shajek
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 4796
Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bydlisko: Pravenec

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa shajek »

lenze sadza z tatry pre teba v podstate nieje skodliva voci najnovsich 345678987654bar CR dieslov bez DPF ... ten chumac sadze sa ti zastavi v nose, alebo ak ho uz mas v plucach tak ho vykasles ... lenze tie nove ti prejdu cez pory na kozi :D to je vacsi problem ...
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
Používateľov profilový obrázok
DC9-32
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 289
Dátum registrácie: Po 25. Feb, 2013, 20:12
Bydlisko: NR

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa DC9-32 »

Snake napísal:Bumpy ty si si nieco slahol? ak hej, prestan s tym, vobec ale vobec ti to neprospieva, a uvedom si, ze kricis na blbu stranu, niekto v 1.6TDI motkajuci sa domov>praca>kava>domov v ramci BA, za pol roka neznecisti ovzdusie tak, ako jeden kamion ktory prejde z AT smer von z BA po einsteinovej.

Taka fabca ma 120g/km (tabulkovo), take volvo s EUROV normou ma vies kolko? 7690KG CO2 / 10000 km (tabulkovo, z ich super duper kalkulacky).

1200KG na fabci prdkajucej sa po meste 12 mesiacov na dojazd 10k km vs jeden tahac ktory zacina na 6,5 tony a konci na 20t CO2 za MESIAC je dobre porovnanie ne? Daj si to na rok kamos :) ine cisla ti vyjdu

PS: najst emisne tabulky pre tahace je inak dost hardkor, kazdy ma kalkulacky nejake, kde to po kazdom chce co jazdi, jak jazdi a ja neviem co, volil som taky SK priemer, EuroVI tu ma velmi malo spediciek, EuroIV je este v hojnejsom pocte nez EuroV.

Takze vies co sa bampy stane nabuduce ked budes vidiet 5 kamionikov za sebou? No jedine to, ze kym ty zmurknes, tak z jeho vyfuku vyjde tolko emisii, jak ja ked budem hodinu stat na nadjazde D1 a ratat iba osobaky, tak aj tak sa nedostanem na taku hodnotu aku spravi jeden tvoj kamion.

Takze za mna - strc si cele elektromobily, nasrat im na hlavu. Na ovzdusi sa auta podpisuju minimalne, a je uplne jedno ci benzin/diesel.

dobry nezmysel ...

Čo sa truckov týka, majú uplne iné normy, a EURO5 a EURO6 majú rovnaký limit na CO. Zaroven sa udavaju limit na emisiu g/kWh kde pri aute to je g/km. A inak, to že fabia ma 1200kg na 10 000km a truck (kto vie aky a kde si to vyhladal) 7000 na 10k km je celkom vtipné. Koľko takých fabii prejde pod oknom denne a kolko takých truckov? Truckov:0 fabii? 100+? a to sú len fabie.

>> Na ovzdusi sa auta podpisuju minimalne

Bullshit storocia, v meste, obytných zonach to je hlavný zdroj znečistenia. Dajme si chinu.
Ministerstvo životného prostredia vo štvrtok uviedlo, že vyhlásené opatrenia znížili už počas utorka od 7.00 h do 17.00 h emisie v ovzduší o 30 percent. Dodalo, že emisie z áut poklesli od nedele do utorka rána o 32 percent, pretože v pondelok večer bolo na cestách menej áut po tom, ako úrady obmedzili ich počet na polovicu.
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/376 ... v-pekingu/

A to sú len autá, 30%. Nehovoriac o tom koľko sračkových továrni priamo v mestách majú v číne. Zoberme si mesto ako napr Nitra, čo v nitre znečistuje ovzdušie? Jedine autá. Necháp ma zle, autá mám rád, dokonca som ten obor aj študoval, ale tvrdiť že autá neznečisťujú prostredie je do neba volajúca k0k0tina

Príklad. Žijem an sídlisku, počet obyvateľov 50 tisic. Pre ulahčenie prikladu, všetkých 50 tisíc ludí ma fabie. Všetci idú o 6tej do práce. Koľko emisií bude v mojom okolí keď prejde 50 tisíc fabií? (rátajme okruh 1km) 120g/km * 50k = 6 milionov g CO2 v mojom okolí. (a iné látky ani nejdem ratať, lebo sa mi nechce) Koľko prejde kamionov za ten istý čas mojím sidliskom? 0.
Naposledy upravil/-a DC9-32 v Pi 22. Júl, 2016, 07:29, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
HellAngel
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 12327
Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
Bydlisko: Turčianske Teplice

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa HellAngel »

neviem preco sa vobec riesia auta, ci sosobne alebo nakladne. Najvacsi znecistovaci su fabriky, lietadla lode. automobily sa ani ku jednemu zdaleka nepriblizia. Kupovat elektromobil koli ochrane zivotneho prostredia je ciry nezmysel. To sme tu uz ale tiez rozoberali.
Kerby som kupoval teslu, tak koli tehcnologiam, zvedavosti a lacnejsom vozeni, co ale uz tiez moc neplati.
NB: Asus ROG Strix G16
maniak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 1946
Dátum registrácie: So 31. Jan, 2009, 00:41
Bydlisko: Kittsee, Rakusko

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa maniak »

DC9-32, snake, etc: rozlisujte rozlicne emisie. CO a CO2 su rozdielne emisie. Kym CO vas aj v nizkej koncentracii dokaze zabit (tusim staci aby jeho obsah v krvi dosiahol 1%), CO2 je pre cloveka neskodny plyn (ok, vie udusit, ak nebude vo vzduchu dostatok cisteho O2, ale to bezne nehrozi a ani v Cine toto nie je problem). Okrem toho EURO normy CO2 nereguluju, tie su regulovane inou normou a automobilky maju dosahovat urcity priemer CO2 pre cely vozovy park, inak budu pokutovany.
Problemom su sadze, pevne castice, dusicnany (NOx) a siricitany (SOx). Elektrifikacia vozidiel by odbremenila koncentracie sadzi, pevnych castic, NOx a SOx castic z miest, vyrabali by sa v elektrarni a na tu sa daju namontovat efektivnejsie filtre (nehovoriac o tom, ze mozes vyrabat elektriku aj z atomu/vody a nestabilnych zdrojov ako slnko a vietor, ktore neprodukuju ziadne taketo castice).
FVE 12.45 kWp V/Z
Používateľov profilový obrázok
DC9-32
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 289
Dátum registrácie: Po 25. Feb, 2013, 20:12
Bydlisko: NR

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa DC9-32 »

maniak: predpokladal som že snake myslel CO a nie CO2, ale inak ano. NOx je myslim ten najskodlivejsi plyn, a najviac ho vypustaju diesle, spolu s PM casticami ktoré su asi najviac nebezpečne. (preto tie emisné zony v zahraniči a zakaz vstupu starým dieslom)

to čo sa tu hovorí že najviac zneičstujú ovzdušie lode, lietadla. Lode, ok, znečistuju prostredie nad atlantikom, malo by sa to obmedzit a riesit, ale nás sa to netýka kedže pri vode alebo nejakom pristave nežijeme. To isté platí aj pre lietadlá, pokiaľ nežiješ pri letisku sa ťa to netýka, a v tej výške v ktorej letia lietadlá to prispieva jedine k globalnemu oteplovaniu a nezhoršuje kvalitu vzduchu (to je iny problem)

Čo sa výroby energie pre EV týka, momentálne SVK má 2 jadrové elektrárne ktoré nejdú ani na 100% a máme obrovský prebytok energie ktorú ešte predávame našim susedom. Čo sa iných typov elektrárni týka (fosilnych) máme až DVE na slovensku. ktoré sa pomali odstavujú (Nováky a Vojany)

Momentálne je na SVK situácia bohužial taká, že najväčším znečisťovateľom sú autá (nákladné, osobné, autobusy). A ľudia samozrejme.
LordKJ
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Príspevky: 7767
Dátum registrácie: Po 28. Feb, 2011, 11:49
Bydlisko: Bratislava

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa LordKJ »

nemame prebytok energie, kupujeme zo zahranicia ale je to preto, ze atomky nejdu naplno inak by sme mali asi prebytok
Používateľov profilový obrázok
mirjak
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2235
Dátum registrácie: Št 16. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Banska Bystrica

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa mirjak »

Takto vydymuju v Egypte komare, mozno manik trenoval :D A sklo treba umyt, viem...
13MB https://dl.dropboxusercontent.com/u/553 ... oriiii.mp4
stefan222
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 6849
Dátum registrácie: Po 01. Sep, 2008, 18:59
Bydlisko: Prešov(39)

Re: Všeobecná diskusia

Príspevok od používateľa stefan222 »

vcera mi smrdi klima cosi. idem za mechanikom reku ze vymenime pel filter. vytiahneme ho von a mechanik na mna ten tu mate od novoty. kukn do 2faktur z dvoch garan.prehlaidok.posledna bola v januari 2016 a tam 2x po 30e zauctovany pekne. spiny jedne by zdochli do rana....
hry- ps5
doma-HP probook

Návrat na "Automobily a dopravná diskusia"